Akkoord makkelijk overpakken

Eén van de lastigste dingen is het overpakken van akkoorden als je net begint met gitaar spelen. Je vingers moeten aanzienlijke afstanden zien te overbruggen, en dat moet je dan ook nog op tijd zien te doen!

Tips bij het overpakken van akkoorden

Als je makkelijk akkoorden wilt overpakken, heb ik de volgende tips voor je:
– oefen LANGZAAM!!! Ik ZEG, nee ik brul: LANGZAAM!!!! Het is heel gek, maar als je iets moeilijk vindt, heb je de neiging om het snel te gaan doen. Niet doen dus. Langzaam aan 😉
– bekijk welke akkoorden je moet spelen en welke vingers je kunt laten staan of opschuiven op een snaar, zonder dat je de snaar los laat
– pak je akkoord over op tel 3 van de 4 tellen (dus ja, op 3/4 van je tijd). Dan heb je een tel de tijd om je akkoord over te pakken!

Video met uitleg over het overpakken van akkoorden

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
linda
Door

linda

op 19 Feb 2017

Hallo ik vind het een erg leuke video en heb me aangemeld voor de tien gratis lessen. ik ben alleen erg blow ik ken geen akkoorden of noten lezen dus het gaat me iets te snel . Bijkomend probleem is dat ik doof ben en een implantaat heb.kan ik het dan alsnog leren . groet linda

Michel
Door

Michel

op 20 Apr 2017

HOi Linda, dat weet ik niet zeker, maar waar een wil is, is een weg. Heb je de andere proeflessen al gedaan? We hebben een nieuwe leeromgeving!!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Jul 2017

Ben je al ingelogd op de nieuwe leeromgeving? Ik heb een nieuwe leeromgeving. Meld je svp even aan op http://leden.gitaarles.nl/resources Stel je je daarna voor aan de community? Als je mij vervolgens even mailt, geef ik je toegang tot de lessen! Groeten, Michel Penterman

Joost
Door

Joost

op 22 Nov 2016

Hallo Michel, Ook ik ben een nieuwe enthousiaste student! Begrijp ik het nou goed dat, als je deze tip volgt, je de 4e tel dus eigenlijk niet speelt?

bauke van den bosch
Door

bauke van den bosch

op 28 Aug 2016

je kan iemand het heel goed uitleggen en hoe je speelt ik wou dat ik al zo ver was een goede muziek leraar bent u

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 31 Aug 2016

nou ga ik blozen... ;-)

Frank
Door

Frank

op 01 Mar 2016

hoi Michel, als ik de mailtjes open die je men stuurt met die mooi en fijne tips, kan ik alleen maar lezen, als ik de videos afspeel heb ik beeld en geen geluid, en …..nee….het ligt niet aan mijn PC. Groet, Frank

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 05 Mar 2016

Hoi Frank, het werkt bij iedereen en overal, dus dit is dan nog de enige mogelijkheid: in de video's zit ook een 'volume' knop die heb je waarschijnlijk op uit (mute) staan. Als ik deze vraag krijg, is dit de oplossing.

Sandra
Door

Sandra

op 01 Jan 2016

Dankjewel Michel, de noten kan ik eigenlijk vrij snel lezen. Maar inderdaad die overnames. De f in Barr is lastig dus pak ik hem op 1-1-2-3-3-0 maar daarna naar de G Is echt lastig. REM losing my religion komt deze. Nu kan ik inmiddels alle akkoorden spelen maar het ritme van de rechterhand is ook anders. Wel vier tellen maar wisselend. Jouw video was de aanzet. Inmiddels ben ik echt verslaafd aan de gitaar aan t raken. Eergisteren met mijn verjaardag een standaard twee setjes snaren en verzorgset voor de gitaar gekregen dus de omgeving vindt het niet zo erg :-) Blij met het lespakket van jou.

kees van veen
Door

kees van veen

op 30 Jul 2015

Hi michel, Ik ben 62 jaar heb 1 jaar geleden een gitaar gekocht en staat nog steeds in de hoes ik wil gaan spelen middels jou programma, met doel om erbij te zingen en dat kan ik goed , ik wil alles gelijk kunnen en dat is het probleem, ik moet blijven herhalen en geduld opbrengen, als ik elke dag een uurtje leer wanneer kan ik dan mooie blues/country melancholieke muziek op een goed niveau spelen,

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 Sep 2015

Hoi Kees, dat moet zeker gaan lukken. Mijn lessen zijn er juist op ingericht dat ze langzaam opbouwen zodat ook jij de akkoorden kunt overpakken en je favoriete muziek kan meespelen. Mijn oudste cursist is overigens in de 80 dus qua leeftijd is het helemaal geen probleem! Succes ermee, groeten, Michel

Francis
Door

Francis

op 22 Apr 2015

Dag michel , Ik heb het moeilijk met het overpakken van basis akkoorden met vêle oefeningen zou dit moet en lukken. Mvdg francis,

Jan
Door

Jan

op 01 Jul 2014

Hé Michel, Heb hier opzich ook wel moeite mee. Maar dan specifiek voor de normale akkoorden overgaand in barré akkoorden. Is daarvoor ook een handigheidje? Groetjes Jan

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Jul 2014

Hoi Jan, ja, ik zou toch eerst je akkoord neer proberen te leggen en dan de barré vinger erbij pakken. Of... andersom. Eerst je vinger neerleggen en dan het akkoord erbij pakken. Als je het in ieder geval maar niet tegelijkertijd wilt doen!

Nico
Door

Nico

op 17 Jun 2014

Hoi Michel, wat is het beste moment van overpakken bij de smooth versie ???? Bij het overpakken klinkt het akkoord nog een keer na, omdat de snaren zeg maar aan mijn vingers blijven plakken. Is daar iets aan te doen ???? Groeten en een fijne dag gewenst. Nico Lotte

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 Jun 2014

Hoi Nico, je kunt altijd vanaf het moment na de 3e tel al gaan overpakken, dan mis je wel een deel van de aanslag maar sta je in ieder geval weer klaar voor de volgende maat. Wat betreft het blijven plakken: eerst je handen wassen voordat je gaat spelen ;-) Nee dat is onzin natuurlijk. Twee dingen die meespelen: 1) het soort snaren en op tijd nieuwe snaren maakt een hoop uit 2) je kunt je vingers een klein beetje 'losdraaien' voordat je ze van je snaren afneemt. Dan gaan ze niet in één keer vanuit een 'ingedrukte' stand naar los en blijven ze minder hard plakken. Dan klinkt je akkoord wat minder na en ben je ook weer op tijd met het aanslaan van je nieuwe akkoord. Succes ermee!

Nico
Door

Nico

op 17 Jun 2014

Super, thnxs.

Joke Oude Elferink
Door

Joke Oude Elferink

op 07 Jan 2014

Ik heb het hierboven al vermeld. Rustig nadenken en dan gaat het prima. Toch leuk dat ik er weer even op gewezen wordt. Groetje Joke.

Reactie plaatsen