Hoe leer je snel, goed en leuk gitaarsolo's spelen?
12 februari 2014 

Hoe leer je snel, goed en leuk gitaarsolo's spelen?

Het eenvoudige geheim van een goede online gitaar cursus ontrafeld

Voordat je het hele stuk hieronder gaat lezen, raad ik je aan de onderstaande video over de nieuwe cursus Gitaarsolo’s Leren Spelen te bekijken. Daarna kun je altijd nog besluiten om mijn persoonlijke uitwijding door te akkeren ;-)

Reacties en vragen aan HJ kun je onder aan deze pagina achterlaten, dank daarvoor. En schroom er niet voor om deze pagina via Facebook e.d. te delen, waarvoor alvast onze dank!

Toegankelijke lessen

Je weet dat we het belangrijk vinden dat je op een toegankelijke manier gitaar leert spelen. Misschien heeft dat wel met mijn eigen verleden te maken: ik was altijd hevig onder de indruk als ik anderen tekeer zag gaan op hun gitaar.

‘Dat ga ik nooit kunnen!’ was dan mijn eerste reactie. Als ik me vervolgens na een aantal weken over mijn schroom had heen gezet, ging ik het proberen en bleek ook ik het te kunnen.

Effectief leren met kleine, haalbare stapjes

Maar toch, je kunt je afvragen of deze manier van gitaar leren spelen de meest effectieve manier is. Ik ben van mening dat dit niet het geval is. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je altijd kleine, haalbare stapjes moet nemen om een volgend niveau te bereiken, waarna je weer door kunt stomen naar het volgende niveau.

gitaarsolo_cursus

(ik) Laat je niet intimideren

Maar daar vind ik het bij veel online gitaarlessen fout gaan. De docenten proberen hun toekomstige cursisten te overtuigen met flitsend gitaarspel. Terwijl diezelfde cursist juist hevig geïntimideerd zit toe te kijken en bij zichzelf denkt: ‘OMG dat ga ik nooit kunnen’.

De pot verwijt de ketel..

En toch, toch ben ook ik weer in die val getrapt. Of beter gezegd, zijn HJ en ik in diezelfde val getrapt. Toen wij besloten om een cursus ‘Gitaarsolo’s Leren Spelen’ te gaan maken, namen we meteen een video op die eindigde met een flitsende gitaarsolo.
Het gros van de cursisten alsmede ondergetekende, was zwaar onder de indruk. ‘Wat een fantastische gitarist!’ was mijn eerste gedachte. En trots dat ik was dat we samen een nieuwe cursus gingen maken…

Reacties van cursisten gaven de doorslag

Tegelijkertijd kreeg ik ook diverse reacties van cursisten, die varieerden van ‘Te gek, dit wil ik ook’ tot en met ‘Leuk, maar dat ga ik nooit kunnen! ;-)’ . Met name de reacties die diezelfde sterkking hadden, zetten mij aan het denken. Hadden we de lat in ons enthousiasme niet veel te hoog gelegd?

Programma radicaal aangepast

We (HJ en ik) hebben het uitgebreid besproken en er een paar nachtjes over geslapen. Nu kwam het goed uit, want het was net Oud en Nieuw dus wat extra rust konden we wel gebruiken. Maar daarna hebben we ons programma radicaal omgegooid.

Toegankelijk met kleine stapjes

De cursus is nu zoals een goede cursus hoort te zijn: toegankelijk op ieder niveau. We beginnen met een Gitaarsolo’s Leren Spelen voor Beginners, en daarna kun je doorgaan met het vervolg niveau.

Handige theorie

In de cursus leer je de nodige theorie en leer je ook voor het eerst de basis van noten lezen en tablatuur. Dat zijn nu wellicht nog ingewikkelde termen voor je, maar geloof me, het gaat je kleine stapjes heel snel vooruit helpen en heeft een enorme impact op je verder doen en kunnen op gitaar.

Gezellig weer samen oefenen

Naast de theorie zul je natuurlijk ook veel, heel veel korte oefeningen krijgen die je, zoals je gewend bent, samen met ons kunt doorlopen.

Als beloning meespelen met bekende nummers (in 3 tempo’s!)

En aan het eind van iedere les, zul je de opgedane kennis en kunde meteen kunnen toepassen en je gitaarsolo gaan meespelen op een bekend nummer. Speciaal daarvoor hebben we steeds een bekend of minder bekend oefennummer opgenomen dat je in 3 tempo’s kunt afspelen: heel langzaam – langzaam – gewone snelheid.

Met meer dan 250 video’s direct op weg

Zo zul je na meer dan 250 video’s een hele goede basis hebben om te kunnen soleren op je gitaar. Versterkt of onversterkt. Elektrisch, op een Spaanse gitaar of op een Western gitaar. We hebben voor elke smaak meer dan genoeg oefeningen in petto.

De basis: melodie soleren als basis

Muzikaal gezien volgen we de enige juiste weg: je leert een melodie meespelen als solo. Immers, een goede gitaar solo is een aanvulling of variatie op je melodie lijn. Door met de melodie te oefenen, oefen je niet alleen je techniek en houdig, maar begrijp je de theorie ook veel sneller.

Muzikaal gehoor ontwikkelen

Maar dat is niet het enige. Wat misschien nog belangrijker is (en waar je echt je hele leven plezier van zult hebben) is dat je je muzikale gehoor verder gaat ontwikkelen. Dit stelt je in staat om na verloop van tijd variaties op de melodie te gaan maken en om uiteindelijk te kunnen improviseren.

Diverse stijlen

Ook laten we je kennis maken met diverse stijlen. Want muziek blijft nu eenmaal muziek. En over smaak valt niet te twisten. Maar wat veel belangrijker is: alle verschillende muzieksoorten beïnvloeden elkaar volop. Een mooi voorbeeld vind ik Sting (de zanger van The Police) die bijvoorbeeld Flamenco stijlen gebruikt in zijn tophit “Fragile”.

Soleren op Pop, Jazz, Flamengo en Rock muziek

Dat is juist de reden dat we je met allerlei stijlen kennis laten maken. De opgedane ervaring zal niet alleen je muziek smaak blijven kunnen beïnvloeden, maar zal je ook van pas blijven komen in je verdere muzikale ontwikkeling.

Een beter mens

Met een vette knipoog naar je ‘spirituele ontwikkeling’ zeggen wij thuis altijd: ‘Je wordt er een beter mens van’ ;-) maar los van deze geitenwollensokkeninsteek kan ik je garanderen dat je je als gitarist in ieder geval super snel zult ontwikkelen.

gitaarsolo_cursus

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Arnold
Door

Arnold

op 19 Feb 2014

Heb er lang op zitten wachten en ik ben ook blij dat de tabs meegenomen worden :-) ik heb er een leuke semi-ak Blues gitaar voor gekocht dus ik ben startklaarbestelling gedaan natuurlijk

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 19 Feb 2014

Hoi Arnold, ik zag de bestelling binnen komen, dank je! Lekker die nieuwe gitaar. Gaat goed komen!

Joke Oude Elferink
Door

Joke Oude Elferink

op 18 Feb 2014

Ik had al een reactie gegeven maar wil toch nog even vermelden dat ik het fijn vind dat tablatuur wordt uitgelegd. Zit daar soms in te puzzelen maar snap er nog niets van.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 Feb 2014

Hoi Hijlco,Namens HJ en onderstaande, hartelijk dank voor je bestelling! Er komen Vinger Fitness oefeningen aan waarmee je vinger zo soepel elastiekjes zullen worden! ;-) En ik zal je nog wat verklappen: trek je fitness pakje er ook maar bij aan, want het wordt '''zweten'''' !!! Veel plezier met de cursus, ik mail je nog even!

Hijlco van Merode
Door

Hijlco van Merode

op 18 Feb 2014

Hoi Michel en HJ, ik heb de cursus zo juist besteld, en ben heel benieuwd, het ziet er in ieder geval veel belovend uit. heb je per ongeluk nog wat tips voor vingerspreid oefeningen? alvast bedankt. een warme groet uit een nog steeds koud friesland.

Reactie plaatsen