Voetenbankje onmisbaar hulpmiddel

In deze serie blogs behandelen we de belangrijkste hulpmiddelen, accessoires, gratis app’s en andere hebbedingetjes voor bij jouw gitaar. We beginnen met een aantal accessoires dat je eigenlijk al direct nodig hebt. Vandaag is het voetenbankje aan de beurt.

Topsport

Gitaar spelen is topsport voor ons lichaam. Wist je dat je door een uur gitaar te spelen rond de 140 kilocalorieën (gelijk aan een snee volkorenbrood met jam) verbrandt? Net zoals bij andere sporten belast ook het spelen van een muziekinstrument onze spieren, pezen en banden. Bij gitaarspelen gaat het dan vooral om die van de rug, de nek, de armen en de handen. Met name door een verkeerde houding bij het spelen kun je al gauw last krijgen van overbelasting, met vervelende blessures als gevolg.

(uit: TCIG to Playing the Guitar)

Een veilige houding

Daarom is een goede houding cruciaal als je plezier in je gitaarspel wilt blijven houden. De meest veilige houding, die door veel ervaren gitaristen wordt aangeraden, is de klassieke houding. Je zit met rechte rug. De onderkant van de klankkast steunt op het rechter bovenbeen. De ronding in de taille van de gitaar rust op het linker bovenbeen. De hals van de gitaar wijst schuin omhoog, zodat het stemmechanisme van de lage E-snaar op ooghoogte zit. (Speel je met een linkshandige gitaar, dan is het natuurlijk net andersom).

Misschien vind je dit niet de meest coole houding, maar het advies is om je tot deze veilige houding te beperken totdat je een geoefende gitarist bent en je lichaam helemaal gewend is aan het gitaarspelen.

gitaar voetenbankje

Het voetenbankje

Om de hals van de gitaar schuin omhoog te laten wijzen moet je je linkervoet een stuk optillen (15 tot 23 centimeter, afhankelijk van hoe lang je bent). En omdat je die voet niet de hele tijd wilt blijven optillen, moet je hem op een verhoging zetten. Dat kun je doen door middel van een stapel boeken, bakstenen, een doos of kist, enzovoort.

Veel handiger en ook stabieler is het als je hiervoor een speciaal voetenbankje voor gitaristen gebruikt. Dit is een smal metalen bankje, dat in de hoogte verstelbaar is en aan de bovenkant voorzien is van een rubberen anti-slipmatje. Het voetenbankje is bijna altijd inklapbaar, zodat je hem makkelijk in jouw gitaarhoes of koffer kunt meenemen.

Zo een voetenbankje hoeft niet duur te zijn. Er zijn al prima voetenbankjes voor tussen de 10 en de 15 Euro.

Heb jij ervaringen met een voetenbankje of met de houding bij het spelen, of heb je vragen of opmerkingen? Deel deze dan met ons door te reageren op deze post.