Speel vanavond al je eerste nummer met de Gratis Proefles (en ontvang een handig akkoordenboek!)
Meld je vrijblijvend aan

Page content

Gitaar stemmen met of zonder stemapparaat of via je PC of telefoon

Gitaar stemmen met of zonder stemapparaat of via je PC of telefoon

Leer op één van deze manieren je gitaar stemmen. Het is van ongelooflijk belang dat je gitaar goed gestemd is als je gitaar wilt leren spelen. Als dat niet het geval is, zul je met veel minder plezier en veel minder snel de lessen onder de knie krijgen. Ga maar na, hoe kun je nu aan je spel horen of je goed of fout speelt, als je gitaar niet op de gelijke hoogte is gestemd als de muziek die je probeert mee te spelen?

Overzichtsvideo Gitaar Stemmen
Gitaar Stemmen op Gehoor
Gitaar Stemmen met een stemapparaat
Gitaar stemmen met een app op je telefoon
Gitaar stemmen met een ander instrument
Gitaar stemmen met een stemfluitje of stemvork
Gitaar stemmen met flageoletten
Snaren vervangen en Gitaar stemmen

Welkom bij dag 6 van de Proefles!

Vele manieren om je gitaar te stemmen

Nu is er een behoorlijk aantal manieren voor gitaar stemmen die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Hier een overzicht van de meest gebruikte technieken. Bekijk mijn video!

Gitaar stemmen op gehoor

Het voordeel van gitaar stemmen op je gehoor, is dat je ze (als het goed is 😉 altijd bij je hebt (die oren dus he?!). Het nadeel van gitaar stemmen op je gehoor, is dat het je er best ‘gevoel’ voor moet hebben. Je moet niet alleen naar de tonen luisteren, maar kunt ook aan de trillingen of beter gezegd aan het verschil in trillingen horen of je gitaar goed gestemd is.

Gitaarsnaren stemmen per snaar

Als je overigens uitgaat van de E snaar heb ik het volgende overzichtje voor je:
A snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je (lage) E-snaar
D snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je A-snaar
G snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je D-snaar
B snaar stemmen: vanaf de 4e!! positie op je G-snaar
E snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je B-snaar

Gitaar stemmen met stem apparaat

Maar je kunt je gitaar natuurlijk ook je gitaar stemmen met behulp van een stem apparaat. Daar heb je weer vele (dure en minder dure) varianten van. De meeste stemapparaten werken op batterijen en gaan lang mee.

Als je dan weer moet kiezen, heb je stem apparaten met een ‘line in’ of ‘input’. Daar kun je je snoer insteken, maar die heb je dus alleen nodig als je een gitaar met een snoer hebt 😉 Dus een elektrische gitaar of een semi-akoestische. Het voordeel met sommige gitaar stemapparaten is dat je ze tussen je gitaar en versterker in plaatst. Tijdens het spelen kun je dus altijd snel even je gitaar ‘bij stemmen’ als dat nodig is.

Kappen met knappen!

Hieronder zie je een video van een lage E snaar die juist gestemd lijkt te zijn. Echter: de snaar staat een hele octaaf te laag. En is dus wel gestemd als een E snaar, maar de toon is veel te laag. Veel beginnende gitaristen zijn bang om hun snaren strak te draaien.

Hoe voorkom je dat je snaren vals klinken? Simpel dus, opdraaien, die snaren. Je kunt het niet alleen horen, maar ook voelen. Een goed gestemde snaar staat behoorlijk strak en kan als een katapult dienen. Ik zeg niet dat je dat moet doen, maar een snaar moet dus echt heel strak staan. Ik heb het trouwens nog nooit zien gebeuren dat een snaar knapte bij het stemmen.. alleen bij het spelen!

gitaar stem apparaat met input line in

gitaar stem apparaat met input line in

Dan heb je ook simpele stemapparaten vanaf een paar euro’s die je op je gitaar hals vast klemt. Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig je gitaar stemmen kunt zonder dat je het apparaat ergens neer hoeft te leggen (dan kan het niet vallen én niet kwijt raken, twee razend grote voordelen kan ik je verklappen). Deze stemapparaten kun je het best even op google zoeken en bijvoorbeeld bij Baxshop kopen.

gitaar stem apparaat met klem

Gitaar stemmen met een app op je telefoon

Helemaal handig zijn gitaar stemapparaten die je als apps op je telefoon zet, met name omdat je die vaak bij je hebt. Het scheelt natuurlijk ook weer de aanschaf van een stemapparaat. Een goed aangeschreven app om voor het gitaar stemmen is de app Cleartune – Chromatic Tuner op een iPhone. Met een ingebouwde microfoon kun je zowel je akoestische gitaar als je elektrische gitaar stemmen alsmede een basgitaar. Deze app is zeer accuraat en fijn om je gitaar mee te stemmen!

gitaar stemmen met een app op je telefoon

Gitaar stemmen op basis van een ander instrument

Als je je in een muzikale omgeving bevindt, kun je bijvoorbeeld een piano gebruiken voor het gitaar stemmen. Je moet dan wel weten waar de E A D G B E toon op de piano zit, maar dat is niet zo ingewikkeld.

Zo kun je je gitaar stemmen aan de hand van een piano of een keyboard. Ik heb een overzichtelijk overzicht geleend van een Amerikaanse site 😉

gitaar stemmen met piano

gitaar stemmen met piano

Gitaar stemmen met een stemfluitje of stemvork

Een hele goedkope manier van je gitaar stemmen is om een stemfluitje of stem vork te gebruiken. Hoewel het gebruik van een stemvork een vrij ‘ambachtelijke manier’ van gitaar stemmen is geworden. Het nadeel van je gitaar stemmen met een stem vork, is dat je maar één toon uit de stemvork krijgt, en daarmee moet je al je andere snaren in de juiste hoogte zien te krijgen.

stem fluit voor gitaar

Stemfluitje om je gitaar mee te stemmen

Toen ik nog fris en fruitig was in 2011, heb ik een simpele video voor je opgenomen waarin ik je uitleg hoe je je gitaar kunt stemmen met die prachtige stemfluit!

stemvork

Stemvork om je gitaar mee stemmen

Je gitaar stemmen met flageoletten

Persoonlijk vind ik dit de mooiste manier voor het stemmen van je gitaar. Een flageolet is een speciale aanslag op je gitaar waarbij je je vinger boven op de 5e of 7e fret legt, waarna je je vinger niet indrukt, maar wel de snaar aanslaat. Op die manier ontstaat een lang durende toon (omdat je je vinger los kunt laten na het aanslaan) en heb je beide handen vrij om je gitaar te stemmen.
Nadeel is dat je ook hier weer goed je oren moet gebruiken en toonvast moet zijn. Een ander nadeel is dat je omgeving piepstil moet zijn omdat je anders de trillingen niet goed kunt horen.

Video met uitleg over het gitaarstemmen

In onderstaande video laat ik je zien welke mogelijkheden er zijn.

Waarschuwing als je je gitaar snaren gaat verwisselen en stemmen

Ik wil je nog een waarschuwing geven als je je snaren gaat verwisselen. Verwissel je snaren zoals je de trap schildert, dus 1 snaar wel, 1 snaar niet, volgende snaar weer wel, volgende snaar weer niet. Zo voorkom je dat je een week lang niet kunt spelen omdat je gitaar zo vals blijft als een kraai.. Na een week vervang je de drie snaren die je nog niet vervangen had. Een hele goede oefening overigens voor gitaar stemmen, want geloof me, je kunt je lol op met nieuwe snaren!

Laat je reactie achter

Wat is jouw favoriete manier van gitaar stemmen? Laat je reactie hieronder achter!

Wil je nu meteen verder met de echte lessen? Klik dan hier > > >

Doe anders eerst nog even dag 6 van de proefles

Comment Section

29 reacties op “Gitaar stemmen met of zonder stemapparaat of via je PC of telefoon


Door Claudia op 24 december 2017

heb een Korg chromatische stemmer,kan ik meteen ook de stem stemmen ,is echt een openbaring, men kan wel een toontje met de piano meezingen,maar toch niet goed horen of men de neiging heeft om het wat te hoog of te laag te pakken(meestal een ietsje pietsie te laag,dus bij een riedeltje toontjes gaat het al gauw vals klinken,overigens ben ik harstikke blij met de lessen van Michel,alleen die barrees zijn echt een barriere


Door Michel Penterman op 24 december 2017

Hoi Claudia, zeg je dus dat je met dat stemapparaat ook je stem kunt stemmen?! Dat zou ideaal zijn! Tja wat die barre Barré akkoorden, laat dat geen barriere zijn om je gitaar te stemmen 😉 of om lekker te genieten van je gitaar spel zonder barré akkoorden. Maar.. mijn ervaring is dat het uiteindelijk toch wel gaat lukken hoor. Keep on going!!

Michel


Door Claudia op 24 december 2017

Hallo Michel
Inderdaad ken je met de korg cachromatischestemmer ook je stem stemmmen,je pakt de c op de piano (of keyboard)speelt even mee met do re mi enz en weer terug ,en dan zonder piano do re mi fa zingen enz terwijl je op de Korg kijkt. heel verhelderend(toen wist ik waarom ik niet was aangenomen bij het oratorium koor)overigens ga ik stug door met de barees


Door Michel Penterman op 26 december 2017

Hoi Claudia, dan word je nu vast een stuk stem vaster! Grappig dat je inderdaad ook je stem kunt stemmen, en tja, waarom ook niet?
Veel succes met de andere gitaar materie!
Michel


Door inge op 20 december 2017

Beste Michel , ik heb een western Ibanez gitaar . Ik rommel nog een beetje met stemmen via een app op mijn telefoon ( Guitar tuna ) weet jij of dit een goede zuivere app is om te stemmen ? En wat is een echt betrouwbaar en zuiver stemapparaat om te kopen ? Alvast erg bedankt ! Groetjes van Inge


Door Michel Penterman op 20 december 2017

Hoi Inge,

Apps op je telefoon om je gitaar mee te stemmen zijn wat mij betreft niet zo heel erg betrouwbaar. Je kunt het beste een ‘clip on’ stemapparaat kopen. Die ‘clip’ je dus vast op je gitaar met als voorbeeld dat je hem nooit hoeft te zoeken en altijd even tussen door kunt stemmen. Op bijgaande link zie je een overzicht van stemapparaten voor je gitaar. Op sommige stemapparaten zit zelfs een metronoom, naar mijn mening heb je daar nu nog niet zo veel aan dus die kosten zou ik mezelf besparen.

Veel succes met het stemmen van je gitaar, mocht je er niet uit komen, laat het me dan hier weten! Groeten, Michel


Door jeannebrommer op 6 mei 2017

Ik heb een 3/4 akoustische gitaar; deze is een kleine terts hoger gestemd dan de normle E-A stemming; de stemming is dus G-C- etc.
Zijn daar ook akkoorden voor, of moet ik alles om zetten?


Door Michel Penterman op 12 juli 2017

Nee ik zou het zo laten staan. je kunt dan niet met de originele muziek mee spelen, maar je gitaar stemmen gaat wel makkelijk zo.


Door Paul op 9 december 2016

Goed, EADGBE, maar als ik de E heb, hoeveel fretjes is dan naar de A, en van A naar G?


Door Jaap op 3 april 2016

Hallo Michel,ik heb een stemmmechanisme van Fishman in/op m’n gitaar zitten…werkt prima alleen vraag ik mezelf af of dat ook werkt als ik mijn snaren vervang door nylonsnaren.
Ik ben vandaag begonnen… beetje zere vingertoppen maar leuke cursus.
Groeten Jaap


Door Michel Penterman op 7 april 2016

Ja hoor dat maakt niet uit, maar… je moet geen ijzeren snaren vervangen door nylon snaren he!


Door Paul Dijkema op 1 december 2015

Hallo, Michel. Ik ben pas bij je begonnen met de gitaarlessen en heb het lessen pakket al bij je besteld. Afgelopen weekend heb ik een stemapparaatje gekocht van het merk Fender en wat me opvalt is dat als ik de snaar bijna goed heb dat hij bij een heeeel klein slagje er al weer overheen is. Heb ik hem uiteindelijk goed en ik ben klaar met stemmen dan blijkt hij daarna toch steeds weer wat te verlopen. Herken je dat?


Door Michel Penterman op 1 december 2015

Hoi Paul, dat hangt er een beetje vanaf wat voor gitaar je hebt. Ik denk dat je stem mechanisme wat schokkerig is en dan opeens doorschiet. Heb je een akoestische gitaar? Dan zou het kunnen schelen om je stem mechanisme wat te smeren!

Groeten
Michel


Door Paul Dijkema op 1 december 2015

Ja, inderdaad. Ik heb een spaanse (leen) gitaar waar ik deze lessen op volg. Van mezelf heb ik ook een Spaanse gitaar maar die heb ik al zo’n 40 jaar en toen was 8 a 9 jaar. Dit is een 3/4 gitaar, maar dat terzijde. Het stemapparaat werkt hier ook wat schokkerig op. Je kunt hem wel instellen op verschillende instrumenten en ik hem op de g modus (gitaar) staan.


Door Michel Penterman op 1 december 2015

Het heeft toch met je stem mechanisme te maken en niet met je apparaat. Je mechanisme blijft een beetje ‘hangen’ en slaat dan een stukje door waardoor je snaar in één keer te strak staat. En dan is’ie vals 😉 Je kunt het eerst met talk poeder proberen en als dat niet werkt zou je wat droge olie (sulfiet ofzo?!) kunnen proberen.


Door Laury op 3 september 2015

Ik heb mijn gitaar proberen te stemmen op gehoor en dat ging helemaal goed, had elke keer de juiste toon. Als ik Am speel klinkt het heel goed maar als ik overga op Em klinkt het zo vals als een kat. Toch maar beter stemapparaatje kopen?


Door Michel Penterman op 13 november 2015

Hoi Laury, het enige wat ik me kan voorstellen is dat je lage E snaar dan vals is. Een stem apparaatje kopen kan zeker geen kwaad en veel hoeft het niet te kosten. Let even op, als je ook een elektrische gitaar hebt, kun je het best een apparaat kopen waar je ook een ‘input’ op hebt zitten.
Succes met het stemmen van je gitaar in ieder geval.
Michel


Door Jantien op 15 juli 2015

Het liefste wil ik mijn snaren stemmen met mijn nieuwe stemapparaatje, zojuist gekocht. Het lijkt me voor in het begin beter, omdat het fluitje, dat ik heb me te veel misleidt. Waardoor dit komt weet ik niet goed, maar het is zo. Ik kan de toon van het fluitje niet zo goed overbrengen op mijn gitaarsnaren. Nu waren die na 30 jaar in de kast gelegen te hebben ook wel aan vervanging toe. Dus, nu is de gitaar ontstemd doordat de snaren zojuist vervangen zijn. Ik wilde vandaag graag al wat accoorden spelen maar dat kan nu, denk ik, niet zo goed. Hoe lang gaat dit nu ongeveer duren? Was dat een week? Of komt een aantal dagen beter in de buurt?
Ik ben echter wel de aanslag aan het oefenen met mijn rechterhand. Dat gaat steeds beter.


Door Michel Penterman op 13 november 2015

Hoi Jantien, als je je gitaar stemt, kan het wel een paar dagen duren voordat de snaren ‘opgerekt’ zijn. Wat je kunt doen, is de snaren extra strak opdraaien, zodat ze extra oprekken. Dan laat je je gitaar even staan en ga je de dag erna je gitaar stemmen met een apparaat. Op dat moment is je gitaar niet zo lang ontstemd.

Mooi dat het spelen met je rechterhand steeds beter gaat!
Succes met het stemmen van je gitaar, Michel


Door Piet op 27 september 2014

Ik stem het liefste met flageoletten, ik kan het op de manieren die allemaal zijn uitgelegd,maar maak bij de A gebruik van mijn telefoontje.


Door Michel Penterman op 13 november 2015

Hoi Piet, dat is een goede tactiek, eerst de A snaar goed stemmen en dan de rest van je gitaar stemmen. Met flageoletten. Klinkt op zich al mooi he?!
Groeten
Michel


Door Jalisa op 22 september 2014

Oke super dank je wel!
De lessen zijn erg leuk en zeer leerzaam! erg prettig als je het zo rustig uitlegt wat het erg duidelijk maakt


Door Michel Penterman op 13 november 2015

Dank je Jalisa. Lukt het je ook om je gitaar te stemmen?
Groeten
Michel


Door Jalisa op 22 september 2014

Hallo,
Ik heb een vraag over het stemmen met het apparaat. Wanneer ik bijvoorbeeld de a stem, en ik sla die aan word het apparaat groen wat dus betekend dat het een goede toon heeft maar als je even wacht bijna op het eind geeft het apparaat aan dat de toon ineens niet goed is (vaak iets naar links). Hoe kan ik dit oplossen of is dit juist geen probleem en is de toon goed?

Groetjes Jalisa


Door Michel Penterman op 22 september 2014

aan het einde verslapt je toon en kan het apparaat niet meer goed meten. Groen = goed en dan kun je met de volgende snaar door gaan!


Door Joke op 18 juli 2014

Ik zou graag iets willen vragen wat niets met stemapparatuur te maken heeft.
Als het niet mag doe ik het toch want het heeft wel met in10lessen te maken.
Op mijn fb. kom ik een bericht tegen waar ik een leuk antwoord op zou willen geven (de nieuwe gitarist die pas twee lessen heeft gevolgd). Wat mijn bezwaar is, dat dergelijke berichten altijd direct weg gedrukt worden en ik daar dan niets meer van hoor. Jammer, want dan kom ik weer in opstand om te denken nou dan maar helemaal geen antwoord. Is daar geen oplossing voor?
Hopelijk komt dit niet op facebook.


Door Michel Penterman op 13 november 2015

Hoi Joke,

Ik weet niet precies wat je bedoelt. Lukt het met het stemmen van je gitaar?
Groeten
Michel


Door jet op 5 juli 2014

Als ik mijn gitaar stem dan geeft het stemapparaatje bij een A of D snaar een G# aan, hoe komt dat en wat doe ik eraan…..


Door Michel Penterman op 5 juli 2014

Hoi Jet, als je bij het stemmen van je gitaar een andere toon op je stemapparaat ziet staan, komt dat waarschijnlijk doordat je snaren niet goed gestemd is. Je hebt de volgende tonen:
A – A# – B – C – C# – D – D# – E – F – F# – G – G# – A en dan ga je weer verder. Als je dus je A snaar stemt en je ziet een G# staan, dan is je snaar dus net niet goed genoeg gestemd. Hij is te laag gestemd en je moet hem dus hoger stemmen. Als je echter bij de D snaar een G# ziet staan, dan is deze snaar veel te hoog of veel te laag gestemd. Dan zul je toch even van je ‘oren’ gebruik moeten maken om te horen of de toon te hoog of te laag is. (Toon en noot zijn in dit geval hetzelfde..)

Als je niet zo goed het verschil weet tussen een hoge en een lage toon, kun je eens proberen om hem mee te zingen. Klinkt het dan alsof je in de kelder zit, dan is het een lage toon, klinkt het alsof je trompet speelt, dan is het een hoge toon. Een lage toon kun je ook herkennen bij het zingen doordat je je kin omlaag doet, terwijl je bij een hoge toon juist vaak je kin en keel strekt om de hoge tonen te kunnen halen.

Ten slotte kun je ook nog eens proberen om er bijvoorbeeld en piano naast te houden en te kijken welke toon je op de piano aanslaat. En als dat allemaal niet lukt… dan kun je het best even iemand erbij vragen, het liefst een muzikaal iemand, die je gitaar goed stemt of die je kan vertellen of je een te hoge of te lage toon hoort. Dat zou eventueel via Skype kunnen doen met iemand.

En… wees gerust, zulke extreme toon verschillen zul je niet al te vaak mee maken, tenzij je net je gitaar snaren aan het vervangen bent.. Maar daar heb ik ik ook de belangrijkste tips voor in een video gezet. Succes ermee!

Plaats een reactie


*