Stemmen: 4 manieren om eenvoudig je gitaar te stemmen

Het stemmen van je gitaar

Het stemmen van je gitaar is veel belangrijker dan je wellicht verwacht. Met een vals gestemde gitaar, kun je onmogelijk goed leren mee spelen met jouw favoriete muziek. Daarom behandel ik het ook voordat je gaat spelen. Want zeg nou eerlijk: wie luistert er graag naar vals klinkende muziek?

Gitaar stemmen 1: op gehoor

Om je gitaar op gehoor te stemmen moet je geoefende oren hebben. Die oren heb je meestal wel bij je, maar je moet wel een goed getraind gehoor hebben!

Gitaar stemmen 2: met flageoletten

Je zult merken dat stemmen met flageoletten een professioneel uitziende manier van stemmen is. Wel een ingewikkelde manier overigens.

Gitaar stemmen 3: met een stem apparaat

Deze manier van stemmen raad ik aan omdat dit altijd 100% klopt. Nadeel is wel dat je een stem apparaat moet kopen, maar die heb je al vanaf € 14,95 of minder. Een ander nadeel is dat je zo’n stemapparaat wel bij je moet hebben én dat er batterijen in moeten zitten die werken!

Gitaar stemmen 4: stemmen met een piano of via een internet site

Je kunt natuurlijk ook de E toon op een piano opzoeken en daarna de A, D, etc. Hier moet je geoefende oren (en een piano) voor hebben. Ook zijn er steeds meer site op internet te vinden of apps op je telefoon waarmee je eenvoudig de juiste toon speelt zodat je je gitaar daar mee kunt stemmen.

Bekijk de video: