We use cookies
Gratis 7 dagen Gitaarles incl. Akkoordenboek?
Ik meld me vrijblijvend aan

Page content

Gitaar stemmen met of zonder stemapparaat of via je PC of telefoon

Gitaar stemmen met of zonder stemapparaat of via je PC of telefoon

Leer op één van deze manieren je gitaar stemmen. Het is van ongelooflijk belang dat je gitaar goed gestemd is als je gitaar wilt leren spelen. Als dat niet het geval is, zul je met veel minder plezier en veel minder snel de lessen onder de knie krijgen. Ga maar na, hoe kun je nu aan je spel horen of je goed of fout speelt, als je gitaar niet op de gelijke hoogte is gestemd als de muziek die je probeert mee te spelen?

Overzichtsvideo Gitaar Stemmen
Gitaar Stemmen op Gehoor
Gitaar Stemmen met een stemapparaat
Gitaar stemmen met een app op je telefoon
Gitaar stemmen met een ander instrument
Gitaar stemmen met een stemfluitje of stemvork
Gitaar stemmen met flageoletten
Snaren vervangen en Gitaar stemmen

Welkom bij dag 6 van de Proefles!

Vele manieren om je gitaar te stemmen

Nu is er een behoorlijk aantal manieren voor gitaar stemmen die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Hier een overzicht van de meest gebruikte technieken. Bekijk mijn video!

Gitaar stemmen op gehoor

Het voordeel van gitaar stemmen op je gehoor, is dat je ze (als het goed is 😉 altijd bij je hebt (die oren dus he?!). Het nadeel van gitaar stemmen op je gehoor, is dat het je er best ‘gevoel’ voor moet hebben. Je moet niet alleen naar de tonen luisteren, maar kunt ook aan de trillingen of beter gezegd aan het verschil in trillingen horen of je gitaar goed gestemd is.

Gitaarsnaren stemmen per snaar

Als je overigens uitgaat van de E snaar heb ik het volgende overzichtje voor je:
A snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je (lage) E-snaar
D snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je A-snaar
G snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je D-snaar
B snaar stemmen: vanaf de 4e!! positie op je G-snaar
E snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je B-snaar

Gitaar stemmen met stem apparaat

Maar je kunt je gitaar natuurlijk ook je gitaar stemmen met behulp van een stem apparaat. Daar heb je weer vele (dure en minder dure) varianten van. De meeste stemapparaten werken op batterijen en gaan lang mee.

Als je dan weer moet kiezen, heb je stem apparaten met een ‘line in’ of ‘input’. Daar kun je je snoer insteken, maar die heb je dus alleen nodig als je een gitaar met een snoer hebt 😉 Dus een elektrische gitaar of een semi-akoestische. Het voordeel met sommige gitaar stemapparaten is dat je ze tussen je gitaar en versterker in plaatst. Tijdens het spelen kun je dus altijd snel even je gitaar ‘bij stemmen’ als dat nodig is.

Kappen met knappen!

Hieronder zie je een video van een lage E snaar die juist gestemd lijkt te zijn. Echter: de snaar staat een hele octaaf te laag. En is dus wel gestemd als een E snaar, maar de toon is veel te laag. Veel beginnende gitaristen zijn bang om hun snaren strak te draaien.

Hoe voorkom je dat je snaren vals klinken? Simpel dus, opdraaien, die snaren. Je kunt het niet alleen horen, maar ook voelen. Een goed gestemde snaar staat behoorlijk strak en kan als een katapult dienen. Ik zeg niet dat je dat moet doen, maar een snaar moet dus echt heel strak staan. Ik heb het trouwens nog nooit zien gebeuren dat een snaar knapte bij het stemmen.. alleen bij het spelen!

gitaar stem apparaat met input line in

gitaar stem apparaat met input line in

Dan heb je ook simpele stemapparaten vanaf een paar euro’s die je op je gitaar hals vast klemt. Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig je gitaar stemmen kunt zonder dat je het apparaat ergens neer hoeft te leggen (dan kan het niet vallen én niet kwijt raken, twee razend grote voordelen kan ik je verklappen). Deze stemapparaten kun je het best even op google zoeken en bijvoorbeeld bij Baxshop kopen.

gitaar stem apparaat met klem

Gitaar stemmen met een app op je telefoon

Helemaal handig zijn gitaar stemapparaten die je als apps op je telefoon zet, met name omdat je die vaak bij je hebt. Het scheelt natuurlijk ook weer de aanschaf van een stemapparaat. Een goed aangeschreven app om voor het gitaar stemmen is de app Cleartune – Chromatic Tuner op een iPhone. Met een ingebouwde microfoon kun je zowel je akoestische gitaar als je elektrische gitaar stemmen alsmede een basgitaar. Deze app is zeer accuraat en fijn om je gitaar mee te stemmen!

gitaar stemmen met een app op je telefoon

Gitaar stemmen op basis van een ander instrument

Als je je in een muzikale omgeving bevindt, kun je bijvoorbeeld een piano gebruiken voor het gitaar stemmen. Je moet dan wel weten waar de E A D G B E toon op de piano zit, maar dat is niet zo ingewikkeld.

Zo kun je je gitaar stemmen aan de hand van een piano of een keyboard. Ik heb een overzichtelijk overzicht geleend van een Amerikaanse site 😉

gitaar stemmen met piano

gitaar stemmen met piano

Gitaar stemmen met een stemfluitje of stemvork

Een hele goedkope manier van je gitaar stemmen is om een stemfluitje of stem vork te gebruiken. Hoewel het gebruik van een stemvork een vrij ‘ambachtelijke manier’ van gitaar stemmen is geworden. Het nadeel van je gitaar stemmen met een stem vork, is dat je maar één toon uit de stemvork krijgt, en daarmee moet je al je andere snaren in de juiste hoogte zien te krijgen.

stem fluit voor gitaar

Stemfluitje om je gitaar mee te stemmen

Toen ik nog fris en fruitig was in 2011, heb ik een simpele video voor je opgenomen waarin ik je uitleg hoe je je gitaar kunt stemmen met die prachtige stemfluit!

stemvork

Stemvork om je gitaar mee stemmen

Je gitaar stemmen met flageoletten

Persoonlijk vind ik dit de mooiste manier voor het stemmen van je gitaar. Een flageolet is een speciale aanslag op je gitaar waarbij je je vinger boven op de 5e of 7e fret legt, waarna je je vinger niet indrukt, maar wel de snaar aanslaat. Op die manier ontstaat een lang durende toon (omdat je je vinger los kunt laten na het aanslaan) en heb je beide handen vrij om je gitaar te stemmen.
Nadeel is dat je ook hier weer goed je oren moet gebruiken en toonvast moet zijn. Een ander nadeel is dat je omgeving piepstil moet zijn omdat je anders de trillingen niet goed kunt horen.

Video met uitleg over het gitaarstemmen

In onderstaande video laat ik je zien welke mogelijkheden er zijn.

Waarschuwing als je je gitaar snaren gaat verwisselen en stemmen

Ik wil je nog een waarschuwing geven als je je snaren gaat verwisselen. Verwissel je snaren zoals je de trap schildert, dus 1 snaar wel, 1 snaar niet, volgende snaar weer wel, volgende snaar weer niet. Zo voorkom je dat je een week lang niet kunt spelen omdat je gitaar zo vals blijft als een kraai.. Na een week vervang je de drie snaren die je nog niet vervangen had. Een hele goede oefening overigens voor gitaar stemmen, want geloof me, je kunt je lol op met nieuwe snaren!

Laat je reactie achter

Wat is jouw favoriete manier van gitaar stemmen? Laat je reactie hieronder achter!

Wil je nu meteen verder met de echte lessen? Klik dan hier > > >

Doe anders eerst nog even dag 6 van de proefles

Comment Section

31 reacties op “Gitaar stemmen met of zonder stemapparaat of via je PC of telefoon


Door Roland op 13 maart 2018

Hallo; ik heb een akoestische gitaar in okkazie gekocht. 50€ van iemand die ze nieuw heeft gekocht maar nooit bespeeld. Ze is bijgevolg nog nieuw. Nu is mijn vraag of ik die snaren MOET vervangen na 3 jaar stilstand of is dat niet nodig. Ik stem met een stem apparaatje omdat ik van gitaren weinig af weet maar ondervind dat na het stemmen de zopas gestemde snaren E A D G B E terug moeten bij gestemd worden. Dus als ik bij de onderste E kom dan staan praktische alle andere snaren terug uit de toon.. Zijn die nu aan vervanging toe? Nog een probleempje is dat wanneer ik mijn gitaar vast houd ik ondervind dat de huid tussen duim en wijsvinger de onderste E snaar raakt waardoor die natuurlijk vals klinkt. Is mijn hand te klein of doe ik iets verkeerd?
Dank u voor eventuele tips.
RolandDoor Claudia op 24 december 2017

heb een Korg chromatische stemmer,kan ik meteen ook de stem stemmen ,is echt een openbaring, men kan wel een toontje met de piano meezingen,maar toch niet goed horen of men de neiging heeft om het wat te hoog of te laag te pakken(meestal een ietsje pietsie te laag,dus bij een riedeltje toontjes gaat het al gauw vals klinken,overigens ben ik harstikke blij met de lessen van Michel,alleen die barrees zijn echt een barriere


Door Michel Penterman op 24 december 2017

Hoi Claudia, zeg je dus dat je met dat stemapparaat ook je stem kunt stemmen?! Dat zou ideaal zijn! Tja wat die barre Barré akkoorden, laat dat geen barriere zijn om je gitaar te stemmen 😉 of om lekker te genieten van je gitaar spel zonder barré akkoorden. Maar.. mijn ervaring is dat het uiteindelijk toch wel gaat lukken hoor. Keep on going!!

Michel


Door Claudia op 24 december 2017

Hallo Michel
Inderdaad ken je met de korg cachromatischestemmer ook je stem stemmmen,je pakt de c op de piano (of keyboard)speelt even mee met do re mi enz en weer terug ,en dan zonder piano do re mi fa zingen enz terwijl je op de Korg kijkt. heel verhelderend(toen wist ik waarom ik niet was aangenomen bij het oratorium koor)overigens ga ik stug door met de barees


Door Michel Penterman op 26 december 2017

Hoi Claudia, dan word je nu vast een stuk stem vaster! Grappig dat je inderdaad ook je stem kunt stemmen, en tja, waarom ook niet?
Veel succes met de andere gitaar materie!
Michel


Door inge op 20 december 2017

Beste Michel , ik heb een western Ibanez gitaar . Ik rommel nog een beetje met stemmen via een app op mijn telefoon ( Guitar tuna ) weet jij of dit een goede zuivere app is om te stemmen ? En wat is een echt betrouwbaar en zuiver stemapparaat om te kopen ? Alvast erg bedankt ! Groetjes van Inge


Door Michel Penterman op 20 december 2017

Hoi Inge,

Apps op je telefoon om je gitaar mee te stemmen zijn wat mij betreft niet zo heel erg betrouwbaar. Je kunt het beste een ‘clip on’ stemapparaat kopen. Die ‘clip’ je dus vast op je gitaar met als voorbeeld dat je hem nooit hoeft te zoeken en altijd even tussen door kunt stemmen. Op bijgaande link zie je een overzicht van stemapparaten voor je gitaar. Op sommige stemapparaten zit zelfs een metronoom, naar mijn mening heb je daar nu nog niet zo veel aan dus die kosten zou ik mezelf besparen.

Veel succes met het stemmen van je gitaar, mocht je er niet uit komen, laat het me dan hier weten! Groeten, Michel


Door jeannebrommer op 6 mei 2017

Ik heb een 3/4 akoustische gitaar; deze is een kleine terts hoger gestemd dan de normle E-A stemming; de stemming is dus G-C- etc.
Zijn daar ook akkoorden voor, of moet ik alles om zetten?


Door Michel Penterman op 12 juli 2017

Nee ik zou het zo laten staan. je kunt dan niet met de originele muziek mee spelen, maar je gitaar stemmen gaat wel makkelijk zo.

← Oudere reacties  |  

Plaats een reactie


*