Gitaarles voor kinderen (noten leren lezen #NOT)

Gitaarles voor kinderen (noten leren lezen #NOT)

Gitaar leren spelen zonder noten te leren lezen. Kan dat?

Bekijk de video van mijn dochter (ondertussen meer dan 2 jaar geleden) en trek je conclusies. En lees vooral even verder!

Natuurlijk kan dat! Er zijn namelijk meerdere manier om gitaar te leren spelen. Met akkoorden, met tablatuur, op gehoor of alleen met akkoordenschema’s.

Zelf heb ik vroeger noten leren lezen en ik moet je zeggen: dat viel niet mee. Voordeel is wel dat ik nu vanaf papier kan spelen. Maar ik betrap me er meer en meer op dat ik een kijkje neem op het internet en dan met name Youtube om te kijken welke noten en akkoorden er gespeeld worden.

Met kinderen vind ik dat je ook gerust kunt beginnen met akkoorden. Je hebt dan snel resultaat en een gemotiveerd kind dat lekker kan spelen. Daarna kun je altijd nog noten leren lezen, als je kind dat tenminste wilt.

Lol hebben vind ik belangrijk, en ruimte om je muzikaliteit te ontplooien. Op deze video zie je Luna een nummer van Bruno Mars zingen en spelen op de basgitaar van haar oudere broer.

Mijn dochter heeft twee jaar op gitaarles gezeten op de muziekschool en ik moet je zeggen: noten leren lezen was niet haar ding. In bijgaande video laat ik je ook zien dat het echt niet makkelijk en al helemaal niet logisch is.

Gevolg? Ze is met les gestopt en raakt de gitaar al een paar jaar niet meer aan. Nu wil ze op trompet les. Omdat ik nog niet zo vaak een akkoord uit een trompet heb horen komen, zal ze nu ongetwijfeld noten moeten leren lezen.

Maar zonde is het wel; die twee jaar dat we wekelijks met haar naar gitaarles gingen om noten te leren lezen. Hoe kan dat dan beter?

Ik krijg steeds vaker berichten dat ouders en zelfs grootouders samen met hun (klein)kind online gitaarles nemen.

“Hoi, super de lessen ik verlang voor verder te doen, samen met mijn dochter. Ik ben 30 mijn dochter is 8!”

Kijk, daar krijg ik nou een warm gevoel van.
Dank je Evy, veel plezier en alle anders ouders, grootouders en vooral kinderen:

Ga lekker aan de slag met gitaar spelen op jouw manier. Noten kun je altijd nog leren spelen, eerst lol maken!

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 07 Mar 2017

Wat is jouw ervaring met kinderen die gitaar willen leren spelen? Noten of geen noten?

Reactie plaatsen