Alles over de gitaar versterker

Alles over de gitaar versterker: sta je op het punt een gitaar versterker te kopen, of heb je er al eentje gekocht en wil je er álles uithalen? Dan raad ik je aan om deze informatie goed door te lezen en de video met uitleg te bekijken. Heb je vragen? Laat ze dan onder de pagina als reactie achter. 

Wat voor gitaar versterkers zijn er?

Wil je je verder ontwikkelen als gitarist of ben je van plan de buren nu écht definitief weg te pesten, dan is de aanschaf van een versterker een goede keuze. Er zijn heel veel verschillende versterkers. Grofweg is de verdeling: 

  • is de versterker voor een elektrische gitaar of een ander soort gitaar
  • hoe hard moet de versterker kunnen (Watt)
  • wat voor effecten zitten er standaard op de versterker (denk aan flanger, chorus)
  • wil je een gewone of een buizen versterker
  • en als laatste: wat voor kleur vind je mooi en past de versterker bij de gitaar

Zoek hier je favoriete versterker uit

Versterker voor akoestische gitaar

Laten we met de versterker voor een akoestische gitaar beginnen. Je akoestische gitaar moet dan wel elektrisch-akoestisch zijn. In dat geval zit er een element ingebouwd met een batterij, en die geeft het signaal 1 op 1 door aan de versterker. 

De originele klank van de gitaar blijft dan behouden en wordt sowieso versterkt en in sommige gevallen ook verbeterd, bijvoorbeeld met extra bass, treble of een galm. Heb je geen element in je akoestische gitaar, dan kun je die soms wel los kopen, maar het is dan aan te raden om een goede microfoon voor de klankkast van je akoestische gitaar te zetten en dit geluid te versterken.


Versterker voor elektrische gitaar 

Als je het hebt over een versterker voor een elektrische gitaar, heb je het eigenlijk over twee delen:

  1. de versterker zelf
  2. de speakerkast

De meest gebruikte versterkers zijn eigenlijk een combinatie van een versterker én een speakerkast en worden officieel gitaarversterker combo's genoemd.

Een elektrische gitaar geeft niet (of in ieder geval nauwelijks) een akoestisch signaal af, maar bevat elementen die de trillingen van de verschillende snaren opvangen en doorspelen naar de versterker. Afhankelijk van de body van je gitaar en de elementen, heeft iedere gitaar een eigen klankkleur.

Die wordt doorgespeeld naar de versterker via een simpel snoer (en steeds vaker draadloos) en afhankelijk van de instellingen van je versterker komt het geluid versterkt én verrijkt uit de speakerkast. 


Wat voor muziek speel je met een gitaarversterker?

Je kunt natuurlijk allerlei soorten muziek spelen via een versterker, maar het ligt voor de hand dat je met je elektrische gitaar slagritmes, solo's, licks, hooks en andere typische elektrische gitaar muziek speelt. 

Zodra je de settings van je versterker gaat gebruiken of met pedalen speelt, kun je ook metal, heavy metal maar ook muziek als blues en rock'n' roll spelen. Tegelijkertijd: als je in een band speelt, ontkom je er niet aan om je gitaar te versterken, tenzij je in een een band zonder drummer zit met panfluiten en vage zangers..  


Zoek hier je favoriete versterker uit



Gitaarversterker merken

Er zijn diverse merken en iedereen zal, net als met gitaren, zijn eigen voorkeur hebben. Denk aan Fender, Marshall, Behringer, Peavey, Vox en talloze onbekendere merken die meestal wat goedkoper zijn, maar prima dienst doen als je begint met gitaar spelen.


Gitaarversterker kiezen

Welke moet je dan kiezen? Nou, eerlijk gezegd kan ik je twee dingen adviseren:

  1. zoek van je favoriete muziek met je favoriete gitaarklant een video op of informatie op internet en zoek uit welke gitaar er met welke versterker er wordt gebruikt
  2. ga naar een speciaalzaak en laat je informeren en luister goed. Zeker als je wat meer budget te verspijkeren hebt, loont het de moeite om er een leuk dagje uit van te maken

Wat kost een gitaarversterker en waar moet je op letten

Het is met versterkers net als met auto's. Op marktplaats vind je de goedkoopste, zodra je een nieuwe versterker wilt kopen is de prijs ongeveer vanaf €50. Dan heb je niet veel overigens. 

Let er op dat je naast je versterker ook meteen een paar snoeren koopt. Niet te lang, want die draad raakt alleen maar in de knoop. En niet te kort, want dan kun je niet het publiek in lopen tijdens je spetterende gitaarsolo ;-) 

Waar je wel écht op moet letten, is het aantal Watt. Wil je thuis in de huiskamer oefenen en niet je huisgenoten / buren / het hele blok / de hele buurt tegen je krijgen, koop dan een versterker van een paar Watt. Dat komt je geluidskwaliteit ten goede en zo'n versterkertje neemt niet al te veel ruimte in. Voordeel is dat je hem ook prima als theetafeltje kan gebruiken als deze bevlieging weer voorbij is. 


Zoek hier je favoriete versterker uit



Hoe werkt een gitaar versterker

Eigenlijk heel simpel maar om een hoop ge'plop' en een gehoorbeschadiging te voorkomen moet je dit stappenplan volgen:

  1. Doe het snoer in je gitaar
  2. draai het uitvoer volume op je gitaar naar 1 of 2
  3. doe het andere einde van het snoer in je versterker
  4. doe dan pas de versterker aan

Mocht je het anders doen, loop je de kans op een fatale beschadiging van je versterker (jammer, maar die kan je wel weer nieuw kopen) of je oren (die zijn wat minder makkelijk te vervangen).


Video met uitleg over de elektrische gitaar versterker



Uitleg over de knoppen op je versterker

Op een versterker zitten veel knoppen. Volume, Gain, Tone, Bass, Treble, Effects, Gain, Chorus

Volume knop op je versterker

We beginnen met de volume knop. Zet hem altijd zacht als je begint. En stem hem af op het volume van je elektrische gitaar. 

Gain knop op je versterker

De gain knop is een soort extra volume knop, maar kan het geluid vaak 'oversturen'. Dit werkt als een soort distortion waarbij het geluid krakerig wordt en goed te gebruiken valt in de wat heftigere muzieksoorten.


Tone knop op je versterker

Een tone knop is vaak een knop die varieert van 'veel bas' naar 'veel hoog (treble)'.

Bass knop op je versterker

De bas knop op je versterker kun je gebruiken om een diep en vol geluid te krijgen. Vaak kun je dit in combinatie met de knoppen op je gitaar optimaliseren.

Treble knop op je versterker

De treble knop zorgt voor de hoge tonen. Zelf hou ik van veel dynamiek en heb ik vaak flink veel bas én flink veel treble in mijn voorkeuren staan. 


Zoek hier je favoriete versterker uit