Klaar voor de elektrische gitaar
20 september 2021 

Klaar voor de elektrische gitaar

Uitleg over de elektrische gitaar (met meespeel video's)

Ben je het geklungel op je akoestische gitaar zat, kun je de stank van het kampvuur niet meer uit je kleren krijgen en wil je je akoestische gitaar het liefst aan de wilgen hangen?

Dan ben je helemaal klaar voor de elektrische gitaar! En dat niet alleen, dan ben je ook helemaal klaar voor het uitgebreide repertoire dat je met je elektrische gitaar kunt spelen!

(ps: welk nummer zou jij op je elektrische gitaar willen leren spelen? Laat onderaan een reactie achter en maak kans op een startersset t.w.v. €149)

Welke muziek spelen met een elektrische gitaar?

Want ga maar eens na: The Sky is The Limit! Dat is Engels voor: er zijn géén grenzen! Op een elektrische gitaar kun je alle muziek meespelen. Denk aan muziekstijlen zoals heavy metal, Rock 'n Roll, Blues, snerpende gitaarsolo's, jazz, poppy pop muziek, et cetera.

Het enige wat je nodig hebt is een elektrische gitaar, een versterker, een snoer, wat plectrums, wat pedalen en dan kun je gaan! Een startersset is er al vanaf een kleine €150.

De elektrisch gitaar uitgelegd in een video

In deze video leggen we je de werking van een elektrische gitaar in het kort uit:  (daarna kun je door naar de meespeel video's)


Effecten spelen met elektrische gitaar

Het leuke aan een elektrische gitaar is dat je ontzettend veel stijlen kunt meespelen met behulp van een aantal simpele pedalen met effecten. Op de meeste versterkers zitten tegenwoordig overigens al de effecten van dat soort pedalen verwerkt.

Je kunt denken aan een gain, distortion, flanger, et cetera. Op deze manier kun je vrij snel allerlei stijlen meespelen en dat hoeft niet eens heel erg moeilijk te zijn.

Distortion: het bekende effect op elektrische gitaar (video)


Powerchords en rifjes spelen met een elektrische gitaar

Elektrische gitaar spelers (beter genoemd elektrische gitaristen) zijn van naturen lui en proberen zo veel mogelijk dingen niet te doen. Zo spelen ze power chords, dat zijn simpele akkoorden die voorkomen dat je een ingewikkelde grepen moet pakken.

Of ze spelen rifjes, dat zijn herhalende patroontjes die veel in een nummer voorkomen. Een groot voordeel van de elektrische gitaar is dat hij niet 12 maar vaak 24 posities heeft. Dat betekent ook 24 frets! Maar in feite komt het erop erop neer dat je akkoorden kunt pakken die je dan ook nog een octaaf hoger kunt pakken.

Powerchords meespelen met een bekend nummer: bekijk de videoMakkelijk gitaar leren spelen op een elektrische gitaar

Nog een voordeel van de elektrische gitaar is dat de snaren dicht op de hals zitten waardoor het niet zo vreselijk veel moeite kost om deze in te drukken en dan misschien als laatste voordeel: (ik vergeet er vast een hele hoop) je kunt elektrische gitaar ook met een koptelefoon op oefenen zodat je niet je hele huishouden hoeft te verwennen met jouw muzikale wanprestaties. Lekker toch?

Elektrische gitaar, versterker en pedalen: wat kost een elektrische gitaar?

Maar goed, laten we even teruggaan naar die elektrische gitaar. Je kunt al een vrij simpele starters set kopen van een gitaar en een versterker (met snoer natuurlijk). Deze sets zijn al vanaf een kleine €150 te koop.

Beter is om meteen even goed uit te pakken: een lekkere gitaar met een uitgebreide versterker en wat pedalen of wat andere effecten, zodat je de komende tijd vooruit kunt.

Vergis je niet: een gitaar is een prachtig decor stuk en kan de rest van je leven nog aan de muur hangen als het moet. En de versterker kan prima als opstapje dienen in de keuken ;-) .

Wat kun je wel en niet op een elektrische gitaar?

Wat kun je niet zo makkelijk op een elektrische gitaar? Denk dan aan zaken zoals tokkelen met je vingers. Doordat de snaren zo dicht op elkaar zitten is het niet echt handig om te tokkelen, tenzij je een techniek beheerst met een plectrum.

Wat kun je nog meer niet op een elektrische gitaar? Nou een vlammende Spaanse flamenco spelen bijvoorbeeld, maar voor de rest kun je veel muziek stijlen uit die gitaar halen.

Ritmes spelen op een elektrische gitaar

Doordat een elektrische gitaar zo makkelijk bespeelbaar is, kun je ook vrij makkelijk met je linkerhand allerlei ritme effecten spelen. Zo is het heel makkelijk om een akkoord aan te slaan en daarna direct te dempen. Dit doe je door het akkoord even in te knijpen en daarna, laten we het eens creatief zeggen: uitknijpen.

Dat betekent dat je op het moment dat je het akkoord kort aanslaat alles spik en span klinkt, maar zodra je slag voorbij is laat je je linkerhand een klein beetje los en is de toon weg. Op die manier kun je bijvoorbeeld heel makkelijk reggae ritmes aanslaan, en als je wat gevorderd bent kun je op deze manier ook makkelijk metal en heavy metal meespelen.

Gitaarsolo's spelen

Daarnaast is een elektrische gitaar natuurlijk uitermate geschikt om gitaarsolo's op te spelen. Door middel van diverse makkelijke en minder makkelijke technieken, denk aan bending, pull off, sliding en nog wat andere technieken die we je hier leren, pers je er al snel een gitaarsolo uit waar je gemiddelde vriendengroep van staat te kijken.

Elektrische gitaar stemmen

Een elektrische gitaar kun je heel simpel stemmen op gehoor, met apps, maar nog veel makkelijker met een stem apparaat dat je tussen je gitaar en versterker in hebt. Je kunt dan dus altijd stemmen, zelfs tussen de nummers door tijdens het spelen.

Voordelen van een elektrische gitaar vs een akoestische of Western Gitaar

Samengevat: een elektrische gitaar is een mooie aanvulling op je akoestische gitaar, je neemt hem alleen nog niet zo makkelijk mee naar het kampvuur. Maar je kunt er wel makkelijk op leren spelen, en je kunt er wel makkelijk mee oefenen. In al onze cursussen kun je oefenen op zowel een elektrische gitaar als op een akoestische gitaar.

Een western gitaar of een versterkte Western is ook een optie, alleen zijn daar de snaren vaak dus danig sterk van gespannen dat het niet eenvoudig is om daarmee te starten als gitarist.

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Karel
Door

Karel

op 15 Oct 2021

Thinking Of A Place van The War On Drugs Wallenberg van Jan Akkerman

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 08 Apr 2022

Dat zijn twee hele geschikte nummers voor de elektrische gitaar!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 Sep 2021

Welk nummer zou jij op elektrisch gitaar willen leren spelen?

Merel
Door

Merel

op 24 Feb 2023

Miss atomic bomb van the Killers

Bernard Colpaert
Door

Bernard Colpaert

op 23 Sep 2021

Ik denk onmiddellijk aan 2 nummers :- Cocaine - After Midnight

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 08 Apr 2022

Die zijn inderdaad prachtig!!

Reactie plaatsen