Zo leren kinderen gitaar spelen

De afgelopen jaren is de gitaar het populairste muziekinstrument voor kinderen geworden. Mogelijk komt dit door de vele talentenjachten op TV en op internet waar je jonge kinderen met hun gitaar ziet optreden. Dit is uiteraard een goede ontwikkeling want uit divers wetenschappelijk onderwijs blijkt telkens weer dat muziek maken een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. De gitaar is tevens één van de meest sociale instrumenten om te bespelen.

Start nu met gitaarles voor kinderen!

Tegelijkertijd is er in het reguliere onderwijs steeds minder aandacht voor muziekonderwijs. En de bezuinigingen op de muziekscholen zorgen er ook voor dat het steeds minder makkelijk wordt om je kinderen gitaar te leren spelen.

Gitaarles speciaal voor kinderen!

Daarom zijn we een speciaal programma gestart waarmee kinderen makkelijk en goedkoop gitaar kunnen leren spelen, in een veilige omgeving, samen met (groot-)ouders of andere begeleiders. Lees er hieronder alles over!

Start nu met gitaarles voor kinderen!

Waarom kinderen gitaar moeten leren spelen

– Laten we beginnen bij het instrument: de gitaar zelf. Een gitaar is een makkelijk mee te nemen instrument. Als je bij aanschaf een goede hoes koopt, kan je kind overal spelen. Daar hoef je bij een piano of harp bijvoorbeeld niet mee aan te komen.

– een gitaar is een zeer sociaal instrument om te leren bespelen. Je kunt er zelf makkelijk bij zingen, dat gaat bij een viool of blokfluit een stuk moeilijker. En je kunt natuurlijk ook je vrienden, vriendinnen en klasgenoten begeleiden op gitaar.

– Daarnaast is een gitaar ook één van de goedkoopste instrument om te kopen. Ik zal daar zo op ingaan, maar als je voor je kind een gitaar koopt en stel (ik zeg STEL..) dat hij of zij toch wil stoppen, dan heb je een instrument in huis liggen wat zijn waarde behoudt en later ongetwijfeld nog een keer gebruikt wordt.

– En mocht het echt niet lukken; een gitaar is ook een mooi decoratiestuk 😉

Op welke leeftijd kun je als kind gitaar leren spelen?

Ik heb de neiging om het volgende te zeggen:

Kinderen van 6 tot 8 jaar

Op deze leeftijd kunnen kinderen al lekker ‘rommelen’ op een gitaar. Het is leuk om wat noten te leren spelen, maar je kind zal dat over het algemeen niet zelf opzoeken. Mocht je een kind van deze leeftijdsgroep gitaar willen leren spelen, dan zul je zelf het voortouw moeten nemen en steeds samen met je kind moeten gaan oefenen. Muzikale Quality Time..

kinderen gitaar leren spelen gitaarles 6 tot 8 jaar

Kinderen van 9 tot 12 jaar

Kinderen in deze leeftijdscategorie zijn over het algemeen al veel zelfstandiger. Als zij gitaar willen leren spelen, hebben ze bijvoorbeeld een langere aandachtsspanne. Ook zijn kinderen in deze leeftijdscategorie groter en sterken waardoor ze meer uithoudingsvermogen hebben. Toch zul je met deze leeftijdscategorie nog vaak samen moeten oefenen. En ook daar is niets mis mee natuurlijk!

kinderen gitaar leren spelen gitaarles 9 tot 12 jaar

Kinderen van 13 tot 18 jaar

Het verschil is natuurlijk groot, maar kinderen vanaf 13 jaar zullen veel meer de neiging hebben zelfstandig te gaan oefenen. Ze krijgen een expliciete muzieksmaak en kunnen online op zoek gaan naar de muziek die ze leuk vinden. Ook in sociale context hebben kinderen of beter gezegd jeugdigen veel momenten waarop ze samen met vrienden van het gitaar spel kunnen genieten.

kinderen gitaar leren spelen gitaarles 13 tot 18 jaar

Start nu met gitaarles voor kinderen!

Op wat voor gitaar kan een kind gitaar leren spelen?

Laten we eerst even inzoomen op de verschillende gitaren die er zijn.

Voor- en nadelen van de elektrische gitaar

De elektrische gitaar speelt over het algemeen redelijk makkelijk voor kinderen, maar is tegelijkertijd relatief zwaar om te tillen. Voordeel is dat je er met een koptelefoon op kunt oefenen. Nadeel van een elektrische gitaar, is dat je er niet onversterkt op kunt spelen, dus kun je hem niet makkelijk meenemen op vakantie of naar feesten en partijen, want je hebt altijd een versterker nodig. Ook binnenshuis betekent het dat je met een elektrische gitaar een vaste oefenplek moet hebben.

elektrische gitaar kopen

Voor- en nadelen van een Western gitaar

Een Western gitaar is een pracht instrument. Het klinkt mooi, ziet er mooi uit. Maar voor kinderen heeft de Western gitaar een groot nadeel: de ijzeren snaren zijn moeilijk met kindervingers te bespelen. De snaren zijn scherp en snijden in de kindervingers. En dat is niet echt bevorderlijk voor de motivatie.

western gitaar kopen

Voor- en nadelen van een Spaanse, akoestische gitaar

Hier komen we bij mijn favoriete optie voor kinderen uit: de akoestische gitaar. Deze gitaar heeft als enige nylon snaren, die ‘zacht’ aanvoelen, zeker voor de nog wat gevoelige vingers van kinderen. De klank die uit deze gitaar komt, is warm en je kind kan prima op deze gitaar oefenen.

Een ander groot voordeel is dat deze gitaar niet veel weegt en makkelijk door je kind vervoerd kan worden. Zowel in het huis als (met een hoes) daarbuiten.

akoestische spaanse gitaar kopen

Welke gitaar maat is geschikt voor kinderen?

Wat veel mensen niet weten, is dat je speciale gitaren voor kinderen hebt. Die zijn niet alleen als maat op je kind afgstemd (de grootte dus) maar ook als kleur. Zo zijn er roze en blauwe gitaren. Maar er zijn ook meer dan genoeg gender neutrale kleuren 😉

Gitaren hebben maten als 1/1 (dat is dan een hele gitaar) maar ook 3/4 (de gitaar is nog steeds heel maar heeft als grootte 3/4 van een gewone gitaar. Er zijn ook 1/2 gitaren. Let hier goed op als je een gitaar gaat kopen.

Ook kan het zijn dat je kind linkshandig is. In dat geval moet je echt even langs een winkel gaan (het liefst eentje waar ze gitaren verkopen) en samen met je kind bepalen of het op een linkshandige gitaar wil leren spelen of gewoon een rechtshandige gitaar koopt. Ik waag me niet meer aan uitspraken, maar heb gemerkt dat sommige linkshandigen echt alleen maar op een linkshandige gitaar leren spelen, terwijl andere linkshandige kinderen het gewoon rechtshandig willen leren.

Start nu met gitaarles voor kinderen!

Waar koop je een gitaar voor je kind?

Nu je besloten hebt welke gitaar je gaat kopen, kun je je online oriënteren. Op marktplaats kom je geregeld gitaren voor kinderen tegen en de online winkels verkopen ze ook. Als je kind wat ouder en groter is kun je een gewone maat kopen. In dat geval kun je wellicht ook een oproep doen in je vrienden- en kennissenkring.

zoek hier een gitaar uit voor je kind

Waar moet je op letten bij het kopen van een gitaar voor een kind?

Natuurlijk moet je kind de gitaar mooi vinden. Maar wat technische gezien nog belangrijker is, is dat je een goed stemmechanisme op je gitaar moet hebben. Hoe goedkoper de gitaren, des te minder makkelijk ze te stemmen zijn en dat is echt een showstopper.

Let er daarnaast op, dat een gitaar in de winkel altijd goedkope en slecht klinkende snaren heeft. Laat die meteen vervangen en bespaar niet op die snaren, want ze bepalen voor 100% hoe goed het gaat klinken. Wel zo leuk voor je kind! Een setje snaren gaat overigens met gemak een jaar mee hoor, maar koop meteen even reserve snaren voor het geval er eentje breekt.

Wat heb je nog meer nodig om kinderen gitaar te leren spelen

Goed, we hebben: het kind – de gitaar- de online lessen (daarover later meer) dus nu hebben we nog het volgende nodig: een standaard waar je je gitaar in kunt zetten, met een boekhouder daarboven. Daar kun je namelijk de iPad, telefoon of laptop opzetten.

En dus kan er gelest worden, want zo simpel is het! Daarnaast is het nog erg handig om een stemapparaatje te kopen, hoewel je ook diverse apps op je telefoon hebt om je gitaar te stemmen (maar dan kun je NOG minder op Facebook dus niet doen 😉

Als laatste kun je overwegen om meteen een band op de gitaar te laten zetten, zodat je kind ook staande gitaar kan spelen. Zo’n band koop je voor nog geen tientje, maar natuurlijk zijn er meer esthetisch verantwoorde en duurdere banden te vinden. Laat hem meteen in de winkel monteren, dat scheelt weer een uur klus-tijd thuis.

Hoe moet je met je kind de gitaarlessen oefenen?

Nu wordt het tijd om meer uitleg te geven over de online gitaarles die je met je kind kunt volgen. Als je daar alles over wilt weten, moet je even hier klikken.

Start nu met gitaarles voor kinderen!

Gitaarles oefenen samen met je kind

In het kort komt het erop neer, dat je kind op ieder moment de online lessen kunt volgen. Je kind bekijkt, al dan niet samen met jou, de lessen en volgt de instructies op het scherm en speelt de oefeningen en muziek mee op gitaar. C’est ca! De cursus is hier volledig op afgestemd.

Tegenwoordig zijn er overigens ook steeds meer grootouders die samen met hun kind de gitaarlessen volgen.

Kind oefent zelfstandig zijn gitaarlessen

Ook is het mogelijk dat je kind zelfstandig door de lessen loopt. Onderschat de zelfredzaamheid van een kind niet. Ook kan hij of zij met vrienden oefenen.

Laat je kind zoeken naar favoriete muziek

Kinderen zijn hun muzieksmaak nog aan het ontwikkelen. Daarin kunnen ze nooit een foute maken. Ook al vind je de muziek die ze aandragen VERSCHRIKKELIJK, probeer er uit alle macht iets positiefs in te vinden en een vertaalslag naar gitaar mee te maken.

Want dit is één van de belangrijkste factoren: als je kind zijn favoriete muziek leert meespelen, wordt de intrinsieke motivatie zo groot dat je als ouder een steeds minder aansturende rol krijgt.

Gitaarlessen op Youtube

Veel kinderen oriënteren zich op Youtube en leren daar enorm veel. Stimuleer ze om daar te kijken en zelf dingen uit te zoeken. Zelf hebben we een succesvol Youtube kanaal waar ook vragen gesteld kunnen worden. Laat je kind zich abonneren op ons kanaal dat miljoenen views heeft.

Gitaarlessen op (live) op Facebook

Ook is het voor je kind en de begeleider superhandig om even naar onze Facebook pagina te gaan. Daar geven we dagelijks tips en, nog belangrijker, zenden we geregeld live uit zodat je kind of jij vragen kunt stellen. Bezoek onze pagina even en meld je aan voor de events die er staan.

Hoe vaak moet je (met je) kind gitaar oefenen?

Het is belangrijk dat je kind vaak en kort oefent. Dit werkt goed om kracht op te bouwen en motivatie te blijven behouden. Let daarbij goed op de houding die steeds uitgelegd wordt in de video’s. Dit om overbelasting te voorkomen.

Start nu met gitaarles voor kinderen!

Waar moet je kind gitaar oefenen?

Het is handig om je kind op zijn of haar kamer te laten oefenen. Doordat de gitaarlessen online zijn, kun je ze goed bekijken op een smartphone, een iPad of tablet maar ook een laptop en een vaste computer. Heb je een aansluiting naar een grote TV, dan krijg je helemaal een topervaring want alle lessen zijn in HD opgenomen.

Wanneer moet je kind gitaar oefenen?

Het heeft natuurlijk een praktische kant: wanneer laat je je kind zijn gitaarles oefenen? Zelf heb ik 4 kinderen 😉 en ik zou het de buren niet willen aandoen om ze alle vier voor het ontbijt te laten oefenen. Maar met gitaar zou dat wel kunnen, het geluid is niet zo hard.

Een goed moment om te oefenen is uit school, met als beloning nog even iets anders kijken na de gitaarles.

Ook is de avond geschikt om te oefenen, bijvoorbeeld voor het slapen gaan samen oefenen met de video’s is een hele ontspannende manier om je kind én te leren spelen én om je kind rustig te krijgen voor de nacht.

Draai het leerproces om

Wat ook heel goed werkt: laat je kind zelf met zijn of haar favoriete muziek aankomen. Je kunt de nummers bijvoorbeeld posten in de Gitaarles Community. Geregeld pikken we er nummers uit die we dan uitzoeken.

Welke muzieksoort moet kinderen leren spelen

Een kind moet vooral muziek leren spelen die hij of zij LEUK vindt. Dat is het allerbelangrijkste. In onze methode houden we er rekening mee dat ook de begeleiders (dus ouders of grootouders of verzorgers) de nummers kennen, zodat ze ook makkelijk hun kinderen kunnen begeleiden.

Moet een kind noten leren lezen?

Ja en Nee. De meningen zijn hierover verdeeld. Maar ik ben er stellig in: als docent heb ik jarenlange ervaring en in het leerproces steekt er voor mij altijd 1 ding bovenuit: snel resultaat.

Daarom beginnen we met akkoorden en simpele aanslagen. Een kind dat iets wil leren is over het algemeen gretig en wil snel wat op zijn gitaar kunnen spelen. Als hij of zij al na de eerste les een nummer meespeelt, werkt dat dusdanig positief op de intrinsieke motivatie, dat je zult merken dat je als ouder niet veel meer hoeft te doen. Daarna kun je altijd nog noten leren lezen.

meest gemaakt fouten gitaar leren spelen beginners noten lezen

Start nu met gitaarles voor kinderen!

Hoe werken de gitaarlessen?

Op gitaarles.nl kun je je aanmelden voor een proefles. Als die je bevalt kun je toegang tot het speciale Young Talent programma krijgen.

30 lessen, 3 handboeken en Community

Zodra je betaald hebt, krijg je toegang tot 30 lessen, met ieder 10 video’s. Bij iedere les zit een handboek dat je als PDF kunt downloaden.

Daarnaast krijg je toegang tot de community. Je kunt je daar voorstellen en je kind kan lid worden van de speciale Guitar Kids community, waar zij berichten met elkaar op een veilige manier kunnen delen.

Ook is het mogelijk om daar groepen met elkaar aan te maken. Stel dat een kind samen met een grootouder oefent, dan kunnen ze ondertussen in de community contact houden.

Vragen en video’s op Facebook en Youtube

De kinderen kunnen ook vragen in de community stellen en natuurlijk mee kijken naar de Facebook Live events. (ook zichtbaar zonder Facebook account). Geregeld plaatsen we video’s op Youtube waarin ook de vragen van kinderen beantwoord worden.

Hoe verder

Het is heel simpel. Wil je een keer de lessen proberen? Dat kan! Klik hier > > >

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Vanessa
Door

Vanessa

op 31 Jan 2018

Ik zoek gitaartabs om een leerling ( 7 jaar) in de klas gitaar te leren spelen. Waar kan ik deze vinden?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 31 Jan 2018

Ik denk dat je kinderen in een klas beter gitaar akkoorden kan leren spelen, daar hebben ze meer aan de tabs. Hoewel 7 jaar nog wel aan de jonge kant daar voor is. Welke liedjes wil je je kinderen leren spelen?Groeten, Michel

Wies jonkman van der burgh
Door

Wies jonkman van der burgh

op 05 Jan 2018

Hoi Michel, geweldig leuk! Maar mijn kleinzoon moet nog een beetje groter groeien, dus nog even een paar jaartjes wachten.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 07 Jan 2018

Hij is nu 3 vertelde je. Dan kun je beter even wachten tot hij 7 jaar is..

Michel
Door

Michel

op 12 Oct 2017

Heb je vragen? Laat ze hieronder achter en we beantwoorden ze zo snel mogelijk!

Reactie plaatsen