7 meest gemaakte beginnersfouten gitaar

7 meest gemaakte beginnersfouten op gitaar

Je wilt gitaar leren spelen: helemaal leuk! Als je daar goed aan begint, zul je zien dat het je leven voorgoed zal veranderen. Het is wel van belang dat je meteen een goede start maakt, met leuke nummers en eenvoudige akkoorden leert spelen, en daarom heb ik in kaart gebracht welke meest voorkomende beginnersfouten je als gitarist niet moet maken.

Laat onderaan een reactie achter met jouw grootste blunder en maak kans op één van de drie gratis jaar abonnementen!

1. Start nooit op een gitaar met ijzeren snaren

Als je als beginner start met het spelen op een gitaar met ijzeren snaren, heb je de poppen meteen aan het dansen. Of beter gezegd: je hebt ze niet aan het dansen en je krijgt ze ook niet aan het dansen. Niet met jouw gitaar spel.

Ijzeren snaren zijn scherp en snijden in je vingers, waar zich nog geen hard laagje heeft kunnen ontwikkelen. Start daarom altijd op een klassieke houten gitaar met nylon snaren. Dit speelt als beginners niet alleen veel lichter, maar is ook nog eens vele malen goedkoper. Bovendien kun je je gitaar makkelijk overal mee naar toe nemen want je hebt geen versterking nodig. Wel zo leuk als je als beginner voor het eerst bij het kampvuur een mooi gitaar optreden wil geven.


2. Start vooral niet met noten leren lezen

Denk je dat je moet beginnen met noten leren lezen? Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom. Het notenschrift is ingewikkeld, bestaat uit 5 lijntjes terwijl je gitaar 6 snaren heeft, en bevat een hoop symbolen waar je waarschijnlijk niet mee uit de voeten kunt.

Start daarom als beginner eerst met makkelijke nummers met simpele gitaar akkoorden. Het is een publiek geheim dat meer dan 80% van de popmuziek liedjes met 20% van de simpele akkoorden meegespeeld kan worden. Als je de akkoorden eenmaal onder de knie hebt, kun je je altijd alsnog gaan verdiepen in het notenschrift. Dat begrijp je dan ook sneller omdat je al spelend hebt geleerd waar de noten op je gitaar zitten.

Download dus snel het gratis  akkoordenboek en leer meteen gitaar spelen!


3. Oefen in het begin niet te lang maar juist kort en vaak

Oefening baart kunst, dat is en ding dat zeker is. Maar te veel oefening baart blessures en overbelasting. En dat is wat je wilt voorkomen als beginnende gitarist. In het begin moeten bovendien je hersenen multi-tasken: ze sturen niet alleen je twee handen totaal verschillend aan, maar je moet ook nog luisteren naar de muziek die je meespeelt en in hetzelfde ritme anticiperen.

Daarom is het vooral goed om in het begin vaak en kort te oefenen. Leg je gitaar op tijd weg, en pak hem nog een paar keer op gedurende de dag. Je zult merken dat je dan onbewust al een aantal taken geautomatiseerd hebt en dat je gitaarspel al een stuk beter klinkt dan in het begin van de dag.


4. Let op de juiste houding (vooral als je begint met gitaar spelen)

Je ziet ze vaak nonchalant op een zeepkistje hun gitaar hanteren: onze helden die ons al jaren lang verblijden met hun virtuoze gitaarspel. En dat wil je graag nadoen natuurlijk! Maar als beginnende gitarist is het extra belangrijk dat je op je houding let. Een verkeerde houding kan ertoe leiden dat je bepaalde akkoorden niet kunt spelen of dat je je zelf vastzet en uitput.

Let daarom als beginner extra goed op je houding. De klassieke houding is een beetje truttig maar wel erg nuttig: met de gitaar op je linkerbeen (als je rechtshandig bent creëer je voor je linkerhand en -arm genoeg ruimte om de akkoorden goed te pakken. Hiermee speel je dus niet alleen soepeler maar pak je als beginner ook de akkoorden makkelijker en klinkt je gitaarspel mooier!


5) Leer nooit met een plectrum spelen in het begin

Het is een wijdverbreid misverstand dat je als beginner met een plectrum gitaar moet leren spelen. Een plectrum is moeilijk te hanteren, maakt het gitaar spelen lastig en beperkt je direct in je mogelijkheden. De natuur heeft ons aan je hand al 5 plectrums gegeven die je altijd bij je hebt. Het is veel makkelijker om daar in eerste instantie mee te leren spelen. Bovendien heb je je vingers altijd bij je en vallen ze niet per ongeluk ‘van je handen’ . Zelf heb ik met optredens ik weet niet hoeveel plectrums in het publiek zien verdwijnen, dus ja, ik heb er ervaring mee, maar dat is meer als je gaat soleren.

Start als beginner dus niet met een plectrum maar leer gewoon met je hand de snaren aanslaan of als je het beginners stadium gepasseerd bent: tokkel dan gewoon met je hand. Het heet op zijn Engels niet voor niets Finger Picking.


6) Leer niet jezelf gitaar spelen

Er zijn veel dingen die je kunt leren door ze veel te doen. Fietsen, eten, drinken, praten. Noem maar op. Relatief simpele handelingen waar je geen lessen in nodig hebt. Met gitaar leren spelen is dat anders. Ik weet het; het internet staat vol met diverse instructie video’s voor beginners. Op zich zijn die prima, maar het probleem is dat je een aantal zaken nodig hebt als je begint met gitaar spelen.

Dat zijn onder andere een doordacht en succesvol doorontwikkeld leerplan, waarbij je als beginnende gitarist stapje voor stapje de juiste technieken in de juiste volgorde gaat ontwikkelen. Zodat je leercurve (zoals we dat noemen) omhoog blijft gaan en niet plotseling stopt omdat je geen zin meer hebt, je vingers overbelast zijn of omdat je je gitaar aan de welbekende wilgen hangt omdat je er geen zin meer in hebt.


7) Wees ervan overtuigd dat ook jij gitaar kan leren spelen

En dat iedere beginnende gitarist tegen hetzelfde probleem aanloopt. En daarom is het lekker als je je kommer en kwel maar ook je hoogte punten met andere beginnende gitaristen kan delen. Of kunt leren van andere gitaristen die hetzelfde hebben meegemaakt en een paar stappen verder zijn dan jij.

Wist je overigens dat maar 3% van de wereldbevolking echt niet muzikaal is? Die mensen hebben een echte aandoening genaamd ‘muzikale anhedonie’. Daarmee hebben ze totaal geen gevoel voor muziek. De kans dat jij dat hebt is minimaal anders was je niet op deze site beland. Dus dan is de kans groot dat je bij de 97% wél muzikale mensen hoort en kun ook jij zeker gitaar leren spelen.


Plan van aanpak voor beginnende gitaristen:

Goed, kort samengevat heb ik het volgende plan van aanpak voor je:

– zorg ervoor dat je eerst een akoestische snaar met nylon snaren bemachtigt (leen hem of koop er één vanaf €40 nieuw)
– doe een proefles voor beginners (online) of ga eens langs bij een privé gitaar leraar in de buurt
– bekijk wat de kosten zijn als je online gaat lessen versus privé les
– stem je gitaar goed (of laat je daar bij helpen)
– leer de juiste houding
– en begin met het spelen van je eerste akkoorden
– zorg dat je niet te lang oefent en wel vaak

En heel belangrijk: zorg dat je er LOL in hebt en lekker kunt meespelen met jouw favoriete muziek. Wees trots op ieder stapje dat je zet en deel het direct met je vrienden, gezin of familie.

Ik ben benieuwd waar jij tegen aan loopt als beginnende gitarist. Laat ons weten wat jouw grootste blunder was, omschrijf hem hilarisch en maak kans op één van de drie te winnen jaar abonnementen!