Leuk Valentijdsliedje mee leren spelen
Leer een leuk liedje voor Valentijn spelen op gitaar
In deze les gaan we je een eenvoudig liedje voor Valentijn op gitaar leren meespelen met een simpele video.
Akkoorden liedje Valentijn
We laten je de vier akkoorden zien, zoals ze opgeschreven staan en we beginnen met het G akkoord. Hopelijk kun je aan de afbeelding zien welke vingers je bij het G akkoord gebruikt en hoe je het speelt.
Gitaar akkoorden liedje Valentijn
Bij ons noemen we de wijsvinger 1, de middel vinger 2, de ringvinger 3 en de pink 4. Dus vinger 1 zet je op het 2e vakje van de A snaar. Vinger 2 doe je op het derde vakje van de dikke E snaar. Je derde vinger op het derde vakje van de hoge E snaar. De rest van de snaren sla je open aan. En als je dit aanslaat heb je het G akkoord
Video met liedje voor Valentijn
Met of zonder Capo
Het nummer is eigenlijk met een capo in de vierde positie. Nu doen we hem eerst zonder Capo, daarna spelen we hem wel met Capo.
Mocht het te snel gaat, kijk dan de video nog een keer terug
Akkoorden: het D akkoord
Het D akkoord is het volgende akkoord. Je ziet dan twee kruisjes. Dat houdt in dat we de E en de A snaar gaan spelen. We gaan wel de open D snaar spelen. Dan zet je vinger 1 in het 2e vakje van de G snaar. Vinger 2 zet je in het tweede vakje van de hoge E snaar en vinger 3 zet je in het derde vak je van de B snaar.
Akkoorden: het Em akkoord
Hierna komt het E mineur akkoord, dat is een makkelijk akkoord. Je zet vinger 1 op het tweede vakje van de A snaar en je tweede vinger in het tweede vakje van de D snaar. Dit is een makkelijk akkoord omdat je alle snaren kunt aanslaan.
Akkoorden: het C akkoord
Hierna hebben we het C akkoord, dat kun je hier ook zien. Bij dit akkoord maak je een soort trappetjes. Met je ringvinger op de derde fret van de A snaar, je middelvinger in de 2e positie van je A-snaar en je wijsvinger in de eerste positie van de B-snaar. Dan heb je de andere snaren open.
Akkoorden overzicht
Dus de akkoorden zijn het G-akkoord, het D- akkoord, het E mineur-akkoord en het C-akkoord.
Meer gedetailleerde uitleg over het liedje voor Valentijn
Als je een echte beginner bent, en je hebt nog geen idee waar al die snaren zitten en hoe alles heet, dan kun je de proefles doen op www.gitaarles.nl/proefles/ of je kunt beginnen met onze lessen op www.gitaarles.nl/bestel.
En je kunt ook op onze Facebook pagina de informatie terugvinden. www.facebook.com/gitaarlesNL maar ook op onze site kun je heel veel terugvinden. Bekijk dus gerust onze gitaarles video’s, die je altijd kunt blijven terugkijken.
Maar we nemen dit liedje zeker aan het einde van de video nog een keer helemaal terug. Blijf ook kijken als je iets verder dan een beginner bent.
Volgorde van de akkoorden
Nu we de akkoorden gedaan hebben, bekijken we de volgorde van de Akkoorden. Dus van G akkoord naar D akkoord naar Em akkoord naar C akkoord. In het begin zul je moeten wennen aan de overgang van het ene naar het andere akkoord. Dus speel eerst de akkoorden achter elkaar over. Daar gaat het vaak fout, dat als je een liedje aan het spelen bent, dat je dan de akkoorden dan net niet op tijd achter elkaar kunt zetten. Het tijdig overpakken van de akkoorden is vaak het probleem, de rechterhand is vaak wel prima te doen.
Ik zal een stukje voorspelen met de capo op de 4e positie zodat je hoort hoe het liedje origineel klinkt.
Lead partij
Dit is waar we nu toe aan het werken zijn. Er zit in het nummer ook nog een lead partijtje, een melodietje en die speel ik ook voor en die kun je mee leren spelen. Voor de mensen die al verder zijn.
Akkoorden met Capo
We kijken nog een keer naar de akkoorden, nu spelen we hem met capo en die zetten we op de 4e fret of in de vierde positie. Met de capo beginnen we een stuk hoger met tellen.
En ik speel hem nog een keer in zijn geheel voor de beeldvorming. Ik ben trouwens een ontzettend slechte zanger, maar de volgende keer zal ik mijn vriendin vragen, die kan wel heel goed zingen.
Valentijdsliedje meespelen en zingen
We wilden dit nummer ook voor 14 februari als Valentijnsnummer gaan gebruiken en dan met zijn allen gaan zingen met een Zoom Zing Sessie.
Luister het nummer zelf ook even op Spotify, we kunnen het hier niet laten horen.
Patroon van de aanslag
Het patroon dat we gaan spelen met de rechterhand is het volgende. De D staat voor een slag omlaag en dat is Down. De U staat voor een slag omhoog en dat is Up. Dus down als in naar beneden en up met je plectrum omhoog. Op zijn Nederlands zouden het twee B’s zijn Beneden en boven en dat zijn veel te veel lettergrepen dus we doen het op zijn Engels.
Het is DDUD dus Down Down Up Down-Down en die is heel snel achter elkaar.
Ik wil dat je even gaat oefenen zonder akkoorden en alleen met de aanslag.
Langzaam de akkoorden oefenen
Nu gaan we het in een heel langzaam tempo oefenen. Je begint eerst het eerste akkoord en gaat dan over naar het andere akkoord. Dat doen we een paar maal. En daarna ga je over naar het volgende akkoord, je slaat het nog steeds langzaam aan.
Als je alle akkoorden eenmaal snel kunt spelen, kun je ze achter elkaar gaan spelen.
Veel plezier met dit liedje!