Naast de E-greep kun je natuurlijk ook de Em (E mineur) greep als basis greep gebruiken.
Stuivertje wisselen
Je moet dan natuurlijk weer stuivertje wisselen met je vingers.
Als je vervolgens een Barré legt in de eerste positie en daarachter pak je een E-mineur greep, dan heb je het F-mineur (Fm) akkoord te pakken.
Vervolgens leg je je Barré in de derde positie en pak je er een Em greep bij, en dan heb je het Gm akkoord te pakken.
Voordeel van Barré Akkoorden
Nu loop je enorm op tegen het voordeel van de Barré akkoorden. Het is namelijk ondoenlijk om een Fm en zeker om een Gm akkoord te pakken zonder Barré.
Soms zie je in boeken dat er toch een afbeelding staat waarbij je de vier hoogste snaren (dus je dunste) gebruikt. Dan hoef je inderdaad geen Barré te pakken, maar weet dan wel dat je essentiële (lage) tonen in je akkoord mist waardoor het altijd ‘dun’ zal blijven klinken en voor begeleiding niet volwaardig zal zijn.
F akkoord barré
Wellicht vind je dat ik veel aandacht besteed aan het F-akkoord. Dat klopt! Ik beschouw het F-akkoord met een Barré greep als de moeder der Barré akkoorden! Geen enkel ander akkoord laat zich lenen om uit te leggen hoe simpel Barré Akkoorden eigenlijk werken.
Zoals gezegd pak je het het E-akkoord nu zonder je wijsvinger, zodat je die zo meteen als Barré kunt neerleggen in de eerste positie. Je schuift het akkoord nu één positie op en legt je wijsvinger ervoor, in de eerste positie.
Even lekker goed hard druk uitoefenen op het hele zaakje en... hup! Je hebt hem te pakken. Nu niet meer loslaten.
Tip: een avondbadje met soda doet wonderen ;-)