gitaar-stemmen-online
Gitaar Online Stemmen
Gitaarles.nl
Gitaar Online Stemmen
10/08/2019
7 min
38

Gitaar stemmen met of zonder stemapparaat of via je PC of telefoon

10/08/2019
7 min
38

Online gitaar stemmen op je computer, app, telefoon of met stemapparaat

Hieronder kun je online je gitaar stemmen via je computer. Daaronder staan links naar de beste tune-apps voor je telefoon en stemapparaten. Een goed gestemde gitaar is belangrijk als je gitaar wilt leren spelen.


Als je gitaar niet goed gestemd is, zul je namelijk met veel minder plezier en veel minder snel met je favoriete nummer onder de knie krijgen. Ga maar na, hoe kun je dan aan je spel horen of je goed of fout speelt?

Gitaar online stemmen op je computer of mobiel

Hier kun je je gitaar online op je computer of mobiele telefoon stemmen. Daaronder staan tips voor handige apps waarmee je je gitaar via je telefoon kunt stemmen. Werkwijze:

  1. Schakel je microfoon in
  2. Sla de snaar aan die je wilt stemmen
  3. Kijk of je hem strakker of losser moet draaien

Strakker aandraaien
Losser draaien
Gestemd!
Sla een snaar aan
Je microfoon moet ingeschakeld zijn!#
D
A
E
G
B
E


Volgorde: E A D G B E


Overzichtsvideo Gitaar Stemmen
Gitaar Stemmen op Gehoor
Gitaar Stemmen met een stemapparaat
Gitaar stemmen met een app op je telefoon
Gitaar stemmen met een ander instrument
Gitaar stemmen met een stemfluitje of stemvork
Gitaar stemmen met flageoletten
Snaren vervangen en Gitaar stemmen

Vele manieren om je gitaar te stemmen

Nu is er een behoorlijk aantal manieren voor gitaar stemmen die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Hier een overzicht van de meest gebruikte technieken. Bekijk de video!
Gitaar stemmen op gehoor

Het voordeel van gitaar stemmen op je gehoor, is dat je ze (als het goed is 😉 altijd bij je hebt (die oren dus he?!). Het nadeel van gitaar stemmen op je gehoor, is dat het je er best ‘gevoel’ voor moet hebben. Je moet niet alleen naar de tonen luisteren, maar kunt ook aan de trillingen of beter gezegd aan het verschil in trillingen horen of je gitaar goed gestemd is.

Gitaar stemmen op gehoor

Gitaar stemmen op gehoor

Gitaarsnaren stemmen per snaar

Als je overigens uitgaat van de E snaar heb ik het volgende overzichtje voor je:
A snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je (lage) E-snaar
D snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je A-snaar
G snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je D-snaar
B snaar stemmen: vanaf de 4e!! positie op je G-snaar
E snaar stemmen: vanaf de 5e positie op je B-snaar

Gitaar stemmen met stem apparaat

Maar je kunt je gitaar natuurlijk ook je gitaar stemmen met behulp van een stem apparaat. Daar heb je weer vele (dure en minder dure) varianten van. De meeste stemapparaten werken op batterijen en gaan lang mee.

Als je dan weer moet kiezen, heb je stem apparaten met een ‘line in’ of ‘input’. Daar kun je je snoer insteken, maar die heb je dus alleen nodig als je een gitaar met een snoer hebt 😉 Dus een elektrische gitaar of een semi-akoestische. Het voordeel met sommige gitaar stemapparaten is dat je ze tussen je gitaar en versterker in plaatst. Tijdens het spelen kun je dus altijd snel even je gitaar ‘bij stemmen’ als dat nodig is.

gitaar stem apparaat met input line in

gitaar stem apparaat met input line in

Kappen met knappen!

Hieronder zie je een video van een lage E snaar die juist gestemd lijkt te zijn. Echter: de snaar staat een hele octaaf te laag. En is dus wel gestemd als een E snaar, maar de toon is veel te laag. Veel beginnende gitaristen zijn bang om hun snaren strak te draaien.

Hoe voorkom je dat je snaren vals klinken? Simpel dus, opdraaien, die snaren. Je kunt het niet alleen horen, maar ook voelen. Een goed gestemde snaar staat behoorlijk strak en kan als een katapult dienen. Ik zeg niet dat je dat moet doen, maar een snaar moet dus echt heel strak staan. Ik heb het trouwens nog nooit zien gebeuren dat een snaar knapte bij het stemmen.. alleen bij het spelen!

 

Gitaar stemmen met een clip tuner

Dan heb je ook simpele stemapparaten vanaf een paar euro’s die je op je gitaar hals vast klemt. Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig je gitaar stemmen kunt zonder dat je het apparaat ergens neer hoeft te leggen (dan kan het niet vallen én niet kwijt raken, twee razend grote voordelen kan ik je verklappen). Deze stemapparaten kun je het best even op google zoeken en bijvoorbeeld bij Baxshop kopen.

gitaar stem apparaat met klem

Gitaar stemmen met apps op je telefoon

Helemaal handig zijn gitaar stemapparaten die je als apps op je telefoon zet, met name omdat je die vaak bij je hebt. Het scheelt natuurlijk ook weer de aanschaf van een stemapparaat. Een goed aangeschreven app om voor het gitaar stemmen is de app Cleartune – Chromatic Tuner op een iPhone. Met een ingebouwde microfoon kun je zowel je akoestische gitaar als je elektrische gitaar stemmen alsmede een basgitaar. Deze app is zeer accuraat en fijn om je gitaar mee te stemmen!

Maar ook de Karang multi string tuner is handig, daarmee kun je al je snaren aanslaan en zie je meteen welke snaren er niet goed gestemd zijn!

Bekijk hier een actueel overzicht.

gitaar stemmen met een app op je telefoon

Gitaar stemmen op basis van een ander instrument

Als je je in een muzikale omgeving bevindt, kun je bijvoorbeeld een piano gebruiken voor het gitaar stemmen. Je moet dan wel weten waar de E A D G B E toon op de piano zit, maar dat is niet zo ingewikkeld.

Zo kun je je gitaar stemmen aan de hand van een piano of een keyboard. Ik heb een overzichtelijk overzicht geleend van een Amerikaanse site 😉

gitaar stemmen met piano

gitaar stemmen met piano

Gitaar stemmen met een stemfluitje of stemvork

Een hele goedkope manier van je gitaar stemmen is om een stemfluitje of stem vork te gebruiken. Hoewel het gebruik van een stemvork een vrij ‘ambachtelijke manier’ van gitaar stemmen is geworden. Het nadeel van je gitaar stemmen met een stem vork, is dat je maar één toon uit de stemvork krijgt, en daarmee moet je al je andere snaren in de juiste hoogte zien te krijgen.

stem fluit voor gitaar

Stemfluitje om je gitaar mee te stemmen

Toen ik nog fris en fruitig was in 2011, heb ik een simpele video voor je opgenomen waarin ik je uitleg hoe je je gitaar kunt stemmen met die prachtige stemfluit!

Gitaar stemmen met een stemvork

Dit is wel de meest klassieke manier van stemmen. Vroeger zat ik een blauwe maandag bij een koor en de dirigent sloeg altijd heel hard met die stemvork een begin noot aan. Hilarisch, zou je nu zeggen..!

stemvork

Stemvork om je gitaar mee stemmen

Je gitaar stemmen met flageoletten

Persoonlijk vind ik dit de mooiste manier voor het stemmen van je gitaar. Een flageolet is een speciale aanslag op je gitaar waarbij je je vinger boven op de 5e of 7e fret legt, waarna je je vinger niet indrukt, maar wel de snaar aanslaat. Op die manier ontstaat een lang durende toon (omdat je je vinger los kunt laten na het aanslaan) en heb je beide handen vrij om je gitaar te stemmen.
Nadeel is dat je ook hier weer goed je oren moet gebruiken en toonvast moet zijn. Een ander nadeel is dat je omgeving piepstil moet zijn omdat je anders de trillingen niet goed kunt horen.

Video met uitleg over het gitaarstemmen

In onderstaande video laat ik je zien welke mogelijkheden er zijn.

 

Waarschuwing als je je gitaar snaren gaat verwisselen en stemmen

Ik wil je nog een waarschuwing geven als je je snaren gaat verwisselen. Verwissel je snaren zoals je de trap schildert, dus 1 snaar wel, 1 snaar niet, volgende snaar weer wel, volgende snaar weer niet. Zo voorkom je dat je een week lang niet kunt spelen omdat je gitaar zo vals blijft als een kraai.. Na een week vervang je de drie snaren die je nog niet vervangen had. Een hele goede oefening overigens voor gitaar stemmen, want geloof me, je kunt je lol op met nieuwe snaren!

Laat je reactie achter

Wat is jouw favoriete manier van gitaar stemmen? Laat je reactie hieronder achter! Wil je nu meteen verder met de echte lessen? Klik dan hier > > >

Reacties
Categorieën