arrow_drop_up arrow_drop_down
19 februari 2014 

Schrijf je liedje in 10 minuten

Laat je verbeelding spreken (en zingen)

Het begint bij de verbeelding. Elk liedje, elke symfonie, elk muziekstuk begint met verbeelding. De verbeelding van de schrijver, maker, componist of producer. Die heeft zich een plaatje voorgesteld van wat er moet gaan klinken, waar de tekst over moet gaan, welk tempo, maatsoort of toonsoort. Of er veel gitaren, drums of toetsen klinken of juist een band met blazers erbij. Alles wat je hoort in muziek is ooit bij iemand als een idee ontstaan; als een verbeelding.

Wachten tot je een ons weegt

Moet je als Singer Songwriter dan wachten tot die verbeelding komt? Wachten tot de vonk overslaat en dan als een bezetene gaan schrijven? Ja, dat kan. Maar mensen die daar op wachten, wachten vaak heel lang en meestal komt er niets uit.

Mediteren op je liedje, het werkt!

mediteren bij muziekWat je ook kunt doen, is het stimuleren van je verbeelding, je creativiteit. Je kunt deze aan het werkt zetten.  Zit je bijvoorbeeld in de trein of in de bus probeer dan eens te ‘mediteren’ op je liedje:

– Hoe wil dat je liedje gaat klinken?
– Welke taal heeft het?
– Welk tempo heeft?
– Hoe lang zou het moeten zijn?

 

Alles is goed!

Het leuke aan dit ‘mediteren’ is dat alles wat je bedenkt, goed is. In deze fase sta je jezelf toe om alles wat je bedenkt goed te vinden. Niets weeg je af of redigeer je, want dat is vaak killing voor je creativiteit en je verbeelding.

De stoompan methode

stoom pan methodePlan eens 10 minuten in om alles op te schrijven over je liedje. En na precies tien minuten leg je je pen neer. Gefeliciteerd! En nu pas mag je al je ideeën onder het vergrootglas leggen. Je mag je ideeën wegen en beoordelen. Vanaf nu mag je keuzes maken.

Zo begint eigenlijk het proces van liedjes schrijven.

Schrijf geen mooie liedjes!

En ik geef je nog één heel belangrijke tip mee: probeer het schrijven van een ‘mooi’ liedje te vermijden. De opdracht om een ‘mooi’ liedje te maken, weegt zo zwaar op je onderbewuste dat je daarmee je muzikale flow om zeep helpt.

Doen, en niet denken!

Schrijf, maak en produceer wat in je opkomt. Of het een mooi lied wordt zien we daarna wel weer.

Er komt altijd weer een nieuwe kans.

 

Op je muzikale vrijheid, Marco C.

 

Marco C. de Bruin verzorgt de cursus “Singer Songwriter worden” en is free lance componist en geeft les op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Meer info op www.lerencomponeren.nl

 

 

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Joke Oude Elferink
Door

Joke Oude Elferink

op 21 February 2014

Een sing song writer met gitaar is een wens voor het komend jaar

Joke Oude Elferink
Door

Joke Oude Elferink

op 23 February 2014

De sing-song-writer met gitaar heeft een wens voor het komend jaar Zou het hard op willen zingen Wanneer gaan we beginnen?

Joke Oude Elferink
Door

Joke Oude Elferink

op 31 July 2014

Mijn droom is in vervulling gegaan en schrijf vandaag mijn eerste liedje met twee akkoorden: Hoe verzinnen ze het. De Akkoorden zijn D en G met een slagritme, dus zo makkelijk mogelijk. D: Soms droom ik op de - fiets in bed of bad - G: En hoor muziek - maar weet niet wat - D: En dacht Singer-Song - gaat van start - G: met M&M - wat een kans is dat - D: "Ga er voor" - is hun advies - G: geven ook - een goed advies - D: Speel twee akkoorden - in een lied - G: vierkwarts maat - vergeet dat niet! D: Gebruik je oren - luister goed - G: Dan leer je snel - hoe het moet.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 31 July 2014

Joke, dut wordt een wereldhit! Wanneer zet je het nummer op YouTube?

Reactie plaatsen

We gebruiken koekies..