arrow_drop_up arrow_drop_down

Gitaar Leren Spelen voor je Vakantie met 17 Tips

Met deze tips kun jij ook gitaar spelen in je vakantie!

Aan de hand van mijn gitaarles methode ben ik tot een lijst met tips gekomen waarmee ook jij gitaar kunt leren spelen binnen enkele weken. Nog voor de zomer-, herfst-, kerst- of voorjaarsvakantie. Wat jij wilt! Download meteen even het handige akkoordenboek.

Gratis akkoordenboek

Tip 1: Welke beginners gitaar

Het is enorm belangrijk dat je een gitaar hebt als je gitaar wilt leren spelen. Maar wat is een goede gitaar voor beginners? Als je er dan toch eentje moet kopen, adviseer ik je om een klassieke, houten Spaanse gitaar te kiezen met nylon snaren. Dit type gitaar heeft veel ruimte tussen de snaren zodat je je ongewillige vingertjes of dikke worstepootjes op de plek kunt zetten waar ze moeten staan.

De nylon snaren zijn dik en zorgen ervoor dat je je vingers niet dwars doormidden rijdt. Op die manier heb je een pijnloze start en geloof me, als de vellen erbij hangen omdat je toch zo nodig op een Western gitaar met stalen snaren moest leren spelen, verander je snel van gedachten.

Tip 2: Gitaar stemmen

Het zal je maar overkomen. Zonder dat je het weet heb je ongekend talent, maar is je gitaar zo vals als een kraai en piest de hond van de buren als protest over je voeten bij het aanhoren van je eerste tonen (en dat is mij dus ECHT overkomen he?!) Een gitaar kun je goed stemmen met een stem apparaat dat al vanaf een paar euro te koop is.

gitaar leren spelen beginners
Je hebt ook gratis apps op je telefoon en als je een piano of ander instrument in de buurt hebt, kun je daar ook mee stemmen. Een gitaar die goed gestemd is, heeft naast de droge voeten nog een ander voordeel: je kunt meespelen met nummers die je op de radio of waar dan ook hoort. En mocht je met andere muzikanten gaan spelen, dan klinkt het ook een stuk beter.

Tip 3: Zorg dat je met leuke muziek leert meespelen

Stel, ook jij wilt meteen je repertoire voor je kampvuur performance klaar hebben. Dan is het wel zo handig als je de nummers waarmee je gitaar hebt leren spelen, kunt spelen. En zorg er ook voor dat je dat leuke muziek vindt. Want in dat geval hoef je jezelf niet te motiveren en ga je uit jezelf oefenen. Omdat het zo leuk is! En dan weet je niet meer van ophouden en dan ga je maar door en voordat je het weet: kun je ook jouw favoriete nummer meespelen (vul je hem hieronder nog even als reactie in?)

Tip 4: Leer één gitaar techniek tegelijk

Bij gitaar spelen heb je niet alleen je linkerhand en je rechterhand nodig, er zitten ook nog allemaal vingers aan die verschillende dingen moeten doen. En dan moet je ook nog eens het juiste ritme spelen, de maat houden en als het even kan lekker mee neuriën of doe eens gek; zingen! Tja, als je dat allemaal tegelijk wilt leren, kom je er dus nooit. Dus begin simpel. Leer de technieken één voor één.

Begin bijvoorbeeld met een simpel slagritme, zonder akkoorden. En daarna een simpel slagritme, met (je raadt het al) akkoorden. En daarna ga je voorzichtig die akkoorden eens wisselen. En daarna start je weer met een iets minder simpel slagritme. En ga je door dezelfde oefeningen heen. Op deze manier blijf je lol houden in de oefeningen en zul je al snel een enorme progressie bemerken. Overigens kun je hier meer lezen over de 7 meest gemaakte beginnersfouten op gitaar.

Tip 5: Laat je niet gek maken

Vroeger keek en luisterde ik altijd vol bewondering naar mijn eigen gitaarleraar. Maar ik had ook een klasgenootje die me de hele tijd zat op te fokken. ‘Kun je dit nog niet?’ of ‘Speel jij dat zo? Jeeemig’. Afschuwelijk. Ik kon zijn gitaar wel op zijn hoofd kapot rammen.

Op internet zie je ook de ene na de andere virtuoos. En de moed zinkt je dan al snel in de schoenen. Mijn tip: trek je er niets van aan en speel lekker op je gitaar in je eigen tempo. Oefening baart kunst en ook jij speelt al snel je favoriete nummers mee.

Tip 6: Leer muziek begrijpen

Als je begrijpt hoe muziek in elkaar zit, leer je ook makkelijker gitaar spelen. Neem nou popmuziek, dat bestaat bijna altijd uit een intro, een aantal coupletten en refreinen. Zodra je die herkent en weet waar ze in een liedje zitten, kun je ook veel makkelijker de tekst en de akkoorden onthouden.

Tip 7: Houding bij gitaar spelen

De juiste houding is van groot belang als je gitaar wilt leren spelen. Je hoeft er echt niet als een concertgebouw gitarist bij te zitten in neo klassieke houding. Maar.. met de juiste houding leer je wel veel makkelijker en sneller gitaar spelen! En geloof me, ik heb daar een hoop mensen heel gelukkig mee gemaakt, omdat ze opeens WEL een akkoord konden spelen dat tot dan als brandhout had geklonken.

juiste houding

houding gitaar leren spelen

Tip 8: Uiterlijke verzorging

Nee je hoeft niet onder de zonnebank, niet in bad en evenmin onder de douche. Maar wat je wel moet doen, is het volgende: je gaat je nagels knippen. Wat? Ja, je leest het goed, je gaat je nagels knippen. Althans, de nagels van de hand waarmee je de akkoorden pakt. En niet de nagels van de hand waarmee je het ritme aanslaat. Die nagels laat je juist groeien. Wat je voor de rest aan je uiterlijk doet, zal me worst wezen, maar die nagels gaan eraf! Waarom? Dat zul je vanzelf merken!

nagels knippen

Tip 9: Leer supersnel de belangrijkste akkoorden spelen

Wist je dat de meeste popmuziek maar 4 of 5 akkoorden bevat? Er zijn zelfs super grote hits met maar drie akkoorden van bijvoorbeeld de Four non Blondes en Eric Clapton (die leer je dus ook meespelen). Je hebt makkelijke akkoorden en moeilijke akkoorden. De makkelijke akkoorden zijn ‘open akkoorden’ en die pak je meestal met 3 vingers.

De moeilijke akkoorden zijn barré akkoorden en die pak je meestal met 4 vingers. Begin dus met de open akkoorden en pak daar weer de makkelijkste akkoorden, zoals A mineur, E mineur, en daarna C en G7. Met deze akkoorden kun je de letterlijk al honderden nummers spelen!

Tip 10: Het geheim van het ritme van 90% van de popmuziek

Ik zal je er niet mee lastig vallen, maar je hebt in feite 2 populaire maten: de vierkwarts maat en de drie kwartsmaat. Is André Rieu je beste vriend en sla je geen nieuwjaarsconcert over, dan ben jij de onbetwiste ‘drie kwartsmaat fan’. En dan raad ik je aan om viool te gaan leren spelen of te leren walzen.

Wil je met een gitaar uit de voeten kunnen, dan is de vierkwartsmaat je beste vriend. Die kun je in vier losse aanslagen naar beneden goed bedoeld ‘harken’, maar daar maak je geen vrienden mee. Als je die aanslag varieert met opwaartse aanslagen, krijg je al heel snel een super profi geluid en als je dan ook nog een goed akkoord pakt… nou… dan ben je al heel hard op weg naar je eerste succes!

Tip 11: Iedereen is muzikaal. Jij dus ook!

Laatst las ik dat een wetenschappelijk onderzoek had uitgewezen dat minder dan 3% van de totale wereldbevolking NIET muzikaal is. Die 3% heeft niets met muziek, wordt er niet warm of koud van, laat staan dat ze interesse hebben om gitaar te leren spelen. Ik vermoed dat jij niet zomaar hier terecht bent gekomen, dus je hebt interesse in muziek dus je bent niet a-muzikaal. Zo, dan hebben we dat meteen even uit de wereld geholpen.

Tip 12: Leeftijd doet er niet toe. De maat wel.

Of je nu 8 bent of 88, in beide gevallen is er geen enkele reden om te veronderstellen dat je te jong of te oud bent om gitaar te leren spelen. En als je er tussen in zit al helemaal niet. Waar je wel rekening mee kunt houden, is de grootte van je gitaar. Je hebt 1/1 maten (dat is een raar getal en het betekent dat je gewoon 1 hele gitaar hebt 😉 Maar je hebt ook 1/2 gitaren en 3/4 gitaren. Nee, daar is niet de helft van afgezaagd maar deze gitaren zijn een maatje kleiner, voor mensen met kleine handjes, korte armpjes of andere snoezige uiterlijkheden.

Voor ieder mankement is er wel een oplossing. Ik heb zelfs een jongen als cursist die mist vanwege ziekte een vinger. En heeft besloten om dan maar met 3 vingers gitaar te leren spelen. Een ander zaagde met een cirkelzaag per ongeluk wat topjes van zijn vingers af. Ook dat kwam goed. Dus met een beetje creativiteit kun je zelfs met een beperking prima uit de voeten. Ik bedoel uit de handen.

Tip 13: Begin simpel en eindig moeilijk

Het klinkt simpel maar als je het andersom doet, is het opeens heel moeilijk. En daarom moet je dat niet doen (moeilijk beginnen). Begin simpel, zoals ik al eerder zei, met open akkoorden en simpele aanslagen. Daarna ga je leren tokkelen. Eerst de techniek met je rechterhand, dan de techniek met je linkerhand. En dan voeg je dat samen. Kun je dat, dan ga je barré akkoorden en power chords leren spelen.

Barré akkoorden zijn akkoorden die zich hoger op de hals bevinden en waar je vaak een vinger over de volle breedte van je gitaarhals heen moet leggen. Dit kost veel kracht en oefening, maar als je het eenmaal kunt, kun je echt alle denkbare gitaar akkoorden spelen. En daarna ga je diverse rifjes en aanslagen met die barré akkoorden leren spelen, zoals reggae, rock, blues, disco, soul etc. Power chords zijn akkoorden die je met enkele vingers kunt pakken en waar je een deel van het originele akkoord van weglaat, ook handig als je in een band speelt.

Op deze manier ben ik ook begonnen, eerst bij het kampvuur en later heb ik met mijn band op menig feest staan ‘blazen’!

Tip 14: Het voordeel van geen noten leren lezen

Noten leren lezen en die op gitaar spelen, dat valt nog niet mee. Je hebt vijf lijnen waar de noten op verdeeld staan, terwijl je 6 snaren hebt. Op zich is dat al lastig, maar dan heb je ook nog drie hulplijnen aan de onderkant en een aantal hulplijnen aan de bovenkant. Iedere noot kan 1 tel, 2, 3 of 4 tellen duren en dan kan het ook nog zo zijn dat je je bas toon moet aanhouden terwijl je met je vingers de melodie aan het spelen bent. En dan?

Dan kun je een heel moeilijk stuk spelen. En dat is natuurlijk leuk. Maar dan ben je doorgaans wel 2 jaar verder. Dus als je snel gitaar wilt leren spelen, dan begin je met akkoorden en als je dat onder de knie hebt, kun je altijd alsnog bepalen of je noten wilt leren lezen

Tip 15: Wel of niet tablatuur leren lezen

Het voordeel van tablatuur leren lezen, is dat je vrij makkelijk nummers kunt leren meespelen. Wat ik er echter jammer aan vind, is dat je de tablatuur niet zo makkelijk uit je hoofd leert spelen. Met akkoorden is dat echt een eitje en ben je na een paar weken klaar. Dus ik zeg: tablatuur prima, maar voor in een later stadium!

Tip 16: Wel of niet gitaar leren spelen met een plectrum

Kijk eens goed naar je handen. Aan iedere hand groeien iedere maand 5 plectrums, die je nooit kwijt raakt, nooit vergeet en die nooit tijdens het spelen het publiek in schieten. Bovendien kunnen die vingers waar je van nature al mee gezegend bent, tegelijkertijd diverse snaren aanslaan. Dat lukt je met een plectrum, hoe snel je ook bent, nooit.

Echter, echter, als je gitaar solo’s wilt leren spelen (en dat doen we in een vervolg cursus) dan is het wel degelijk handig om met een plectrum te leren spelen, en dat gaan we je dan ook leren. Maar voor nu, for the time being, zeg ik: Neen, geen plectrum!
capo d'astro

Tip 17: Bereid je voor op je eerste kampvuur optreden!

Dat eerste optreden, dat kan heel klein en bescheiden zijn. Je speelt in huiselijke kring, bij de kerstboom, in de kerk, op het strand, bij een kampvuur of waar dan ook. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Kampvuur gitaar optreden checklist

Ik heb een overzicht met de lekkerste kampvuur nummers gemaakt, die kun je hier bekijken en beluisteren.
Als je zelf wilt gaan optreden moet je serieus aan het volgende denken:

 • neem reserve snaren voor je gitaar mee, zodra er eentje knapt, kun je hem snel vervangen
 • vergeet niet je capo d’astro, een handig apparaatje waarmee je ervoor zorgt dat je de muziek op je eigen toonhoogte kunt meezingen
 • stem je gitaar een paar keer op de avond
 • print alle meespeel nummers uit en stop ze in een handige map met plastic ‘showtassen’ (jawel!)
 • vergeet in dat geval niet om een mijnwerkers lampje op je kop te zetten, ziet er niet uit, maar leest wel zo makkelijk
 • of zet je muziek op je iPad, Tablet of wat dan ook en zorg dat dit apparaat niet in het kampvuur verdwijnt
 • neem (alleen als je oud genoeg bent he!) gerust een wijntje of een biertje. Bij mij gaat het altijd goed tot het derde glas en daarna komt er werkelijk geen zinnige klank meer uit 😉
 • maak er een feestje van en als je de tekst niet weet roep je heel hard: “En nu jullie!”
 • als je de akkoorden niet meer weet, zeg je dat je plotseling een artistiek intermezzo hebt bedacht
 • flauwe grapjes doen het ook altijd goed (‘Als je me hoort praten als ik gitaar speel, ben ik aan het zingen’ -> Herman Finkers)
 • en als je echt wilt dat men nog jaren over je napraat, sluit je de avond af met een rituele verbranding van je gitaar. Bijkomend voordeel is dat je de volgende avond weer kunt doen waar je zelf zin in hebt..

Overigens, als je de proefles aanvraagt, krijg je de meeste tips ook nog als video te zien. En kijk hier even als je overweegt mijn cursus aan te schaffen.

Wil je meteen verder? Maak dan gebruik van mijn aantrekkelijke aanbod en klik hier > > > 

 

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Nicole
Door

Nicole

op 13 April 2015

Hoi! Ik heb zojuist les 10 gedaan van de basis cursus. Super leuk, ik ben helemaal verkocht. Wij gaan deze zomer voor het eerst kamperen dus ik zie mezelf al voor de tent zitten met m'n gitaar ;-) Ik zou dan graag Ironic van Alanis Morrisette spelen! Super bedankt en ik ik kan niet wachten op de tokkel cursus..

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 13 April 2015

Hoi Nicole, dat klinkt goed! Ga je ook verder met tokkelen en barré akkoorden? Alles van Alanis Morrisette is wel een heel lekker voor gitaar. Ik zal er naar kijken. Wat voor gitaar heb je overigens? En had je wat aan mijn tips? Dank en veel plezier, Michel

Nicole
Door

Nicole

op 14 April 2015

Hoi! Ja ik heb super veel aan de basis cursus gehad. Ik kon nog helemaal niks en speel nu toch al aardig wat liedjes. Alles in de vierkwartsmaat smooth, dat nog wel maar dat maakt niet uit :) Ik heb een gitaar geleend en wil binnenkort mijn eigen gaan aanschaffen. Nu speel ik op een Dean AXS. Volgende week begin ik met de tokkel cursus. Super leuk! Heel erg bedankt voor al je tips!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 14 April 2015

Hoi Nicole, wat gitaar ga je aanschaffen denk je? Een nieuwe? Kijk ook eens op marktplaats daar is vaak best wel wat leuks te vinden en heel betaalbaar. Let wel op de stemmechanismen en het geluid. En nog een tip, zet er meteen nieuwe snaren op, dan heb je een heel mooi geluid. Maar koop dan wel de goede snaren ;-) Veel plezier volgende week als de tokkel cursus start, je zult zien dat je dan al heel snel heel veel leuke songs keer mee spelen! Groeten, Michel

Nicole
Door

Nicole

op 14 April 2015

Hoi Michel, nog geen idee eigenlijk. Er is zoveel keus... Bedankt voor de tip van de snaren!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 14 April 2015

Graag gedaan, je bedoelt dat je reserve snaren mee moet nemen? Zeker doen hoor! Vooral de D snaar wil nog wel eens sneuvelen en je kunt echt niet zonder!

Annika
Door

Annika

op 14 April 2015

Hoihoi, Blij met de aanschaf van die cursus! Het gaat me aardig af moet ik zeggen. Je hebt heel duidelijke lessen en ik ken alle akkoorden zo goed als allemaal. Ik ben stevig aan het oefenen met het overpakken van akkoorden, wat moeilijk vind ik dit....maar ik wil het zo graag kunnen dus ga door☺. Een liedje om te leren...ehmm.. iets van nick en simon Rosanne. Omdat hun zo leuk gitaar spelen ook ☺

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 14 April 2015

Hoi Annika, dat komt goed uit! Mijn vriend Cor (Bakker) gaat binnenkort bij Nick langs (die leert namelijk pianospelen op de oude vleugel van Cor) en ik heb een kadootje voor Nick meegegeven (jaha, mijn gitaarlessen ;-) wie weet gaat ook hij er nog wat van leren. Ik zal eens kijken of ik je dit nummer kan laten spelen. Moet je wel met de NS op zomervakantie gaan he?! Veel plezier en dat overpakken van akkoorden, tja, dat is inderdaad iets dat je gewoon heel veel moet oefenen. En goed naar je gitaarleraar luisteren, dan komt het allemaal goed ! Veel plezier, Michel

Irma
Door

Irma

op 16 April 2015

Hé Michel. Bedankt voor je tips. Ik ben een beginner en zou graag All of me van John Legend willen leren spelen. Groetjes Irma.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Irma, Graag gedaan. All of Me van John Legend kun je denk ik best als beginner op je gitaar leren spelen. Hier kun je hem vast proberen mee te spelen: https://gitaarles.nl/john-legend-leren-mee-spelen-op-gitaar/ En als de link niet werkt moet je gewoon even op mijn blog kijken! Veel gitaar plezier, Michel

Tessa
Door

Tessa

op 16 April 2015

Beste Michiel, ik zou heel erg graag nothing really matters van Mr. Probz willen spelen omdat het zo'n mooi rustig nummer is en het me echt heeft geraakt!

Michel Penterman
Maarten Bon
Door

Maarten Bon

op 16 April 2015

Graag zou ik Stairway to heaven willen leren spelen van Led Zeppelin, ik was vroeger nooit zo gek op deze groep maar vooral het begin van dit nummer is weergaloos

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Maarten, Stairway to Heaven is supermooi!! Maar dan moet je wel even verder zijn en leren tokkelen en wat power chords kunnen pakken. Vooral het intro is ontzettend mooi en goed te tokkelen! Dank je voor je toevoeging!

Nienke
Door

Nienke

op 16 April 2015

Hoi Michel, Ik zou heel graag 'Take your time girl' van Niels Geusebroek willen leren spelen. Prachtig nummertje en je krijgt er alle moeders (in spe) mee aan het huilen ;-) Ik hoop dat ik de online cursus win! Ondertussen blijf ik gewoon lekker je youtubefilmpjes volgen en daarmee oefenen. Groetjes, Nienke

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Nienke, een geweldig nummer. Daar krijg je ook vaders in spé mee in de tranen hoor! En ik kan het weten, want ik heb zelf 2 dochters (en 2 zonen). Het is wel een heel mooi nummer. Blijf lekker oefenen waar je maar wilt, als je echt stappen wilt maken, kun je altijd alsnog mijn cursus gaan volgen! Groeten Michel

Margriet
Door

Margriet

op 16 April 2015

Hoi, Ik ben lekker bezig met " lay your head upon my pillow" maar dan in de Nederlandse uitvoering van Skotwal aan het oefenen. Het heet dan Toegift en ik vind het een heel mooi nummer. Dus als je voor dit nummer nog tips hebt hou ik me aanbevolen! Fijne dag nog, Margriet.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Margriet, ik zal er eens naar luisteren. Wat is de artiesten naam van het Engelstalige nummer?

Margriet
Door

Margriet

op 16 April 2015

Hoi, Het nummer is van Perry Como, For The Good Times. Groetjes Margriet

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Dank je Margriet! Ik zal er eens naar kijken / luisteren!

Bas
Door

Bas

op 16 April 2015

Ik vindt het heel mooi zo als jij onderwijst, ik heb alleen niets met popmuziek en wil die liederen ook niet leren, wel zou ik graag opwekkingsliederen en bv. Darlene Zschech, Hillsong, Kari Jobe, Michael w Smith, Chris Tomlin etc. willen leren spelen. Een heel mooi nummer is" How great is our God".(tomlin)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Dank je Bas voor je compliment. Opwekkingsliederen voor gitaar krijg ik wel vaker vragen over, alleen ben ik er niet in thuis. Ik zal eens naar dat nummer van Tomlin kijken.

Jan
Door

Jan

op 16 April 2015

Beste Michel, Ik ben nu inmiddels met de cursus barre gestart na de basis cursus, veel van geleerd! en de cursus tokkelen, moeizaam mis hierin tempo op ritme (blijf oefenen) En nu barre wat redelijk gaat zeker op de elektrische gitaar (oefen op zowel klassiek als elektrisch) Een echte favoriet qua song is voor mij ``Wild Horses`` van de Stones. Dit nummer is zo intens qua gitaar als tekst dat het mij kippenvel bezorgt. Als je mij hier tips voor kan geven dan graag? Verder blijven we oefenen. Gr, Jan

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Jan, Wild Horses van de Rolling Stones is ook één van mijn top favorieten! Prachtig nummer! Vooral het intro is prachtig. En een lekker lang nummer. Ik ga er zeker naar kijken. heb je nog mooie zomer herinneringen aan het nummer? Groeten Michel

daisy
Door

daisy

op 16 April 2015

hallo, ik ben al lang bezig met het nummer pak maar mijn hand van nick en simon. met de akkoorden lukt het wel, maar ik weet niet hoe ik dat nummer moet aanslaan, ik heb het liedje al supervaak geluisterd maar kom er niet uit. met vriendelijke groet, daisy van beek

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Morgen ontvangt Nick mijn gitaar cursus (via via) ik zal eens luisteren of ik wat voor je kan betekenen. Heb nog speciale vakantie herinneringen aan dit nummer? Groeten Michel

Shana
Door

Shana

op 16 April 2015

Beste ! Ik ben net begonnen met het volgen van de gratis basisles. Enorm goed! Echt een plezier om het zo te leren! Ik heb al sinds jongs af aan interesse in gitaar speken, vroeger dacht ik uiteraard van O Jeee.. . Nu heb ik gezegd : ik kan en ik zal ;) en heb ik mij een Fender gitaar aangekocht (eentje die makkelijk te bespelen valt) Graag had ik deze zomer al enige liedjes kunnen speken , voor vrienden, aan het strand,.. 1 van mijn favoriete nummers is Racoon - Love you more. Is echt een nummer met heel leuke herinneringen (strand, liefde, fun, zang,..) Bij deze had ik dan ook wel ergens gehoopt dat ik kans maak op uw onlinecursus. Vriendelijke muzikale groetjes Shana

Cora
Door

Cora

op 16 April 2015

Jaaaaa.....Donovan's "ATLANTIS". Zo geweldig en zo kampvuur!

Wiel
Door

Wiel

op 16 April 2015

Hallo, voor mij is het beste kampvuur lied toch nog steeds Blowing in The Wind van Bob Dylan. niet alleen leuk om te horen maar ook een tekst om over na te denken. gr Wiel

greta brusten
Door

greta brusten

op 16 April 2015

eender welk liedje van Dotan. Mijn zus heeft verleden te horen gekregen dat ze leverkanker heeft. deze week kreeg ze te horen dat haar bot van de ruggewervel ook is aangetast. Zij was onze gitarist in de familie en bracht de mooie kampvuursfeer tot bij ons. Sinds ik vorige zomer het nieuws hoorde dat ze ongeneeslijk ziek is ben ik naar de winkel gestapt en heb me een gitaar gekocht. Ik heb dan via jou filmpje als eerste liedje, I follow Rivers leren spelen. Dank u daarvoor. Nu speel ik reeds een paar liedjes, All of me, Ain't no Sunshine, Apologize, en ben nu bezig met dust in the wind te leren in fingerstyle. Ik wil gewoon de ziel van mijn zus voortzetten zodat ik het gevoel kan geven aan zussen en broers, nichtjes en neefjes, ooms en tantes, dat ze niet uit ons leven verdwenen is als het tijd is om afscheid te nemen van haar.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Wow wat een heftig verhaal. Hoe oud is je zus? Wat goed dat je de stap hebt gezet om gitaar te gaan spelen. En wat fijn dat ik je al wat nummers heb kunnen leren spelen. Dust in the Wind van Kansas is natuurlijk heel erg mooi, maar best wil ingewikkeld omdat je dan echt met meerdere vingers tegelijkertijd moet aanslaan, zowel aan je linker- als rechterhand. Dotan heeft dat ene mooie nummer, bedoel je Home? Dat is inderdaad een goed nummer om op gitaar te spelen. Ik zal er naar kijken. Sterkte de komende tijd en laat de muziek een troost voor jullie allen zijn. Michel

greta brusten
Door

greta brusten

op 17 April 2015

Ja, Home van Dotan..... heel leuk nummer

Anne
Door

Anne

op 16 April 2015

Dag Michel, Bedankt voor de informatieve gitaartips op je website. Mijn voorkeur voor een kampvuur lied is van Tim Hardin Simple song of freedom.

Bertine
Door

Bertine

op 16 April 2015

Hoi Michel, Wat heerlijk dat ik zo via internet kan oefenen met het gitaar spelen. Ik vind het nog wel moeilijk omdat ik het liefst zo snel mogelijk wil spelen. Maar kheb besloten dat ik me toch echt eerst nog even alleen op de akkoorden ga richten.. Ik ben druk aan het oefenen omdat ik graag als ik op vakantie ben met mijn vriendinnen een liedje voor ze wil spelen. Dan ga ik denk ik voor het liedje Echte Vrienden van Jan Smit. Het zou echt super gaaf zijn als een die cursus zou winnen, en ik daardoor nog beter zal gaan spelen! :) Groetjes Bertine

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Bertine, Ja fantastisch dat je zo online gitaar kunt leren spelen he? Dat was er vroeger in mijn tijd helaas niet.. Het is een goede keuze om eerst akkoorden te leren spelen. Maar je moet niet te snel gaan, want dan sla je dingen over die je later gaat missen. Jan Smit zeg je.. Ik zal er eens naar kijken. Ik ben zelf meer van het Engelstalige repetoire, dus daar kan ik je beter mee helpen. Heb je toevallig de akkoorden die er op de gitaar bijhoren al opgezocht?

Bertine
Door

Bertine

op 28 April 2015

Bedankt voor de reactie. En ja ik heb de akkoorden gevonden op internet! Dus ik ga er hard voor oefenen. Maar is het gewoon in een normale vierkwartsmaat? Of zijn er nog andere dingen die ik in de gaten moet houden bij zo'n liedje? Groetjes Bertine

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 28 April 2015

Jan Smit zal zeker een vierkwarts maat hebben. In een volgende blogpost zal ik uitleggen hoe je zelf nummers kunt uitzoeken. Maar probeer het gewoon en kijk eens hoe ver je komt. Erg leuk om te doen en het geeft veel voldoening als je uiteindelijk jezelf zo'n nummer kunt leren spelen op gitaar!

Jonas
Door

Jonas

op 16 April 2015

Hallo, Ik ben bijna 8 jaar en speel al verschillende liedjes op m'n gitaar zonder akkoorden. Vorige week heeft mijn juf me al,enkele akkoorden aangeleerd, de C ,Am, Em,D e, de F. Die lukken al goed alleen de C vind ik moeilijk. Ik zou nu graag met die akkoorden een liedje willen spelen ,maar ik weet niet hoe dat moet. Misschien kun jij me daarbij helpen. jonas

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Jonas, het c akkoord is ook best een moeilijk akkoord omdat je dan je vingers moet spreiden over drie posities. Leer je wel op een 3/4 of 1/2 gitaar spelen? Want met jouw leeftijd is een 1/1 gitaar te groot om op te leren spelen. In mijn blog staan behoorlijk wat nummers die je kunt meespelen met die akkoorden. Dus veel plezier ermee! Michel ps ik was ook 8 jaar toen ik begon met gitaar spelen. Goede leeftijd dus!

Pieter Murre
Door

Pieter Murre

op 16 April 2015

Een prachtig gezongen en gespeeld nummer is van Crosby/Stills/Nash ,het heet Helplessly hoping . Watzijn de beste akkoorden voor dit nummer? Pieter

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Pieter, wat voor zomervakantie herinneringen heb jij aan dit nummer? Ik zal eens kijken of het makkelijk op gitaar te spelen is. Normaliter wel, want deze waanzinnige band bestond natuurlijk uit top gitaristen zoals Neil Young die voor de rest nog prachtige muziek heeft gemaakt ( wat dacht je van Heart of Gold, ook vrij makkelijk om op je gitaar te leren spelen. En dan een mondharmonica in een halsstatief erbij, succes gegarandeerd!) Dank je, Michel

Anja Ceelen
Door

Anja Ceelen

op 16 April 2015

Mijn kampvuur nummer is hotel california. Schitterend nummer en lijkt me mooi om te spelen en te zingen. Ik ben 47 jaar en heb sinds kort gitaarles. Nooit te oud om te leren dacht ik

Deo
Door

Deo

op 16 April 2015

Ik wil dit nummer ook leren spelen, zeker leren soleren

Michel Penterman
Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Deo, ook voor jouw goed nieuws zoals gezegd kun je alvast de gitaar solo oefenen op mijn site. Zie de link hierboven. Veel plezier ermee!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Anja, ik beloof je dat ik die zeker ga doen!! Ik heb al een stuk op mijn site staan waar de solo van Hotel California leert mee spelen op je (electrische) gitaar: https://gitaarles.nl/solo-hotel-california-van-eagles-leren-spelen/ maar het nummer zelf ga ik je en jullie zeker leren! Dank voor je suggestie. En inderdaad, je bent nooit te oud om gitaar te leren spelen!

Erwin Dohle
Door

Erwin Dohle

op 16 April 2015

Michel min favoriete nummer is The River van Bruce Springsteen. Toen ik 15 was ben ik met een stel vrienden op vakantie geweest in Limburg en dit nummer was net uit ,ik was helemaal gek van dit nummer en zong dit met mn zaklantaarn zittend op een krat bier mee en ken de tekst nog steeds uit mn hoofd . Mn vrienden zeiden altijd alleen de gitaar nog . Nu ben ik bijna 49 en wil dit nummer nog steeds leren spelen,een jeugddroom zou uitkomen................................ groetjes Erwin

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Erwin, dan heb ik goed nieuws voor je want in de vervolg cursus Tokkelen leer je dat nummer mee spelen. Moet je nog wel even een mondharmonica kopen ;-) Ken je toevallig ook het live nummer van The River waarin Bruce Springsteen een heel verhaal houdt dat'ie wordt afgekeurd voor de Vietnam oorlog? Een heel mooi intro, en dat publiek erbij, prachtig! Groeten, Michel

Erwin Dohle
Door

Erwin Dohle

op 16 April 2015

koude rillingen ,ja ik ken hem

hans
Door

hans

op 16 April 2015

ik zou het heel leuk vinden als je [ik vind het een camping liedje] i like de flovers dat vond mijn oma [die laast is overleden is] ook heen heel leuk liedje

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Die van 'I like the flowers, I like the hapiness' ? Wat vervelend dat je oma overleden is. Ik zal eens kijken!

Adrie
Door

Adrie

op 16 April 2015

Beste Michel Hotel California van The Eagels is voor mij het ultieme kampvuur liedje. Als ik mijn gitaar pakt dan is het eerste wat ik oefen dit lied. Dit dan wel op de makkelijkste manier maar ik heb er wel enorm lol aan. En dat is de bedoeling van het gitaar spelen. Grt Adrie

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Adrie, daar heb je helemaal gelijk in. Vertel eens, speel je hem dan met barré akkoorden? Of met een capo? Of in een andere toonsoort? De solo kun je in ieder geval al op je gitaar leren spelen hier op mijn site he?! Heb je de blogpost al gevonden? Groeten Michel

Adrie
Door

Adrie

op 18 April 2015

Michel je vroeg op welke manier ik het lied Hotel California speel. Ik maak gebruik van de capo op de tweede fret. Met de volgende akkoorden AM,E,G,D, Barre F,C en Dm. Waar kan ik op je site het solo gedeelte vinden van dit lied. ( blogpost?) Bijvoorbaat bedankt, Grt Adrie

Michel Penterman
Wim
Door

Wim

op 16 April 2015

Rhiannon van Fleetwood Mac. Al was het alleen maar om bij weg te dromen van de nog jonge Stevie Nicks.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Wim, ja die stem van Stevie Nicks wat is die prachtig he?! Don't stop zou ook heel geschikt zijn. En 'Go Your Own Way' ook natuurlijk. Moet je dan wel op een semi akoestische western gitaar mee spelen natuurlijk. En dan mag het dit keer wel met een plectrum van mij, want dan klinkt het lekker strak en fel. Dank je voor je suggestie!

Nanette Damsteegt
Door

Nanette Damsteegt

op 16 April 2015

´Butterfly fly away´ van Hannah Montana. Omdat het zo´n super lief nummer is, waarmee je meteen de avond steelt bij het kampvuur. Ik heb er nu al zin in!!!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 April 2015

Hoi Nanette, dat lijkt me inderdaad een superzoet nummertje (marshmallows boven het vuur ;-) en jij ondertussen even helemaal shinen bij het vuur! Ik zie het al helemaal voor me! Dank voor je suggestie!

Eric
Door

Eric

op 16 April 2015

Ik zou wel het nummer long nights Willen kunnen spelen Van Eddie vedder Into the wild Geweldig en toch zo triest. Maatschappij Slaven van ons eigen materialisme. vakantie en pensioen Dan kun je even genieten zo als het leven bedoelt is of was.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Eddie Vedder!!! Geweldige vent en geweldige stem. Goede actie toen hij zijn prijs in ontvangst nam en een heel epistel tegen de muziek industrie begon af te steken. Op Youtube heb ik 'Just Breathe' van hem en Pearl Jam staan, die video zal ik ook even op mijn site zetten. En dat leven kun je ook heel anders inrichten, maar dat is inderdaad niet gemakkelijk. Dank je!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Nog een reactie, ik heb het boek ook gelezen (Into the Wild) en de film gezien, prachtig! Zeker een aanrader. En die stem van Vedder die herken je dan meteen uit duizenden!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 April 2015

En nog een reactie, momenteel is de Belg Waes te zien op de VPRO met een documentaire waarin hij naar Alaska reist en de reis gaat doen van Chris McCandless. Daar heeft Eddie Vedder de soundtrack 'Into the Wild' voor geschreven. Nu luister ik nog even naar 'Black' van zijn band 'Pearl Jam' ; een ongekend mooi nummer en heel mooi ge-edit.

Ton
Door

Ton

op 16 April 2015

Tears in Heaven van Eric clapton. Vind ik een prachtig en aangrijpend nummer. Maar ken pas een een paar akkoorden, en dan nog niet eens op tijd wisselen haha. D, C, G, Em, A. Dit zijn ze :)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Ja dat is inderdaad een heel triest nummer, volgens mij geschreven toen zijn zoontje overleed (was die niet uit het raam gevallen?). Staat ook op zijn M.T.V. Unplugged album van die tijd toch? Met ook Layla e.d. Is niet zo heel eenvoudig te spelen, moet je de gitaar kunst wel enigszins onder de knie hebben. Prachtig nummer!

Ton
Door

Ton

op 16 April 2015

Bedoelde natuurlijk dat dat de akkoorden zijn die ik pas geleerd heb. Weet de akkoorden van Tears in Heaven niet.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Ik zal eens kijken of ik die voor je kan uitzoeken, zitten veel loopjes in (basloopjes) en tokkel ritmes. Ik ga kijken of ik er een simpele versie van kan maken.

Danny Hartkamp
Door

Danny Hartkamp

op 17 April 2015

Hoi Michel! Wat mij betreft is dat Pocahontas van Neil Young... Ik denk dat alleen al je ogen sluiten voldoende is om dat kampvuurtje, kabbelende watertje.... etc. etc. voor je te zien! groet, Danny

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Hoi Danny, Neil Young.. inderdaad een van mijn favorieten. Je hoeft je ogen niet te sluiten hoor, ik heb een 'digi' kampvuurtje van ik meen een uur voor je gefilmd, inclusief geknapper van het vuur. Zoek maar even op mijn site dan vind je hem wel! Groeten Michel

Diana
Door

Diana

op 17 April 2015

Nothing else Matters van Metallica. Omdat mijn gitaarleraar zegt dat ik Metallica pas leer spelen in lesboek 15. En ik ben nu in aan het einde van lesboek 1........

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Hoi Diana, dat nummer van Metallica leer je ook bij mij meespelen in de 'Tokkelen bij het Kampvuur cursus' en dan zit'ie in les 20 meen ik!! Het is een prachtig nummer en niet eens zo heel moeilijk, als je hem simpel mee leert spelen en in deeltjes ophakt. Het begin moet iedereen in ieder geval kunnen spelen, want dan hoef je geen eens een akkoord te pakken en hoef je alleen maar de snaren van boven naar beneden aan te slaan (tokkelen). Alvast veel plezier!

Ann
Door

Ann

op 17 April 2015

Hallo Michel, Dank voor je super leuke cursus, heb op zeer korte tijd veel geleerd! Misschien eens een nummer van Milow (You Don't Know) voor je Belgische fans, in ieder geval bedankt voor je vele uurtjes muziek. Groeten Ann

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Hoi Ann, ik heb gelukkig veel Belgische fans ;-) hahaha! Dank je voor je complimenten. Het nummer van Milow vind ik zelf ook heel mooi, een mooi afgekapt slagritme gecombineerd met barré akkoorden. Lijkt me een goeie om die eens te laten zien! Dank je!

Erik
Door

Erik

op 17 April 2015

Hoi Michel, Het ultieme liedje dat ik zou willen leren is only exception van paramore. Een heel mooi liedje waarmee je ook bij het kampvuur menig harten kunt laten smelten

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 17 April 2015

Dankjewel voor alle tips; de gitaar kwam omdat onze zoon van 8 graag wilde spelen, maar nu ben ik degene met de meeste speelminuten ;) Ik zou graag "SOON" van Triggerfinger willen leren spelen!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Hahaha wat een lacher! Je hebt je zoon gewoon van zijn troon verstoten? Mooi is dat. Soon van Triggerfinger. Te gekke band met fantastische zanger. We gaan er naar kijken!

Mariëlle
Door

Mariëlle

op 18 April 2015

Geweldig, alvast bedankt!

Lesly Frieser
Door

Lesly Frieser

op 17 April 2015

Hoi Michel, ben nog bezig met de basis cursus maar het gaat super lekker. Heb mijn kleinzoon Roldi ook al gek gemaakt met jouw gitaarlessen dus daar zijn we nu met z'n 2e mee bezig. Zelfs zit hij al op zangles dus een nieuw duo komt eraan Opa & Roldi let oppppppppppppppp. wil graag het nr.Love me tender leren spelen van The King

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 April 2015

Hoi Opa van Roldi ;-) Leuk dat je met je kleinzoon samen gitaar leert spelen. Ik heb wel meer cursisten die dat doen! Met The King bedoel je dan waarschijnlijk Elvis Presley, neem ik aan? Love me Tender is niet zo'n heel moeilijk nummer om mee te spelen op gitaar en zeker bij een kampvuur doet dat nummer het goed. Wel tissues meenemen voor de lichtgevoeligen onder je publiek, en dan een mooi duet met je kleinzoon. Lijkt me geweldig! Groeten Michel

Marijke
Door

Marijke

op 17 April 2015

Hallo allemaal wat n spontane reacties ,ik heb ze alle drie gedaan gewoon gitaar toen tokkel en barre s .heel veel aangehad en nog .Ik raad het iedereen aan het is duidelijk,Michel je kan het zo goed uitleggen ,zeker als je net begint.super goede cursussen zijn het .dank je wel en jullie heel veel succes.lieve groet Marijke

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Hoi Marijke, wat ontzettend leuk om te horen! Dank je wel. Ik vind het ook heerlijk om het zo te doen, te schrijven, te mailen etc en dan is het leuk om deze reacties allemaal te zien verschijnen. Heb je nog een gitaar nummer dat je wilt leren spelen? Of heb je er al genoeg aan de 45 die er in de cursus zaten ;-) Groeten Michel

Marijke
Door

Marijke

op 28 April 2015

Michel ik zou graag het nummer van mark knoffler willen leren het heet Sailing too Philadelphia ik hoop dat het lukt.en nog een Man of the world van Fleetwood Mac.alvast bedankt Michel.gr Marijke

Tesso
Door

Tesso

op 17 April 2015

Hey Michel, Het kampvuurliedje waar ik geweldige herinneringen aan heb, is "Leaving on a jetplane" van John Denver. Ik reis nog wel eens en ik ben in 2006 een maand in Fiji geweest. Om meerdere redenen was dit mijn favoriete bestemming. Bijna iedere avond eindigt daar op het strand, met een kampvuur en iemand met een gitaar...Ik heb daar dan ook veel vrienden gemaakt en mijn beste vrienden vroegen op mijn laatste avond dit nummer aan. Het liedje is niet eens het mooiste maar de herinnering die aan dit liedje kleeft, wel!! Wat een fantastische maand was dat...Maar heb ik ergens gezien dat dit nummer al in je cursus voorkomt? In dat geval kies ik voor "Sound of Silence" van Simon & Garfunkel. Volgens mij is deze klassieker redelijk makkelijk te leren en alleen de titel al: pure poëzie!! Ik ben bijna klaar met de basiscursus en kan niet wachten om te leren tokkelen... Groeten Tesso

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Hoi Tesso, Alle nummers van John Denver doen het goed bij het kampvuur! Maar 'Leaving on a Jetplane' helemaal. Wat zuur is, is dat deze man de aarde heeft verlaten met een.. vliegtuig ongeluk. Maar in mijn cursus leer ik je inderdaad één van zijn nummers meespelen, maar ook nummers van Simon & Garfunkel. Mijn persoonlijke herinnering is REM met 'Losing My Religion, wij toerden met zijn drieën met drie motoren 6 weken door heel Europa en overal waar we aankwamen zat ik iedere avond gitaar te spelen bij het kampvuur. Dit nummer was toen een supergrote hit en deed het heel erg goed. Leuk, die herinneringen! Groeten, Michel

pauline
Door

pauline

op 17 April 2015

hoi Michel ik zou graag mr probz met waves wilen spelen en dan ook het begin stuk lijkt me geweldig. ps.wat heb je de tips op een leuke manier verteld en uitgelegt bedankt! groetjes pauline

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Hoi Pauline, was je inderdaad blij met de tips? Ik vind het ook wel erg leuk om ze zo te schrijven, is weer eens wat anders dan video. Mr Probz ' Waves kun je in mijn blog al leren spelen en dat intro is inderdaad een goede, ik ga eens kijken of we die bij de vervolg cursus Gitaar Solo's Leren Spelen kunnen behandelen. Veel plezier met de tips! Michel

Martine
Door

Martine

op 17 April 2015

Hallo Michel, ben ook een Belgische en geniet ten volle van je cursus... supergoed! Net de basiscursus akkoorden achter de rug en sta te popelen om aan het tokkelen te beginnen. Heb zelf al wat liedjes opgezocht zoals o.a. BB King - stand by me, heel mooi en makkelijk om mee te spelen. Ben een fan van Abba en heb heel leuke herinneringen van de film Mama Mia die ik met vrienden in een openlucht cinema ben gaan kijken. Ik zou graag het liedje "the winner takes it all" kunnen meespelen en/of andere Abba songs. Belgische groetjes, Martine

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Hoi Martine, dank je wel, heel leuk om te horen dat het zo goed gaat. Weet je hoe Björn en Bennie nummer schreven? Ze roeiden met een bootje naar een eiland waar een piano en een gitaar in een heel klein huisje stonden, en gingen dan nummers schrijven. Ze noteerden niets en roeiden dan 's avonds weer naar huis. Het liedje dat daarna 'in hun hoofd' bleef hangen, had volgens hen hitpotentie en zo hebben ze de ene na de andere hit geschreven. Dank voor je suggestie en BB King is natuurlijk ook heerlijke muziek om mee te spelen!

Marc
Door

Marc

op 17 April 2015

Ik zou dolgraag het nummer van Lenny Kravitz, I'll be waiting willen leren spelen. Al weet ik niet of die überhaupt een beetje te spelen is op een gitaar. Het is voor mij en mijn vriendin een heel speciaal nummer. Dit nummer heeft mij en uiteindelijk ons door een hele moeilijke tijd geholpen. En heeft dus een hele speciale lading gekregen. Ik zou het dan ook dolgraag zelf kunnen spelen. En het lijkt mij fantastisch om haar hiermee te verrassen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Hoi Marc, Lenny Kravitz heeft hele mooie muziek gemaakt en ook dit nummer is prachtig. Origineel wordt het op piano gespeeld maar daar is meestal wel een mouw aan te passen. Qua akkoorden kun je het niet alleen met open akkoorden spelen dus daar zul je wel wat power chords of barré akkoorden aan moeten toevoegen. Hoe dan ook mooi dat het jullie door een moeilijke tijd heen heeft geholpen. Dank je!

Math
Door

Math

op 17 April 2015

Ben net naar het concert van Sting en Paul Simon geweest. Wat een feest op het podium! En ik maar kijken naar de vingers op al die gitaar close-ups. Wat zou ik graag een nummer kunnen spelen van één van beiden, het maakt niet uit wat. Ik was mijn enthousiasme voor de gitaar een beetje kwijt, maar het kriebelt weer helemaal! Jouw aanstekelijke uitleg helpt er ook wel bij, moet ik zeggen. Ben nieuwsgierig geworden wat ik hier allemaal van kan opsteken. Groeten, Math

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 April 2015

Hoi Math, Dan ben je ook wel naar 2 grootheden geweest zeg! Wist je dat de (ex?)vrouw van Paul Simon ook een fantastische zangeres is? Edie Brickell (and the new Bohemians) maakte ik meen in 1989 een prachtig nummer 'What I am'. Ik had toen net mijn motorrijbewijs dus dat was een hele speciale tijd. Wat Sting betreft moet je echt even naar The Living Sea luisteren, hele mooie gitaar nummers zoals een remix van Fragile. Toen mijn opa overleed heb ik dat album werkelijk waar grijsgedraaid. Maar die twee op een podium moet wel heel speciaal zijn. Van Paul Simon vind ik Graceland nog steeds het mooiste album, hoewel Simon & Garfunkel natuurlijk ook hele bijzondere muziek gemaakt hebben. Blijf naar die close ups kijken en ik ben blij te horen dat je weer met plezier je gitaar pakt! Groeten, Michel

Ingrid
Door

Ingrid

op 18 April 2015

Hotel California vindt ik een geweldig nummer en zou ik graag willen leren spelen. Mijn vader heeft het ooit voor mij vertaald. En heb zelf een concert van de eagles . Echt heel gaaf. Groetjes Ingrid

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 April 2015

Hoi Ingrid, dit is toch echt wel de klassieker onder de klassieker. Het hele album wat The Eagles in de jaren '70 uitbrachten was uniek en stond bomvol met hits. Ik heb er nog steeds spijt van dat ik niet tien jaar eerder geboren ben, ik was een jaar of 6 toen het album van The Eagles uitkwam en mijn ouders hadden niet echt interesse in popmuziek. Maar mijn liefde voor muziek zit zo diep dat ik al op mijn vierde een radio naast mijn bed had staan en een paar jaar later iedere top 40 op bandjes opnam, althans de nummers die ik mooi vond. Hotel California was toen echter al een 'evergreen' of een 'Goud van oud' maar desalniettemin heb ik er jarenlang van kunnen genieten en dat doe ik nog steeds. Vooral de harmonie in zang van Don Henley en vrienden (hoewel vrienden, ik geloof dat ze elkaars bloed wel kunnen drinken ondertussen) was heel bijzonder. Dank je Ingrid!

Loopbaancoach
Door

Loopbaancoach

op 18 April 2015

Hi Michel, Wat een handige tips en tricks! Ik krijg al helemaal zin in de zomer en dankzij jou ga ik het toch maar weer mijn gitaar oppakken. De aanhouder wint zeggen ze altijd. Het ideale nummer vind ik toch wel: Get Lucky van Daft Punk en die zou ik heel graag willen leren spelen. Heeft u nog tips voor mij hoe ik dit het beste kan aanpakken? Groet, Lucas Meas

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 April 2015

Hoi Lucas, dank je voor je complimenten! Get Lucky is heel erg lekker om mee te spelen, alleen zijn er dan twee opties: open akkoorden (uit mijn hoofd A mineur - C - G - D maar ik kan er naast zitten) en dan een capo gebruiken, of met barré akkoorden en dan kun je dat lekkere funky slagje gebruiken (plectrum is dan wel aanbevolen). Deze stond sowieso op mijn lijstje, dus ik denk dat je hem wel kunt verwachten binnenkort met een video! Groeten, Michel

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 April 2015

Sorry Lucas het is Am - C - Em - D dus dat is vrij makkelijk, alleen wel heeel snel aanslaan!

Luuk Jonker
Door

Luuk Jonker

op 18 April 2015

Hallo Michel, Mijn naam is Luuk Jonker ben 56 jaar. Heb de laatste 5 jaar alleen maar ellende meegemaakt, en elke keer als ik weer een dipje had probeerde ik weer een liedje met je mee te spelen. Kan het nog niet goed maar door met je mee te spelen krijg ik weer veel plezier en wil met alle geweld nog goed gitaar leren spelen. Maar het belangrijkste is dat door het plezier wat ik er van krijg even alles ben vergeten en kan genieten. Een liedje wat ik graag zou willen spelen is blue spanish eyes maar dan zoals willie nelson en julio iglesias Heb brengen dat is gewoon genieten van gitaar muziek voor mij, vooral het solo stukje. Vindt geweldig wat je doet en hoop ook ooit een cursus van je te kunnen volgen, wat eens zullen er betere tijden komen. Met vriendelijke Groet, Luuk Jonker

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 April 2015

Hoi Luuk, wat fijn dat ik af en toe wat voor je kan betekenen en dat je dan steun hebt aan het meespelen van muziek. Willie Nelson is een heerlijke aparte artiest, die heeft toch ook met Carlos Santana een grote hit gehad? Julio Iglesias doet me wat meer aan mijn spaanse muziek achtergrond denken en is weer van een heel andere orde. Ik zal er naar kijken / luisteren en hou je mail in de gaten de komende weken! Michel

gerda
Door

gerda

op 19 April 2015

ik vind de muziek erg mooi die je ons leert het geeft een inlijke rust het klinkt nog niet zoals het moet maar we houden vol ik vind het nummer van anoek het mooiste hey michel groetjes gerda

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 19 April 2015

Hey Gerda, dank je. Je bent ook nog niet zo lang bezig, volgens mij, dus het gaat wel goed komen. Persoonlijk vind ik Anouk echt een artiest van wereldklasse, jammer dat ze in ons kleine kikkerlandje is geboren. Het nummer Hey Michel is natuurlijk mijn favoriet, ik denk namelijk dat ze het speciaal voor mij heeft geschreven.. ;-) Luister ook eens naar een veel minder bekend nummer van Anouk: 'Time is a Jailer' met een heerlijke solo erin, prachtig! Ik zag dat je problemen had met het geluid van de video af en toe, let er op dat je binnen de video's zelf ook het geluid hard en zacht kunt zetten tijdens de lessen. Wel zo handig om dit weten. Dank Gerda en groeten, (hey) Michel

jurriaan
Door

jurriaan

op 19 April 2015

Ik zou graag Angie van the Rolling Stones willen leren spelen.. alles van the Stones vind ik gaaf maar alleen al het intro van Angie is geweldig!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 19 April 2015

Hoi Jurriaan, Angie van de Rolling Stones zit al in de Summer Sessions die je als bonus bij de aanschaf van de online lessen krijgt. Het is inderdaad een heel mooi intro en er komen nauwelijks moeilijke akkoorden aan te pas. Hooguit je vingers flink spreiden om wat extra toontjes te spelen. Goede suggestie! Michel

Dirk den Hollander
Door

Dirk den Hollander

op 19 April 2015

Ik heb nu een jaar les, ben vorig jaar begonnen toen ik 61 was. Altijd gek op muziek geweest, nooit op het idee gekomen om wat te leren. Nu na een jaar ken ik een stuk of 10'akkoorden en diverse liedjes op een simpele wijze zoals Blowin in the Wind en Folsom Prison Blues. Graag zou ik Heaven van David Byrne willen leren

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 19 April 2015

Hoi Dirk, David Byrne van de Talking Heads toch? Psycho Killer was één van de nummers die ik vroeger leerde mee spelen! Op je 61e beginnen is overigens helemaal geen probleem. Wel leuke muziekkeuze heb je! Dank, Michel

ilona
Door

ilona

op 20 April 2015

Hoi Michel, ik ben inmiddels halverwege de basiscursus en speel iedere dag. Afgelopen weekend was ik op cursus en had ik ECHT slechte zin omdat ik niet even kon spelen.... Ik ga er ZEKER mee door! Ik ben het met je eens dat Patience van Guns 'n Roses ECHT een topper is. Wat heb ik dit liedje toendertijd kapot gedraaid :-) Zou echt heel gaaf zijn om die op een gegeven moment te kunnen spelen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 April 2015

Hee Ilona, je moet natuurlijk ook niet op cursus gaan (als je al een gitaarcursus volgt ;-) Guns 'n' Roses hebben wel hele vette nummers gemaakt, volgens mij hebben we in de gitaarsolo cursus ook de solo van Sweat Child 'O' Mine zitten. Het nummer zit origineel wel vol barré akkoorden, ik zal eens kijken of ik daar makkelijke akkoorden van kan maken. Ga jij maar vast of fluitles, dan kun je zo het intro in ieder geval vast 'doen'! Thx, Michel

ilona
Door

ilona

op 21 April 2015

Hee Michel, wat stoer dat je op mijn post reageert! Inderdaad, wat stom dat ik op cursus wil, wanneer ik al met een vet gave cursus bezig ben :-) Hahaha! Je houdt me een wortel voor om richting de gitaarsolo te gaan. Cool, daar houd ik wel van. Waar kan ik me inschrijven voor de fluitles ;-)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 April 2015

Ik ben ook heel erg stoer. Ik zal eens kijken of ik nog een BN'er voor fluitles kan tekkelen. Heb jij een suggestie?

Wouter
Door

Wouter

op 20 April 2015

Ik zou graag Verdronken Vlinder van Boudewijn de Groot willen leren spelen, met een mooi F akkoord. Maar ik vind het F akkoord zo Frustrerend. Het lukt me niet.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 April 2015

Hoi Wouter, dat is zeker een mooi nummer. Het F akkoord wordt alom gehaat door iedere beginnende gitarist. Maar geloof me, met wat volharding en de nodige tips kun jij hem straks ook spelen! Begin maar vast wat eelt te kweken op de zijkant van je wijsvinger! Dank en groeten, Michel

Maranka
Door

Maranka

op 21 April 2015

Ik speel nog helemaal niet, mijn gitaar is net binnen gekomen dus geen idee hoe of wat. Maar ik vind All of me van John Legend geweldig. Al weet ik nog niet of dat ook op de gitaar kan. Maar we zien wel, ik heb er zin in!

Michel Penterman
Maranka
Door

Maranka

op 21 April 2015

Hoi, ik ga dit weekend even kijken of ik er wat mee kan. Ik heb een Fender CD-60 gekocht. Beetje op de gok.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 April 2015

Hoi een Fender is wel een hele goede gitaar met een mooi geluid. Vervang je snaren snel zodat je optimaal geluid hebt en kies dan voor de dunste snaren die ze voor deze gitaar aanbieden. Het zijn namelijk ijzeren snaren en als beginner kun je daar flink je handen aan kapot spelen. Veel plezier ermee! Michel

Dirk
Door

Dirk

op 21 April 2015

Dag Michel, een tijdje geleden uw in10lessen online cursus aangekocht en heeft mij heel goed geholpen, nu zou ik graag Leonard cohen's Halleluhja leren spelen, met slagritme 1 2 3, 1 2 3, dus niet de tokkelversie... Alvast hartelijk dank en hopelijk win ik!! ;-)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 April 2015

Hoi Dirk, dat vind ik een hele goede suggestie! Die is namelijk niet zo heel moeilijk. Bovendien, en dat is extra leuk, leer je in de online zang cursus van Karin (Bloemen) dit lied zingen, begeleid door Cor Bakker en volgens mij leer je dit nummer ook bij Cor op piano spelen. Lang niet zo leuk natuurlijk als op gitaar, maar toch..! Dank je wel!

Marcel
Door

Marcel

op 21 April 2015

Hallo Michel, De barre lessen gaan te snel voor mij, maar het komt goed. Voor bij het kampvuur leer ik graag Romance in Durango van de LP Desire van Bob Dylan. Zwoele Zuidamerikaanse klanken, dan blijft niemand meer stilzitten. Heb zelf enkele jaren in Spanje gewoond en gewerkt en daar lazen we veel western romannetjes, dat hoort wel bij Andalusie waar veel westerns zijn opgenomen. En ik was op het afscheids festje van de mooiste sportvrouw van Duitsland, Magdalena Neuner. Vandaar dit nummer en ben benieuwd welk ritme ik moet aanslaan. Maar dat de heupjes los komen bij het vrouwvolk is een garantie.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 April 2015

Hoi Marcel, dat met die barré akkoorden gaat zeker goed komen maar in zekere zin is het wel topsport. Denk maar veel aan die mooie sportvrouw dan gaat het vanzelf goed komen. Bob Dylan is natuurlijk altijd goed! Ik ga er nog even naar kijken en luisteren! Groeten Michel

Anne-Marie
Door

Anne-Marie

op 21 April 2015

Hoi ik ben nog maar 13 en net een maandje begonnen. ik vind het tot nu toe super leuk ook al zijn het alleen maar akkoorden. ik hoop dat ik later iets van greenday kan spelen het liefst boulevard of broken dreams. maar 5 seconds of summer amnesia is ook niet verkeerd :) groetjes Anne-Marie

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 April 2015

Hoi Anne-Marie, 13 is een superleuke leeftijd om gitaar te leren spelen, kun je meteen je klasgenootjes gek maken. Ik zal eens naar die nummers kijken en zien of ik ze in een uitleg kan verwerken. Veel plezier, Michel

Simon
Door

Simon

op 22 April 2015

Hoi Hoi ik had in een reactie gelezen dat het ook mogelijk is met drie vingers te leren spelen ben 4/5 mm kwijt van mijn L wijsvinger (drukpers) de Gitaar was van mijn overleden zwager nu mijn kampvuur Johnny Cash Ring of Fire dit was een van mijn eerste langspeelplaat nu hangt hij bij mijn zoon aan de muur hij weet niet dat ik leer gitaar spelen de verrassing zal groot zijn met dank Simon

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 22 April 2015

Hoi Simon, op zich heb je dan een soort van geluk, je kunt bijvoorbeeld proberen alles gewoon te pakken (ik heb even naar mijn wijsvinger gekeken, daar 4 tot 5 mm vanaf gekeken en misschien is het helemaal geen probleem. Anders moet je net doen als je middelvinger je wijsvinger is en alles een dingetje opschuiven. Dan pak je dus al je akkoorden met je middelvinger, ringvinger en pink. Je wijsvinger kun je dan altijd nog gebruiken om een barré te leggen voor barré akkoorden. Ook met tokkelen zie ik niet zo heel veel problemen. Dus ik heb alle vertrouwen dat jij je zoon zult gaan kunnen verrassen! Succes, Michel

Ricardo
Door

Ricardo

op 23 April 2015

Hoi, Ik ben ricardo, ik ben 18 jaar. Ik heb altijd al interesse in muziek gehad, maar het spelen ervan kwam pas sinds mijn vader overleed. Zijn favoriete nummer was Hotel California van The Eagles en ik wilde dat enorm graag leren spelen, speciaal voor mijn vader. Mijn moeder heeft dan ook een gitaar voor mij gekocht, maar het is mij tot op heden niet gelukt om het onder de knie te krijgen. Ik zou het geweldig vinden om het alsnog te leren.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 23 April 2015

Hoi Ricardo, dus jij bent 18 jaar en je vader is al overleden.. Triest. Alleen al omdat jij het zou willen, ga ik Hotel California van The Eagles hoe dan ook uitzoeken en er een online gitaarles van maken zodat jij hem op de door je moeder gekocht gitaar kunt leren spelen. Beloofd. De solo kun je al leren op mijn site, snuffel even op mijn blog. We gaan er werk van maken en je vader postuum blij maken met deze song! Groeten, Michel Ps: ik ben vader van vier kids -> 7 - 9 - 11 en 12 jaar

Anna
Door

Anna

op 24 April 2015

Hallo, ik heb de eerste 10 lessen achter de rug. Super ben er erg blij mee, gaat goed. Krijg vandaag de barre les, maar dacht eerst te gaan tokkelen? Vrg. Anna

Anna
Door

Anna

op 25 April 2015

Hallo, ik heb gisteren meteen een reactie gehad. Super zo snel, en heb nu alle tokkel en barre lessen . Kan weer lekker doorgaan. Ben benieuwd naar de 20 bonus liedjes dat is nog het enige en heb dan alles! Vrg Anna

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 25 April 2015

Hoi Anna, die bonus liedjes mail ik je ook nog wel even. Dit geldt overigens voor iedereen, als je in één keer alle 30 lessen wilt ontvangen (met meer dan 300 video's dus) dan kun je daar gewoon om vragen hoor, geen enkel probleem!

Kevin Siekmann
Door

Kevin Siekmann

op 26 April 2015

Hoi, mijn naam is Kevin en ik wil heel graag Coby Grant- i wanna be the one leren spelen voor mijn aanstaande vrouw op onze bruiloft eind augustus. Ben al druk in de weer om akkoorden te leren maar het is toch moeilijker dan gedacht. Het is een verassing voor haar trouwens :) gr. Kevin

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 26 April 2015

Hoi Kevin, je gaat dus trouwen eind augustus. Leuk en spannend! De akkoorden zijn niet zo moeilijk van dit nummer maar de aanslag is niet zo heel makkelijk, dat is een tokkel die ik wel uitleg in mijn cursus. Als je die kunt, dan kun je dit nummer zeker ook meespelen. Ik ga er naar kijken en hoe de site en je mail in de gaten. Groeten Michel

Kevin Siekmann
Door

Kevin Siekmann

op 26 April 2015

Wauw bedankt voor je snelle reactie. Ga er zeker mee aan de slag! Dankje

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 26 April 2015

Okay, volg je eigenlijk mijn gitaarlessen al? In dat geval zal je dit nummer zeker kunnen leren spelen tegen die tijd!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 28 April 2015

Ik heb nog een tip. Ga niet tokkelen. Waarschijnlijk ben je hartstikke zenuwachtig en emotioneel op zo'n dag. Hou het simpel, speel met en simpele aanslag en leg de nadruk op je performance (stem, intonatie, mimiek, ondersteunende gebaren en dat soort zaken) Deel papiertjes uit met het refrein zodat het publiek mee kan zingen. En tover een mooie roos uit je binnenzak, buitenzak of klankkast. Succes gegarandeerd ;-) Maak je veel meer indruk mee en dat mooie spel komt een dag later wel onder het balkon als serenade! Groeten Michel ps tijdens mijn bruiloft werd een opname afgespeeld van een moment dat ik nogal vals zong en speelde. Ik heb me nog nooit zo kapot geschaamd, maar mijn zusje moest me nog te grazen nemen van een keer daarvoor, dus tja, het hoort erbij he.?!

Maria
Door

Maria

op 26 April 2015

Hallo Michel, vind het heel fijn om gitaarles te krijgen van u, wordt zeer duidelijk uitgelegd! Ik ben nu bezig aan les 5 van de basiscursus. Heb het wel nog moeilijk met akkoorden overpakken maar door veel oefenen zal dat wel goed komen. Ik heb er in ieder geval veel zin in! Mijn favoriet kampvuurnummer is momenteel Bye Bye Love van de Everly Brothers. Die akkoorden lijken me niet zo moeilijk en ik vind het een leuke meezinger. Alvast bedankt! Groetjes van Maria!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 26 April 2015

Hoi Maria, mooi dat je al mijn gitaarlessen volgt en dat je er zo fijn vindt. Altijd leuk om te horen. Dat nummer van de Everly Brothers, dat is, hoe zal ik dat eens zeggen, niet zo heel erg nieuw he? Ik dacht dat het uit de begin jaren '60 kwam maar het is nog ouder, het komt uit 1957. Op zich heeft het niet zo heel veel akkoorden, maar sommige akkoorden moet je wel heel snel wisselen. Succes met de lessen en ik ga er naar kijken! Michel

Niels sonneveld
Door

Niels sonneveld

op 1 May 2015

Hoi, ik ben Niels en ik vind het liedje waves het leukst om lekker bij het kampvuur te spelen omdat het is niet te moeilijk voor beginners en je er lekker op mee kan neurien of zingen ik heb een gitaar gekregen voor mijn verjaardag alleen kan ik maar een paar liedjes en ik zou ook nog heel graag anderen dingen willen leren voor als we op vakantie gaan of gewoon als ik niks te doen heb kan ik lekker oefenen Groetjes Niels Sonneveld

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 1 May 2015

Hoi Niels, Waves van Mr Probz is inderdaad niet zo heel moeilijk en je kunt het ook vinden op mijn site. Wat voor gitaar heb je gekregen? Hoor graag van je, bedankt voor je reactie! Michel

Niels sonneveld
Door

Niels sonneveld

op 1 May 2015

Ik heb een akoestische Western gitaar gekregen Gr niels

Inge
Door

Inge

op 4 May 2015

Hoi, Het nummer Imagine, (van John Lennon wat iedereen weet natuurlijk) Het nummer verbint en op mijn favoriete hippiecampings met overal vuurtjes lijkt het me tegek het nummer te delen met zoveel mogelijk anderen. Als iedereen het nummer een beetje tot zich neeemt ziet naar mijn onbescheiden mening de wereld er een stuk beter uit. Groet, Inge

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 4 May 2015

Hoi Inge, Dat is echt een prachtig nummer! En niet zo heel moeilijk, als je niet al overloopjes mee wilt spelen. John Lennon heeft van Imagine echt een pianonummer gemaakt maar op gitaar kun je dat behoorlijk goed meespelen. Ik denk dat je grote kans maakt dat ik j(ulli)e dit nummer ga leren meespelen. Stel je toch eens voor.. en dan op die manier een bijdrage leveren aan de wereld. Dank, Michel

Inge
Door

Inge

op 12 May 2015

Dat zou tegek zijn! En hoe zou de wereld er uit zien als we allemaal die Lennon droom dromen... Een ieder geval maak ik deze zomer een roadtrip met mijn ouwe campertje en mijn gitaar gaat mee... Dit nummer ook? Ik wacht de kans af. Zomerse groeten, Inge

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 May 2015

Hee heb jij ook een campertje? Wij ook, een oude Ford Transit met 9 zitplaatsen, lachen want daar kunnen mijn 4 kinderen in én een hele hoop rotzooi. En natuurlijk een heleboel gitaren.. Lennon ga ik je toezeggen, bij deze! Groeten Michel

Inge
Door

Inge

op 12 May 2015

Een transit? Ik ook! Mk2 uit 97. echt een snoepje en heerlijk hippie. Mijn man en ik hebben hem vorig jaar gekocht en zijn to de Jura gekomen en daar op een camping met allerlei nationaliteiten die samen muziek maken. Dat heeft mij doen besluiten een meisjesdroom waar te maken en ik heb op mijn 41 e een gitaar gekocht, en doe verschrikkelijk mijn best met veel plezier. Imagine is mijn lievelings nummer omdat dat erg in mijn wereldbeeld past. Groetjes, Inge

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 May 2015

Oei oei oei. Zoveel weet ik niet eens van auto's. Wel dat we gordijntjes hebben en binnenkort de kroonluchter gaan ophangen. En dan naar Zweden rond het kampvuur, dit jaar. Volg je mijn lessen eigenlijk al? Grt Michel

Inge
Door

Inge

op 12 May 2015

Ik bedoel natuurlijk een Mk2 uit 79 haha :-)

inge
Door

inge

op 13 May 2015

Haha, als je weet hoe oud je transit is dan weet je ook welk type. heeft ie een "neusje" aan de voorkant of is devoorkant een soort van "glijbaan"? Nee ik volg je lessen nog niet, (ik hoop een lespakket te winnen) Het ontbreekt nog aan financiele middelen zeg maar hihi en de Transit is op slopershoogte gekocht en verdiende daarom wat financiele aandacht anders kwam hij niet doorde APK haha. groeten, Inge

Daphne
Door

Daphne

op 4 May 2015

Girls just wanna have fun! Favoriet nummer. Trouwens de 10 lessen zijn echt een aanrader. Nu de rest nog

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 4 May 2015

Hee Daphne! Bedoel je Girls Just Wanne Have Fun van Cindy Lauper? Daar valt vast wel een mooi akoestische versie voor op de gitaar mee te maken, of i die er al? En waarom dit nummer? Het is best al oud (het was een hit toen ik nog echt jong was ;-) Hoor het graag van je!

Daphne
Door

Daphne

op 4 May 2015

Hoi! Ja die bedoel ik, en dan inderdaad de acoustische versie. de oude versie is niks voor mij. Ik heb ooit een acoustic cover gehoord en die was opgenomen bij het kampvuur. De tekst is heel inspirerend ij mijn beleving. Groetjes Daphne

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 4 May 2015

Okay dank je!

Johnny
Door

Johnny

op 5 May 2015

Vooral Johnny Cash en country fan ,voorlopig nog geen voorkeurnummer. grtjs Johnny,

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 5 May 2015

He Johnny, dank je. Is dat vanwege je naam? ;-) Groeten Michel

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 6 May 2015

Okay, leuk! Dank je!

Kelly
Door

Kelly

op 5 May 2015

Hoi Hoi, Ik zou heel graag You'll Never Leave Harlan Alive - Brad Paisley leren spelen! IK ben vorig jaar door Azië gaan reizen en heb hier heel veel leuke avonden bij het kampvuur met gitaar gehad. Alleen was ik nooit degene die de gitaar speelde. Het is wel de reden waarom ik het ook heel graag wil leren en ik alvast ben begonnen met de YouTube filmpjes om de basis te leren. Het nummer van Brad Paisley luisterde ik vaak tijdens het lange reizen in de bus, trein en vliegtuig. Ik heb er nu goede herinneringen aan!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 5 May 2015

Hee Kelly, lekker, behoorlijke country sound en mooie vocals. Lijkt een beetje op de Eagles, niet? Nu kun JIJ bij het kampvuur gaan spelen. Ik heb bij mijn cursus een oefen kampvuur zitten zodat je vast een beetje in de stemming kunt komen. Dank voor je reactie en nog één vraagje: speelden ze dit nummer in Azië rond het kampvuur? Lijkt me niet :-) ?!

kelly
Door

kelly

op 5 May 2015

Nee klopt, die werd niet bij het kampvuur gezongen ;). Welke ik me wel kan herinneren is -Stand me by van Ben E. King (in het Vietnamees ;)) en -Rolling in the deep van Adele!

Joyce J
Door

Joyce J

op 6 May 2015

Wat zou het leuk zijn zoiets te winnen. Ik heb net een nieuwe elektrische gitaar, maar ik moet alles nog leren. Hiervoor had ik een klassieke gitaar maar vindt echt mijn elektrische veel prettiger spelen. Ik ken wat akkoorden en de vingers zijn redelijk gewend, maar daar is ook alles wel mee gezegd. Ik ben een enorme fan van Alice Cooper en classic rock. Het eerste lied wat ik zou willen leren spelen is Poison van Alice Cooper. Ik wordt altijd blij van zijn muziek ook al geeft de tekst daar niet altijd aanleiding toe. Poison is gewoon een heerlijk nummer. (Droomt verder van de toekomstige rocksolo's die ik hoop te kunnen)...

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 6 May 2015

Hoi Joyce, tjeemig je hebt er ECHT zin in ! ;-) Ik kan me voorstellen dat je een elektrische gitaar lekker vindt spelen, alleen voor tokkelen e.d. is een spaanse gitaar weer wat handiger. En dan die Alice Cooper... School's out for lovers wat toch ook zo'n grote hit van hem? Classic Rock is echt een favoriete muziek soort van me, btw. Vroeger had je op Veronica altijd 'Classic Rock' met volgens mij Kees Baars. Echt fantastische muziek met heel veel gitaren. Lekker. Voor de rest kun je ook de cursus Gitaar Solo's Leren Spelen boeken op mijn site. 10 lessen waarmee je echt heerlijke rock solo's leert mee spelen. Succes! Michel

Kim v. wieren
Door

Kim v. wieren

op 11 May 2015

Hoi, Ik zou het super leuk vinden om thinking out loud van ed sheeran te leren spelen!! Ik kan best aardig zingen en heb dit jaar ook in een school band opgetreden, maar het enige wat er nog ontbrak was het begeleiden van mezelf. Het lijkt me echt geweldig om daar op het podium te staan met gitaar en microfoon en dan bijvoorbeeld thinking out loud te doen. Groetjes Kim

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 May 2015

Hoi Kim, Ed Sheeran maakt ook fantastische muziek, hier leer ik je bijvoorbeeld A Team meespelen: https://gitaarles.nl/ed-sheeran-a-team-op-gitaar-leren-mee-spelen/ Ik zal zeker naar Thinking Out Loud kijken, het is het favoriete nummer van mijn dochtertje van 7. Die wil steeds het 'Groene Kruis' op Spotify luisteren, ze weet niet wie Ed Sheeran is, maar kan het nummer van voor naar achteren op zijn Engels meezingen, zo schatting! Dank je voor je reactie! Michel

Jeanette
Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 May 2015

Hoi Jeanette, je bedoelt Beeswing van Christy Moore? Dat is inderdaad een mooi nummer en in deze versie opgedragen aan een overleden vriend van Christy Moore, begrijp ik? Het is niet zo'n heel moeilijk nummer. Als je mijn Tokkel Cursus gevolgd hebt, kun je hem vermoedelijk zo meespelen! Dank je voor je bijdrage, Michel

Erwin Dohle
Door

Erwin Dohle

op 12 May 2015

Michel ik had al the boss met de river ingevuld en nu CCR did you ever see the rain ,maar elk behoorlijk kampvuurnummer doe t het mijn inziens altijd goed,ben ondertussen begonnen met je tokkelcursus ,heel andere sport dit maar wel leuk en goed om je akkooorden zuiver te zetten. Ben pas nog stoer bevonden omdat ik gitaar kan spelen nou dan word je zo trots als een aap met 7 l........................n kan ik je zeggen,en dan ben je 48 hahah

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 May 2015

Hee Erwin, een aap met een paar puntjes teveel, maar ik snap hem ;-) Ach ja, 48, maakt het nog iets uit tegenwoordig? Bruce Springsteen kom je vanzelf bij de Tokkel Cursus tegen. En wie vond jou eigenlijk stoer? Ben wel benieuwd. En eens kijken hoe stoer je deze zomer bij het kampvuur wordt gevonden.. Thx voor je reactie!

Lusanne
Door

Lusanne

op 12 May 2015

Hoi, Het kampvuur is voor mij de stap geweest om een gitaar te kopen. Ik twijfelde al langer, maar toen ik iemand anders in Frankrijk bij het kampvuur hoorde spelen en ik mee zong, wist ik zeker dat ik dat ook wilde. Ik kocht een gitaar, alleen het spelen komt nog niet zo van de grond. Daarom zou ik graag de cursus winnen! Ik zou bij het kampvuur graag een nummer van Acda & de Munnik spelen. Heerlijke kampvuurmuziek! Daarnaast doet een golden oldie als the green green grass of home vind ik ook mooi bij een kampvuur!

Lusanne
Door

Lusanne

op 12 May 2015

Ik bedoel met de laatste zin natuurlijk dat zo'n nummer het altijd goed doet en ik het erg mooi vind

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 May 2015

Acda en de Munnik hebben hele goede muziek om mee te spelen. Nog wel even twee stemmig leren zingen met iemand anders, maar dan kun je ook echt een showtje neerzetten. Dank je voor je reactie!

Herman
Door

Herman

op 13 May 2015

Hallo Michel, Ik ben in de jaren 60/70 qua gitaarmuziek blijven hangen, dan kan het niet anders dan een nummer van Neil Young worden, Tell me why. Lijkt me geweldig te spelen . Herman

Petra
Door

Petra

op 13 May 2015

Hoi Michel, Ik heb de 10 lessen van mijn vriend cadeau gekregen met kerst en ik ben al aardig op weg! Mijn ouders hebben een boot waar ik geregeld mee naar toe ga en zo graag al een nummer volledig zou willen spelen bij de bbq en het kampvuur. Het liefst zou ik One willen spelen van U2 of een lekker up-tempo nummer als Sunday Bloody Sunday of Angel of Harlem. (verder ben ik vooral niet ambitieus haha). Ik heb er zin in!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 13 May 2015

Hoi Petra, One van U2 heb ik inderdaad al een keer ergens uitgelegd op mijn Youtube kanaal, ik zie dat'ie nog niet op mijn site staat. Moet lukken hoor, is niet zo moeilijk! Waar ligt die boot en wanneer ga je? Groeten Michel

Petra
Door

Petra

op 18 May 2015

Bedankt, ik deze zeker opzoeken! Ze liggen in Zeeland, maar ik ga niet meer zo heel vaak. Meestal als het lekker weer is in het weekend wil ik nog wel eens naar ze toe gaan en dan is het altijd varen, zonnen, bbq en een gitaartje erbij!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 May 2015

He jakkes wat een rotleven lijkt me dat ;-) Vaar ze, doe voorzichtig met die bbq op de boot en veel plezier met je gitaar! Michel

Grace
Door

Grace

op 13 May 2015

Dag Michel, Wil graag de tokkelversie van Hozier Take me to church leren spelen

alphons boggemann
Door

alphons boggemann

op 13 May 2015

And I love her (The Beatles) ! Nu eerst even gauw guitaar leren spelen !

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 13 May 2015

Alphons geloof het of niet maar dit was de allereerste LP die ik van mijn overburen leende (Hard Days Night?) van The Beatles en ik vond dit zo'n mooi nummer!! Volgens mij niet meer dan 3 akkoorden (zoals dat hele album) dus moeilijk kan het niet zijn. Dank je voor je reactie! Michel

Lianne
Door

Lianne

op 13 May 2015

Als ik hey love van Jason Mraz zou kunnen spelen zou ik echt gelukkig worden! Overigens zou ik al zijn nummer wel willen kunnen spelen. Er zijn zóveel nummer waar ik heerlijk op los zou willen gaan met de gitaar! Ik hoop dat ik dat met dit lessenpakket kan bereiken, en met mijn krappe studenten budget zou het helemaal mooi uitkomen als ik zo'n pakket zou winnen!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 7 June 2015

Hoi Lianne, ik ben echt waar al jaren een grote fan van Jason Mraz, hoewel ik zijn live album het allerlekkerst vind. Zijn nieuwe nummers vind ik wat minder maar ach wat geeft dat!

hans konings
Door

hans konings

op 14 May 2015

Als proefles svp "The Last time " van de Stones met vr gr Hans Konings

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 7 June 2015

Hans, dat is toevallig mijn favoriete nummer van The Stones!

Joop
Door

Joop

op 14 May 2015

Ik zou wel graag Honky Tonk Woman van The Rolling Stones feilloos willen spelen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 7 June 2015

Hee Joop, dat is inderdaad wel een vet nummer. Vooral het begin, met scheurende elektrische gitaren!

Ivo
Door

Ivo

op 14 May 2015

Ik zou het liedje 'mmmmmmmm' van de Crash Test Dummy's willen leren. Een echte kneitergoede one day fly!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 May 2015

Hi Ivo, Geloof het of niet, (het lijkt er wel op dat ik dit antwoord overal geef, maar blijkbaar hebben jullie dezelfde smaak als ik) ; dit nummer is echt één van mijn allergrootste favorieten!! Was meen ik in 1995 een knoeperd van een hit toen ik mijn vrouw ontmoette bij een Beachvolleyball toernooi in Tunesië, daar heb ik overigens ook opgetreden en misschien is toen de vonk wel overgeslagen ;-) Hoe dan ook : supergoed voorstel. Wel je stem even 2 octaven lager zetten als je mee wilt zingen, dus veel roken en whiskey drinken de komende tijd! Grt Michel ps Cor (Bakker) roept dat je moet gorgelen met spijkers

Daisy
Door

Daisy

op 15 May 2015

Hallo meneer Michel, volgens mij hebben vele van de reacties engels-talige muziek, toch hou ik het bij Nederlands muziek ☺. Ik heb 2 idolen ze luisteren naar de namen: Nick & Simon. En recent is er een geliefde docent naar een half jaar ziektewet overleden, maar als het even niet ging luisterde ik 'Geef me deze tijd' van ze. Ik weet niet of u het liedje kent? Die wil ik zo graag leren. Maar waar ik echt een kampvuur van krijg is toevallig ook Nick & Simon genaamt: 'alles overwinnen'. Deze liedjes geven me zoveel kracht!

Mark
Door

Mark

op 18 May 2015

Hoi, Het lijkt mij echt super gaaf om Youth van Kensington te kunnen spelen. Het is een hele leuke cursus en super duidelijk. Ik heb vroeger gitaarles gehad, maar dat lukte niet zo heel erg goed. Door die tip met je duim achter de hals gaat het een stuk beter. Bedankt!!!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 May 2015

Hoi Mark, Dank je voor je complimenten! Kensington is inderdaad een waanzinnige band, en van Nederlandse bodem, niet? Vooral die stem van de leadzanger is errug fijn. 'War' draaien wij altijd super hard in de auto, mijn kids kunnen hem ook mee brullen. Lekkere baspartij ook, trouwens. Ik zal naar dit nummer kijken (en luisteren ;-) Groeten Michel

Karin Broeders
Door

Karin Broeders

op 19 May 2015

Hoi, Een paar jaar terug om allerlei verkeerde redenen een gitaar ( oi auw ja western) aangeschaft en nooit verder gekomen dan er naar te kijken. Ik zou heel graag Hurt van Johnny Cash, een van mijn helden en dit is mooi en prachtig nummer, willen leren spelen. Lekker mee huilen en droevig kijken bij kampvuur. De cursus zou ik super graag willen winnen door ik problemen over niet veel geld beschik en mij het niet kan veroorloven. Groet

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 May 2015

Hoi Karin, "Hurt" en dan een western gitaar met stalen snaren (AUW!) vind ik een magnifieke combinatie ;-) Ik denk dat je een aardige kans maakt. Ik ga binnenkort de winnaars bekend maken, dus hou je mail in de gaten! Groeten Michel

Karin
Door

Karin

op 20 May 2015

Hoi Michel, Ik vind het zo'n prachtig nummer.....! Je maakt het spannend, zou het super vinden!!! :) Groet en dank voor je aardige reactie

Paul Vis
Door

Paul Vis

op 22 May 2015

Hallo, vroeger altijd het idee gehad om gitaar te gaan spelen, nooit van gekomen. Nu heb ik wat meer vrije tijd en nu moet het er dus van komen. Vraag is wat is nu de ideale startersgitaar. Welk merk enzv. Ik wil van alles gaan spelen van muziek jaren 60 70 maar ook iets van bv de scene, iedereen is van de wereld. Gaat dat lukken? Ga ervoor. gr Paul

Nell Coumans
Door

Nell Coumans

op 22 May 2015

Bedankt Michel, Je cursus is het geld waard. Je duidelijke uitleg zorgt ervoor dat het gitaarspelen gemakkelijk wordt en het een uitdaging is om veel te oefenen. vanell@vanell.nl

fourtrak
Door

fourtrak

op 23 May 2015

na jaren dromen en uitstellen, deze week eindelijk gemotiveerd door een vriend een gitaar aangeschaft. nu dus aan het zoeken hoe het te leren en deze site en YouTube-lessen tegengekomen. child in time 10cc staat wel hoog op het verlanglijstje om te leren spelen. maar daarna komen anouk, pink, silbermond en beth hart. überhaupt nu eerst eens op een accoordje gooien

fourtrak
Door

fourtrak

op 23 May 2015

uhmmm ik bedoel natuurlijk deep purple B|

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 23 May 2015

Heerlijke muziek, die je noemt! Gaan we zeker naar kijken! En dan gooien wij het op een akkoordje, begrijp ik! Groeten Michel

yke kloosterman
Door

yke kloosterman

op 24 May 2015

Hallo, ik ben yke en ben 9. Ik heb gespaard en nu mijn allereerste gitaar kunnen kopen en ben errug blij. Ik zou heel graag het liedje Budapest willen leren spelen. Ik hoop van u te horen. Ik ben nu sowieso druk aan het sparen voor lessen. Papa en mama betalen ook wat mee hoor

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 25 May 2015

Hoi Yke!! 9 jaar is een prachtige leeftijd om te beginnen met gitaar spelen! En het nummer 'Budapest" van George Ezra (denk ik?) is een prima nummer om op gitaar te spelen. Ik denk dat ik die wel ga uitzoeken, lijkt me een leuk nummer om deze zomer mee te kunnen spelen bij het kampvuur. En vraag je vader en moeder maar vast of je mag beginnen, dan kun je het deze zomer ook meespelen hoor! Groeten Michel

Anja Ceelen
Door

Anja Ceelen

op 25 May 2015

Hoi, Het lijkt mij super om het nummer The Rose van Bette Midler te kunnen spelen ( en te zingen natuurlijk ). Ik heb sinds kort een gitaar en ben al een beetje aan het pingelen maar het is moeilijker dan ik dacht. Ik vind het wel erg leuk dus we gaan gewoon door tot ik de sterren van de hemel speel. Groetjes, Anja

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 25 May 2015

Hoi Anja, dat is zeker een mooi nummer, al wordt het origineel begeleid met een piano. Maar als ik het nummer zo voor de geest haal, zijn het maar een paar akkoorden die je vrij simpel ook op gitaar zou moeten kunnen pakken. Ik pak mijn gitaar er even bij.. momentje.. Als je hem in E speelt dan zit er een B akkoord in en dat is lastig, als je hem in C speelt, zit er een F akkoord in en daar moet je ook een barré voor pakken maar als je hem in A speelt, dan is het A - E - D en dat zijn makkelijke open akkoorden waar je geen barré voor hoeft te pakken. Verder kun je hem lekker tokkelen, op vele manier, met een simpele tokkel maar ook met een moeilijkere tokkel aanslag. Dan heb ik het alleen over het intro, maar ik zal er eens dieper in duiken. Hoe dan ook, het is een heel mooi nummer dat je ook heel goed tweestemmig kunt zingen en meestal zit er rond een kampvuur wel iemand die dat kan.. dus.. ja, het is een hele goede suggestie, waarvoor mijn dank! Michel

Gerrit-Jan
Door

Gerrit-Jan

op 26 May 2015

Ik was nog een broekie toen het nr stairway to heaven van led zeppelin uit kwam. op 15 jarige leeftijd kocht ik een gitaar en dacht dat nr wel even te spelen. Helaas kwam ik nooit verder dan the house of the rising sun. en hing mijn gitaar aan de wilgen. nu 40 jaar ouder en wijzer heb ik besloten de gitaar uit de wilgen te halen en als uitdaging stairway to heaven te leren wat in mijn ongeduldige jeugdjaren niet gelukt is.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 26 May 2015

Hoi Gerrit Jan, Ik denk dat we iets in leeftijd verschillen, bij mij was dit al een klassieker toen ik op mijn bedje aan de radio gekluisterd zat vanaf mijn 6e. Vooral het begin en dan die fluiten erbij: kippenvel! Vele jaren later lukt het me om het nummer te spelen. Mijn wens is gek genoeg ook om dit nummer aan anderen te leren spelen, en dat gaat zeker gebeuren. Maar wanneer en waar weet ik nog niet. Dus bedankt voor je toevoeging. Vraag: hoe ga je hem leren spelen? Bij mij of elders?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 26 May 2015

Ik zal hem je mailen dan!

Karlijn
Door

Karlijn

op 26 May 2015

Hoi, Ik zou heel graag het liedje; sweet goodbyes van krezip willen leren. Ik vind het een heel leuk liedje en ben zelf al begonnen met het leren van het intro. Maar met een uitleg van u gaat dat waarschijnlijk veel beter, want u legt heel goed uit. Daar bij komt ook dat ik heel graag deze gitaar cursus wil doen, maar mijn ouders vinden het waarschijnlijk niet goed om dat zelf te kopen omdat ze denken dat ik me niet goed genoeg inzet. Als ik de gitaar cursus dan win, mag het in ieder geval van mijn ouders. groetjes Karlijn (13)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 26 May 2015

Hoi Karlijn, dank je voor je complimenten. Dat is inderdaad een mooi liedje. Wel snel en niet al te makkelijk. Maar waarom zou jij je niet genoeg inzetten? Als het maar leuk genoeg is, gaat het vanzelf, toch? Mijn dochter pakt ook geregeld een gitaar en gaat wat zitten spelen vanaf Youtube of vanaf mijn site. Juist op jouw leeftijd verandert dat heel erg, dus overtuig je ouders daar maar van. En als het niet lukt... wie weet! Groeten Michel

Petra de Wolff
Door

Petra de Wolff

op 28 May 2015

hoi Michel, Ik ben inmiddels bij les 14 en heb er nog steeds veel plezier in. Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken!! Ik zou heel graag het nummer Bitter or worse , van Anouk, of I still cry van Ilse de Lange, willen leren spelen. Dit zijn nummers waar ik echt mijn gevoel in kwijt kan. Ik ben op mijn jonge leeftijd al 2x een man verloren. en dit zijn dus nummers waar ik echt mijn ei in kwijt kan. groetjes Petra de wolff

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 1 June 2015

Hoi Petra, wat afschuwelijk! Ik snap dat deze nummers veel voor je kunnen betekenen. Ik ben blij dat je zoveel plezier hebt aan de lessen en ik hoop dat ik je op die manier een beetje kan ondersteunen. Groeten en sterkte, Michel

Jolande
Door

Jolande

op 28 May 2015

Mijn favoriete kampvuurlied is van Simon and Garfunkel met het lied van Scarborough Fair. Een mooi lied vanuit mn jeugd. Dit lied kan je zowel spelen met akkoorden, maar vooral het tokkelen vind ik helemaal super en zou dit graag zelf willen leren spelen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 1 June 2015

En nu een Jolande in plaats van een Jolanda! Dit nummer van Simon & Garfunkel is inderdaad prachtig, heel moeilijk maar ook best wel makkelijk te spelen! Overigens zijn alle nummers van Paul Simon en Art Garfunkel een aanrader rond het kampvuur!

jolanda
Door

jolanda

op 29 May 2015

Ik zal dolgraag This is the life van Amy Mc Donald willen leren spelen. Een geweldig nummer , om zelfs met een kampvuur nog de koude rillingen te krijgen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 1 June 2015

Dat lijkt me een prima keuze, Jolanda! Lekker uptempo nummertje!

stefan van beel
Door

stefan van beel

op 1 June 2015

Nederlands repertoire zoals Guus Meeuwis en Blof dit kan van jong tot oud meezingen. Muziek maken is 1 ding maar muziek verbind mensen met elkaar en er is niks leuker dan met zijn alle meezingend rond het vuur.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 1 June 2015

Hoi Stefan, helemaal met je eens! En als je eenmaal bent begonnen met zingen, moet je eens de volgende dag opletten, dan sta je gewoon zingend op!

Daisy
Door

Daisy

op 2 June 2015

Ik zing al jaren als zangeres in een hobbyband en het zou geweldig zijn als ik de 'boys' in de band verras door het mee begeleiden van 'Take it Easy, van de Eagles!!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 5 June 2015

Jaaahhh die vind ik ook fijn! Dank je!

Marlies
Door

Marlies

op 7 June 2015

Nou, dat was nog eens een leuk idee van jou Michel, ik wil graag een gitaarstuk van Enya willen spelen en het maakt niet uit welke uit haar album Sheperd Moons. Ten eerste omdat ik er heel mindfull van word en ten tweede omdat ik na 12 jaar pianoles dan eindelijk het juiste instrument te pakken heb en oh ja the themesong van the titanic want daar heb ik ongeveer 10 jaar op geoefend en nog vind ik het niet jevanhet...zeg maar. the theme song van The piano heb ik op mijn vaders crematie gespeeld, heftiger dan dat zal het niet worden en ook al was het niet perfect, ik heb er veel mensen een plezier mee gedaan maar de piano is allang verkocht en ik mis em niet, zeker niet als ik het kan vervolgen op mijn gitaar die ik voor 25 euro bij de Blokker heb gekocht.....pas mal n'est ce pas? dus Michel, dank!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 7 June 2015

Allo Marlies, ce n'est pas mal, mais j'espere que c'est un bon guitar! Tu sais j'ai etudié francaise et j'aime parler ca. J'ai meme produit une video francaise, placé a Youtube. Hoe dan ook, dat mindful daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Ik heb net een mindfulness cursus afgesloten en besloten om nog meer tijd aan gitaarles.nl te gaan besteden, want daar word ik mindful van ;-) Maar Enya, ja, ik snap het. Mooie muziek, zoek de gitaar, dat wel , maar we kunnen er vast iets van maken. Dank je!

Romano
Door

Romano

op 10 June 2015

Wanneer je vanwege je werk korte nagels MOET hebben, kun je dan beter beginnen te leren spelen met een plectrum, of wil het ook heel goed om met korte nagels de snaren te bespelen?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 June 2015

Hoi Ramona, het lukt ook wel met korte nagels hoor. Alleen tokkelen gaat wel handiger met langere nagels.

michel
Door

michel

op 12 June 2015

Idee voor kampvuur liedje Suzanne. Zo lekker luister liedje

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 June 2015

Hee naamgenoot, Heel goed idee! Dat is echt een meezinger die iedere Nederlander kent. Meer een pianolied maar daar valt op de gitaar wel wat van te maken! Dank je!

Romano
Door

Romano

op 13 June 2015

Ik ben echt net begonnen met spelen (lees: 2 dagen). Ik hoor zelf heel duidelijk dat ik met mijn nagels over de snaren ga (hoor ik in jouw video's niet), ik heb dan wel korte nagels (werk als masseur). Wat doe ik dan verkeerd? Of druk ik dan te hard?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 June 2015

Hoi Romana, De vragen kun je bij de lessen zelf stellen, dan za ik ze beantwoorden! Dank je wel!

John
Door

John

op 14 June 2015

Hoi, Ik ben een beginner van 58 jaar en heb het altijd als een gemis ervaren dat ik geen muziekinstrument kan spelen. Nu ik wat meer tijd heb wil ik gitaar leren spelen. Voor mijn favoriete nummer moeten we ver terug in de tijd, morning has broken van Cat Steven was voor mij het ultieme vrijheidsgevoel in die tijd, vandaar mijn keuze.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 June 2015

Hoi John, 58, dan ben je nog een jonkie hoor! Mijn oudste cursist is 82, ondertussen 84 denk ik. Misschien zijn er nog wel oudere cursisten. Dit nummer van Cat Stevens is erg mooi. Ben je al begonnen met de lessen? Ik hoor het graag van je! Michel

Ad
Door

Ad

op 15 June 2015

Hoi Michel, Ik zou graag iets van Pearl Jam (black) of Metallica (Enter Sandman) willen spelen maar met mijn dikke vingers en de westerngitaar valt het nog niet mee. maar we blijven stug volhouden. groeten Ad

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 June 2015

Hey Ad, Ik heb wel Just Breathe van Pearl Jam op een Youtube video uitgelegd, Metallica is natuurlijk ook vet. Maar dikke vingers en een Western gitaar... niet zo'n goede combi. Maar gewoon doorgaan! Dank je voor je reactie! Michel

Maike
Door

Maike

op 16 June 2015

Sacrifice van Anouk. Lekker rustig nummer, perfect om te zingen tijdens een kampvuur.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 June 2015

Hee Maike, Dat vind ik een goed nummer! Wel lastig om te spelen en zingen. In mijn gitaarcursus leer ik in ieder geval Lost van Anouk mee spelen en zingen! Groeten Michel

Monique
Door

Monique

op 16 June 2015

Hoi, Ik moet nog beginnen met les 1, dat wordt nog een hele uitdaging maar wat ik graag zou willen leren spelen is vooral 20.000 seconds van K's Choice. Ik zit midden in een rouwproces en ik hoop dat gitaar spelen me hier mee kan helpen. Ik ga ervoor. Groet Monique

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 June 2015

Hoi Monique, Okay, dat is heftig. Ik weet zeker dat gitaar spelen je daarbij kan helpen. Maar begin er aan als jij er klaar voor bent. Sterkte, Michel

Monique
Door

Monique

op 16 June 2015

Dank voor je reactie, en ja, ik ben er klaar voor en heb sinds een lange tijd ook weer zin om iets nieuws op te pakken. Groet, Monique

Fem
Door

Fem

op 16 June 2015

Het nummer mag ik dan bij jou van claudia de breij, Ik vind het een super mooi en emotioneel lied en ik kan me gevoel daar in kijt. Gr fem?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 25 June 2015

Tja dat is weer helemaal hot he dat nummer? Beter voor op de piano, Cor behandelt het ook in zijn cursus, maar ik zal er eens naar kijken en luisteren! Dank je wel!

anja
Door

anja

op 17 June 2015

Graag het nummer 'mag ik dan bij jou van claudia de breij'. Voor mij een mooi nummer waarbij ik nog steeds op zoek ben naar mijn eigen 'ik'. Mag ik dan bij jou geeft mij een gevoel van 'thuiskomen' in de wirwar van emoties die ik ondervind na het overlijden van mijn dochtertje. Ben pas gestart met de gitaarlessen om mijn gevoelens naar buiten te brengen 'zonder woorden'. IK hoop op mijn manier nog mensen in mijn situatie ondersteuning te kunnen geven. Alvast dank.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 25 June 2015

Anja en Fem!! Jullie willen het zelfde. Dat kan ik toch niet weigeren! Dank je!

Edwin
Door

Edwin

op 17 June 2015

Ik wil beginnen met gitaar spelen. Omdat ik nu een tijdje thuis moet zitten vanwege trombose in mijn bovenbeen. Heb ook al de proeflessen aangevraagd. Ik ben country liefhebber dus nummers van Johnny Cash vind ik geweldig

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 25 June 2015

Dank je Edwin! Een trombose been.. dat heeft mijn vrouw ook gehad na de bevalling van mijn eerste kind.. Succes! Heb je de cursus al aangeschaft? Het kan hier ;-) https://gitaarles.nl/cursussen/

Petra
Door

Petra

op 18 June 2015

Hoi Michel, Waar kan ik de winnaars van deze actie terug vinden? Ik kon het in de mail niet vinden en ik ben natuurlijk best wel nieuwsgierig :) Groetjes, Petra

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 June 2015

Hoi Petra, die kun je in de Favoriete Vaderdag Top 15 vinden: https://gitaarles.nl/de-vaderdag-top-15/ Mocht je er niet bij zitten, dan maak je kans door daar je favoriete nummer achter te laten! Michel

Michel Penterman
Karin
Door

Karin

op 24 June 2015

Hoi Michel, wat een leuk initiatief! En wat klinkt het eenvoudig zodat ik er zelfs ook aan durf te beginnen. Ik wil graag de nozem en de non leren spelen! Nostalgie en met dat ene nummer kun je al bijna de halve avond vullen. Groetjes Karin

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 25 June 2015

Jaja.. De Nozem en de Non? Van Cornelis Vreeswijk zeker ;-) Wie weet!

Paula van gestel
Door

Paula van gestel

op 25 June 2015

Hoi Michel, Ik wil al heel lang gitaar leren spelen maar gitaarles kon ik echt niet betalen. Maar nu denk ik als ik het nu niet doe komt mijn wens nooit in vervulling. Ik wil heel graag het liedje :'the greatest love of all' leren spelen. Dit liedje heeft voor mij heel veel betekenis omdat ik een zeer zware jeugd heb gehad en mijn ouders zich verschuilen achter hun eigen jeugd. Ik ben echter nu zelf ook moeder en weet dat het weldegelijk mogelijk is je kinderen heel veel liefde en een fijne jeugd te geven ookal heb je zelf nooit liefde gehad. Als je er zelf maar voor kiest die cirkel te willen doorbreken en de liefde in jezelf weet te vinden. Dan is echt alles mogelijk. En nu na al het vechten en jaren veel lichamelijke klachten te hebben gehad vind ik het tijd worden dat mijn droom eindelijk in vervulling komt. Mezelf kunnen begeleiden tijdens het zingen. Liefs van paula

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 26 June 2015

Hoi Paula, wat een heftig verhaal. En wat goed dat je de cirkel doorbreekt. Wellicht hebben je ouders dat ook altijd wel gewild, maar wisten ze niet hoe..? Hoe dan ook, denk ik dat zingen een hele goede uitlaatklep voor je is. En als je daar zelf gitaar bij kunt spelen, tja, dan is dat natuurlijk helemaal fantastisch! Ben je al aan mijn lessen begonnen? Ik hoor het graag van je, dank! Michel

paula van gestel
Door

paula van gestel

op 26 June 2015

Beste Michel, Ik heb de gratis kit aangevraagd. heb de akkoorden allemaal uitgeprint en ben daar nu mee bezig. Moet echt even sparen voordat ik echt de cursus aan kan schaffen dus vandaar dat ik meedoe met de wedstrijd en hoop te winnen. ik voel ook wel dat het machteloosheid was van mijn ouders en dat ze waarschijnlijk niet anders konden dus ik heb het ze kunnen vergeven. nu ga ik gauw 1 van jouw filmpjes bekijken want ik wil het snel onder de knie hebben. ik oefen ieder dag minimaal een half uur. ben nog geen week bezig maar ken al 6 akkoorden uit mijn hoofd het enige wat ik lastig vind is de overgang van de c naar het g akkoord. maar ik ben geen opgever dat heb je ook al kunnen opmaken uit mijn verhaal. groetjes paula

Laura
Door

Laura

op 29 June 2015

Ik heb 2 liedjes die ik graag zou willen leren spelen. Als 1e 'wild horse van natasha bedingfield' deze luisterde ik vaak toen mn pony overleed en toen ik het even moeilijk had met mijn verleden luisterde ik die ook vaak en dan werd ik weer rustig. En als 2e 'mag ik dan bij jou van claudia de breij' ik luister deze vaak als ik down ben en wordt er elke keer weer rustig van. En als ik denkt aan dingen van vroeger dan luister ik ook altijd even naar dit liedje. Deze 2 liedjes helpen me elke keer door moeilijke tijden.

Esther
Door

Esther

op 1 July 2015

AAAH! ik zou vet graag counting stars willen leren spelen, die christina grimmie covert van one republic! Ik kan die nu goed zingen en zou graag gitaar erbij willen leren spelen, voor bij het kampvuur natuurlijk. Ik heb trouwens de proefles gedaan, en vind het superduidelijk uitgelegd! Ook vind ik het tempo waarin je uitlegt in je filmpjes wel fijn, niet te snel. Zo heb je zelf ook tijd om de akkoorden klaar te zetten en om het te snappen. Groeten, Esther

Anne mieke
Door

Anne mieke

op 2 July 2015

Let it be Gewoon mooi om zijn eenvoud en met een sterke boodschap. "Bemoei je niet overal mee, soms komt er vanzelf een antwoord" wat je nooit zelf had kunnen bedenken. Ik heb al een paar jaar een gitaar, gehad van mijn gezin met proeflessen erbij. Ben toen begonne met een zelfwerkboek en tot halverwege gekomen. Na jouw proeflessen toch weer enthousiast geraakt. Akkoorden spelen is toch meer voor mij dan een liedje noot voor noot. Ga overwegen om je cursus te doen

Alex
Door

Alex

op 9 July 2015

Hallo , Ik zou zo graag eens een liedje willen spelen voor mijn vriendin, zelf lukt het nog niet echt om het onder de knie te krijgen. Ik zou dolgraag de cursus willen winnen en haar verrassen over een tijdje met een speciaal liedje voor haar. hopelijk kom ik in aanmerking hiervoor, zou dolblij zijn als ik een kans zou maken. Nou duimen dan maar. Liedje dat ik graag wil spelen is : 'We Don't Make The Wind Blow' van de The Common Linnets dat vind mijn vriendin een super goed liedje. gr Alex

Marcel van Zeelt
Door

Marcel van Zeelt

op 12 July 2015

Hoi Michel, Ik zit in een soort pre-midlife crisis ;) Volgend jaar wordt ik 50... Nu wordt ik helemaal blij en voel ik me stoer en jong bij het liedje: "Ik voel me sexy als ik dans" van Nielson. Ik heb eergisteren de stoute schoenen aangetrokken, heb een gitaar gekocht en ben enthousiast jouw proeflessen gaan volgen. Ik zou het geweldig vinden om veel gezelligheid te brengen en vooral om mijn kinderen en familie versteld te doen staan met dit nummer van Nielson!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 July 2015

Hoi Marcel! Dat is een leuk maar best ingewikkeld nummer. 'Hoe' van Nielson en Miss Montreal staat wel op mijn site dus daar kun je vast mee oefenen. Alvast veel plezier en als je de rest van mijn lessen nu koopt heb ik een kampvuuractie met 20 extra Zomernummers!

Jantien
Door

Jantien

op 12 July 2015

Hoi Michel, Mooie muziek geeft me altijd het prettige gevoel, dat ik een beetje zweef. Misschien niet zo heel hoog, maar gewoon net een stukje boven de normale grondhoogte. Daarom wil ik zo graag ook zelf muziek gaan leren maken met gitaar muziek en met zang daarbij. Ik ben nog zeer gemotiveerd en dat wil ik zo houden. Dus, ik wil het niet te moeilijk maken voor mezelf zoals jij ook al hebt verteld in jouw tips. Maar voor mij zou het me echt te gek lijken als ik voor mijn familieleden het nummer Make You Feel My Love kon spelen in de nabije toekomst. Dit is voor mijzelf een zwijmelnummer, maar ik denk ook, dat dit nummer binnen mijn familie erg goed zal vallen. Ik heb het als zang nummertje al ingestudeerd, nu nog leren om het liedje met de gitaar te begeleiden... lijkt mij super! Ik wens jou een heel prettige dag verder...met vriendelijke groet, Jantien.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 July 2015

Hoi Jantien, dat is een goede tip! Bij vriend Cor Bakker kun je hem op piano leren spelen en bij collega Karin Bloemen leren zingen, dus ik kan niet achterblijven! Ik zou zeggen begin maar vast me cursus, nu met kampvuur actie!

Gerrit Lammers
Door

Gerrit Lammers

op 15 July 2015

Hallo Michel, Ik zou heel graag twee nummers leren spelen nl. Boedewijn de Groot met Avond en Sultans of Swing van de Dire Straits. Beide nummers hebben met mijn huwelijk te maken. De eerste werd als slotlied op ons trouwen gespeeld (op mijn verzoek trouwens, prachtig nummer met een geweldige tekst) en op de eerste hebben we ja..ja, op onze ontmoetingsavond, voor het eerst met elkaar gedanst ( ik ben helemaal geen danser maar je doet op zo'n moment alles hè). Ik ben inmiddels 46 jaar oud en 16 jaar getrouwd en wilde altijd al gitaar leren spelen maar ik vindt zoveel dingen leuk en dus kwam het er nooit van. Nu dan toch twee gitaren gekocht (ons zoontje van 10 wil ook graag leren spelen maar die gaat naar privé les en daar heb ik de tijd niet voor) en ik ga het dan maar zo proberen. De proefles is in ieder geval erg duidelijk dus dat belooft veel goeds. Groet Gerrit Lammers

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 15 July 2015

Hoi Gerrit; vanuit Zweden zeg ik: topnumnmers! Ik heb nu een kampvuur actie dus wacht niet te lang!

Reinier
Door

Reinier

op 17 July 2015

Wish you where here. Pink Floyd Je mag zelf invullen waarom.

Inge
Door

Inge

op 20 July 2015

64 van de Beatles. Enerzijds omdat we op dot nummer getrouwd zijn, anderzijds omdat het zon heerlijk nummer is om te zingen en meeste mensen het refrein snel mee kunnen zingen.

Hein de Vos
Door

Hein de Vos

op 20 July 2015

Hallo Michel, Heb je ook een cursus gemaakt m.b.t. tabs? (akkoorden heb ik reeds gevolgd).

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 25 July 2015

Nee nog niet, zit wel in de planning maar kan nog even duren!

Marianne Govers
Door

Marianne Govers

op 25 July 2015

Hoi Michel. Ik ben door de muziek van Dotan geïnteresseerd geraakt in gitaar spelen. Vond bijv in Let the River in zo mooi zoals de gitaar door het hele nummer tokkelt en het hierdoor draagt. Gitaar heb ik en net mijn eerste snaar vervangen en gestemd. Nu de rest. Groetjes Marianne

johan beemsterboer
Door

johan beemsterboer

op 26 July 2015

hallo ik zou graag het nummer van megadeth: my darkest hour willen leren spelen,ondanks dat je dat niet bij een kampvuur zou spelen.wel kei gaaf nummer johan beemsterboer

Arwen
Door

Arwen

op 26 July 2015

Hoi Michel, Ik zou graag liedjes van Shawn Mendes leren spelen. Omdat ik dat echt hele leuke muziek vind, en omdat hij als zanger ook gitaar heeft leren spelen via YouTube, en kijk hoe groot hij nu is! Alvast bedankt! Arwen

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 29 July 2015

Misschien word jij ook nog wel eens zo groot als hij ;-) Dank je voor de suggestie! Michel

Anna
Door

Anna

op 27 July 2015

Hoi, ik heb een vraag? Hoe ik een liedje moet lezen. Hoe vaak moet een akkoord aanslaan? Ik kom er niet uit. Vrg. Anna

Valery
Door

Valery

op 28 July 2015

Hoi, Ik hou er van om samen met mn kids te zingen en zie mezelf al wel hun te begeleiden met gitaar aan n kampvuur of gewoon elke dag een beetje oefenen ;) Ik heb de 10 basis cursus ontvangen en vind t nu al leuk, bedankt. Het nr `what do you want from me`van Adam Lambert vind ik n heel mooi nummer en zeker akoestisch klinkt het goed.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 29 July 2015

Hoi Valery, dat intro is ook erg lekker van Adam Lambert. En natuurlijk is het heerlijk om met je kids gitaar te spelen, wij hebben hier thuis ook altijd veel lol ermee, hoewel er met vier kids wel wat weinig tijd voor is. Groeten, Michel

Lida
Door

Lida

op 29 July 2015

Hoi Michel, Ik wil heel graag de cursus winnen omdat ik graag whole lota love ?van Led Zepplin wil leren spelen! Ik droom er van om dat nummer te kunnen spelen! Ik kijk er naar uit om jouw cursus te volgen, lig bij het lezen van je text al regelmatig in een deuk. ?Vind je uitleg vol humor, en lekker nuchter? Groetjes Lida

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 29 July 2015

Hoi Lida, dat klinkt goed, dank je wel. En dat nummer van Led Zeppelin is wel heel erg vet natuurlijk! Het past ook goed bij de Gitaar solo's leren spelen cursus, zal eens kijken of we hem daar bij doen! Groeten, Michel

Esther de Bruin
Door

Esther de Bruin

op 6 August 2015

Hoi Michel, Wat is dit leuk geschreven! Hihihi. Mijn zus speelde vroeger klassiek gitaar en deelde jouw link. Ze zei dat dit precies verwoordt wat zij altijd ervaart. Ik ben door haar ook gaan spelen maar heb het anders aangepakt. Meer op jouw manier zeg maar. Zus vindt dat ik heel goed ben (lees: veel geoefend met leuke liedjes). Gezien haar "snoezige uiterlijkheden" passantn we vorig jaar voor haar een 7/8 gitaar gekocht. Nu is ze weer begonnen en speelt ze ander repertoire. Ze is weer helemaal blij. In maart op mijn verjaardag samen gespeeld, echt heel leuk. Volgende week komt ze en gaan we samen spelen, misschien voor een volgend familieoptreden. Het zou leuk zijn als zij de cursus won. Kan ze en passant ook miss wat nieuwe dingen aan mij leren. Succes, en dank voor je leuke stukje waardoor wij nu veel meer samen spelen. Esther de Bruin

Sjakcoliene
Door

Sjakcoliene

op 8 August 2015

Hoi Michel, Drukke praktijk en daarnaast heel veel dingen leuk vinden. Mijn grootste hobby op dit moment is mozaïeken. Zo wilde ik altijd nog eens een gitaar vol gaan plakken met schitterende stukjes italiaans glas, dus ik op marktplaats kijken naar een oude en kapotte gitaar en..... ja hoor gevonden voor een zacht prijsje. Toen ik hem in mijn handen had bleek het gewoon een super mooie klassieke spaanse gitaar te zijn met alleen kapotte snaren. Een vriend van mij speelt al jaren gitaar en die heeft er nieuwe snaren opgezet en er komt gewoon een schitterend geluid uit. Dusssss.... hartstikke zonde om deze vol te gaan plakken met glas (alhoewel het resultaat ook prachtig wordt hoor) kortom ik werd ineens enthousiast en dacht ik wil ook gitaar leren spelen. Door surfen op het internet kwam ik op jouw site terecht. Helemaal geweldig, ik heb mij vorige week aangemeld en ben inmiddels gestart met de online lessen. Ontzettend leuk om te doen en heel duidelijk uitgelegd ben er enorm blij mee, het is nog wel erg lastig om mijn vingers op de juiste snaren te krijgen. Oefenen oefenen oefenen waarschijnlijk. Hartelijke groeten, Sjakcoliene

Laury
Door

Laury

op 13 August 2015

Deze nummers zou ik graag zelf op gitaar kunnen spelen : Stairway to heaven (Led Zeppelin) echt een nummer uit mijn jeugd Nothing else matters (Metallica) 1ste kennismaking met metal Gelijk wat van John Denver

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 August 2015

Hoi Laury, Stairway to Heaven, beloof ik, ga ik doen. Metallica leg ik in de tokkelcursus uit en John Denver ook. Maar fijn dat je bevestigt dat dit nummers zijn die je graag wilt leren spelen, dank daarvoor! Michel

Iva Ignite
Door

Iva Ignite

op 21 August 2015

Heyhey! Een nummer wat ik echt heel graag zou willen kunnen spelen is; wake up van three days grace. (de akoestische versie) Zo'n mooi gitaar geluid. groetjes iva

Daniël Arnoys
Door

Daniël Arnoys

op 26 August 2015

I 'd rather go blind van Chicken Shack Een héél mooi vergeten liedje. Wordt omzeggens nooit gespeeld op welke zender dan ook, schande.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 26 August 2015

We gaan er naar luisteren, Daniël!! Dank je wel. Michel

xxxschatjexxx
Door

xxxschatjexxx

op 31 August 2015

Hoi, ik zou graag het nummer fourfiveseconds van Paul Mccarney, Keyne West en Rihanna willen leren kunnen spelen. Groetjes xxxschatjexxx

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 31 August 2015

Hoi Lotte, dat is een lieve reactie ;-) Het is zeker een lekker nummer, ik ga er naar kijken. Groeten Michel

bas
Door

bas

op 1 September 2015

hoi graag wil ik hotel California van de Eagles leren spelen vindt het een waanzinnig nummer

Alie de Vries
Door

Alie de Vries

op 2 September 2015

Hallo, De eerste tien online lessen gingen super goed, helder en duidelijke uitleg! Bedankt daarvoor. Mijn favoriet voor bij een kampvuur is 'nothing else matters' van Metallica, het intro kan ik een beetje spelen en ik wil heel graag de rest leren spelen. Daarnaast heb ik aan 'the house of the rising sun' veel goede kampvuur herinneringen en 'wish you were here' van Pink floyd staat ook op mijn verlanglijstje.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 2 September 2015

Hoi Alie, dank je voor de complimenten. Nothing Else Matters van Metallica leer je in de vervolg cursus spelen, dus dat komt goed. House of the rising sun neem ik mee op mijn lijst! Groeten, Michel

Hans
Door

Hans

op 10 September 2015

Hoi, net begonnen met de lessen. Nog volop twijfels of het op 61-jarige leeftijd nog gaat lukken. Voorlopig geef ik de moed niet op en hoop ik snel voldoende akkoorden onder de knie te hebben om wat mee te kunnen spelen. Bij het kampvuur? Denk het niet! Voorlopig alleen als er echt niemand bij is. Je vraag ook een nummer te noemen dat ik graag zou willen leren. Wat denk je van The Eagles met Long Road Out of Eden? Heb ik een paar geleden in de USA gekocht en, zittend achter het stuur van een fantastische camper, dagen achtereen mee zitten brullen. Heerlijk nummer, heerlijke CD trouwens. Stuk voor stuk heerlijke nummers. mvg, Hans

Fiola Gruntjes
Door

Fiola Gruntjes

op 12 September 2015

Graag zou ik het liedje Just an illusion van Julia Zahra willen leren spelen. Ik vind het heerlijk om te zingen, maar heb 3 operaties aan mijn stembanden gehad, nu is het gelukt en nu klim ik op uit een diep dal. Ik zou een met een lied op een cd komen, maar dat is op het allerlaatste moment niet doorgegaan, doordat iemand dat niet wilde. Het lied van Just an illusion gaat over het leven van een zanger/es en dat niemand had gezegd dat het ook een andere kant heeft. Zo mooi en rustig nummer waar ik mijn ei in kwijt kan.

Rene
Door

Rene

op 13 September 2015

mijn wens is het nummer van Elvis Presley / Bleu Christmas te spelen

Sabine
Door

Sabine

op 22 September 2015

Don't think twice, it's allright van Bob Dylan. Het nummer dat de oom van mijn man altijd speelde. Hij is onlangs op 65 jarige leeftijd overleden.

Eefje
Door

Eefje

op 16 September 2015

Mijn favoriet daarvoor is : the best part of the day van the outlaws, een ierse band. Mede omdat dit één van mijn favoriete dansen op country avonden is en heel erg vaak gedraaid/gespeeld wordt

Karina
Door

Karina

op 19 September 2015

Ik zou graag Hotel California leren spelen omdat dat het nummer is wat ik op YouTube iemand zag spelen en dacht.. Ik wil ook gitaar leren spelen! Elk jaar gaan we met de hele familie een weekend kamperen, net the Kelly family... Hoe stoer zou het zijn als ik dan bij het kampvuur zou kunnen spelen, dat verwacht niemand!

Henk
Door

Henk

op 22 September 2015

Beste Michel, Ik hoop dat ooit die droom in vervulling gaat dat ik bij een kampvuur allle aandacht heb met een aantal leuke nummers. Maakt mij op dit moment niet uit welke. Sinds een aantal maanden ben ik 65 jaar en met pensioen. In het verre verleden een western gitaar gekocht. Door buurman na laten kijken en klinkt nog prima. Heb moeite met de vingerzetting maar oefen elke dag nu ik daar de tijd voor heb. Echtgenote en kinderen laten verrassen met mijn eerste nummers lijkt me fantastisch. Hoop dat het lukt in 10 lessen. Hartelijke groet, Henk

Peter Emonds
Door

Peter Emonds

op 1 October 2015

Beste Michel, Ik heb onlangs mijn snaren laten vervangen, maar de vierde snaar lijkt niet echt te lukken om hem te stemmen. Wat ik graag zou willen spelen is ' nothing else mathers' van Metallica. Voor mij een fantastisch en zalig nummer. Ikzelf ken al enkele noten daarvan die je kan spelen met de PIMAMI regel wat best aardig lukt. Bedankt alvast, Groetjes, Peter

Kimberly
Door

Kimberly

op 9 October 2015

Ik ben altijd al jaloers geweest toen ik anderen gitaar zag spelen en bedacht me in de zomervakantie 'Waarom leer ik het dan niet ook zelf?' Dus ik ben sinds kort gitaar aan het spelen en ik vind het echt super leuk. Nu zou ik het heel leuk vinden om het lied I Don't Mind van Orange Skyline te leren. Ze zijn niet zo bekend als vele andere artiesten die zijn aangevraagd, maar ik vind ze wel super leuk. Begin dit jaar ben ik samen met vriendinnen naar een optreden van hun geweest en ik vond het helemaal geweldig en heb toen contact gezocht met een van de leden, de gitarist. (Super leuk!!) We hebben heel wat gechat. Hij heeft toen zelfs voor ons geregeld dat mijn vriendinnen en ik op de gastenlijst werden gezet voor een festival waar zei optreden. (Hoe cool?!) Inmiddels hebben we geen contact meermaar het lied I Don't Mind staat voor mij symbool voor de geweldige zomer die ik heb gehad, waarin ik dus heel veel met hem heb gechat en ik hem zelfs heb mogen ontmoeten op het festival. Ik dus zou super graag dit liedje willen leren spelen op mijn gitaar en het lijkt me al helemaal geweldig om dit lied te kunnen spelen bij een kampvuurtje met mijn vriendinnen die ook gitaar spelen en met mij naar de optredens zijn geweest. Op internet kon ik geen duidelijke filmpjes vinden die uitleggen hoe je dit lied moet spelen. Dus ik HOOPTE heel erg dat jij mij hierbij zou kunnen helpen. Groetjes Kimberly

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 October 2015

Kijk Kimberley, zo moet je dat als artiest dus gewoon doen! Heel goed van hen. Lukt het ondertussen al een beetje? Groeten Michel

Kimberly
Door

Kimberly

op 3 November 2015

Hoi Michel, Het gitaarspelen gaat al best aardig. Ik speel nu onder andere What's Up van The 4 non blondes. Ik ben nu al bijna helemaal door de proefles heen. Ik vind het echt super leuk en wil daarom ook de online gitaarlessen gaan nemen. Ik speel nu op een electrische gitaar, is dat een probleem als ik gitaar wil leren spelen? En moet ik ook een kapo regelen?

Annet
Door

Annet

op 10 October 2015

Het allermooiste nummer van The Moody Blues: Isn'tlife strange... Heeft mij door een moeilijke periode geholpen..Als ik dat toch eens kon spelen op gitaar!!...Heb de titel en beginnoten op arm getatoeeerd... Lieve groetjes, Annet

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 October 2015

Hoi Annet, op de boven of onderkant van je arm? Met andere woorden: kun je ze tijdens het gitaar spelen nog wel lezen? Groeten Michel

Joury
Door

Joury

op 13 October 2015

Hoi Michel! Ik zou graag ooit het nummer Just Breathe van Pearl Jam willen leren spelen! Ik vind dit een waanzinnig nummer. Groetjes Joury

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 October 2015

Dan moet je even op mijn Youtube kanaal kijken, daar staan in ieder geval de akkoorden. En verder moet je dan leren tokkelen. Appeltje, eitje ;-)

Naomi
Door

Naomi

op 17 October 2015

Ik zou heel graag sound of silence willen leren spelen, omdat ik het echt een ontzettend mooi liedje vind. Het liedje is één van de redenen dat ik zo graag gitaar zou willen kunnen spelen! Het staat op mijn nummer één van wat ik wil kunnen!!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 October 2015

Hoi Naomi, dat nummer leer je in les 19 of 20 spelen bij de Tokkel Cursus! groeten Michel

irma gommers
Door

irma gommers

op 31 October 2015

Frankrijk is al vele jaren mijn favoriete vakantieland, bovendien ben ik dol op de Franse taal graag zou ik het chansonPRENDRE UN ENFANT PAR LA MAIN willen leren spelen. De zorg voor en het opvoeden van een kind vind ik als vrouw en moeder de mooiste, moeilijkste en meest verantwoordelijke taak, vandaar deze keuze.

Richard
Door

Richard

op 27 October 2015

Patience guns and roses 😊

Sylvie
Door

Sylvie

op 29 October 2015

Hoi Michel, groetjes uit België! Graag had ik Oracoa Sao Francisco (uit Brazilië) leren spelen! obrigado

irma gommers
Door

irma gommers

op 31 October 2015

Frankrijk is al vele jaren mijn favoriete vakantieland, bovendien ben ik dol op de Franse taal. Graag zou ik het nummer Prendre un enfant par la main willen leren. Voor mij als vrouw is dit de mooiste, moeilijkste en verantwoordelijkste taak die er is. Vandaar deze keuze.

Adi
Door

Adi

op 3 November 2015

Hallo, Heb zojuist een cursus genomen van u ben een beginner uiteraardt. maar het liedje Never too late van Three days grace lijkt me wel leuk hopelijk is dat niet te moeilijk Met vriendelijke groet Adi

Henk Janssen
Door

Henk Janssen

op 13 November 2015

Vroeger vond ik het altijd heel gezellig als iemand een gitaar bij zich had en live speelde bij bv een kampvuur. een lied dat ik dan altijd wilde horen en nu dus ook graag zelf wil leren spelen is: "The house of the rising sun". Van the Animals

sharon
Door

sharon

op 28 November 2015

ik wil heel graag het nummer thinking out loud van ed sheeran willen leren, ik vind dat zo'n mooi nummer

Mik
Door

Mik

op 30 November 2015

Ik ben net begonnen met gitaarspelen en vind het heel erg leuk, dus kan niet wachten tot ik hele nummers kan spelen. Ik zou graag de volgende twee nummers ooit willen leren spelen, maar denk dat het voor anderen ook interessant is: Justin Timberlake - Mirrors James Blunt - Wisemen

harjan
Door

harjan

op 5 December 2015

Ik zou graag R.e.m. willen kunnen met everybody hurts...echt een geweldig nummer

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 7 December 2015

dat komt goed uit want die leer je meespelen in de cursus!

bram
Door

bram

op 8 December 2015

alles van normaal, jovink enz. rock 'n roll mot d'r kommen

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 8 December 2015

mot d'r kommen? War kom jij weg?

Erik moller
Door

Erik moller

op 13 December 2015

Ik zou graag Frans Duijts of iets van Jan Smit willen leren. Maar vooral nederlandstalig zeg maar. Voor de rest een mooie duidelijke cursus

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 13 December 2015

dank je! wie weet..

Paul
Door

Paul

op 18 December 2015

Hoi Michel, Ik heb door de jaren mezelf al e.e.a. aangeleerd en heb ca. 20 akkoorden in het pakket. Ik wacht vooral op het vervolg op de basis. Wat ik graag zou willen leren is de intro van Hotel Californie. (Ook die van Nothing else matters vind ik prachtig maar dat klinkt toch wel ingewikkeld).

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 19 December 2015

dat is een leuke suggestie Paul, alleen het intro eerst eens van Hotel California. Ik ga ermee aan de slag. Kan even duren, zoals je weet! Michel

Rietje
Door

Rietje

op 21 December 2015

Hoi Michel, Ik heb van een heel lieve vriendin haar grootste schat (haar gitaar) gekregen met de woorden... "het meest persoonlijke wat ik je kan geven is mijn gitaar, ik hoop dat jij ook ooit gaat leren spelen." Je begrijpt het al... ze is ongeneeslijk ziek. Wat zou ik graag een nummer speciaal voor haar spelen... en dan denk ik aan Afscheid van een vriend van Clouseau... Ben begonnen met mezelf te oriënteren en kwam zo op jou site terecht... en nu het begin maken... Warme groet, Rietje

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 22 December 2015

Dag Rietje, Slik dat is een heftig verhaal. En mooi dat jij haar dierbaarste bezit krijgt. Ik hoop dat je erop leert spelen met mijn lessen. Zet hem op, ik zal naar het nummer kijken of ik het je kan leren. Groeten, Michel

Rietje
Door

Rietje

op 22 December 2015

Dank je wel, ik ga mij er niet 100 maar 200% voor inzetten. Lieve groet, Rietje!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 28 December 2015

goed zo!

Sandra
Door

Sandra

op 28 December 2015

Hoi Michel, Via Koen heb ik al een paar internet lesjes gekregen en wou toch online verder gaan. Vergeleken en kwam toch bij jou terecht. Inmiddels hard Something else matters aan het oefenen, maar dat is toch lastig als je nog niet de akkoorden in je vingers heb. Links en rechts moeten iets anders doen. Maar wel al jouw Eric Clapton knock knocking on heavens door en REM Losing My Religion al aardig onder de knie. Super leuk om te doen en inmiddels drie dooie vingers aan mijn linkerhand. Een kwartier per dag vind ik echt te weinig, veel te leuk om te doen. Maar op je vraag wat ik bij het kampvuur zou willen spelen. The Eagles, Queen en Styx zijn mijn favoriet. Black Magic Woman waanzinnige gitaarmuziek van Santana. Maar toch kies ik dan voor Guns & Roses November Rain. Tranentrekkend mooi, dus hiermee krijg ik mijn luisteraars wel stil en kunnen ze ook zachtjes meezingen. Ik heb nog heel wat lessen voor de boeg bij je, dus hopelijk zal het me over 30 lessen wel lukken. Ik kijk uit naar je mailtjes! Eens kijken of ik binnenkort aan het jammen kan gaan met een vriend die al heel lang gitaar speelt. Gr Sandar

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 28 December 2015

Hoi Sandra, bedoel je via gitaarlesvankoen? Vond je mijn lessen dan beter? Wat leuk dat je Styx noemt, dat was vroeger een favoriet van mij! Maar November Rain Guns 'n' Roses is natuurlijk 'onovertroffen'! Ik zal je blijven mailen, veel plezier met de lessen! Michel

Sandra
Door

Sandra

op 10 January 2016

Hoi Michel, Ja die Koen, maar ik kan er niets aandoen. Het typische Volendamse stemgeluid ga mij irriteren. Aan zijn lessen is niets mis. Jammer dat je Styx hebt losgelaten, ze hebben werkelijk prachtige nummers zoals Lady, Best Of Times, Don't Let It End, maar Best Thing begint acoustisch met inval van de electrische en hammond orgel is echt supergeweldig. Metallica gaat ook al een stuk beter en ik loop iets voor met jouw lessen. Misschien ben ik gewoon ongeduldig, maar gitaarspelen is zo verslavend. Ik absorbeer dan alles dus ook de DCG overname, misschien komen ze bij jouw lessen ook nog aan bod. :-). Voorlopig laat ik November rain nog maar met rust. Ik heb mijn handen nog vol aan Hello, Knocking heavens Door, Losing My Religion en Metallica. Op naar les 3 van jou...... Groetjes Sandra

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 January 2016

Okay.. en je irriteert je niet aan mijn Amsterdams (of beter: Amstelveens) accent? Want daar irriteer ik mezelf wel eens aan.. Maar ja, daar kan ik dan weer niets aan doen ;-) Succes met les 3 en de rest van de lessen. Geloof me, ook de D C en G akkoorden speel je nog voor de zomervakantie easily! Michel

Roelf
Door

Roelf

op 3 January 2016

Ik zou heel graag Angie van de Stones willen leren spelen. Mick Jagger heeft dat ooit op mijn verzoek gezongen in Hannover.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 6 January 2016

Die gaat er zeeeeeker komen! Want Angie van de Rolling Stones is een heel lekker nummer. We hebben zelfs de hond van mijn ouders ernaar vernoemd ;-) Groeten Michel

Jorgina
Door

Jorgina

op 6 January 2016

Hoi Michel! Ben net de tweede dag begonnen met jouw online cursus, en vind het súperleuk om te doen. De Spaanse gitaar waarop ik speel is van mijn vriend en stond daar gedurende de 4 jaar dat wij samenwonen als decoratiestuk met slechts 5 snaren te staan. Nu zitten er weer 6 snaren op, is ze ( tis toch een vrouwelijke vorm) gestemd en speelt mijn partner er ook spontaan weer op na 12 jaar pauze. Mijn liedkeuze is: Pretty Girl van Zita Swoon, zó mooi.

patrick van Lissum
Door

patrick van Lissum

op 6 January 2016

Ik heb 2 nummers die ik graag wil leren spelen. Feel like making love-Bad Company. Of Did you ever seen the Rain -CCR Beide 2 nummers die ik met mijn band coverde. Toen nog als zanger en dus afhankelijk van mijn gitarist (gelukkig een kei van een gitarist met 1 van de mooiste gitaren ooit gemaakt namelijk een Black Beauty van het merk Gibson. Dikke Marshall erop en het is als of er een muur van geluid op je afkomt. En na ga ik ze zelf leren spelen en dus mezelf begeleiden als ik ze ga zingen. Aan het kampvuur ;) Gelukkig is de zomer nog even weg en heb ik nog even de tijd..Want tot nu toe speel ik alleen nog maar wat akkoorden en lijkt het nog niet echt op één van deze 2 nummers. Maar ik ga dit volhouden want het gaat me lukken!!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 6 January 2016

Hoi Patrick, Creedence Clearwater Revival dat is wel één van mijn favorieten! Nu antwoord ik dat wel vaak geloof ik, dus hoe geloofwaardig is dat? Nou, kijk.. Ik vind gewoon heel veel muziek mooi. En zeker als er gitaren in zitten en een lekkere melodie. Vooral het rauwe stemgeluid van de zanger (ik meen John Fogerty) vind ik lekker! Die heeft geloof ik ook nog eens een dijk van een hit geschreven voor Status Quo, is het niet? Nu moet je zelf een dijk van een gitarist worden, veel plezier ermee, gaat helemaal goed komen! Michel

Patrick van Lissum
Door

Patrick van Lissum

op 6 January 2016

Muziek is op adem halen na het belangrijkste in mijn leven dus ik ken het probleem ;) Ik stond iedere keer weer versteld als ik mijn gitarist een nummer binnen een aantal minuten een nummer hoorde meespelen. En dacht iedere keer weer dat wil ik ook kunnen. En dat ga ik mede dankzij jouw tips zeker kunnen. Zingen is en blijft iets waar zeker mijn passie ligt maar hoe vet is het als je je favoriete nummers zelf kan spelen op je gitaar en daarnaast ook nog mee kan zingen. De motivatie ligt hoog en het gaat me dan ook zeker lukken om goed gitaar te leren spelen. Kocht gisteravond een akoustische gitaar en na een uur speelde ik al een aantal akkoorden die ik via je filmpjes had geoefend. Zere vingers en kramp in mijn handen maar opgeven is er niet bij hoor!! Vanavond duik ik weer mijn studio in en ga weer lekker en uurtje wat akkoorden oefenen. Net zoals met een hoop andere dingen in het leven is het vaak veeeeeel oefenen en doorbijten. Maar het gaat zeker goed komen!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 6 January 2016

Hoi Patrick, dat klinkt goed! Zou je eens gek willen doen en een foto van jou in je studio willen maken? Ben benieuwd hoe dat er uit ziet! Veel plezier en doe nog even rustig aan, vaak en kort oefenen en dan nog wat vingerstrekoefeningen he! Groeten Michel

Patrick van Lissum
Door

Patrick van Lissum

op 6 January 2016

Naar welk email adres kan ik je wat foto's sturen. Mocht je iets van mijn oude band willen horen.. Ik heb een YouTube kanaal. Zoek maar op mijn naam daar staan wat oude fragmenten op. Of zoek maar eens op Coverband Kingsroad het zijn niet de beste opnames maar ik ben blij dat ze er zijn.. Groetjes! En wederom bedankt voor de tips!

Michel Penterman
Ingrid
Door

Ingrid

op 10 January 2016

Ferre Grignard - Ring Ring, I've got to sing Wim de Craene - Rozane Wim Sonneveld - Het dorp Volgens mij alle 3 prachtige liedjes om achter een kampvuur te zingen en spelen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 February 2016

Wat heb jij met Wims, Ingrid? Goede naam hoor, mijn vader heet ook Wil namelijk (Wilhelmus wel te verstaan ;-) )

Johnny
Door

Johnny

op 16 January 2016

Hoi Michel! Ben net de tweede dag begonnen met jouw online cursus, op je vraag welk kampvuur nummer ik zou willen leren heb ik gekozen voor Follow The Sun.

Michel Penterman
Martijn
Door

Martijn

op 20 January 2016

Beste Michel, Vorige week een gitaar gekocht en nu helemaal hooked. Je eerste tien lessen gingen als een speer, en zojuist de vervolg cursus aangeschaft (eerste drie delen). Wat ik graag zou willen leren spelen zijn twee nogal uiteenlopende zaken. Eerste is redemption song, Bob Marley. Tweede is heeeeel wat anders en een beetje een jeugd zonde. Namelijk ..... Urbanus met het nummer "Vaarwel Theo". Ben benieuwd.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 January 2016

Hoi Martijn, leuk dat je 'HOOKED' bent! Redemption Song van Bob Marley, daar heb je gelijk in, die moet eigenlijk wel in het kampvuur repetoire zitten! Urbanus met Vaarwel Theo.... ik weet het niet.. ;-) Ik ga er eens naar luisteren. Nog veel plezier met de andere 20 lessen! Michel

Mathieu Steenbergen
Door

Mathieu Steenbergen

op 23 January 2016

Hallo Michel, Ik heb de proefles gevolgd en sinds vandaag ook de complete beginnerscursus. Ik merk dat ik na twee weken vorderingen maak (akkoorden juist pakken en slagritme aanhouden)en mijn vingers doen steeds minder pijn. :) Ik vind je cursus erg duidelijk en mooi opgebouwd, top! Ik zou erg graag het nummer Release van Pearl Jam mee willen kunnen spelen. Ik vind dit een geweldig nummer en het doet mij denken aan de relatie met mijn vader en hoezeer ik op hem lijk, maar toch uniek ben. Het zou dus fantastisch zijn als ik dit nummer zelf kan meespelen. Groeten Mathieu

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 February 2016

Hoi Mathieu, goed dat je lekker gaat met mijn cursus. Alles van Pearl Jam en Eddy Vedder is heerlijk! Zo heb ik al een keer 'Just Breathe' van hen uitgezocht, staat geloof ik niet op mijn site maar wel op mijn Youtube kanaal. Dank je. Papa ik lijk steeds meer op jou, maar dan op zijn Engels en dan met gitaren en dan wat lekkerder en dan ook nog een wat betere zanger ;-) met alle respect voor Stef Bos natuurlijk. Je moet dan zeker ook eens naar de live versie van The River van Bruce Springsteen luisteren, ook zo'n moeizame verhouding met zijn vader.. Dank je! Michel

sander kohler
Door

sander kohler

op 26 January 2016

Hoi Michel, Ik wil al een tijdje gitaar leren spelen maar vanwege de drukte op mijn werk nooit aan toegekomen. Nou heb ik in december mijn enkel gebroken en dacht nu is het moment om eraan te gaan beginnen. En nu ik niet heel erg mobiel ben leek mij dit de beste en leukste manier om lessen te nemen. Het nummer wat voor mij bovenaan me lijstje staat om te leren is Nothing else mathers van Metallica. Lijkt mij helemaal geweldig om die mee te kunnen spelen. Mvg, Sander

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 February 2016

Hoi Sander, je weet dat je die in mijn cursus mee leert spelen? Althans een gedeelte ervan! Succes Michel

Tanya
Door

Tanya

op 1 February 2016

Er is zoveel goede muziek, maar ik denk dat ik graag Trouble van Pink wil leren meespelen. Groetjes

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 February 2016

Ha lekker! Vol pit en vuur. Goed nummer, goede zangeres!

Ronald Bergsma
Door

Ronald Bergsma

op 14 February 2016

Hotel california( The Eagles ) en Imagine ( John Lennon)

Michel Penterman
wilma
Door

wilma

op 19 February 2016

Hoi ik wil graag Angie van de Rolling Stones kunnen spelen. Dit Nr is vanaf onze verkering " ons " Nr en dat was in 1980 dat ik voor het eerst de Rolling Stones hoorde omdat hij daar fan van was. Elpee van mijn broer geleend😃 Nu zijn we al zo lang bij elkaar en hoe leuk zou het zijn als ik dat zou kunnen❤. maar ik moet alles nog leren en heb al zere vingers van oef gisteren avond😂ja ik heb dus wel een Richwood RD12 met ijzeren snaren. ( van mn nichtje over genomen zo goed als nieuw! ). Ik weet niet of hier andere snaren op kunnen. Maar het lijkt me zo onwijs leuk om te kunnen spelen al zal dat veel tijd kosten ben ik bang!😂 maar ik ben dankbaar voor de proef lessen. Eerst maar eens zorgen dat die gaan lukken. Dank je wel! Vriendelijke groet en fijn weekend! Wilma v l

Michel Penterman
Wilma
Door

Wilma

op 26 November 2016

Hallo Michel, Nu 9 weken bezig met je beginnerscursus. Ook zoals meerdere altijd al willen beginnen. Nu bijna 58, we gaan d'r voor. Fijne en duidelijke uitleg bij de akkoorden. Overpakken en het slagwerk wil nog niet zo vlotten. Ik speel (haha) The ship song van Nick Cave wel eens (G,DC en Em), geweldig nr. Heart of Gold van Neil Young eveneens veel nostalgie. Ik ben benieuwd naar de tokkelcursus.

Jan Gulinck
Door

Jan Gulinck

op 19 February 2016

Ben bezeten van muziek. Bezoek veel popconvcerten. Nummer 1 Stonesfan (denk ik). Heb al weer 66 jaar achter de kiezen, maar (hard)rock blijft gelukkig hoorbaar. Zit in Spanje te genieten van diverse bands, ook Latijns etc. Knoop maar eens doorgehakt en een gitaar besteld. Ga jouw cursus ook bestellen, komt duidelijk en goed over, beter dan tabs (vind ik). Voor bij het vuur? Love Hurts van o.a. Nazareth.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 24 February 2016

Hoi Jan, maak ons niet gek he?! Waar zit je in Spanje? Dan komen we namelijk allemaal eens langs. Love Hurts is inderdaad een lekker mee speel en mee schreeuw/zing nummer! Dank je. Ben je al begonnen met de cursus? Groeten, Michel

Frank
Door

Frank

op 23 February 2016

Ik zou graag Hotel California van de Eagles willen leren spelen.......deze muziek brengt me terug naar de mooiste tijd van m'n jeugd !!! Ben dus al wat ouder .....

Michel Penterman
Remco
Door

Remco

op 23 February 2016

Mad Love's Comin- Golden Earring......alles van de earring eigenlijk. Is duidelijk gitaarspel wat denk ik als je wat verder komt goed op gehoor is uit te zoeken:P

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 24 February 2016

Hoi Remco, zelf een nummer uitzoeken is een les die ik ook nog eens wil gaan maken. Is namelijk helemaal niet zo moeilijk, als je maar een aantal dingen begrijpt. Dat ga ik als opvolging na mijn huidige cursus dan aanbieden. Golden Earring is inderdaad altijd goed, al decennia lang! Groeten Michel

Bert-Jan
Door

Bert-Jan

op 27 February 2016

Hallo Michel, Ben zojuist begonnen met het gitaarspelen en ik kan nog helemaal niets, maar jou cursus lijkt mij wel goed te volgen en geeft me de hoop dat zelfs ik het zou moeten kunnen leren. Je uitleg is echt goed en prettig, er zijn er ook op youtube die tijdens elke uitleg zeggen: "En dan doen we dit en tja t is eigenlijk retesimpel". Maar voor een echte beginner is niets simpel of vanzelfsprekend. Ik beschouw mezelf als a-muzikaal maar vind zingen geweldig en ben er achter gekomen dat muziek zeer bevrijdend werkt. Daardoor lijkt het mij ook mooi om mijzelf op den duur te begeleiden op gitaar met nummers als the streets of londen volgens mij van john lennon en tears of heaven van eric clapton en meer van dat soort nummers. met vr. gr. Bert-Jan.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 27 February 2016

Hoi Bert Jan, dank je voor je complimenten en het is zoals je zegt: muziek werkt voor iedereen en echt a-muzikaal is niemand. Het is simpel als je maar weet wat je wanneer moet doen en in welke volgorde je welke technieken moet leren. Dus... ik hoop dat mijn cursus je verder helpt en als ik kijk naar je voorgangers, gaat dat zeker lukken. Streets of London is van Ralph McTell en niet van John Lennon maar wel een heel mooi nummer. Pak lekker je gitaar, speel mee, zing volop, geniet ervan en wees ervan overtuigd dat je dit voor niemand hoeft te doen behalve voor je zelf! Veel plezier, Michel

VANHERPE DOMINIQUE
Door

VANHERPE DOMINIQUE

op 3 March 2016

Ik zing thuis en soms op straat ,kleinkunstliedjes...onlangs hoorde ik : onderweg van Abel ...mooi nummer ,niet gemakkelijk om zingen , maar mijn zorgen zijn eigenlijk / mijn tokkel ... ik gebruik eigenlijk altijd dezelfde manier ( en ben er zelf niet meer tevreden mee ) dus : graag wil ik wat meer weten over tokkel - manieren ???? ( ik bedoel niet als een KIP !!!! )

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 5 March 2016

Hoi Dominique, dan moet je echt 'even' mijn cursus doen, daar besteed ik meer dan 100 video's aan Tokkelen (als gitarist en niet als kip) ;-)

Sophie
Door

Sophie

op 8 March 2016

Hee, ik zou heel graag gitaar willen leren spelen. Mijn moeder en ik zijn het aan het bespreken of het mag, ik hoop van wel! Wilt u mij misschien vertellen waar ik goede niet al te dure gitaren kan kopen? Zo ja zou ik dit graag horen. Het liefst zou ik: Little Things van One Direction willen leren spelen. Ik vind het een heel mooi nummer namelijk! Sophie (15)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 8 March 2016

Hoi Sophie, je kunt ook samen met je moeder gaan leren spelen, wel zo leuk (voor haar;-) ) maar misschien niet voor jou. Voor een goede beginnersgitaar kun je naar beginnersgitaar.nl of bax-shop gaan. https://gitaarles.nl/beginners-gitaar-welke-moet-je-kiezen/" rel="nofollow">Ik heb er hier een blog post over geschreven

Sophie
Door

Sophie

op 8 March 2016

Dankuwel, ik ga even een kijkje nemen op uw blog! Ik denk niet dat mijn moeder er op zit te wachten om samen met mij gitaar te leren spelen haha.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 8 March 2016

En jij zit waarschijnlijk niet op je moeder te wachten ;-)

Henk
Door

Henk

op 24 March 2016

Moving on van jonny cash

Carmelita
Door

Carmelita

op 14 April 2016

Mijn favoriete nummer is At Seventeen van Janis Ian dat vind ik een heel mooi nummer om te leren spelen. Ik heb al wat lessen van jou gekocht maar moet nu weer flink aan de bak met de oefeningen om weer vlotter te kunnen spelen. Komt goed

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 3 May 2016

Dat is ook een heel mooi nummer Henk!

Theo Timmermans
Door

Theo Timmermans

op 11 April 2016

Ik zou graag Dust in the wind van Kansas mee willen spelen. Ik ben vanaf mijn 55 gepensioneerd en begonnen met te leren gitaarspelen, iets dat ik al van jongs af aan heb willen doen maar door mijn drukke leven als zelfstandige nooit tijd voor heb gehad. Groetjes Theo

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 3 May 2016

Dat is één van mijn favoriete nummers Theo, maar wel heel erg moeilijk voor beginngers!

Michiel Veenstra
Door

Michiel Veenstra

op 5 May 2016

Hallo Michel, ik zou graag nummers van Rush willen leren spelen. Bv Closer to the Heart. Niet direct het makkelijkste repertoire realiseer ik me. Groetjes, Michiel

Frans
Door

Frans

op 7 May 2016

Need you now van Lady Antebellum zou ik graag willen kunnen spelen

ilse
Door

ilse

op 11 May 2016

ik zou graag een liedje van Nick en Simon willen leren spelen. Omdat ik al 10 jaar fan van hun ben en ik vind dat ze heel leuk en goed kunnen spelen en zingen.

Gemma
Door

Gemma

op 15 May 2016

Mijn favoriete nummer is toch echt wel Jolene van Dolly Parton. Ik zou dit liedje echt graag goed willen spelen op mijn gitaar. Echt leuk voor bij het kampvuur en mijn pony houdt van Country muziek (net als ik trouwens). Dus alles wat ik aan muziek doe, doe ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn ponyvriendje. Het is veel leuker om eerst eens iets te kunnen op je gitaar en dat ineens aan familie en vrienden te laten horen, dan dat ze je hele leerproces kunnen volgen. En ja, ik test mijn muziek altijd eerst bij mijn pony. Hij is nu ziek, maar hij wordt echt heel vrolijk van gitaarmuziek en hij is al op de beterende hand, dus bedankt voor alle tips Michel!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 May 2016

Dus een tip van jou is het om alle nummers eerst op een pony te testen? ;-) Dank je!

Michaela
Door

Michaela

op 28 May 2016

Halllo, Ik zou heel graag gitaar willen leren spelen en de vraag welk lied ik graag zou willen leren? Er zijn zoveel mooie liedjes maar mijn grootste reden om te leren spelen is om 3 liederen te kunnen begeleiden en zingen natuurlijk die mijn moeder mij ooit geleerd heeft om te zingen. De melodie ken ik dus wel kan het lied ook zingen maar die liederen zijn nog nooit op akkoorden of noten gezet en ik zou zo graag mijn moeders liederen in herinnering willen houden en zelf kunnen gaan spelen op een gitaar. Mijn moeder overleed op een leeftijd van 54 jaar door ziekte. Dan weet je dus wat mijn drijfveer is om gitaar te leren spelen. Daarnaast wil ik graag met mijn 2 jongens buiten in mijn tuin tijdens het poffen van aardappels en marshmallows in het kampvuur gezellig muziek maken op de gitaar en 's avonds als ik ze naar bed breng voor het slapen gaan de liedjes begeleiden die ik altijd voor ze zing.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 September 2016

Hoi Michaela, 3 nummers, dat moet zeker lukken. In mijn cursus leer je er sowieso 45 meespelen, maar eigenlijk kun je al heel snel meer dan 90% van de populaire muziek mee spelen. Veel plezier met de cursus en het aardappels poffen. We houden je moeders eer hoog!

Inge Van Hecke
Door

Inge Van Hecke

op 2 June 2016

Dag Michael ik hoor graag de tokkel van Joan Baez... Were die all the flowers gone... Maar ook ik heb problemen .. Kan nog steeds geen enkele video openen Ondanks juist ingetikte code op mijn i pad. Je methode lijkt leuk maar ik moet het wel kunnen bekijken he... Hopelijk tot mails eens...

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 September 2016

alles werkt weer!

Miranda
Door

Miranda

op 7 June 2016

Ik zou graag Fare Thee Well van Rob Benedict willen kunnen spelen. Als ik dit nummer hoor, dan lopen de rillingen over mijn rug, zo'n prachtig nummer. Meezingen zal ik dan eerst even laten zitten, dan piest er waarschijnlijk ergens een hond iemand op zijn voeten, dat wil ik niemand aandoen ;)

Theo
Door

Theo

op 13 June 2016

Mijn hele leven lang luister ik alleen naar muziek, nu, 60+, wil ik ook spelen. Het nummer dat ik graag zou leren is Sierra van Boz Scaggs. Heel intiem subtiel nummer. Een van mijn favorieten.

el
Door

el

op 13 June 2016

you can sleep while i drive... zucht en droom van dit nummer, rijdend in een grote amerikaan en kijk naar de ondergaande zon, tokkel ik dit nummer eindeloos, eindeloos... tot de zon weer op komt...

Annabel
Door

Annabel

op 23 June 2016

Ik hou heel erg van pop muziek dus liedjes als photograph van ed sheeran, wildest dreams van taylor swift en bijvoorbeeld sorry van justinbieber lijken me heel leuk om te kunnen spelen. Ik heb gitaar nog maar een half jaar dus ik kan alleen nog maar A mineur E mineur E C en G als u daar nog een liedje mee weet zou ik dat heel leuk vinden. Het lijkt me ook heel leuk om aucoustische versies van Ariana Grande te kunnen spelen ik ben heel erg fan van haar.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 23 June 2016

Hoi Annabel, dat zijn allemaal leuke nummers. Ik probeer al een tijd mijn dochter te strikken om samen met mij een nummer te doen.. maar dat wil ze geloof ik nog niet.. maar ik ga er naar kijken!

Aline
Door

Aline

op 25 June 2016

Hallo, Ik zou het supertof vinden om I SEE FIRE van Ed Sheeran te kunnen spelen, dit is ook super toepasselijk bij een kampvuur met de mooie vlammen. Ik zit er ook over te denken om uw cursus te nemen. Ik echter de basisakkoorden al wel spelen en ik vraag mij daarom af in hoeverre ik nog iets kan leren van uw cursus. Ik kan nog geen barré akkoorden en strumming patterns vind ik ook nog lastig. Heeft u misschien tips hoe ik verder kan met het gitaar spelen? En hoe ik goede aanslagtechnieken leer. Want de basisakkoorden kan ik al wel, dus een basiscursus is een beetje overbodig.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 27 June 2016

Hoi Aline, dat nummer zat ik gisteren met mijn dochter te oefenen, dus die ga ik wel doen binnenkort! Wel moeilijk hoor, maar ik ga kijken of ik er een makkelijke versie van kan maken! Groeten Michel

Jessica
Door

Jessica

op 5 July 2016

Hoi! Afgelopen vrijdag heb ik een gitaar gekocht. Nu ben ik bezig met het leren van akkoorden. Het leuke om nu een liedje uit te zoeken om als eerste te kunnen spelen. Na wat nadenken wordt het waarschijnlijk I want to know what love is van Foreigner.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 July 2016

Jaa die is mooi!! Veel plezier met je gitaar! Michel

laura
Door

laura

op 11 July 2016

ik zou het leuk vinden om het liedje de fiets van de piet van pa, of de fiets van piet paaltjens te leren spelen. eht is een leuk liedje, en er zot lekker tempo in

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 July 2016

owww... daar heb ik nog nooit van gehoord ;-) Ik ken wel een Piet die gek is op fietsen (heeft niets met St Klaas te maken overigens) maar Piet Paaltjens, ik vind het een fantastische artiesten naam. Groeten Michel

Teus
Door

Teus

op 13 July 2016

Who took the wheel van Blaudzun vind ik een heerlijk nummer! Lekker vrolijk tempo en veel gitaargeluid. Ik vind Blaudzun sowieso een geweldige muzikant.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 14 July 2016

Hoi Teus, dank je voor dit geweldige gitaar nummer! Michel

mech
Door

mech

op 16 July 2016

Hoi. Ik heb gisteren een gitaar gekocht en ik ben het nu aan het proberen te spelen. Ik gebruik daarbij ook jou 10 online lessen. Ze zijn echt super! Ik zou graag willen dat je thousand years speelde want ik vind dat een heel bijzonder nummer omdat ik dat ook zong toen ik verkering kreeg.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 July 2016

Dank je Mechelien! Ik ga er naar luisteren en kijken! Michel

Jeroen
Door

Jeroen

op 29 July 2016

Een akoestische versie van Wonderfull Days. Een all time classic van vroeger in de 90's, maar (kijk naar Sanne Hans) ook heel geschikt om akoestisch te brengen bij het kampvuur te spelen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 31 August 2016

Wonderfull Days van welke artiest? Ik ben ondertussen al vrij oud ;-) maar dit nummer zegt me niet meteen wat..

Loes
Door

Loes

op 28 September 2016

Blowing in the wind van Bob Dylan vind ik al van jongs af aan een prachtig nummer,die zou ik graag willen leren

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 3 October 2016

Heel mooi nummer Loes! Dank je!

Marlou Schat
Door

Marlou Schat

op 9 October 2016

Geweldig dat je gitaarles online kunt volgen! Ik kom zelf uit een muzikaal gezin. Ik speel piano en dwarsfluit (op beide tien jaar les gehad). Nu is een piano moeilijk mee te nemen op mijn rug en met een dwarsfluit kan ik mezelf niet begeleiden.....Gitaar heb ik altijd al willen leren spelen en door jouw site ben ik helemaal enthousiast! Ik heb van een kennis een gitaar over mogen nemen en ben al het een en ander aan het uitproberen! Een hele uitdaging hoor! Totaal anders dan piano en dwarsfluit...Nooit gedacht dat het er nog eens van zou komen. Ik word met een paar maanden 56, maar voel me totaal niet te oud om nog een instrument te leren spelen! Muziek (leren) maken kent geen grenzen, toch?........

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 10 October 2016

Hoi Marlou, dat klinkt goed, zo wil ik het graag horen! Een gitaar is inderdaad een ideaal instrument om jezelf te begeleiden.. Mijn dochter speelt als hoofdinstrument viool maar ook daar kun je niet zo goed bij zingen. Dus speelt ze gitaar ernaast. En reken maar dat het leuk klinkt! En wat je leeftijd betreft: je kunt nog jaaaaren mee dus hartstikke goed dat je bent begonnen! Veel plezier met de cursus! Michel

dario
Door

dario

op 14 October 2016

Yooooo,ik zou heel graag het liedje Europa van Santana kunnen spelen,mijn haar komt daarvan recht.echt een prachtig nummer🎸🎸🎼🎼groetjes Dario👍😉

Lisa
Door

Lisa

op 25 October 2016

Ik wil super graag gitaar leren spelen, En dan zou ik vooral super graag 'Lost' van Shawn Mendes willen leren spelen. Omdat ik zijn liedjes super gaaf vind en hij ook gitaar speelt. Ik hoop echt dat ik win! 😄😄

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 26 October 2016

Hoi Lisa, dat is een heel leuk nummer inderdaad. Ik ga er naar kijken! Michel

Anne-Marie
Door

Anne-Marie

op 27 October 2016

Trouble van Cat Stevens! Net terug van een training in de prachtige natuur van West Virginia en daar was dit hét kampvuurnummer

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 27 October 2016

Wat een prachtnummer Anne Marie!! Ik ga binnenkort zeker wat van Cat Stevens doen! Dank je en veel plezier met mijn lessen! Michel

Fred
Door

Fred

op 4 November 2016

graag wither shade off pale van procal harm

Jessica Bakker
Door

Jessica Bakker

op 22 November 2016

A Soft Place to Fall

Marco
Door

Marco

op 5 December 2016

Ik heb pakweg 35 jaar geleden gitaar leren spelen en daarna nooit meer een gitaar aangeraakt. Nu op mijn 50ste kreeg ik de kriebels om opnieuw te gaan spelen door het nr van: Drew Holcomb And The Neighbors - What Would I Do Without You. Volgens mijn dochter zit ik in een midlife crisis, maar haar vrienden vinden het gewoon f***** cool. Het is maar hoe je het bekijkt, Ik speel op zowel een western als op een Les Paul. Groetjes Marco

Linda van Panhuis
Door

Linda van Panhuis

op 10 December 2016

Een liedje van de Beatles, maakt me niets uit welke, maar als ik toch mag kiezen "Hey Jude" (weet niet of dat überhaupt mogelijk is op de gitaar..?)

José
Door

José

op 22 December 2016

Na jaren dromen is gisteren eindelijk mijn wens om gitaar te leren spelen uitgekomen. Op de MAVO heb ik ooit The Rose van Bette Midler geleerd. Nu zingen we dit lied ook in mijn koor. Het blijft een prachtig lied om te zingen. Zou ik het ook op gitaar kunnen spelen?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 24 December 2016

Hoi José, ik denk dat The Rose van Bette Midler inderdaad wel makkelijk op gitaar te leren moet zijn, het origineel wordt op de piano gespeeld, maar ik denk dat je het makkelijk kunt tokkelen. Fijn dat ik je droom heb laten uitkomen, nu is het aan jou! Succes met de gitaarlessen! Michel

Nico
Door

Nico

op 2 January 2017

Hoi Michel, Ik heb je tips ff doorgenomen en nu wil ik op mijn Ibanez AW western nylon snaren zetten. Kan dat? Groet Nico

Richard
Door

Richard

op 7 January 2017

ik heb niet echt een favoriet nummer maar ik ben fan van the beatles dus zou graag wat van hun nummers mee willen leren spelen.

Maurice
Door

Maurice

op 15 January 2017

Hoi, het sinds vorige week een electrische gitaar,het lijkt me geweldig om het liedje In the getto van Elvis Presley te kunnen spelen. Ik was vroeger al fan van the king!

John Wernert
Door

John Wernert

op 27 January 2017

Kom uit Byzantijnskoor, en heb ontdekt dat deze vorm van zingen voortkomt uit de Spaanse flamengo, zou dus graag willen zingen en gitaar spelen, wat adviseer je mij, ben net 70 jaar geworden, en zoek nieuwe passie.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 July 2017

Patricia
Door

Patricia

op 28 January 2017

Kill your mama van Alicia Keys. Heeeeeel mooi nummer, voor mij :-). Gaat over onze Moeder Aarde. Vooral D mineur, denk ik, maar ik krijg de slag maar niet te pakken. Volgens mij is het geen gewone vier kwartsmaat maar één of andere variant erop? Ben benieuwd, de akkoorden lijken me niet zo ingewikkeld. Help? :-). Is wel leuk het gitaar spelen. Ik zing ook elke dag, maar als ik nu naar muziek luister, hoor ik meteen de gitaar in het liedje, mooi. Dank je Michel voor je supercursus. Patricia

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 July 2017

Ja een mineur hoort wel bij dit nummer. Heel mooi, dank je!

Kees van Hooijdonk
Door

Kees van Hooijdonk

op 29 January 2017

Dag Michel, Ik weet niet of het een echt kampvuur- nummer is, meeslepend is het zeker: Pale blue eyes van de Velvet Underground. Nog en die ik zou willen leren: Heroes van David Bowie. Vr. groet, Kees

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 8 February 2017

HOi Kees, dat zijn prachtige nummers inderdaad! Michel

Jolanda Hielkema
Door

Jolanda Hielkema

op 8 February 2017

Ik kocht m'n gitaar toen ik 50 werden kreeg de basisgrepen van een vriendin uit de buurt. Na verhuizing een andere leraar gezocht en weer n half jaartje geoefend. Kreeg toen een frozen shoulder (Jaar lang) en kom niet over m'n gitaren heen komen met rechter arm. Nu ben ik weer 4 weken aan t werken bij mijn leraar lol (Lessen volgen en oefenen) Ik ben nog steeds een beginner, maar met veel plezier tot ik beter kan spelen. Apache van The Shadows (en de rest van hun nummers) hebben mij gitaargek gekregen haha.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 8 February 2017

Hoi Jolanda, leuk dat je het weer opgepakt hebt. Veel succes met de lessen! Michel

indy vijgen
Door

indy vijgen

op 9 March 2017

ik spleel ook gitaar.ik kan het nog niet zo goed.maar door jou lessen wel.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 9 March 2017

Hoi Indy, super leuk om te horen! Veel plezier met de rest! Michel

Fred de Raad
Door

Fred de Raad

op 13 February 2017

Hey Michel, leuk weer...ik ben sinds de Kerst (2016) begonnen met gitaar spelen...let op ben 58 jaar en vond het altijd prachtig maar had simple weg niet het geduld...ben nu dus ouder en wat denk je...speel bijna elke avond en vind het toch leuk!!! Man ik had dit 50 jaat geleden al moeten doen. Kan de makkelijke nummers spelen zoals Vader Jacob enz...maar weet je...ik wil al zo graag Sweet Child "f Mine van Guns en Roses spelen...die begin solo vind ik echt helemaal te gek...ik heb ook 2 dochters en daarom sweet child(s) of mine... en verder ben ik druk aan het oefenen met de akkoorden...daar heb ikw el moeite mee om ze te onthouden (58 he) maar goed Keulen en Aaken zijn ook niet op 1 dag gebouwd dus idd...laat me niet gek maken en oefen gewoon stug door...zit zelfs af en toe te zingen om de geode tonen te vinden en dan heb ik een smile op mijn face...kortom...het is echt leuk...Gr Fred de Raad

Henny van Eijndhoven
Door

Henny van Eijndhoven

op 22 February 2017

Hoi, ik ben Henny inmiddels 57. Heb toen ik een jaar of 20 was heb ik 3 maanden gitaarles gehad. Een jaar of 3 geleden een akoestische en een elektrische gitaar gekocht met de bedoeling het spelen te gaan leren. Ik ben echter pas een maand geleden gestart. Zit nu wel iedere avond een uurtje te oefenen. Heb gisteren de cursus van Michel aangeschaft. Het nummer dat het liefste ooit zou kunnen spelen is Soldier of Fortune van Deep Purple. :)

Gerda
Door

Gerda

op 26 February 2017

Hoi Michel, Er zijn meer nummers die je kunt zingen en spelen, maar kun je "ik heb je voor het eerst ontmoet, daar aan de waterkant" ook op gitaar leren. Ik heb nog nooit gitaarles gehad, ben oma en onze kleindochter heeft een gitaar gevonden op zolder, die ik ooit voor een prikkie gekocht heb met de bedoeling te leren gitaar spelen, maar is er nooit van gekomen. Onze kleindochter van 6 vind het ook geweldig, misschien kunnen we samen gitaar leren spelen. Wel in een rustig tempo, heb totaal geen ervaring. Graag wel makkelijke nummers die je mee kunt zingen en een beetje vrolijk. Kun je dit leren via computer, of is het aan te raden om toch eerst naar een gitaarleraar of lerares te gaan. Als ik iets zie of mineur denk ik oh ja zal wel, hoe plaats ik mijn vingers dan? Stemmen van een gitaar kun je dat zelf leren? Hoor wel van je groetjes Gerda

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 26 February 2017

Hoi Gerda, je kunt het prima online leren hoor, probeer het maar. En Samen met je kleindochter is natuurlijk helemaal leuk. Koop dan wel een kleine gitaar voor haar, een 1/2 maat. Veel plezier!

Michel Vos
Door

Michel Vos

op 27 February 2017

Hoi Michel (mooie naam 😁😉) Ik heb zo'n drie dagen geleden jouw beginnerscursus gedownload omdat ik eigenlijk al een hele tijd gitaat wil leren spelen. Een van de nummers die ik heel graag wil gaan leren is say something van a great big world, vooral ook omdat die niet zo heel moeilijk lijkt. Als ik wat beter word op de gitaar misschien songs als just breath van Eddie Vedder maar zo ver ben ik nog niet. In ieder geval een superbegin dankzij jou beginnerstips. Dank je wel.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 5 March 2017

He Michel, man met de mooiste naam die ik ken ;-) Eddie Vedder leer ik je wel meespelen hoor, die staat op Youtube maar ik heb hem geloof ik nog niet op mijn site gezet. Great big world lijkt me ook niet al te moeilijk maarrr is toch meer een pianonummer?

Sandra
Door

Sandra

op 2 March 2017

Ik zou graag het nummer All in Vain van DI-RECT willen leren spelen. Toen ik dit nummer de eerste keer hoorde werd ik erg emotioneel door de mooie stem van Marcel Veenendaal die het nummer met zoveel gevoel en emotie zong.

ronald
Door

ronald

op 21 March 2017

bryan adams met summer of 69 briljant nummer wat het altijd goed doet op elke gelegenheid

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 23 March 2017

Da's een lekker nummer Ronald! Ik woonde een tijdje in Brussel en had dan vaak vrienden uit Nederland over die dan in de slaapkamer sliepen. 's Ochtends stond ik heel stilletjes op, zette de versterker op 10 en startte dan dit nummer in. Iedereen was in één keer klaar wakker en ik zorgde dat ik dan minimaal een half uurtje weg was.. Goede herinneringen dus aan dit nummer!

Monique
Door

Monique

op 22 March 2017

Zoek waar je je favoriete kampvuur nummer kunt invullen kan dit niet vinden

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 23 March 2017

helemaal onderaan deze pagina bij de reacties, Monique!

Willemijn
Door

Willemijn

op 23 March 2017

Hoi Michel, ik zou heel graag 'Zing Vecht Huil Bid' van Ramses Shaffy willen leren spelen. Ik wil dat graag omdat het hart van veel mensen opengaat van dat lied en omdat bijna iedereen het refrein kent en uit volle borst en vol passie kan meezingen. Dat vind ik geweldig :-)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 23 March 2017

Mooi maar best lastig Willemijn!! Wie weet...!!!

Desiree Kuiken
Door

Desiree Kuiken

op 25 March 2017

Ik zou Angel van Sarah mclachlan wel willen leren.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 5 April 2017

Dat is een heel mooi nummer Desirée!

Eva
Door

Eva

op 5 April 2017

Hallo Ik ben 20 jaar en heb zojuist mijn eerste gitaar gekocht. Het nummer wat ik graag zou willen leren is the sound of silence van simon and garfunkel. Gewoon puur omdat het zo'n fantastisch mooi nummer is.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 5 April 2017

Hoi Eva, wat voor gitaar heb je gekocht? Het is inderdaad een mooi liedje om te leren spelen. Sterker nog: in één van mijn tokkellessen leer je het spelen! Ben benieuwd of je ook mijn cursussen gaat volgen? Succes, Michel

Geertje
Door

Geertje

op 9 April 2017

Hoi Michel. Leuk dat ik je tegenkwam. Ik wilde het gitaarspelen weer oppakken. Het is fijn dat het je weer eens op een rustige manier in te komen. Sommige accoorden waren ver weggezakt. Nu even door de zere vingerperiode heen en eelt kweken. Ik ben benieuwd naar nummers van Anouk. Hartelijke groet, Geertje

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 April 2017

Hoi Geertje, leuk dat je met de lessen aan de slag gaan. Alle pijn gaat vanzelf voorbij en dan komt Anouk zeker aan de beurt!

Monika Moreno Rubio
Door

Monika Moreno Rubio

op 10 April 2017

Halo Ik ben 60 jaar oud en sinds kort heb ik mijn eerste gitaar gekocht. Muziek spel een grote rol in mijn leven rede om gitaar te leren spelen. Ik vind popmuziek heel leuk maar ook de folklorische muziek uit Colombia. Nederlandse muziek vind ik enig om te leren spelen. Ik ben namelijk gek op.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 April 2017

Hoi Monika (wat heb je een prachtige achternaam!) Leuk dat je op je 60e nog lekker aan de slag gaat met gitaar spelen. Ga je vaak op vakantie in Colombia of trek ik nu gekke conclusies? Groeten Michel

Romy
Door

Romy

op 16 May 2017

Mijn vriend heeft zelf een hele oude gitaar voor mij opgeknapt en vanaf morgen ga ik dan ook gitaar leren spelen! Ik ben muzikaal dus dat moet wel goedkomen! Ik zou zo graag het nummer alive van krewella willen leren spelen, de acoustische versie ervan!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 29 May 2017

Dank je wel Romy! En wat leuk dat je op een oude gitaar gaat leren spelen. Goed gedaan! Veel plezier, en ik ben Krewella even aan het luisteren. Moet te doen zijn. Heb je de akkoorden zelf al opgezocht? Groeten Michel

Cindy van Ravenzwaaij
Door

Cindy van Ravenzwaaij

op 21 May 2017

Hey Michel, Wat een gave site! Ik ben begonnen met de gratis proefles en helemaal enthousiast geworden! Dinsdag begin ik met de cursus! :) Ik zou het heel vet vinden om 'The way i love you' van Bec lavelle of 'Pieces' van Bec Lavelle te leren spelen! Bedankt voor deze fantastische site! Liefs Cindy

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 29 May 2017

Hoi Cindy, dank je voor je complimenten, heb je het nieuwe community deel al gezien? Daar werken we momenteel hard aan, het is bijna klaar! http://leden.gitaarles.nl/ Groeten Michel en veel plezier met je gitaarles!

Johan Vervenne
Door

Johan Vervenne

op 28 May 2017

Voor mij mag het best 'We shall overcome' zijn. Leuke protestsong uit de jaren '60. Hoef je zelf niet mee te zingen !!. Alleen de tekst voorzeggen, dan nemen de kampvuurzitters wel over...

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 29 May 2017

Hoi Johan, dat is inderdaad een inkoppertje en laat je publiek maar voor je werken! ;-) Groeten Michel

Harold Nijhuis
Door

Harold Nijhuis

op 29 May 2017

The Sound of Silence van Simon and Garfunkel. M'n dochter begrijpt niet dat stilte een mooi geluid kan zijn ;-). We zingen het samen mee af en toe op de radio.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 29 May 2017

Dat is een prachtig nummer, Harold. Wist je dat je het mee kunt spelen als je de tokkel cursus hebt afgerond? Nog leuker om het dan met je dochter te zingen. Hoe oud is ze? Ik speel steeds vaker met mijn dochter van 14 (bijna 15) en dat is echt zooo ongelooflijk leuk en bijzonder! Groeten, Michel

Rianne
Door

Rianne

op 4 June 2017

Hoi!! Deze week begonnen met de proeflessen en de eerste akkoorden onder de knie! Ik zou graag het lied Country Roads van John Denver willen kunnen spelen op mijn gitaar. Over een paar weken ga ik met een groep verstandelijk beperkte jongeren een weekje op vakantie en hoe leuk zou het zijn om ons favoriete nummer op de gitaar bij het kampvuur te kunnen spelen! Groetjes

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 July 2017

Dat is zeker een goed lied om bij het kampvuur te spelen! Die mag niet ontbreken. Ik zal eens kijken of ik daar een video van kan maken! MIchel

Theo
Door

Theo

op 28 June 2017

Hoi Michel. Ik ben geen 8 meer maar ook nog geen 88. Ik zit er een beetje tussenin (70). Ik ben opgegroeid met the shadows, zz en de maskers, the jumping juwels etc, dus een echte fender fan. Na zelf wat te hebben gerommeld met een akoestische gitaar in de jaren 70 werd ik in 1980 gevraagd of ik zin had om een accordionist en een drummer te begeleiden op bruiloften en partijen. Ik heb toen een Fender lead II aangeschaft die nu in de revisie staat. In 1985 middels verhuizingen en een drukker wordende baan kwam het gitaarspelen op een zeer laag pitje te staan. Sinds kort ben ik het weer gaan oppakken en heb een akoestische gitaar aangeschaft. De akkoorden vallen mee al moet ik natuurlijk weer wat eelt op mijn vingers kweken. Waar het mij vooral om gaat is het tokkelen want dat was voor mij abacadabra. Er zijn vele mooie liederen maar bij een kampvuur zou wonderful tonight van Eric Clapton niet misstaan. Ik ben in afwachting van mijn gitaar en dan op naar de tokkel cursus. Groet, Theo

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 July 2017

En hoe gaat het nu Theo? Zit je ook al in de nieuwe leeromgeving? Groeten Michel

Reactie plaatsen

We gebruiken koekies..