Kerstliedjes en Sinterklaasliedjes op gitaar

Kerstliedjes en Sinterklaasliedjes op gitaar

Wil je leuke en makkelijke Kerstliedjes en Sinterklaasliedjes op gitaar leren meespelen met handige video’s? Dat komt goed uit want ik heb hieronder de meest populaire liedjes voor je uitgezocht en op een rij gezet. Pas op, want ik ga er af en toe bij zingen 😉

Wat is jouw favoriete Decembernummer?

Laat als reactie jouw favoriete decembernummer achter (onderaan de site) en wellicht zoek ik hem speciaal voor jou uit!

Leuke Sinterklaas en Kerstliedjes (decemberliedjes) met makkelijke gitaar akkoorden

Voordat je gaat beginnen, is het belangrijk om je gitaar even goed te stemmen. Alle akkoorden kun je op de overzichtspagina van de akkoorden vinden.

Goed, om het je makkelijk te maken, heb ik een selectie van decemberliedjes voor je gemaakt met de bekendste Sinterklaasliedjes en Kerstliedjes zoals:

Sinterklaasliedjes op gitaar:

Meespelen met Sinterklaas kapoentje – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met O kom er eens kijken – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met Sinterklaasje bonne bonne bonne – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met Zie de maan schijnt door de bomen – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met Zie ginds komt de stoomboot (in A) – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met Zie ginds komt de stoomboot (in C) – gitaarakkoorden (video)

Kerstliedjes op gitaar:

Meespelen met Mary’s Boy Child – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met Jingle Bells – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met Stille nacht, heilige nacht – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met Do they know it’s Christmas – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met War is over merry X-mas John Lennon – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met Last Christmas – Wham – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met Power of Love – Frankie goes to Hollywood – gitaarakkoorden (video)
Meespelen met Something about Christmas time – Bryan Adams – gitaarakkoorden (video)

Sinterklaasliedjes met simpele gitaar akkoorden

We beginnen met de simpele Sinterklaasliedjes die je in de klas of thuis kunt spelen voor de kinderen als onderdeel van de decemberliedjes reeks!

sinterklaas_liedjes_gitaar_akkoorden_spelen-300x166-min

Sinterklaas Kapoentje – gitaar akkoorden

O kom er eens kijken – gitaarakkoorden

Sinterklaasje bonne bonne bonne – gitaarakkoorden

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht – gitaarakkoorden

Zie de maan schijnt door de bomen – gitaar akkoorden

Zie ginds komt de stoomboot (in A) – gitaarakkoorden

Zie ginds komt de stoomboot (in C) – gitaarakkoorden

Kerstliedjes op gitaar met simpele akkoorden

We gaan verder met de simpele Kerstliedjes die je voor Kerstmis in de klas, thuis of waar dan ook op gitaar kunt spelen als onderdeel van de decemberliedjes reeks!

kerstliedjes_gitaar_akkoorden_spelen-300x167-min

Mary’s Boy Child – gitaarakkoorden


Ik beken je schaamteloos dat ik als klein kind van 5 superblij was met het singletje dat ik van ‘Tante Yvonne’ kreeg: Brown Girl van Boney M. Op zolder speelde ik disco met mijn pickupje en draaide het nummer grijs voor iedereen die het maar wilde horen (het waren eenzame tijden;-). Dit kerstliedje is natuurlijk van heel iemand anders, maar in de versie van Boney M heeft’ie wel de meeste air time gehad. Een prachtig decemberliedje!

Jingle Bells gitaar akkoorden


Ik weet nog goed dat ik stage liep bij de show voor het Lido theater in Amsterdam bij het Leidseplein. Ik meen dat we al in september de studio in moesten om het kerstnummer ‘Jingle Bells’ en ‘Rudolph the Red Nosed Rendeer’ op te nemen. Stond ik daar tussen allerlei super sterren die hun sporen al lang hadden verdiend in de muziek wereld.. Maar goed, in het achtergrond koortje kon ik niet zo heel veel kwaad.

Stille Nacht Heilige Nacht gitaar akkoorden


Ik ben vroeger katholiek opgevoed en tot mijn 9e ging ik geregeld naar de kerk. Hoogtepunt was natuurlijk altijd de “kerst Mis’ tijdens kerstmis. En daarna thuis lekker veel eten. Heerlijk! De kerstdagen erna vond ik ‘om niet door te komen’ maar gelukkig was er al snel de album top 100 die het leed verzachtte. Toch zijn er vele versies van het kerstliedje Stille Nacht Heilige Nacht en ach, laten we het zo zeggen, het nummer hoort er bij en het is leuk als je het op gitaar kunt spelen!

Band Aid – Do They Know It’s Christmas gitaar akkoorden

Band Aid werd in 1984 opgericht door Bob Geldof (Boomtown Rats) en Midge Ure (bekend van Ultravox en Thin Lizzy) om de hongersnood in Ethiopië te bestrijden. Zie het als een enorme ‘Collab’ ofwel samenwerking waarbij alle individuele artiesten zich weer even goed op de kaart konden zetten. Persoonlijk vind ik de uithaal van Bono van U2 legendarisch, maar ook Do They Know It’s Christmas is één van de allerbekendste en best scorende kerstliedjes ever. Te meer om dat het kerstliedje ‘Do They Know It’s Christmas’ ieder jaar weer opnieuw miljoenen keren wordt gedraaid, all over the world! Het bekendste decemberliedje ever, denk ik!

War is over merry X-mas John Lennon – gitaarakkoorden

Last Christmas – Wham – George Michael – gitaar akkoorden

Met de supergrote kersthit “Last Christmas’ scoorde Wham een evergreen, een gouwe ouwe, een tophit die jaarlijks de kassa van de man(nen) nog flink doet rinkelen. Maar eerlijk is eerlijk, het deuntje van Last Christmas blijft je eeuwig bij, het is simpel mee te spelen en de videoclip van Last Christmas was destijds een ware sensatie. Helaas was Georges Michaels 2e Kerstdag 2017 ‘Last Christmas’. Hij overleed op 53-jarige leeftijd.

George Michael staat met Last Christmas en andere nummers al jaren in de Top 2000. Leer hier de belangrijkste Top 2000 nummers meespelen!

Power of Love – Frankie goes to Hollywood – gitaarakkoorden

Something about Christmas time – Bryan Adams – gitaarakkoorden

Hoe dan ook, ik hoop dat je het gezellig vind om met deze kerstnummers mee te leren spelen!!

Waarom het zo leuk is om met Kerst gitaar te spelen

Het valt mij al jaren op dat in de kerst vakantie er veel mensen beginnen met gitaar spelen. Daar waar je in de zomer lekker rond het kampvuur gitaar gaat zitten spelen, kun je in de winter lekker rond het haardvuur gitaar gaan spelen. Heb je geen open haard? Dan is een kaars of een waxine lichtje ook voldoende 😉 Met deze decemberliedjes kom je goed uit de voeten denk ik!

Vooral in de winter en juist na kerst is er volop ruimte om je gitaar te pakken en mee te spelen met Kerstnummers, maar ook bijvoorbeeld met de gouden oude hits die je in de top2000 vaak hoort. Daar staan vaak klassieke gouwe ouwe die uit een tijd komen dat de gitaar nog een dominante rol speelde in de grootste hits.

Optreden en zingen met je gitaar tijdens het kerstfeest

Verder is het natuurlijk zo dat je ook sinterklaasliedjes en kerstliedjes in december kunt spelen bij optredens, bijvoorbeeld als Sinterklaas langs komt, maar beter, als je Kerst ergens met een groep mensen gaat vieren. Met zijn allen zingen bij het gitaar spel is een mooi verbindend element dat goed in deze dagen past.

Muziek maken en zingen op oudejaarsavond

Maar vergeet niet oudejaarsavond. Ook dan kun je prima met elkaar rond het haardvuur zitten en lekker je gitaar erbij pakken en mee spelen met de grootste hits van het afgelopen jaar bijvoorbeeld. Hoe dan ook, het blijft een feest om op je gitaar al deze kerst muziek en grote hits mee te kunnen spelen en zingen!

Decemberliedjes bijzonder

Verder zijn decemberliedjes zo bijzonder om mee te spelen, omdat je ze ieder jaar opnieuw kunt spelen. Ze zijn tijdloos, herkenbaar en wereldwijd in te zetten als smaakmaker voor de juiste sfeer!

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Hijlco van Merode
Door

Hijlco van Merode

op 24 Nov 2020

mijn favoriete kerstnummer is van slade merry xmas everybody

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Feb 2021

Hijlco! Dat is lang geleden. Het is zeker een mooi kerstliedje!

Elly Schout
Door

Elly Schout

op 23 Nov 2020

Fantastisch hoor, ga ze allemaal uit proberen. Mijn favoriete kerstliedje is :being alone at christmas van miss Montreal, zou super leuk zijn om die te kunnen spelen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Feb 2021

Veel plezier met de kerstliedjes en sinterklaasliedjes Elly!

Kim
Door

Kim

op 22 Nov 2020

Ons favorieteiedjeDieren in t stalletje ! Jaja, zo leuk voor de kinderen! Ze loeien, blèren, en blaffen mee 😅 nou ja.. de allerkleinsten dan. Kerst is toch moeilijk om te zingen voor ze helaas

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 22 Nov 2020

Van dat liedje heb ik nog nooit gehoord ;-) Ik zal het er eens op na slaan, dank je!

Elly
Door

Elly

op 22 Nov 2020

Mary’s boy child is mijn favoriet omdat het mij herinnert aan ket kinderkoor en zingen in de nachtmis. Maar ik zal nog hard moeten oefenen om die ook nu zelf te leren spelen al zie ik dat je uitleg heel erg goed is. bedankt voor al deze songs. En voor iedereen een gezellige tijd ondanks C.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 22 Nov 2020

Dank je Elly, dat is ook één van mijn favorieten, maar dan wel in de versie van Boney M, lekker gezellig, dansje doen, etc. Ik ben net van de Corona af, maar heb er 5 weken last van gehad. Stay safe!

Evelien Schipper
Door

Evelien Schipper

op 03 Nov 2018

Mijn lievelingskerst lied is Komt allen te samen. Het geeft een fijn kerst gevoel en kerst vier je toch het beste samen ;)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 05 Nov 2018

Hoi Evelien,Ja, kerst vier je inderdaad beter samen. Vorig jaar heb ik op 1e kerstdag geholpen bij een kerk in Amsterdam waar daklozen en eenzame ouderen kerst konden komen vieren. Zo mooi om te doen..Dit jaar wilde ik weer kerst vieren in mijn oude kerk in Amstelveen, maar die... is helaas bijna helemaal afgebrand een paar weken geleden.Hoe dan ook, we noteren als jouw favoriete kerstnummer: Komt allen te samen. Of tezamen in modern Nederlands. Dank je wel! Michel

Pieter
Door

Pieter

op 03 Nov 2018

Bijzonder leuk deze geste om Sinterklaas en Kerstliedjes te spelen. dank daarvoor.Mijn favoriet is, ook na de Kerst, Power off LOve

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 05 Nov 2018

Hoi Pieter,Ja, het past bijna alweer in de tijd van het jaar he om gestes te maken ;-) en dan leken kerst- en sinterklaasliedjes me wel gepast.. We noteren: de Power of Love van Frankie goes to Hollywood. Een goede keuze wat mij betreft!Groeten Michel

Carmelita Stoutjesdijk
Door

Carmelita Stoutjesdijk

op 02 Nov 2018

Wat leuk hier ga ik zeker wat mee doen. Heel leuk om te spelen en te zingen met de kids. Minj keuze is Mary's Boy Child. Maar de andere liedjes ga ik ook oefenen. Ik kan in deze mail de filmpjes toch lange tijd bekijken om te oefenen neem ik aan. Super bedankt voor de info.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 02 Nov 2018

Leuk dat je deze kerstliedjes en sinterklaasliedjes gaat oefenen. Je kunt de video's inderdaad bekijken en dan meespelen met de kerstliedjes. En vergeet Sint Nicolaas natuurlijk niet he?!! De goedheiligman moet ook toegezongen worden, nietwaar?Dank voor het doorgeven van je favoriete kerstnummer in ieder geval!

Carmelita Stoutjesdijk
Door

Carmelita Stoutjesdijk

op 02 Nov 2018

Dat wordt oefenen geblazen maar heel leuk om te doen. Blijven deze lessen online staan zodat ik kan oefenen om ze met de kinderen te zingen? enig !! Mijn keuze is Mary's Boy Child. Daar ga ik alseerste mee aan de slag. Maar de rest natuurlijk ook. Bedankt hoor.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 02 Nov 2018

Hoi Carmelita, de video's blijven inderdaad wel even online staan. Ik heb er ook een handboek bij gemaakt en dat kun je binnenkort kopen.

Zeger
Door

Zeger

op 02 Nov 2018

Voor mij is het kerstliedje ‘stille nacht’ het mooist!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 02 Nov 2018

Dank je wel Zeger!! Kun je hem al meespelen?

Marianne
Door

Marianne

op 01 Nov 2018

Wat leuk, zoveel liedjes om mee te oefenen. Mijn leukste Kerstliedje is Let it Snow. Het is altijd vrolijk en stemmig, ook zonder sneeuw. Alvast een fijne decembermaand en groetjes van Marianne

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 02 Nov 2018

He Marianne, bedoel je Let it Snow van Dean Martin? Ik bedacht me net dat Let it GO van Frozen misschien ook wel leuk is voor kinderen om mee te leren spelen..Dank je wel, ik ga de akkoorden van Let is SNOW ook eens uitzoeken, kijken of je die makkelijk mee kunt spelen.Michel

Sandra De Visser
Door

Sandra De Visser

op 01 Nov 2018

Zodra ik “All I want for Christmas” van Mariah Carey hoor is de Kerst voor mij begonnen!! Merry Christmas alvast!!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Sandra! Ja het is even afwachten wanneer die weer te horen is.. Zal binnenkort wel het geval zijn.Dank je wel!

Hugo Arnou
Door

Hugo Arnou

op 01 Nov 2018

mijn lievelingsnummer staat er (behoudens vergissing mijnerzijds niet bij), maar misschien is het te ingewikkeld om te spelen op gitaar het is namelijk " Coming Home for Christmas" van Chris Rea.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Hoi Hugo, dank je wel, dat is inderdaad een lekker nummer, beetje veel piano, maar ik ga er eens naar kijken!

René Scholte
Door

René Scholte

op 01 Nov 2018

Sinterklaas van het goede doel

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Jes!!! Dank!

Scholte
Door

Scholte

op 01 Nov 2018

Weet niet hie die heet maar gaat zo : Sinterklaas, wie kent hem niet Sinterklaas Sinterklaas en natuurlijk zwarte piet

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Okay van het goede doel be(doel) je! thx!

Joost
Door

Joost

op 01 Nov 2018

Zie de man schijnt door de bomen!!Onmisbaar deze pagina! Die staat tot en met de kerst als startpagina op mijn laptop!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Kijk Joost, dank je wel! Fijn dat ik je er een plezier mee heb gedaan. Ik heb nog een mooie bundel met de papier muziek ervan, hou je ogen en oren maar even open want binnenkort kun je die ook krijgen. Dan kom je goed beslagen ten ijs (of sneeuw)(of regen) of..

Wies jonkman van der burgh
Door

Wies jonkman van der burgh

op 01 Nov 2018

Stille nacht speel ik in A E E7 A A7 D A E A A7 D A A E E7 A E A. En ja de sinterklaasliedjes en kerstliedjes speel ik straks weer op het werk, naast de andere liedjes. En natuurlijk met de kleinkinderen.Oh en echt heel stil is het hier niet hoor in het centrum ;-)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Okay dat zijn makkelijk akkoorden om te spelen! Veel plezier dan maar met de kinderen en het werk!

Wies jonkman van der burgh
Door

Wies jonkman van der burgh

op 01 Nov 2018

E7 akkoord moet je wel even met 4 vingers pakken als je tokkelt anders hoor je het verschil niet.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

kan ook met drie vingers maar de hoge toon maakt inderdaad het verschil in dit liedje

Wies jonkman van der burgh
Door

Wies jonkman van der burgh

op 01 Nov 2018

Geweldig leuk Michel. Heel blij mee ;-) Mijn favoriet is stille nacht omdat ze dat hier in de kerstnacht midden op straat spelen, 2 trompettisten, zo geweldig mooi in de stilte.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Oef met trompet, ja dat moet bijzonder klinken! En bij jullie is het natuurlijk echt stil ;-) Ik woon op een 10 kilometer van Schiphol en een paar kilometer vanaf de A9, A1, A2 en A4 dus zo stil is het niet bij mij. Stille nacht dus! Kun je die ook meespelen? Misschien kun je dan dit jaar wel aanschuiven bij de trompetters!Veel plezier en hoewel het nog lang geen kerst is, alvast veel speelplezier!

Wies jonkman van der burgh
Door

Wies jonkman van der burgh

op 01 Nov 2018

Geweldig leuk Michel. Ik heb deze liedjes allemaal wel en kan ze ook spelen. Maar met deze versie van jou is het veel makkelijkker om ze uit het hoofd te spelen. Als ik het begin akkoord heb volgt de rest vanzelf. Dus.... heel erg blij mee ,-)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Dank je Wies, graag gedaan. Welk nummer vind je het mooist en lukt het ook om die mee te spelen? En het zijn inderdaad makkelijke nummers. Jij zit in december geramd!Ga je ze ook spelen op je werk? Dank en laat nog even horen wat je het mooiste nummer vindt!

Hetty
Door

Hetty

op 01 Nov 2018

Tja, wat is mijn favoriete? Michel zelf! 👍🏻 Fantastisch zoals jij de lessen presenteert en ik zou graag langer les willen hebben. Als je praat over een favoriet liedje dan bijvoorbeeld: Happy X-mas van John Lenon 😉

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Hoi Hetty, dank je voor je complimenten. Er gaan zeker meer lessen komen, en deze lessen zijn daar een voorbode op. John Lennon is natuurlijk een prachtig nummer. Je hebt helemaal gelijk. Volgens mij deed hij dit nummer samen met Yoko Ono maar helemaal zeker ben ik daar niet van.Veel plezier met het meespelen!

Richy
Door

Richy

op 01 Nov 2018

Favondeten zijn toch wel van wham en Chris rea. Keiharde meezinegers! !!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Hee Richy, pas op met je 'meezinegers' . In de hele zwartepieten discussie ligt dat erg gevoelig ;-) Maar je bedoelt natuurlijk meezingers! En ja, je hebt helemaal gelijk! Dat zijn super lekkere nummers om mee te brullen! Dank je WEl!

Rob Duijvekam
Door

Rob Duijvekam

op 01 Nov 2018

Ondanks alle drukte is leuk om in de spaarzame vrije tijd met mijn kleindochter te oefenen. Ze wil het ook graag proberen. En wie ben ik om het tegen te houden 😉

Rob Duijvekam
Door

Rob Duijvekam

op 01 Nov 2018

Sorry was het favoriete liedje vergeten. En even heel klef maar de Power of love was de eerste kerst met ons vieren als gezin en ben nog steeds trots op mijn vrouw en meiden

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Kijk dat is goed nieuws Rob! Dat was wel heel ver weg, ergens begin jaren negentig? Ach nou, Kerstmis zelf was natuurlijk NOG veel verder weg! Dank je wel en veel plezier met de liedjes. Ze zijn echt heel makkelijk mee te spelen!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Nou Rob, dan ben ik benieuwd wat het favoriete kerstliedje van je kleindochter is! Leuk dat jullie samen gaan spelen!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Goed ik zal jullie laten zien wanneer je een leuke prijs kunt winnen: Mijn favoriete kerstnummer is Last Christmas van George Michael (Wham). Ik weet nog goed dat het een keer in februari of maart eindelijk eens een keer begon te sneeuwen, na een compleet verregend kerstfeest in december. Om optimaal van de sneeuw te genieten ben ik op mijn fiets gesprongen en heb ik keihard Last Christmas op gezet. Het was meer "late Christmas" maar het deed mij er niet toe, ik heb heerlijk romantisch in mijn eentje nagenoten (is dat een woord?) van de after-kerstmis stemming. "Deel jouw herinnering hier ook en maak kans op het gratis online les pakket!

Jean-Jacques
Door

Jean-Jacques

op 01 Nov 2018

Ontzettend leuk! We hebben tot aan de kerst zo oefenstof genoeg.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Ja, en daarom moet je er vandaag al aan beginnen, zeker als je met Sinterklaas al wat liedjes wilt kunnen spelen! Succes er mee, maarrrrr als je een prijs wilt winnen, moet je me wel vertellen welk Sinterklaasliedje of Kerstliedje je favoriete nummer is. En... waarom! Wat voor herinneringen je er aan hebt enzo.. ik zal zo eens een voorbeeld geven!

Eline
Door

Eline

op 01 Nov 2018

Aaah echt super leuk dit!! Hier kunnen we de komende periode lekker mee aan de slag <3

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Maar... welke is jouw favoriet!? Want zo maak je geen enkele kans op een prijs :-)

Regor
Door

Regor

op 22 Nov 2020

Blue blue chrismas van Elvis

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 22 Nov 2020

Goeie, dank je wel. Lekker op de gitaar om mee te spelen!

Eline
Door

Eline

op 01 Nov 2018

Stille nacht! Die geven me de echte ouderwetse nostalgische kerstgevoelens <3

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Nov 2018

Hoi Eline, dat is duidelijke taal. Heerlijk dat kerstgevoel, niet waar?! Dank je wel!

Reactie plaatsen