We use cookies

Page content

15 populairste kampvuur en haardvuur nummers die jij op gitaar kunt spelen

15 populairste kampvuur en haardvuur nummers die jij op gitaar kunt spelen

Het wordt vast weer een keer zomer! En er is niets belangrijker dan dat je je klaarmaakt voor het haard- of kampvuur! Wil jij s’ avonds bij het haard- / kampvuur de sterren van de hemel spelen op je gitaar? Leer het met de nummers en tips hieronder! Update: augustus 2017

Van makkelijk naar moeilijk

Ik heb namelijk 15 kampvuur nummers voor je uitgezocht die je dan MOET kunnen spelen! Ik heb ze bovendien van ‘makkelijk’ naar ‘moeilijk’ ingedeeld. Stem je gitaar en bekijk de video’s hieronder. En.. mocht je nog geen gitaar kunnen spelen, dan heb ik een Gratis Proefles voor je. Daarmee speel je al vanavond je eerste nummer mee! En je ontvangt een handig Akkoordenboek!

Ben je echt van het supersnelle en simpele resultaat?
Leer dan met de akkoorden G – D – Em en C een waslijst aan nummers meespelen. Daarover later meer!

Nummer 1: Hotel California -The Eagles

Heel veel mensen vroegen hem aan en ik heb hem opgenomen: Hotel California van The Eagles! Hier kun je in mijn video bekijken hoe je alle akkoorden en de verschillende aanslagen van Hotel California kunt spelen!

Nummer 2: Four Non Blondes: What’s up?!


Waarom is dit nummer bij uitstek geschikt om bij het kampvuur te spelen? Ik zal het je verklappen! Er zitten maar 3 akkoorden in, open akkoorden in dit geval, en die zijn heel makkelijk te spelen. Daarnaast is er een heel simpel ritme, een vierkwarts maat, dat je ook makkelijk wegspeelt. En als laatste, maar niet onbelangrijk; meer dan de helft van het liedje bestaat uit een hele simpele tekst (And I say hey hey hey hey. whooh whooh whooh whooh I say Hey.. What’s going on?!). Als je daar je publiek niet mee plat speelt, weet ik het ook niet meer 😉 Hier de video. Wil je het nummer mee leren spelen, bestel de cursus dan hier, dan kun je meteen aan de slag!

Ontvang dit Gratis Akkoordenboek en speel mee met 30 gratis oefenvideo’s:

starterskit-gitaarles

Nummer 3: Trigger Finger – I Follow Rivers


Dit nummer kun je uitstekend voor Nederlanders en Belgen (Vlamingen) spelen, maar als je internationaal aan de bak moet, kun je vol trots vertellen dat je een ‘cover’ hebt gemaakt op de wereldhit ‘I Follow Rivers’ van Lykke Li. Bewondering zal je ten deel vallen!

In deze video leg ik zelf uit hoe je het nummer kunt spelen, dan weet je meteen een beetje hoe mijn cursus in zijn werk gaat en tegen welk hoofd je dan zit aan te kijken.. 😉

Tip: neem een theekopje, wat water (of beter rum) mee én een theelepeltje honing 😉

Nummer 4: Bob Dylan – Eric Clapton – Guns ‘n’ Roses : Knocking on Heavens Door


Ook dit is een kinderlijk eenvoudig nummer dat de hele wereld kent. Als je de eerste tonen inzet, begint iedereen enthousiast mee te neuriën, je kunt het intro en outro zo lang maken als je wilt en.. er zijn maar 3 akkoorden die je hoeft te kunnen spelen, bovendien nog eens met een heel simpel ritme! Bekijk de video; pak je mondharmonica en speel hem mee!

TIP over de opbouw van de avond: begin simpel

Stel, je kunt zo’n 30 nummers spelen, hoe begin je dan de avond? Verschiet niet al je kruit  en warm je publiek een beetje op in het begin. Bewaar de ‘knal nummers’ voor later.

Nummer 5: Jason Mraz – I’m Yours


Wil je de boel een beetje opvrolijken na al deze triestigheid; dan is dit nummer van Jason Mraz een heerlijke opvrolijker. Het ‘Cup a Soup’ momentje van het kampvuur. Ook dit nummer speel je makkelijk mee met een aantal simpele open akkoorden en het ritme leer je in een handomdraai. Luister eens naar deze live versie en neem je rasta vriendjes mee om er een heerlijk tropisch geheel van te maken!

Voordat ik je nummer 5 uit de lijst ga geven, even iets waar ik je écht blij mee kan maken:

Meld je aan voor de 30 gratis video lessen en ontvang een handig akkoordenboek!

Nummer 6: John Denver – Leaving on a jetplane


Rond het kampvuur doen de nummers van good old John Denver het altijd goed. Zijn nummers kennen niet al te veel akkoorden, zingen makkelijk mee én zijn wereldberoemd. Bekijk deze oude video, doe inspiratie op voor een nieuw kapsel (met als voordeel dat je jezelf kunt knippen 😉 en laat ik je dit nog vertellen: het nummer gaat erover dat je iemand verlaat met een vliegtuig. Het wrange is, dat John Denver is omgekomen tijdens.. een vliegtuig ongeluk.

Nummer 7: Bob Marley – No Women No Cry


Of je het een ‘luchtig’ nummer kunt noemen, weet ik niet. Bob Marley was een voorvechter van gelijkheid en schreef misschien wel het meest indrukwekkende reggae album ever. Hoe dan ook, als je dit nummer begint te spelen, zul je in no-time al je publiek mee krijgen. Ook hier weer makkelijke akkoorden, maar ondertussen een iets gevorderde reggae aanslag. Maar ook die leer je natuurlijk in mijn lessen. Bekijk de video.

Tip voor je zelfvertrouwen

Natuurlijk is het best spannend, spelen voor een groep. Speel in het begin daarom ook op safe. Start dus met simpele, risicoloze nummers die iedereen kent. Daarmee krijg je ook zelfvertrouwen en dan kun je stapje voor stapje gaan uitbreiden.

Nummer 8: Anouk: Hey Michel


Tijd voor een tokkel nummertje! Die doen het altijd goed rond het kampvuur. Nadeel is wel dat je er wat extra ‘aandacht voor moet vragen’ want als je medevakantiegangers hardop zitten te beppen, kom je niet meer boven ze uit. Dit nummer is alleen in Nederland bekend, maar vooruit, je mag het ook in het buitenland spelen. Een deel wordt getokkeld en een deel aangeslagen met een vierkwartsmaat. Uit mijn hoofd maximaal 4 akkoorden. Bekijk de video en misschien speel jij het Gelredome nog wel eens vol 😉

Nummer 9: Rolling Stones – Angie

Bekijk hier de volledige meespeel video van Angie – Rolling Stones

We beginnen in de wat moeilijkere regionen te komen. Dit nummer kent, naast een mooie tokkel, ook een F akkoord en dat is een akkoord dat je eigenlijk alleen fatsoenlijk met een barré akkoord kunt spelen. Maar dat leer je natuurlijk in mijn cursus in de laatste 10 lessen. Bekijk de stokoude video en onthou één ding: The Rolling Stones (en The Beatles) horen sowieso thuis op een zomeravond!

Nummer 10: Passenger – Let her go

(vanaf 1 minuut en 23 seconden)

In 2012 kreeg straatmuzikant Passenger dankzij Giel Beelen een wereldhit met zijn prachtige nummer “Let her go”. Laat je overigens gerust inspireren door straatmuzikanten, want reken maar dat zij weten hoe je een avond kampvuur muziek vol kunt spelen! In de bovenstaande video zie je na 1 minuut 23 hoe Passenger dit nummer tokkelt.

Het nummer zelf staat in de 7e positie en dan zou je een capo d’astro moeten gebruiken, maar het kan een stuk makkelijker en dat laat ik je in deze video zien. Ook heb ik een versie gemaakt die je kunt tokkelen én een versie die je gewoon en gemakkelijk kunt aanslaan. Wel zo handig als je begint met gitaarspelen.

Tip: vertel verhalen net zoals een troubadour

Als je de avond wilt volspelen, is het leuk om ‘verhalen’ te vertellen over de nummers die je speelt. Je kunt natuurlijk iets over de artiest of over het nummer vertellen, maar ook wat het nummer voor jou betekent of wat het voor iemand anders betekend heeft. Zo maak je er een extra mooie avond van die iedereen zich nog lang zal heugen!

Nummer 11: Plain White T’s – Hey There Delilah


Dit nummer begint met een lekkere simpele tokkel en kent niet al te veel akkoorden. Het enige probleem is dat je het vrij snel moet spelen, maar dat is een kwestie van een beetje oefenen. Let wel even op de ‘Bridge’ dat is een stukje op 2/3e van het nummer dat altijd net even anders klinkt dan de rest. In de ‘bridge‘ moet je namelijk nogal snel wat extra akkoorden.

Tip: speel een lekker lang intro en improviseer

Als je zo gezellig rond het kampvuur zit, kun je gerust eens wat gaan improviseren. Begin een met de intro van een bekend nummer, maar tokkel het bijvoorbeeld eerst heel langzaam en zacht en speel dan steeds wat harder. Vraag je kampvuur gasten of ze het nummer herkennen en geef wat af en toe een hint. Zo hou je je publiek er goed bij!

Nummer 12: The Beatles: Obladi Oblada


Ik hoop dat deze video nog even te zien blijft, want The Beatles zijn niet zo scheutig met Youtube, Spotify en wat dan ook. Hoewel dit nummer echt een pianonummer is, kun je hem ook prima op gitaar ‘performen’ bij het kampvuur. Sterker nog: probeer jij maar eens een piano mee te slepen naar het kampvuur. Niet doen dus!

Met dit nummer spreek je met name de wat oudere generatie aan (maar die hebben ook recht op een leuke avond, niet 😉

Nummer 13: Ed Sheeran – A Team


Wat een prachtige versie is dit! Een stuk rustiger dan het nummer is uitgebracht. Daarom: als je het wilt spelen, kun je het als snel of rustig nummer spelen. Ik heb het vorig jaar nog met mijn dochter en haar vriendin bij het kampvuur gespeeld.Leuk om het vaak toch wat ouderwetse repertoire van anderen te doorbreken!

In deze video laat ik je in ieder geval zien hoe je het nummer zelf makkelijk kunt meespelen met de nodige techniek.

Nummer 14 Simon & Garfunkel – Sound of Silence


Dit prachtige nummer mag niet ontbreken op je repertoire. Over ‘tweestemmig’ zingen gesproken. Dit nummer is echt een ‘klassieker‘ die je veel succes zal brengen. Het nummer is niet eenvoudig en toch kan ik hem je mee leren spelen 😉

Tip: 2e stem zingen

Je kunt het of je kunt het niet. Maar je kunt het nooit in je eentje: de 2e stem zingen. Mocht je samen met iemand op vakantie gaan die een beetje kan zingen, dan kun je de stoute schoenen eens aantrekken en vragen of hij of zij de 2e stem wil zingen. Dat klinkt prachtig, zoals je hierboven in de video vanaf 0 minuut en 43 seconden hoort (en ziet). Het refrein wordt zogezegd ‘tweestemmig’ gezongen!

Nummer 15: Pink Floyd – The Wall


Het is bijna jammer dat je bij je kampvuur geen video’s kunt vertonen, want met The Wall van Pink Floyd zou je mooie sier maken. Wat mij iedere keer weer opvalt, is dat iedereen de zin ‘Hey Teacher Leave the kids alone!’ zo uit volle borst mee brult. Wellicht is het daarom zo’n geschikt nummer om tijdens je vakantie bij het kampvuur te spelen.

Het nummer vereist wel dat je barré akkoorden kunt pakken én dat je een disco / soul aanslag kunt spelen, een aanslag die gelukkig weer helemaal hip is doordat Neil Rogers zich weer met muziek is gaan bemoeien (vroeger Chic, tegenwoordig met Daft Punk en Pharrel Williams. Maar ook dat leer je natuurlijk in mijn cursus bij de laatste lessen.

Nummer 16 bonus: Metallica – Nothing Else Matters

(mag het licht aan?)

Het intro is super makkelijk, want je hoeft geen enkele vinger neer te zetten! Wist je dat? Althans de eerste 4 of 8 maten. Daarna moet je volop aan de bak en over al je snaren racen. Van de 7e positie naar de uitgangspositie.. Ik zal je er hier niet mee lastig vallen (doe ik in mijn cursus wel 😉

Maar één ding weet ik zeker: als je indruk wilt maken en iedereen maar dan ook iedereen omver wilt spelen, dan is dit het nummer waarmee je dat kunt doen! Hierboven staat ter inspiratie een live optreden met een compleet orkest. Wellicht krijg jij je toehoorders zo ver om ze op zijn minst mee te laten zingen?!

Wat is jouw favoriete kampvuur nummer?

Laat hem hieronder achter en wie weet ga ik het voor je uitzoeken!

Comment Section

68 reacties op “15 populairste kampvuur en haardvuur nummers die jij op gitaar kunt spelen


Door Johan op 4 september 2018

Het gaat wel in een sneltreinvaart. Maar je geeft gelukkig al aan dat je het in je eigen tempo mag doen. Vind de uitleg een video”s wel heel leerzaam en duidelijk.


Door Michel Penterman op 21 september 2018

Dank je wel Johan. Dit zijn natuurlijk nummers waarvoor je al enigszins gevorderd moet zijn.. Maar leuk dat je mijn cursus bent gaan volgen, ga lekker door dan leer je ze vanzelf meespelen!

Michel


Door Frits de Kok op 24 augustus 2018

Helemaal top. Beste Michel weet jij toevallig ook welk slagje ze spelen bij going to the run van the golden Earring. Alvast bedankt, groeten Frits.


Door Michel Penterman op 21 september 2018

Hoi Frits, ik zou dat nummer even in http://www.chordify.net gooien dan heb je de akkoorden. Daarna is het een 4 kwarts maat tokkel zoals ik je leer in mijn tokkel cursus. Een mooie, eenvoudige en snel aan te leren aanslag!

Groeten
Michel


Door Marianne op 4 augustus 2018

dank je wel Michel voor je inspirerende presentaties. Marianne


Door Michel Penterman op 12 augustus 2018

Graag gedaan Marianne! Veel plezier ermee!

Michel


Door Marij op 28 juli 2018

Kan je misschien ook de grepen uitleggen want die snap ik niet


← Oudere reacties  |  

Plaats een reactie


*