We use cookies

Page content

Gitaar snaren vervangen

Gitaar snaren vervangen

Iedere beginnende gitarist heeft er mee te maken: op een gegeven moment moet je je snaren van je gitaar vervangen. Maar hoe doe je dat op een handige manier?

Wanneer je snaren niet meer goed klinken dan is het tijd om ze te vervangen. Door veroudering, transpiratie en/of slijtage door bijvoorbeeld een plectrum gaan de snaren steeds meer achteruit. Je kunt ook om de zoveel tijd standaard je snaren vervangen. De snaren van een gewone gitaar kun je ongeveer 25 uur bespelen, voordat ze aan vervanging toe zijn.

Je gitaar klinkt als nieuw, maar…

Wat kan er allemaal misgaan met het stemmen van een gitaar? Ik kan je verklappen dat je het jezelf behoorlijk lastig kan maken. De meest gemaakte fout is dat je een snaar verkeerd bevestigt en dat deze later los gaat.

Een nog grotere ramp

Maar het kan nog veel erger. Bijvoorbeeld al je snaren in één keer vervangen, zodat je weken lang je gitaar loopt te stemmen en bij iedere noot die je speelt je af moet vragen hoe lang deze nog zuiver klinkt.

Zo moet het dus niet.

Gitaar snaren vervangen met een handige uitleg video

Veel cursisten van gitaarles.nl vragen hoe ze hun gitaar snaren kunnen vervangen. Een setje snaren kopen is natuurlijk eenvoudig, maar het vervangen van de snaren is iets moeilijker. In de onderstaande instructievideo leg ik je stap voor stap uit wat je wel en wat je niet moet doen. Als je je snaren goed vervangt, zul je daar enorm veel en enorm lang plezier van hebben.

Bekijk hier de video

 

Comment Section

5 reacties op “Gitaar snaren vervangen


Door anneke op 25 februari 2016

gaaf die snaren vervangen 1 en 2 wil graag op de hoogte blijven


Door Michel Penterman op 9 juli 2014

Deze vraag kwam van Emiel op mijn oude site, mijn reactie zie je er direct onder:
Hallo Michel.
Ik word over twee weken 80 jaar en mijn familie vraagt steeds wat wil je nu voor je verjaardag. Nu zou ik
graag de akkoorden van de in mijn tijd populaire nummers willen leren en liefs ook nog in verschillende toonsoorten.
Heb jij hier lessen of een programma voor? De akkoorden van de 1e 10 lessen heb ik nu al aardig onder controle. Maar de moderne pop songs ken ik niet.
Ik beleef veel plezier aan het gitaar spelen vast ritueel voor het slapen eerst minstens 10 min akkoorden oefenen. Hoop op een positief antwoord

Mijn reactie:

Hoi Emiel,
Wat een fantastische vraag! Ik denk dat je even naar de nummers moet kijken die je bij mijn andere cursussen leert meespelen, daar zitten ook wat minder moderne nummers bij.
Je kunt ze hier zien. laat maar weten of je dat leuke nummers vindt, dan laat ik je zien waar je wat kunt bestellen of proberen: https://gitaarles.nl/lesinhoud/


Door Hans op 30 januari 2014

ok en hoevaak vervang je je snaren normaliter en zijn er voor steelstrings nog andere belangrijke aandachtspunten?Plaats een reactie


*