Beginners Gitaar: welke moet je kiezen?

Een veel gestelde vraag die ik vaak te horen krijg: wat voor gitaar moet je kopen als je een beginner bent met gitaar spelen.

Beginners gitaar: wat voor gitaar moet ik kopen als beginnende gitarist?

Als je begint met gitaar spelen, heb je natuurlijk een goede gitaar nodig. Maar wat voor beginners gitaar moet je nu kopen?

Je hebt de keuze uit een elektrische gitaar, een Western gitaar, een semi akoestische gitaar en een akoestische gitaar. Én je hebt keuze uit nieuwe of gebruikte beginners gitaren.  Laten we eerst even langs de soorten gitaren lopen. Of beter: Bekijk de video en lees daarna verder!

Een beginners gitaar koop je hier al vanaf rond de € 40!

Een beginners gitaar koop je hier al vanaf rond de € 40!

Elektrische gitaar als beginnersgitaar kopen?

Is het handig om een elektrische gitaar te kopen? Het antwoord luidt: JA. En NEE! Een elektrische gitaar is relatief makkelijk te bespelen omdat de snaren dicht op de hals zitten. De afstand tussen de snaren en de hals is dus snel overbrugd.

Maar.. het is ook zo dat de snaren van een elektrische gitaar vaak dicht bij elkaar zitten. En dat je bij een elektrische gitaar altijd een versterker nodig hebt, die je dan ook moet kopen. Waarbij je dan wel weer het voordeel hebt dat je met een koptelefoon op kunt oefenen. Maar ik zou dus niet een elektrische gitaar als beginners gitaar kiezen.


Western gitaar als beginners gitaar kopen?

Dan zou je denken: dan koop ik een Western gitaar. Maar ook dat is niet de juiste keuze als beginnersgitaar.

Een Western gitaar heeft ijzeren snaren en die snijden nogal in je vingers als je eenmaal begint met gitaar spelen. Dat kan zo’n pijn doen dat het je afremt. Een Western Gitaar als beginnersgitaar zou ik dan ook altijd afraden.


De voordelen van beginnen op een houten, Spaanse, akoestische gitaar als beginners gitaar

Wat voor gitaar moet je dan als beginnende gitarist wél kopen? Ik heb daar een heel simpel en goedkoop antwoord op: het beste kun je een akoestische, houten gitaar kopen. Die zijn al te koop vanaf €39 nieuw, maar dan moet je je wel realiseren dat je niet de beste kwaliteit hebt en dat bijvoorbeeld de klank en het stemmechanisme van inferieure kwaliteit zijn. Maar als beginnersgitaar functioneren ze prima. Ben je eenmaal uitgeleerd, dan verkoop je hem weer of houd je hem als reserve gitaar.

Waarom dan toch op een akoestische gitaar kopen?

De redenen zijn simpel:

– dit soort gitaren is overal te koop, online bijvoorbeeld en dan heb je hem de volgende dag in huis
– akoestische gitaren zijn goedkoop, vaak heeft je oudere broer of de buurvrouw er nog wel eentje liggen. Of je koopt er eentje tweedehands op Marktplaats. En mocht je de smaak te pakken krijgen, dan verkoop je je gitaar weer eenvoudig!
Een beginners gitaar koop je hier al vanaf rond de € 40!


Voordelen als beginnersgitaar

Maar wat deze gitaren tot een ideale beginners gitaar maakt, is dat je hem overal makkelijk mee naar toe kunt nemen:

– je hebt geen versterker nodig
– je hebt geen snoeren nodig
– je hebt geen elektra nodig
– kortom je kunt deze op gitaar altijd en overal spelen.

Een ander belangrijk punt is de flexibiliteit van de nylon snaren. Daarmee leer je met de minste pijn en moeite gitaar spelen. En overstappen op een andere gitaar kan altijd alsnog.

Wat mag een beginners gitaar kosten als ik er eentje koop?

Een beginners gitaar koop je hier al vanaf rond de € 40!