Zelf een nummer schrijven moeilijk? Hoezo?!
04 februari 2014 

Zelf een nummer schrijven moeilijk? Hoezo?!

Het is de droom van iedere gitarist. Doorbreken met je eigen compositie. Als Singer Songwriter op de bühne staan en je publiek toezingen. Pinkpop halen met je pareltje. Maar hoe moeilijk is dit nou eigenlijk?

Wereldhits met maar 4 akkoorden

Als je onderstaande video bekijkt, lijkt het wel alsof er niet meer dan vier akkoorden nodig zijn om een wereldhit te scoren. De Australische Comedygroep ‘Axis of Awesome’laat binnen 5 minuten op hilarische wijze allemaal tophits voorbijkomen. Die éen ding gemeen hebben: ze hebben maar 4 akkoorden..

Is het echt zo simpel?

Nu rijst de vraag ongetwijfeld bij je: is het echt zo simpel? Het antwoord is Ja. En het antwoord is Nee..

Simpel een leuk melodietje schrijven

Het is inderdaad niet ingewikkeld om een leuk melodietje te bedenken. Je speelt wat akkoorden op je gitaar, zingt daar wat bij en voila: een song met hitpotentie is geboren. Je kunt dit nummer performen op de manier die jij wilt. Live, erbij zingen, iemand anders laten zingen. je neemt het op met je iPad.. en klaar is Kees.

Wat maakt van een simpel melodietje een hit

Hier kom je in wat zwaarder vaarwater. En dat is misschien een understatement. Je hebt natuurlijk met een enorme concurrentie enerzijds te maken en anderzijds met een mondiale markt die je moet kunnen bedienen. Je moet marketing inspanningen verrichten, de juiste contacten hebben, geluk én doorzettingsvermogen hebben, kortom, je moet wel echt willen om een wereldhit te scoren. En toch..

Youtube, Facebook, Twitter, Soundcloud als versneller

Gitaarles op youtubeToch heb je tegenwoordig bijzonder veel middelen tot je beschikking die je op weg kunnen helpen. Zo zul je niet de eerste zijn die via Youtube doorbreekt. Mijn eigen kanaal heeft momenteel een bescheiden en kleine 2.000.000 weergaven. Als echte artiest kun je die cijfers al snel verdubbelen. Maar ook andere netwerken kunnen prima fungeren om jouw Singer Songwriter talent door te laten sijpelen.

Wat heb je dan nog meer nodig?

Toch is een goed nummer schrijven niet een kwestie van ‘maar wat aanklooien’. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk te weten uit welke componenten een nummer bestaat. En in welke volgorde je die toepast.

Welke elementen kun je als Singer Songwriter gebruiken?

De volgende elementen komen in bijna alle nummers voor. Ze zijn de bouwstenen van een hit.

Denk aan:
– Intro
– Refrein
– Couplet
– Bridge
– Outro

3 kwarts of 4 kwarts maat

Een ander belangrijk onderdeel is de maat die je gebruikt. Ga je voor een lekker dancable nummer? Dan heb je met een 4 kwartsmaat te maken. Of schrijf je liever een echte kampvuurkraker? Dan is een 6/8 maat geschikt.

Welke akkoorden

Daarnaast heb je ook nog een heleboel akkoorden die goed samen gaan en elkaar vlekkeloos opvolgen. Maar je kunt ook spelen met mineur (triest, emotie) en majeur akkoorden (vrolijk).

Het belang van een goede tekst

Het schrijven van een goede tekst is een ander belangrijke zaak. Wil je internationaal doorbreken? Dan zou ik geen Nederlands zingen. Maar wil je juist in Nederland scoren, dan is wellicht Engels geen goed idee.

Cursus Singer Songwriter op gitaar en piano

Al dit soort elementen hebben we in een hele leuke cursus behandeld. Wat moet je hiervoor kunnen? Het is handig als je de basis, vervolg en gevorderden cursus hebt gedaan (nu voordelig als combinatie aan te schaffen).

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Reactie plaatsen