4 simpele trucs bij het soleren op je gitaar

Als beginnende solo gitarist duizelt het je ongetwijfeld. Met voorbeelden als Slash, John Mayer en Steve Vai heb je natuurlijk een prachtig vooruitzicht voor je, maar voordat je zover bent.. (Update mei 2017)

Wees gerust. Al deze helden zijn ook ooit vanuit het niets begonnen en stonden aan het begin van hun carrière op hetzelfde punt waar jij nu staat. Vanuit mijn ondertussen ‘rijke’ ervaring met les geven, kan ik je op gang helpen met de volgende 4 trucs waar je je leven lang plezier van hebt!

1. Picking

Het aanslaan van de snaren als het gaat om gitaarsolo’s doen we voornamelijk met een plectrum. Heb je de plectrum techniek eenmaal onder de knie of beter gezegd onder de duim dan ligt de solo carrière voor het oprapen. Met 2 simpele bewegingen (down/ up) kun je de volledige controle krijgen over het spelen van de noten op de gitaar.

Bekijk de video over (alternate) picking op je gitaar:

2. Hammer on

Ook wel ‘hammering’ genoemd. Met deze techniek zorg je ervoor dat je veel noten al in een vroeg stadium snel en soepel kunt spelen en laten klinken. Hier staat wel een bepaalde krachttraining tegenover want het zit ‘m allemaal in de vingers.

Bekijk de video over de hammer on techniek op je gitaar:

3. Pull off

Dit is de omgekeerde techniek van Hammer on maar met hetzelfde effect, hiermee kun je noten snel en soepel laten klinken. Krachttraining is ook hierbij van groot belang want je raadt het al…… het zit ‘m allemaal in de vingers 😉

Bekijk de video over de pull off techniek op je gitaar:

4. Bending

Ook wel opdrukken genoemd. Het is simpel gezegd het buigen van de snaar waardoor we noten geleidelijk (glijden) hoger en lager kunnen laten klinken. Dit is 1 van de belangrijkste technieken waarmee we de gitaar zo gracieus en melodieus kunnen laten klinken.. Het is bijna als de menselijke stem… we kunnen alleen (nog) geen woorden spelen 🙂

Bekijk de video over bending op je gitaar:

5. Meer informatie over de cursus

HJ verzorgt met onderstaande de cursus Gitaar Solo’s Leren Spelen.