gitaarspelen kampvuur

Proefles dag 2:
Tokkelen bij het kampvuur

Wat zou je hiervan vinden:

- Het is een mooie, zwoele zomeravond met een prachtige sterrenhemel, er knispert een warm vuurtje en dan pak jij je gitaar tevoorschijn!

- Je warmt je publiek langzaam op met evergreens en tophits en dan, als het helemaal donker is, speel je de sterren van hemel en heb je een hemelse avond, samen met je kampvuur vrienden voor het leven!

Maak kennis met de beginselen van Tokkelen, een techniek die jou en je publiek 'on fire' zet!

speel mee met de video's

Met 4 tokkel ritmes kun je bijna alle nummers op gitaar leren mee spelen!

Lekker op je gitaar mee tokkelen met je favoriete muziek is voor iedereen weggelegd. Het lijkt een ingewikkelde techniek, maar met het volgen van de juiste methode, is alles aan te leren. Stapje voor stapje leer je de meest fantastische nummers mee tokkelen op je gitaar, of die nu akoestisch, semi akoestisch of elektrisch is!


Opdelen

Om makkelijk en snel op je gitaar te leren tokkelen, moet je de oefeningen opdelen in makkelijk behapbare stukjes. Aan het einde van de gitaarlessen, ga je al deze stukjes combineren en zul je zien dat je niet alleen makkelijke maar ook moeilijke ritmes kunt mee spelen op je gitaar!


Vele tokkel technieken

Wat aanslag betreft, is er dus voor ‘elck wat wilsch’. Je kunt eenvoudig tokkelen en gaan meezingen bijvoorbeeld, maar je kunt je ook focussen op een minder eenvoudige gitaar tokkel of bijvoorbeeld zelf een deel van de melodie op je gitaar leren mee tokkelen. Er zijn 3/4 maat tokkels, 4/4 maat tokkels, finger picking, tokkels waar je de bas toon mee bast of waar je de melodie meespeelt met je vingers.


Maar we beginnen met een eenvoudige gitaarles zodat je vanavond je eerste nummer mee tokkelt. Speel mee met de video met uitleg!

Wat doet je duim tijdens het tokkelen op je gitaar?

Bij tokkelen is de duim de ‘rots in de branding’. De duim bespeelt de bas snaren van de gitaar en geeft daarmee de basis toon aan.


Beperkt domein

De plaats van duim is dan ook beperkt tot 3 laagste en dikste snaren van je gitaar, namelijk de lage E snaar, de A snaar en de D snaar. Dit zijn de dikste gitaar snaren die altijd met ijzer omwikkeld zijn.


De duim piekt!

De duim slaat altijd de eerste toon van de maat aan. Dus een 4 kwarts maat bestaat uit 4 tellen, waarvan de eerste tel voor de duim is. De andere 3 tellen zijn dan voor de vingers die de tokkel spelen.


Welke snaar wanneer?

Dat lijkt ingewikkeld, het is heel belangrijk en ik ga er zeker dieper op in. Maar het hangt van het akkoord af dat je speelt. Bij een E akkoord sla je de E snaar aan, bij een A akkoord de A snaar, etc! En bij een Barré Akkoord? Je gaat het horen. Speel mee met de video met uitleg!

Welke snaren slaan je vingers aan op je gitaar tijdens het tokkelen?

Als je op je gitaar gaat tokkelen, hebben je vingers een belangrijke rol. Maar ook zij ‘beroeren’ hun eigen snaar.


Beperkt domein

Iedere vinger heeft dus ook zijn eigen domein. Om te beginnen zijn dat de drie hoogst klinkende en dunne snaren van je gitaar. Op een akoestische gitaar zijn deze snaren van nylon, op een elektrische gitaar van dun ijzer.


Vingers doen het snelle werk!

Je vingers zijn actief nadat de duim op de eerste tel heeft afgetrapt.


Welke snaar wanneer?

Je ringvinger bespeelt de G snaar op je gitaar. Je middelvinger heeft de B snaar als basis en je ringvinger slaat de hoge E snaar aan. Dat doen ze afwisselend op de 2e, 3e en/of 4e tel van de maat. Dus nadat je duim heeft aangeslagen.

Je pink doet NIET mee in dit geweld. Zielig he!? Speel mee met de video met uitleg!

Tokkelen met een drie kwarts maat: de eenvoudige (Siamese) Tokkel

Eenvoudig tokkelen

Het is belangrijk om eenvoudig te beginnen met tokkelen op je gitaar. Een bekend gitaar akkoord helpt daarbij. Bijvoorbeeld het A mineur akkoord. Als je dit akkoord pakt, kun je je focussen op de hand waarmee je gaat tokkelen. Het Am akkoord laten we even staan.


Uitgangspositie

Onthou goed: zet al je vingers goed klaar. Op je gitaar hals zet je je akkoord klaar en op je gitaar snaren zet je je duim op de bas snaar en je vingers op de snaren die je aanslaat tijdens het tokkelen.


3 kwarts maat

Een 3 kwarts maat ritme heeft de dynamiek van een wals of een carnavals kraker.

Maar ook in popmuziek wordt het ritme vaak gebruikt. Deze simpele manier van tokkelen kan je goed toepassen op een 3 kwarts maat. Speel mee met de video met uitleg!

Tokkelen op je gitaar met E akkoorden

Basis akkoord

Het E akkoord is één van de belangrijkste akkoorden die je tijdens het gitaar spelen zult leren. Het dient als basis voor vele andere Barré Akkoorden waarover ik je van alles in een andere cursus leer.


Uitgangspositie

Het E akkoord heeft als bas of als basis toon de losse, dikke, bovenste E snaar. Deze snaar is geheel voor je duim!


Vingerzetting

Bij het spelen van een E akkoord of een afgeleide daarvan, zoals een E mineur akkoord of het E7 akkoord, bespelen de vingers van je tokkel hand de onderste drie snaren van je gitaar, dus je Wijsvinger slaat de G snaar aan, je Middelvinger slaat je B snaar aan en je Ringvinger slaat je hoge E snaar aan.


Klaar voor de start

Zet je vingers van de hand waarmee je tokkelt altijd op tijd op de snaren alvast klaar, dat scheelt veel pak- en denkwerk. Speel mee met de video met uitleg!

Mee leren tokkelen op gitaar: speel dit simpele nummer mee

Tokkelen met 3 of  4 akkoorden

Je kunt nu dit simpele nummer mee tokkelen (zie video). 


In de volledige tokkel cursus kun je de stijl van alle denkbare nummers meespelen, zoals Dust in the Wind van Kansas, Sound of Silence van Simon & Garfunkel,  Nothing Else Matters van Guns 'n' Roses, Jason Mraz, Beatles, Rolling Stones, Ed Sheeran, etc.!


Voor nu: vingertjes en snaveltjes toe; rust op de plaats, leg je gitaar weg, zet een mooi liedje op en droom vannacht lekker weg over je eerste kampvuur optreden!


Morgen volgt proefles dag 3!

Wat leer je verder in de cursus Tokkelen bij het kampvuur?

  • Je hebt nu een heel simpel tokkel ritme leren spelen met simpele akkoorden
  • Je leert in de cursus 3/4 maat, 4/4 maat en 6/8 maat tokkelen
  • Je gaat basloopjes met je duim leren spelen
  • En die melodie met je vingers
  • En dat allemaal tijdens het tokkelen, ofwel je begeleidt jezelf
  • Verder leer je finger picking, een vorm waarbij je meerdere vingers tegelijkertijd gebruikt 
  • Alles wat je leert kun je spelen op een akoestische, Western of elektrische gitaar
  • Na deze cursus heb je een compleet avondvullend repertoire en kun je ieder kampvuur 'plat spelen'
  • ps: dan zou ik ervoor kiezen om je akoestische gitaar mee te nemen en niet je elektrische ;-)