Guilty Gitaar Pleasure Top 25

Heb jij een Guilty Guitar Pleasure (een fout nummer uit je jeugd) of een ander fout nummer dat je gewoon te gek vindt? Bekijk en beluister de nu al waanzinnige lijst, laat jouw Guilty Guitar Pleasure als reactie achter en ik zet ze erbij!

Echte muziek

Waarom ik dit doe? Ik heb gemerkt dat (zeker in het professionele muzikanten circuit) er dingen ‘not done‘ zijn.”WHAT??? Vind je dat nummer goed? Dat is ZZZOOOOOOO COMMERCIEEL man!!” “ECHT??? HOU JIJ NIET VAN JAZZZZZ???? Nietwaar!!!” “HUHHHH??? LUISTER JE NAAR DIE BENDE???? Dat is toch geen MUZIEK man!!!!! Ik zal eens laten horen wat ECHTE muziek is!!”

En dit is mijn wraak, dit is onze wraak! Want al vind je de Vogeltjesdans helemaal top: HULUMAAL GOED!! Want over smaak en gevoel valt toch niet te twisten?! (nou ja, er zijn grenzen 😉 )

Mijn Guilty Guitar Pleasure Top 25

Dus ben ik een lijst aan het samenstellen met MIJN favoriete gitaarmuziek. HEERLIJK!! En dan ga ik je ook nog uitleggen wat voor rol die muziek in mijn leven heeft gespeeld.

Fantastische muzikale hoogstandjes, maar ook Guilty Pleasures, van die muziek die heel dunnetjes is, maar waar je gewoon de VIBES van krijgt, waarvan je moet janken, schreeuwen, lachen, zingen of dansen en het liefst ook nog allemaal tegelijk!

Wat is JOUW favoriete Gitaar Muziek

Wat ik van jou vraag: wat is jouw Guilty Pleasure? Dat ene gitaar nummer waarvan jij denkt: dit is van mij, hier ga ik helemaal op aan, hier ga ik van los!!?? Laat je het als reactie achter?

Here we go!! Deze lijst gaat de komende maanden groeien mensen, be prepared!

Nr 0: Kiss – I Was Made For Loving You

Volgens mij werd ik 12 en kreeg ik een hele mooie zwarte witte elpee met daarop de afbeeldingen van o.a. Gene Simmons. Wat een band en wat een act. De rest van het album was niet te harden, op nog één bekend nummer na, maar deze wereldhit… Die staat voorlopig even bovenaan!

Nr 1: Melissa Etheridge – Like The Way I Do (live)

Eigenlijk is dit helemaal geen Guilty Pleasure, want het is gewoon een super strak nummer! Van een super strakke dame die fantastische gitaar muziek heeft gemaakt. Wil je me helemaal los zien gaan op een feestje? Geef me dan dit nummer en de vloer is niet meer veilig!

Nr. 2: Smokie – Living next door to Alice

De doorgerookte stem, dat gitaar introotje, die ontzettende Toppop clip, die ‘ik ben de bas-bas’, die internationale Palingsound; prachtig vond ik het toen ik nog een klein jongetje was.

En terecht, want jaren later werd het nummer opgerakeld en een enorme Wintersport Hit!

Nr. 3: Meat Loaf – Paradise By The Dashboard Light

Wow wat was dit een hit aan het einde van de jaren ’70 begin jaren ’80. Scheurende gitaren, schreeuwende dikzakken, het was een avond vermaak an sich 😉
Grensverleggend, hahaha! En wij begrepen maar niet dat die engerd zo’n lekker ding kon krijgen. Op zijn minst hoopgevend.. 😉 Het valt me wel op dat het een beetje vals is af en toe.

Nr 4 – Bonnie Tyler – It’s a heartache

De vrouwelijke tegenhanger van Smokie, vond ik altijd. Eerst dacht ik zelfs dat het Smokie was.

Nr 5 – Gipsy Kings – Bamboleo (LIVE)

Ik moet een jaar of 17 geweest zijn dat ze doorbraken met hits als Bamboleo en Volare. Met de heerlijke commerciële sound eronder en de fantastische stem van de zanger Nicolas Reyes. Op de albums (volgens mij “Gipsy Kings” en “Mosaique” stonden ook prachtige instrumentale nummers van deze Spaanse Franse (!) zigeunerband.

Eén van mijn beste vrienden werd altijd helemaal gek van dat ‘GEKREUN en GEKERM van die mallotige zanger’ en dat was voor mij precies de reden om alle nummers heel hard mee te gaan spelen op gitaar 😉 Hoe dan ook, Gérard, deze is voor jou!

Nr 6 – The Mavericks – Dance The Night Away

Wat een heerlijke foute plaat. Die blazerssectie! Ongelooflijk! Come On! Peh peh peh peh! En weet je wat het briljante is aan dit nummer? Het heeft maar 2 akkoorden!

Maar 2 akkoorden!! En daarmee een wereldhit scoren! Hoe is het mogelijk, nietwaar? Maar het zit wel heerlijk in elkaar, dus 5 minuten genieten en hossen maar met 2 akkoorden!

Nr 7 – Clout – Save Me

Deze schoot me ook nog te binnen!

Nr 8 – Queen – We are The Champions

Altijd goed, Queen, en dan in het bijzonder deze dankzij Eric:

Nr 9 – Europe – Final Countdown

In de tijd dat ik met mijn band Tedious Ten optrad op schoolfeesten rond Amsterdam: was dit een supergrote hit. Deze Zweedse 🙂 band deed het aardig met hits als ‘Rock The Night’ en ‘Carrie’ maar geen van allen haalden dit succes!

En wat denk je? We hebben dit nummer nog niet op de lijst gezet, of er is een hele irritantie Spotify reclame waarin het nummer te horen is.

Nr 10 – Sandy Coast – Hans Vermeulen – Eyes of Jenny

Ja eerlijk waar, ik heb dit altijd een prachtig nummer gevonden. In dit live optreden zingt Hans een beetje op het randje, maar een heerlijk gitaar nummer!

Nr 11 – Don McLean – Crying

Dit nummer moet je vooral aan het einde zo KEIHARD meezingen! En dan superhoog! Heerlijk..

En héé, ik was nog jong he toen dit doorbrak!

Nr 12 – Babe – Styx

En ik maar denken dat er een vrouw aan het zingen was.. ik heb duidelijk te weinig videoclips gekeken. Wel één van mijn favorieten overigens, geen gitaar op een basgitaar na!

Nr 13 – UB40 – Red Red Wine

Stel, je nodigt me een keer uit voor een feestje (DOEN!) en ik ben niet de dansvloer op te krijgen, dan zet je lekker dit nummer aan en de rest gaat vanzelf! Het dominante basloopje, de stem van de zanger en de lekkere rap; heerlijke ingrediënten voor een all time classis. Overigens is ‘Food for Thought’ ook heerlijk, maar deze is in ieder geval fouter!

Nr 14 – Rod Stewart – I am Sailing

Deze voldoet helemaal aan alle eisen: gitaar introotje, paar gitaartjes er achter, tokkelen maar, solootje er tussendoor: kortom: aanstekers omhoog, en mee zingen!

Nr 15 – Peter Blanker – Moeilijk bescheiden te blijven

Hij komt uit de tijd van ‘Suzanne’ en andere ‘zogenaamde’ live nummers. Hij is echt afschuwelijk. Zet hem maar niet aan. Ik haal hem denk ik eraf.. ;-(

Dan hebben we ook nog een longlist:

Patrick Bruel – Je Te Le Dis Quand Meme

Tja, ik zal je bekennen, ik spreek een aardig woordje Frans. Vraiment! Als bewijs heb ik maar even mijn Youtube video erbij gezet. Dit nummer van Patrick Bruel is een piano nummer maar omdat’ie zo fout is, en omdat’ie Frans is, en ik zelf een foute Franse Video als bewijs plaats, daarom staat Patrick Bruel erbij.

En dan hier mijn Foute Franse Youtube Hit (Allo allo)

Jürgen Marcus, Ein Festival der Liebe

Ook Duitsers kunnen goed foute muziek maken, bekijk deze video maar eens. En Michel ANTONIUS Penterman (jawohl) probeert net als Rudi Carrell ook in Deutschland durch zu brechen. Bekijk de onderste video maar eens!

Village People – YMCA

Hoe je een paar mensen bij elkaar zet en een wereldhit scoort, ongelooflijk wat een succes! Ondanks dat ik er geen gitaar in kon vinden, zetten we hem erbij!

Culture Club met Boy George – Do You Really Want to Hurt Me?

Een mooie toevoeging van Peter!

ROMANZA, Spanish Romance ‘Romance D’Amour’

Ik was een jaar of 7 en ik ging op gitaarles. Mijn leraar, klassiek geschoold en enigszins gespecialiseerd in de Spaanse Flamenco, speelde het volgende nummer. Ademloos luisterde ik naar hem en vroeg of hij het nog een keer wilde spelen. Zo mooi vond ik het! Ik kreeg het gevoel dat ik een privé concert kreeg. Geniet mee van dit prachtige nummer!

Wet wet wet – Angel Eyes

Vroeger organiseerde ik altijd de feesten van onze volleybal club. We hadden onze eigen bar en dit nummer zongen we uit volle borst mee.

Radiohead – Creep

Even wat rustigers nu. Althans als je de akoestische versie van dit nummer beluistert. Want de EP versie kent nogal wat heftige momenten. Maar… wat een band is Radiohead zeg!! Ik moet je eerlijk zeggen, toen ze jaren geleden opkwamen, was ik niet zo gecharmeerd van het gezelschap.

Maar nu, jaren later bewonder ik al hun werk. Wat een heerlijk nummer is dit. En niet zo moeilijk mee te spelen. Ik beloof je, deze gaan we een keer doen!

Robbie Williams – Angels

De pot verwijt de ketel natuurlijk dat’ie zwart ziet. In 1996 startte ik mijn eerste bedrijf (een overdekt strand) waar ik altijd de muziek verzorgde. Mijn compagnon zei: “Mies, je moet eens naar Robbie Williams luisteren, dat is echt goed.” Maar Robbie was voormalig zanger van de boys band Take That en dat KON dus niet goed zijn. Toch?

Mis. Toen ik pas een paar jaar later naar zijn albums begon te luisteren, was ik helemaal vervoerd door Angels, Old befory I die, Strong, Postmen en andere heerlijke nummers. Zijn album “Escapology” was helemaal in de roos met nummers als “Feel” en vooral ook ‘Me and my Monkey”. Die CD’s heb ik helemaal grijsgedraaid. Daarna nam mijn voorkeur snel af, want de rest van de albums die volgden, vond ik prut. Maar deze all time classic ga ik je ook zeker mee leren spelen! Al was het maar vanwege de waanzinnige live versie!

En de live versie uit Knebworth:

Red Hot Chili Peppers – Under The Bridge

In 1992 braken ‘de Peppers’ door met dit nummer dat over drugs gaat. De clip op MTV zorgde ervoor dat de Peppers meteen in ieders oren en ogen gegrift stonden.

Wat dit nummer zo bijzonder maakt? Voor mij: mijn studententijd. En het meespelen op gitaar en meezingen met een grote groep. Maar ik vind vooral: de gitaar bijzonder – de basgitaar bijzonder – de drum bijzonder – de zang bijzonder 😉 Kortom vier hele karakteristieke geluiden die ongelooflijk goed bij elkaar klinken.

Het figuur van de zanger heeft mij er ook toe bewogen om wat vaker naar de sportschool te gaan, maar dat is helaas een vruchteloze poging gebleken.. Maar geloof me: alle nummers van de Peppers zijn niet te versmaden!

De Dijk – Als ze er niet is

Wat ben ik toch een p•emel! Zo vaak werd ik gewezen op fantastische muziek, maar ik weigerde dat gewoon van anderen aan te nemen. De Dijk was in mijn vriendenkring één van de populairste bands. En ik? Ik vond het natuurlijk niets.

Totdat ik stage ging lopen in Brussel en een cassette bandje kreeg van mijn toenmalige vriendinnetje met albums van De Dijk erop. En in mijn appartement had ik een CD (De Dijk Live) , Wakker in een Vreemde Wereld en volgens mij ook Niemand in de Stad. “Wat nog Meer” “Wat een Vrouw” “Dit Bittere Eind” “Hou me Vast” , het zijn maar een paar nummers (en vooral de wat minder bekende, die ik helemaal geweldig vond).

Vooral de sound van drummer Anthony (zeg ik dat goed?) vind ik heel herkenbaar en heel niet Nederlands. De zang van Huub van der Lubbe is natuurlijk heel markant en als De Dijk de blazerssectie in zet (Hot Haarlemmerdijk Horns?) dan vind ik ze meesterlijk!

Wat verder bijzonder is aan De Dijk is dat zanger Huub van der Lubbe de teksten schrijft en daarna componeren de muzikanten hun eigen nummers. Gezamenlijk kiezen ze dan de beste combinaties. Ook verdeelt de band de inkomsten gelijkelijk, iets wat vrij uniek is in het land der popmuziek. Ook dit nummer doet het altijd goed bij het kampvuur!

Stairway to Heaven – Led Zeppelin

Zou het komen doordat mijn vader dwarsfluit speelde? En ik gitaar? Denk het niet. Het intro van Stairway te Heaven is hemels, van een andere planeet, goddelijk en zo kan ik wel even door gaan.

Voor een beginnende gitarist is het niet mee te spelen natuurlijk. De zang van Robert Plant, die later nog een hele grote solo hit scoorde met ‘Big Log’ (ook een prachtig gitaar nummer!) is natuurlijk heel herkenbaar. Weet je wat, ook deze ga ik je ooit eens leren meespelen. Ga jij vast op dwarsfluit les dan? 😉

Dire Straits – Private Investigations

Toen we eind jaren ’80 massaal overschakelden van bandjes en elpees naar CD’s, MOEST je het album van de Dire Straits in je kast hebben staan, en nog beter, in je CD speler hebben liggen.

Nu vond en vind ik de Dire Straits fantastisch, maar, ik weet niet, ergens schuurt het een beetje met die Mark Knopfler. Gewoon, niet mijn type, denk ik. Trek je er niets van aan. Dit nummer is fantastisch en ik ga HJ vragen of hij de solo / de riff wil uitzoeken. Deal?

Bruce Springsteen live – The River

Ik weet niet hoe jouw band met je vader is/was, maar die Bruce was niet al te best, begreep ik. Daarom vind ik dit live fragment ook zo aangrijpend! Zo aangrijpend dat ik heb besloten je dit nummer mee te leren spelen in de Tokkel cursus.

Speakers/headphone op 10 en kippenvel!!!

Rage Against the Machine – Killing in the name of

Dan nu even een nummer van een geheel andere orde. Killing in The Name is een hit van de politiek getinte band Rage Against the Machine. In 1992 braken zij door met dit nummer. De tempo wisselingen, variaties, solo’s en het bombastische einde hebben me behoorlijk lenige en sterke nekspieren bezorgd.

In 1992 had ik namelijk een motorclub opgericht en als we dan gingen toeren en gingen feesten, tja dan werd dit nummer nog wel eens gedraaid. Met een biertje in de ene hand, sigaret in de andere hand liepen we dan te beuken op onze motorlaarzen. En nu en ik natuurlijk een hele brave papa 😉