Page content

Welke snaar op welke gitaar

Welke snaar op welke gitaar

De zoektocht naar de juiste snaar voor je gitaar

Zonder twijfel is de meest gestelde vraag van beginnende gitaarstudenten: “Welke snaren horen er op mijn gitaar?” Niet zo vreemd, want er is een groot aantal soorten snaren beschikbaar. En niet voor iedereen zijn de verschillen meteen duidelijk. Deels omdat er bij de akoestische gitaren verwarring bestaat over de benaming van de gitaar. Deels ook omdat er verwarring bestaat over het materiaal waaruit de snaren vervaardigd zijn. 

Akoestische gitaren

Voor alle duidelijkheid: er zijn 2 soorten akoestische gitaren, te weten: klassiek en western. Bij veel beginnende gitaristen is er onduidelijkheid over welke snaren ze nu moeten hebben voor welke gitaar. De verwarring ontstaat omdat deze gitaren allebei hun geluid akoestisch voortbrengen. Het geluid verschilt echter enorm. Een klassieke Spaanse gitaar heeft een warm rond geluid en wordt met name gebruikt voor klassieke muziek, flamenco en gitaarles. Een western steelstring gitaar brengt een helder open geluid voort en wordt vooral gebruikt in country, pop en rockmuziek.
Western gitaar met stalen snaren
Zoals je je voor kunt stellen, bepalen de snaren in grote mate het geluid. Voor deze verschillende gitaren zijn er dan ook verschillende snaren beschikbaar. Het is niet aan te raden deze verschillende soorten snaren tussen deze gitaren uit te wisselen vanwege de verschillende snaarspanning en geluidskwaliteit. 

Snaren voor klassieke gitaar

Bij een klassieke “Spaanse” gitaar zijn de 3 hoge snaren in zijn geheel van nylon. Veel gitaristen denken dat de 3 lage snaren van staal zijn, maar in werkelijkheid hebben deze een kern van nylon vezels met een wikkeling van metaal er om. Vroeger werd gezegd dat nylon snaren gemaakt waren van kattendarmen, maar in werkelijkheid waren dat meestal schapedarmen. Deze nylon snaren bevestig je op de gitaar door ze om de brugkam te knopen. 

Snaren voor akoestische gitaar

 
Voor de duidelijkheid; wanneer men het heeft over de akoestische gitaar, bedoelt men uitsluitend de ‘country & western’ gitaar met stalen snaren. Meest voorkomende versie van deze gitaar is de ‘dreadnought’. Een staalsnarige akoestische gitaar heeft, je raadt het al, 6 stalen snaren.
akoestische bas snaren voor gitaar
De dikke bassnaren hebben een stalen kerndraad met een wikkeling van brons, fosfor-brons of een andere legering. De dunne gladde snaren (plains) zijn van staaldraad zonder omwikkeling. Het zijn dan ook met name de omwonden snaren die het karakter van het gitaargeluid bepalen. 
Deze snaren zijn overigens makkelijk te herkennen aan de ‘ball ends’ die aan één uiteinde van de snaar bevestigd zijn. 

Elektrische gitaar

Elektrische gitaren hebben ook 6 stalen snaren waarvan de dikke bassnaren een magnetische wikkeling van staal, nikkel of een legering hebben. Meestal zijn dit roundwound snaren waarvan de omwikkeling van de dikke snaren ribbelig aanvoelt. Er bestaan ook flatwound snaren; de roundwound omwikkeling is dan naderhand afgevlakt. Daardoor zijn de snaren gladder en zonder bijgeluiden, wat een mooie donkere klank geeft. Deze flatwounds worden met name veel gebruikt voor jazz gitaar. 
Ook deze snaren zijn te herkennen aan de ‘ball ends’ die aan één uiteinde van de snaar bevestigd zijn.

Hopelijk heeft deze informatie je opheldering gegeven over welke snaar je nodig hebt voor jouw gitaar. Nu is het zaak om regelmatig je gitaar snaren te vervangen, want nieuwe snaren laten je gitaar leven. 

Dit artikel is aangeleverd door www.gitaarsnaren.com

Plaats gerust je reactie hieronder en deel deze content met je netwerken! DANK!

Comment Section

12 reacties op “Welke snaar op welke gitaar


Door Paul op 29 juli 2019

En je hebt nog die gypsy gitaren waar bijv het Rosenbergtrio mee speelt die zijn staalsnarig meestal, tegenwoordig zie ik ook wel nylonversies ervan maar die hebben niet dat karakteristieke gypsygeluid


Door Michel Penterman op 29 juli 2019

Dank je Paul!


Door ivo op 6 januari 2019

waarom heeft een western gitaar ijzeren snaren nodig, graag meteen antwoorden!


Door Michel Penterman op 7 januari 2019

oef.. niet meteen geantwoord.. ben ik nu af?

Een western gitaar heeft een specifiek klank die uit.. stalen snaren komt.. Daarom dus.


Door De Moor Willy op 19 augustus 2016

Wilkan, ik ben 100% slaggitarist en heb een les Paul USA clasic. Welke soort snaren zijn het beste geschikt hiervoor? Ik bedoel slaggitaar!! 0% solo gitaar. Dikte snaar, staal nikkel enz.. Enz..


Door Michel Penterman op 31 augustus 2016

Hoi Willy,

daar moet je even een speciaal zaak voor benaderen.. helaas daar weet ik niet genoeg van af.


Door Bert op 30 oktober 2015

Hallo
Welke snaren zijn het best om te tokkellen.
mvg Bert


Door Michel Penterman op 16 februari 2016

Op zich tokkelen nylon snaren met een coating heb makkelijkst, dat zijn snaren die over het algemeen op een Spaanse, akoestische gitaar zitten. Die snaren zijn redelijk dik en geven behoorlijk mee, dus kun je het best gebruiken om op te tokkelen.

Overigens heeft iedere gitaar zijn eigen snaar. Dus ga nu geen nylon snaren op een elektrische gitaar zetten, want dat werkt niet!
Michel


Door Jeroen op 9 juli 2015

Hoi,

Heb hier een ibanez Concord liggen, welke snaren zouden hier bij passen?

Groeten,

Jeroen


Door Michel Penterman op 16 februari 2016

Is dat een 12 snarige Jeroen?


Door Trolololol op 2 april 2016

Denk niet dat hij 7 maanden heeft gewacht op jouw reactie xp


Door Michel Penterman op 7 april 2016

Ik ben af en toe wel eens wat laat ja 😉

Plaats een reactie


*