Gitaar snaren vervangen

Hoe vervang je zelf een gitaarsnaar of al je gitaarsnaren handig?

Iedere beginnende gitarist heeft er mee te maken: op een gegeven moment moet je je snaren van je gitaar vervangen. Maar hoe doe je dat op een handige manier?Wanneer je snaren niet meer goed klinken dan is het tijd om ze te vervangen. Door veroudering, transpiratie en/of slijtage door bijvoorbeeld een plectrum gaan de snaren steeds meer achteruit. Je kunt ook om de zoveel tijd standaard je snaren vervangen. De snaren van een gewone gitaar kun je ongeveer 25 uur bespelen, voordat ze aan vervanging toe zijn. Hoewel ik ze er ook wel eens wat langer op laat zitten hoor..

Je gitaar klinkt als nieuw, maar...

Wat kan er allemaal misgaan met het vervangen van gitaar snaren? Ik kan je verklappen dat je het jezelf behoorlijk lastig kan maken. De meest gemaakte fout is dat je een snaar verkeerd bevestigt en dat deze later los gaat, tijdens je ultieme optreden.

Een nog grotere ramp

Maar het kan nog veel erger. Bijvoorbeeld al je snaren in één keer vervangen, zodat je weken lang je gitaar loopt te stemmen en bij iedere noot die je speelt je af moet vragen hoe lang deze nog zuiver klinkt.Zo moet het dus niet.

Gitaar snaren vervangen met een handige uitleg video

Veel cursisten van gitaarles.nl vragen hoe ze hun gitaar snaren kunnen vervangen. Een setje snaren kopen is natuurlijk eenvoudig, maar het vervangen van de snaren is iets moeilijker. In de onderstaande instructievideo leg ik je stap voor stap uit wat je wel en wat je niet moet doen. Als je je snaren goed vervangt, zul je daar enorm veel en enorm lang plezier van hebben.Bekijk hier de video of lees hieronder verder.

Vervang je gitaarsnaren op een handige manier: de belangrijkste tips

De belangrijkste tip die ik je kan geven: vervang je snaren op tijd en trek er een weekje voor uit. Een Week? Ja, een week!Want.. je gaat al je snaren vervangen. Als je dat in één keer doet, dan ben je de komende dagen alleen maar je gitaar aan het stemmen en kom je niet aan spelen toe. Het is natuurlijk anders als er een snaar knapt en die vervang je snel even. Dus.. een week.

Zo vervang je je snaren (volg de strategie van top gitaristen)

  1. zorg er voor dat je de goede snaren koopt. Houd rekening met dikte, klank en vooral: welke gitaar heb je? Zet dus geen ijzeren snaren op een akoestische gitaar want dan kun je hem bij het oud vuil zetten
  2. Vervang de A-snaar (dat is de tweede snaar vanaf boven gezien) door hem langzaam aan los te draaien waarna je hem los kunt maken. Ik bewaar mijn oude snaren altijd nog even voor het geval... er een snaar knapt en ik nog geen vervangende snaar heb
  3. maak nu meteen je hals en de kop van de gitaar even schoon, je kunt er goed bij
  4. als het kan, smeer je stemmechanisme nu ook meteen even
  5. dan bevestig je de A-snaar. Eerst op de brug op je gitaar. Bekijk de video hoe je je snaar daar vast maakt, want dat verschilt per snaar en per gitaar
  6. dan leid je de snaar naar het stemmechanisme. Bevestig de snaar dusdanig dat hij zichzelf vast draait
  7. nu komt de grote truc, je gaat de snaar aandraaien tot hij gestemd staat. Is dat de grote truc? Nee, want je draait nu de snaar minstens nog vier rondjes van de stemplug  strakker.
  8. Vervolgens doe je dit met de G snaar (twee snaren verder) en de hoge E snaar (ook weer twee snaren verder)
  9. Nu loop je de nieuwe snaren nog even na en span je ze nog twee rondjes van de stemplug strakker.
  10. Zet je gitaar nu weg en ga wat leuks doen. Vanavond ga jij namelijk NIET meer gitaar spelen!

De volgende dag

Nu kun je je gitaar ter hand vatten, en nog een keer stemmen. Daar kun je natuurlijk je stemapparaat voor gebruiken, maar omdat de voorgaande snaar hebt laten zitten, kun je ook stemmen op gehoor aan de hand van de bestaande snaren. En daarom hebben we ze niet allemaal in één keer vervangen!

Drie dagen later

Nu is het tijd om de andere snaren te vervangen. Vervang vandaag de E snaar (bovenste) , de D snaar en de B snaar en zet ook vanavond je gitaar weer weg. Ga fonduen, barbecuen, voetbal kijken of tennissen, huiswerk maken, Netflixen of iets anders wat wél gaat lukken die avond.

De volgende dag

Volgens mij zitten we nu op dag 3 of 4.  De snaren die je als eerste vervangen hebt, zijn nu wel goed gestemd en ontstemmen niet meer tijdens het spelen. De snaren die je gisteren vervangen hebt, echter wel. Dus die ga je vandaag als een gek stemmen.

Twee dagen later

Nu zijn we een week verder. Alle snaren van je gitaar zijn vervangen en je kunt er weer lustig op los spelen!
Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Johny clenaerts
Door

Johny clenaerts

op 12 Jun 2019

Ik heb vandaag de dunste snaar van mijn gitaar vervangen maar toen ik vroeg aan de verkoper voor de dunste snaar toen zei hij moet het een metalen of een nylon snaar zijn ik zei een metalen en toen zei hij ge kunt ook 3 metalen en 3 nylon snaren op een gitaar zetten nu vraag ik me af waarom doen ze dat michel gij weet misschien waarom ze dat doen dat zou ik graag willen weten groetjes

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 08 Jul 2019

Hoi Johny, dat hangt van je gitaar af. Een akoestische, spaanse gitaar heeft nylon snaren. Een Western en een elektrische gitaar hebben ijzeren snaren.

anneke
Door

anneke

op 25 Feb 2016

gaaf die snaren vervangen 1 en 2 wil graag op de hoogte blijven

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 09 Jul 2014

Deze vraag kwam van Emiel op mijn oude site, mijn reactie zie je er direct onder: Hallo Michel. Ik word over twee weken 80 jaar en mijn familie vraagt steeds wat wil je nu voor je verjaardag. Nu zou ik graag de akkoorden van de in mijn tijd populaire nummers willen leren en liefs ook nog in verschillende toonsoorten. Heb jij hier lessen of een programma voor? De akkoorden van de 1e 10 lessen heb ik nu al aardig onder controle. Maar de moderne pop songs ken ik niet. Ik beleef veel plezier aan het gitaar spelen vast ritueel voor het slapen eerst minstens 10 min akkoorden oefenen. Hoop op een positief antwoordMijn reactie:Hoi Emiel, Wat een fantastische vraag! Ik denk dat je even naar de nummers moet kijken die je bij mijn andere cursussen leert meespelen, daar zitten ook wat minder moderne nummers bij. Je kunt ze hier zien. laat maar weten of je dat leuke nummers vindt, dan laat ik je zien waar je wat kunt bestellen of proberen: https://gitaarles.nl/lesinhoud/

Hans
Door

Hans

op 30 Jan 2014

ok en hoevaak vervang je je snaren normaliter en zijn er voor steelstrings nog andere belangrijke aandachtspunten?

Michel Penterman
Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 30 Jan 2014

Dank je Hans! Daar gaan we de volgende keer dieper op in! Michel

Reactie plaatsen