We use cookies
Gratis 7 dagen Gitaarles incl. Akkoordenboek?
Ik meld me vrijblijvend aan

Page content

Gitaar Leren Spelen voor je Vakantie met 17 Tips

Gitaar Leren Spelen voor je Vakantie met 17 Tips

Met deze tips kun jij ook gitaar spelen in je vakantie!

Klaar voor de vakantie

Aan de hand van mijn gitaarles methode ben ik tot een lijst met tips gekomen waarmee ook jij gitaar kunt leren spelen binnen enkele weken. Nog voor de zomer-, herfst-, kerst- of voorjaarsvakantie. Wat jij wilt!

Welkom bij dag 4 van de proefles

Tip 1: Wat voor soort gitaar

Het is enorm belangrijk dat je een gitaar hebt als je gitaar wilt leren spelen. En als je er dan toch eentje moet kopen, adviseer ik je om een klassieke, houten spaanse gitaar te kiezen met nylon snaren. Dit type gitaar heeft veel ruimte tussen de snaren zodat je je ongewillige vingertjes of dikke worstenpootjes op de plek kunt zetten waar ze moeten staan.

De nylon snaren zijn dik en zorgen ervoor dat je je vingers niet dwars doormidden rijdt. Op die manier heb je een pijnloze start en geloof me, als de vellen erbij hangen omdat je toch zo nodig op een Western gitaar met stalen snaren moest leren spelen, verander je snel van gedachten.

Tip 2: Zorg dat je gitaar gestemd is

Het zal je maar overkomen. Zonder dat je het weet heb je ongekend talent, maar is je gitaar zo vals als een kraai en piest de hond van de buren als protest over je voeten bij het aanhoren van je eerste tonen (en dat is mij dus ECHT overkomen he?!) Een gitaar kun je goed stemmen met een stem apparaat dat al vanaf een paar euro te koop is.
gitaar leren spelen beginners
Je hebt ook gratis apps op je telefoon en als je een piano of ander instrument in de buurt hebt, kun je daar ook mee stemmen. Een gitaar die goed gestemd is, heeft naast de droge voeten nog een ander voordeel: je kunt meespelen met nummers die je op de radio of waar dan ook hoort. En mocht je met andere muzikanten gaan spelen, dan klinkt het ook een stuk beter.

Tip 3: Zorg dat je met leuke muziek leert meespelen

Stel, ook jij wilt meteen je repertoire voor je kampvuur performance klaar hebben. Dan is het wel zo handig als je de nummers waarmee je gitaar hebt leren spelen, kunt spelen. En zorg er ook voor dat je dat leuke muziek vindt. Want in dat geval hoef je jezelf niet te motiveren en ga je uit jezelf oefenen. Omdat het zo leuk is! En dan weet je niet meer van ophouden en dan ga je maar door en voordat je het weet: kun je ook jouw favoriete nummer meespelen (vul je hem hieronder nog even als reactie in?)

Tip 4: Leer één gitaar techniek tegelijk

Bij gitaar spelen heb je niet alleen je linkerhand en je rechterhand nodig, er zitten ook nog allemaal vingers aan die verschillende dingen moeten doen. En dan moet je ook nog eens het juiste ritme spelen, de maat houden en als het even kan lekker mee neuriën of doe eens gek; zingen! Tja, als je dat allemaal tegelijk wilt leren, kom je er dus nooit. Dus begin simpel. Leer de technieken één voor één.

Begin bijvoorbeeld met een simpel slagritme, zonder akkoorden. En daarna een simpel slagritme, met (je raadt het al) akkoorden. En daarna ga je voorzichtig die akkoorden eens wisselen. En daarna start je weer met een iets minder simpel slagritme. En ga je door dezelfde oefeningen heen. Op deze manier blijf je lol houden in de oefeningen en zul je al snel een enorme progressie bemerken.

Tip 5: Laat je niet gek maken

Vroeger keek en luisterde ik altijd vol bewondering naar mijn eigen gitaarleraar. Maar ik had ook een klasgenootje die me de hele tijd zat op te fokken. ‘Kun je dit nog niet?’ of ‘Speel jij dat zo? Jeeemig’. Afschuwelijk. Ik kon zijn gitaar wel op zijn hoofd kapot rammen.

Op internet zie je ook de ene na de andere virtuoos. En de moed zinkt je dan al snel in de schoenen. Mijn tip: trek je er niets van aan en speel lekker op je gitaar in je eigen tempo. Oefening baart kunst en ook jij speelt al snel je favoriete nummers mee.

Tip 6: Leer muziek begrijpen

Als je begrijpt hoe muziek in elkaar zit, leer je ook makkelijker gitaar spelen. Neem nou popmuziek, dat bestaat bijna altijd uit een intro, een aantal coupletten en refreinen. Zodra je die herkent en weet waar ze in een liedje zitten, kun je ook veel makkelijker de tekst en de akkoorden onthouden.

Tip 7: Houding bij gitaar spelen

De juiste houding is van groot belang als je gitaar wilt leren spelen. Je hoeft er echt niet als een concertgebouw gitarist bij te zitten in neo klassieke houding. Maar.. met de juiste houding leer je wel veel makkelijker en sneller gitaar spelen! En geloof me, ik heb daar een hoop mensen heel gelukkig mee gemaakt, omdat ze opeens WEL een akkoord konden spelen dat tot dan als brandhout had geklonken.
juiste houding

Tip 8: Uiterlijke verzorging

Nee je hoeft niet onder de zonnebank, niet in bad en evenmin onder de douche. Maar wat je wel moet doen, is het volgende: je gaat je nagels knippen. Wat? Ja, je leest het goed, je gaat je nagels knippen. Althans, de nagels van de hand waarmee je de akkoorden pakt. En niet de nagels van de hand waarmee je het ritme aanslaat. Die nagels laat je juist groeien. Wat je voor de rest aan je uiterlijk doet, zal me worst wezen, maar die nagels gaan eraf! Waarom? Dat zul je vanzelf merken!
nagels knippen

Tip 9: Leer supersnel de belangrijkste akkoorden spelen

Wist je dat de meeste popmuziek maar 4 of 5 akkoorden bevat? Er zijn zelfs super grote hits met maar drie akkoorden van bijvoorbeeld de Four non Blondes en Eric Clapton (die leer je dus ook meespelen). Je hebt makkelijke akkoorden en moeilijke akkoorden. De makkelijke akkoorden zijn ‘open akkoorden’ en die pak je meestal met 3 vingers.

De moeilijke akkoorden zijn barré akkoorden en die pak je meestal met 4 vingers. Begin dus met de open akkoorden en pak daar weer de makkelijkste akkoorden, zoals A mineur, E mineur, en daarna C en G7. Met deze akkoorden kun je de letterlijk al honderden nummers spelen!

Tip 10: Het geheim van het ritme van 90% van de popmuziek

Ik zal je er niet mee lastig vallen, maar je hebt in feite 2 populaire maten: de vierkwarts maat en de drie kwartsmaat. Is André Rieu je beste vriend en sla je geen nieuwjaarsconcert over, dan ben jij de onbetwiste ‘drie kwartsmaat fan’. En dan raad ik je aan om viool te gaan leren spelen of te leren walzen.

Wil je met een gitaar uit de voeten kunnen, dan is de vierkwartsmaat je beste vriend. Die kun je in vier losse aanslagen naar beneden goed bedoeld ‘harken’, maar daar maak je geen vrienden mee. Als je die aanslag varieert met opwaartse aanslagen, krijg je al heel snel een super profi geluid en als je dan ook nog een goed akkoord pakt… nou… dan ben je al heel hard op weg naar je eerste succes!

Tip 11: Iedereen is muzikaal. Jij dus ook!

Laatst las ik dat een wetenschappelijk onderzoek had uitgewezen dat minder dan 3% van de totale wereldbevolking NIET muzikaal is. Die 3% heeft niets met muziek, wordt er niet warm of koud van, laat staan dat ze interesse hebben om gitaar te leren spelen. Ik vermoed dat jij niet zomaar hier terecht bent gekomen, dus je hebt interesse in muziek dus je bent niet a-muzikaal. Zo, dan hebben we dat meteen even uit de wereld geholpen.

Tip 12: Leeftijd doet er niet toe. De maat wel.

Of je nu 8 bent of 88, in beide gevallen is er geen enkele reden om te veronderstellen dat je te jong of te oud bent om gitaar te leren spelen. En als je er tussen in zit al helemaal niet. Waar je wel rekening mee kunt houden, is de grootte van je gitaar. Je hebt 1/1 maten (dat is een raar getal en het betekent dat je gewoon 1 hele gitaar hebt 😉 Maar je hebt ook 1/2 gitaren en 3/4 gitaren. Nee, daar is niet de helft van afgezaagd maar deze gitaren zijn een maatje kleiner, voor mensen met kleine handjes, korte armpjes of andere snoezige uiterlijkheden.

Voor ieder mankement is er wel een oplossing. Ik heb zelfs een jongen als cursist die mist vanwege ziekte een vinger. En heeft besloten om dan maar met 3 vingers gitaar te leren spelen. Een ander zaagde met een cirkelzaag per ongeluk wat topjes van zijn vingers af. Ook dat kwam goed. Dus met een beetje creativiteit kun je zelfs met een beperking prima uit de voeten. Ik bedoel uit de handen.

Tip 13: Begin simpel en eindig moeilijk

Het klinkt simpel maar als je het andersom doet, is het opeens heel moeilijk. En daarom moet je dat niet doen (moeilijk beginnen). Begin simpel, zoals ik al eerder zei, met open akkoorden en simpele aanslagen. Daarna ga je leren tokkelen. Eerst de techniek met je rechterhand, dan de techniek met je linkerhand. En dan voeg je dat samen. Kun je dat, dan ga je barré akkoorden en power chords leren spelen.

Barré akkoorden zijn akkoorden die zich hoger op de hals bevinden en waar je vaak een vinger over de volle breedte van je gitaarhals heen moet leggen. Dit kost veel kracht en oefening, maar als je het eenmaal kunt, kun je echt alle denkbare gitaar akkoorden spelen. En daarna ga je diverse rifjes en aanslagen met die barré akkoorden leren spelen, zoals reggae, rock, blues, disco, soul etc. Power chords zijn akkoorden die je met enkele vingers kunt pakken en waar je een deel van het originele akkoord van weglaat, ook handig als je in een band speelt.

Op deze manier ben ik ook begonnen, eerst bij het kampvuur en later heb ik met mijn band op menig feest staan ‘blazen’!

Tip 14: Het voordeel van geen noten leren lezen

Noten leren lezen en die op gitaar spelen, dat valt nog niet mee. Je hebt vijf lijnen waar de noten op verdeeld staan, terwijl je 6 snaren hebt. Op zich is dat al lastig, maar dan heb je ook nog drie hulplijnen aan de onderkant en een aantal hulplijnen aan de bovenkant. Iedere noot kan 1 tel, 2, 3 of 4 tellen duren en dan kan het ook nog zo zijn dat je je bas toon moet aanhouden terwijl je met je vingers de melodie aan het spelen bent. En dan?

Dan kun je een heel moeilijk stuk spelen. En dat is natuurlijk leuk. Maar dan ben je doorgaans wel 2 jaar verder. Dus als je snel gitaar wilt leren spelen, dan begin je met akkoorden en als je dat onder de knie hebt, kun je altijd alsnog bepalen of je noten wilt leren lezen

Tip 15: Wel of niet tablatuur leren lezen

Het voordeel van tablatuur leren lezen, is dat je vrij makkelijk nummers kunt leren meespelen. Wat ik er echter jammer aan vind, is dat je de tablatuur niet zo makkelijk uit je hoofd leert spelen. Met akkoorden is dat echt een eitje en ben je na een paar weken klaar. Dus ik zeg: tablatuur prima, maar voor in een later stadium!

Tip 16: Wel of niet gitaar leren spelen met een plectrum

Kijk eens goed naar je handen. Aan iedere hand groeien iedere maand 5 plectrums, die je nooit kwijt raakt, nooit vergeet en die nooit tijdens het spelen het publiek in schieten. Bovendien kunnen die vingers waar je van nature al mee gezegend bent, tegelijkertijd diverse snaren aanslaan. Dat lukt je met een plectrum, hoe snel je ook bent, nooit.

Echter, echter, als je gitaar solo’s wilt leren spelen (en dat doen we in een vervolg cursus) dan is het wel degelijk handig om met een plectrum te leren spelen, en dat gaan we je dan ook leren. Maar voor nu, for the time being, zeg ik: Neen, geen plectrum!
capo d'astro

Tip 17: Bereid je voor op je eerste kampvuur optreden!

Dat eerste optreden, dat kan heel klein en bescheiden zijn. Je speelt in huiselijke kring, bij de kerstboom, in de kerk, op het strand, bij een kampvuur of waar dan ook. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Kampvuur gitaar optreden checklist

Ik heb een overzicht met de lekkerste kampvuur nummers gemaakt, die kun je hier bekijken en beluisteren.
Als je zelf wilt gaan optreden moet je serieus aan het volgende denken:

 • neem reserve snaren voor je gitaar mee, zodra er eentje knapt, kun je hem snel vervangen
 • vergeet niet je capo d’astro, een handig apparaatje waarmee je ervoor zorgt dat je de muziek op je eigen toonhoogte kunt meezingen
 • stem je gitaar een paar keer op de avond
 • print alle meespeel nummers uit en stop ze in een handige map met plastic ‘showtassen’ (jawel!)
 • vergeet in dat geval niet om een mijnwerkers lampje op je kop te zetten, ziet er niet uit, maar leest wel zo makkelijk
 • of zet je muziek op je ipad tablet of wat dan ook en zorg dat dit apparaat niet in het kampvuur verdwijnt
 • neem (alleen als je oud genoeg bent he!) gerust een wijntje of een biertje. Bij mij gaat het altijd goed tot het derde glas en daarna komt er werkelijk geen zinnige klank meer uit 😉
 • maak er een feestje van en als je de tekst niet weet roep je heel hard: “En nu jullie!”
 • als je de akkoorden niet meer weet, zeg je dat je plotseling een artistiek intermezzo hebt bedacht
 • flauwe grapjes doen het ook altijd goed (‘Als je me hoort praten als ik gitaar speel, ben ik aan het zingen’ -> Herman Finkers)
 • en als je echt wilt dat men nog jaren over je napraat, sluit je de avond af met een rituele verbranding van je gitaar. Bijkomend voordeel is dat je de volgende avond weer kunt doen waar je zelf zin in hebt..

Overigens, als je de proefles aanvraagt, krijg je de meeste tips ook nog als video te zien. En kijk hier even als je overweegt mijn cursus aan te schaffen.

Wil je meteen verder? Maak dan gebruik van mijn aantrekkelijke aanbod en klik hier > > > 

Of ga door naar dag 5:

 

Comment Section

470 reacties op “Gitaar Leren Spelen voor je Vakantie met 17 Tips


Door Alex op 22 januari 2018

Hoi Michel.
Ik heb een elektrische gitaar , kan ik dan ook je cursussen volgen? Ik Zoë op de site alleen akoestische gitaren voorbij komen.


Door Michel Penterman op 23 januari 2018

Hoi Alex, je kunt met iedere gitaar dus ook een elektrische gitaar mijn cursussen volgen! Ik heb ook een speciale Gitaar Solo cursus waar je met je elektrische gitaar helemaal op los kunt gaan. Veel plezier alvast!
Michel


Door Janneke Risakotta op 14 juli 2017

Ik ben al jaren fan van Boudewijn de Groot. Zo’n fan dat we onze zoon naar een nummer hebben vernoemd.
Het lijkt me superleuk om ‘Jimmy’ te kunnen spelen op gitaar, maar ik ben pas net begonnen en ben dus nog helemaal bleu in het gitaarspelen.
Ik vind het wel erg leuk, en ook de manier waarop je de filmpjes hebt gemaakt. Duidelijk en helder, dank daarvoor!


Door Michel Penterman op 15 juli 2017

Hoi Janneke, dank je wel voor je toevoeging. Boudewijn de Groot mag natuurlijk niet ontbreken in het oeuvre van een gitaar speler! Dank je wel voor je complimenten. Ik vind het erg leuk dat ik mensen op deze manier tips kan geven om gitaar te leren spelen. Heb je de nieuwe community ook al gezien? Meld je anders snel aan op http://www.leden.gitaarles.nl !
Groeten
Michel


Door Theo op 28 juni 2017

Hoi Michel.
Ik ben geen 8 meer maar ook nog geen 88. Ik zit er een beetje tussenin (70).
Ik ben opgegroeid met the shadows, zz en de maskers, the jumping juwels etc, dus een echte fender fan. Na zelf wat te hebben gerommeld met een akoestische gitaar in de jaren 70 werd ik in 1980 gevraagd of ik zin had om een accordionist en een drummer te begeleiden op bruiloften en partijen. Ik heb toen een Fender lead II aangeschaft die nu in de revisie staat. In 1985 middels verhuizingen en een drukker wordende baan kwam het gitaarspelen op een zeer laag pitje te staan. Sinds kort ben ik het weer gaan oppakken en heb een akoestische gitaar aangeschaft. De akkoorden vallen mee al moet ik natuurlijk weer wat eelt op mijn vingers kweken. Waar het mij vooral om gaat is het tokkelen want dat was voor mij abacadabra. Er zijn vele mooie liederen maar bij een kampvuur zou wonderful tonight van Eric Clapton niet misstaan. Ik ben in afwachting van mijn gitaar en dan op naar de tokkel cursus.
Groet, Theo


Door Michel Penterman op 12 juli 2017

En hoe gaat het nu Theo? Zit je ook al in de nieuwe leeromgeving?

Groeten
Michel

← Oudere reacties  |  

Plaats een reactie


*