Gitaar akkoorden meespelen met backing tracks en play alongs
27 september 2021 

Gitaar akkoorden meespelen met backing tracks en play alongs

Wil je op een hele leuke en simpele manier gitaar leren spelen? Dan is het meespelen met backing tracks een hele goede methode.

Pak je gitaar en speel ze hieronder meteen mee!

Wat is een backing track?

Zelf schep ik er nogal veel genoegen in om mijn eigen backing tracks te maken. Een backing track is vaak een instrumentale opname van een nummer dat in het begin gebruikt wordt om als basis te dienen. De zang kan er dan mee oefenen maar ook de muzikanten kunnen het nummer mee leren spelen. Of erger nog, als je als zanger/es zonder band wilt optreden, zing je over de backing tracks of geluidsbanden, zoals ze dat vroeger noemden, mee.

Tegenwoordig gaat het gelukkig allemaal digitaal; en als ik een leuke akkoorden wisseling hoor, kan ik er vrij makkelijk zelf een backing track van maken. Nu wil ik het niet ingewikkeld maken, maar ik zet hem dan als video op het grote wereldwijd web en dan kun ook jij hem makkelijk meespelen!

Wat is een play along?

Eigenlijk is het niet anders dan een verzameling nummers die je mee kunt spelen. Vroeger had je dan van die boeken, die heetten: "Kun je nog zingen, zing dan mee!" maar nu is dat veel simpeler. Je speelt gewoon mee met de video's en klaar!

Wat is het voordeel van een backing track?

Voor jou is het grote voordeel dat ik vaak een backing track maak van een akkoorden schema dat vaak in verschillende nummers terug komt. Doordat je ze makkelijk leert spelen met mijn eigen play along versie, kun je dus na het bereiken van een afdoende niveau (geheel en al door jezelf te bepalen overigens) de stoute schoenen aantrekken en er verschillende nummers mee gaan spelen.

Wat is een populaire backing track

Onderstaande backing track doet het erg goed op Youtube en ik krijg er internationale leuke complimenten voor. Begrijp me goed, de video is maar 3.000 keer bekeken, maar toch, het is een begin, nietwaar? Mijn meest bekeken video is nu meer dan 1.000.000 keer bekeken, en je moet ergens beginnen, toch? 

Of beter gezegd, de originele video is 3.000 keer bekeken maar ik heb er recent een nieuwere en betere versie van gemaakt. Hier kun je hem meespelen. Onthou even dat je een F akkoord ook heel makkelijk met een mini barré kunt pakken:

Backing track met C Em Am en F akkoorden progressie

Heb je goed geluisterd? En welk nummer zou je hiermee kunnen spelen? Bijvoorbeeld Price Tag van Jessie J!

Backing track playlist op Youtube

Op Youtube ben ik voor jullie een backing track playlist aan het maken. Ik streef er naar iedere week een nummer erbij te zetten. Mocht je onze lessen volgen, dan moet het geen énkel probleem zijn om deze backing tracks mee te spelen!


Wat is een akkoorden progressie?

Een akkoorden progressie is een ingewikkeld woord voor iets simpels: een aantal akkoorden dat je achter elkaar speelt! Heel simpel dus. In deze video's leer je dus verschillende akkoorden progressies waarmee je divers nummers kunt leren spelen.

Backing track met D Em G D akkoorden progressie


En.. heb je al gehoord in welke nummers dit akkoorden schema ofwel progressie terugkomt? Wat dacht je van 'What's going on' van 4 Non Blondes? Doen we er nog eentje!

Backing track met Am C D akkoorden progressie

Dit keer heb ik het wat makkelijker voor je gemaakt. De akkoorden zijn erg herkenbaar van het nummer 'Hurts' van Johnny Cash. Maar het komt ook in talloze andere nummers voor.

Andere backing tracks

In het vervolg zullen we meer Backing Tracks maken en die kun je dan hier op de site of in de lessen verwerkt zien!

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Reactie plaatsen