A Horse With No Name op gitaar leren mee spelen

In deze tutorial leer je alle akkoorden en technieken waarmee je het (overigens simpele) nummer A horse with no Name van America heel makkelijk op gitaar kunt leren mee spelen. We hebben het makkelijk voor je gemaakt, je kunt naar ieder hoofdstuk in de video gaan met je muis!


Tutorial video A Horse with no Name op gitaar leren meespelen met makkelijke akkoorden

Deze tutorial is opgeknipt in hoofdstukken, die je te zien krijgt als je met je muis over of vinger op de video klikt. Wel zo makkelijk!


01:59 Muzikaal intro met akkoorden schema’s in Chordify meespelen met een backing track

Tijd in de tutorial: 01:59

Vandaag behandelen we het nummer A Horse With No Name van America. Het staat hoog in de Top 2000 en is een gepast nummer. Er zitten maar twee akkoorden in en de aanslag is vrij simpel. Voordeel: als je het intro kunt spelen, kun je ook het refrein en het couplet spelen. We hebben een backing track in Chordify toegevoegd.

We gaan niet al te lang naar de akkoorden kijken maar wel even veel tijd besteden aan de rechterhand. We bouwen het nummer op van simpel naar moeilijker zodat je het nummer mee kunt spelen zoals je hem in het echt hoort. We kijken ook naar de hook die eigenlijk een zanglijn is en we gaan hem even op gitaar spelen als een oefening. Misschien pakken we de elektrische gitaar er ook nog even bij.

05:00 Akkoorden A Horse With No Name

Tijd in de tutorial: 05:00
We beginnen met de akkoorden. Er zitten niet zo heel veel akkoorden in het nummer. Zoals je al kon zien in het akkoorden overzicht van Chordify gaat het om het E mineur akkoord en het D akkoord. Dat D akkoord spelen we nu op een andere manier. Het is eigenlijk een D6 @9 met een fis in de bas ;-) Mocht je dat niet begrijpen, dan noemen we hem gewoon D.


Dus we spelen van E mineur naar D. Het E mineur akkoord heeft geen verrassing. Je kunt hem met je middelvingen en ringvinger pakken, doe het vooral op deze manier want dan kun je makkelijk naar het volgende akkoord overpakken.

06:48 Vingerzetting E mineur Akkoord

Tijd in de tutorial: 06:48

Je zet je middelvinger in het tweede vakje van de A snaar (ofwel 2e positie) en zet je ringvinger in het tweede vakje van de D snaar (ofwel 2e positie). Zo spelen we vandaag het E mineur akkoord.

07:08 Vingerzetting D akkoord

Tijd in de tutorial: 07:08

Het volgende akkoord is het D akkoord. Je gaat met je middelvinger één snaar naar boven toe (naar de E snaar) en met je ringvinger ga je één snaar naar beneden toe (dus naar de D snaar). Met je middelvinger kun je dan meteen de A snaar een beetje dempen. De rest van de snaren kun je wel spelen. Oefen nu de overgang van het E mineur akkoord naar het D akkoord.


08:50 Patroontje, ofwel strumming, ofwel aanslag

Tijd in de tutorial: 08:50.

We slaan nu met je rechterhand een patroontje erbij aan. Laten we beginnen met de makkelijkste aanslag. We gaan bij de eerste tel van de akkoordwisseling het akkoord aanslaan. Oefen mee, steeds op de eerste tel sla je het nieuwe akkoord aan.

Dit mag je ook rustig oefenen. Je kunt bijvoorbeeld de video langzamer afspelen of als je Chordify hebt, het tempo lager zetten. Gebruik anders een metronoom en sla het dan aan op 60 BPM en ga daarna naar een hogere BPM.

11:00 Aanslag aanpassen naar een moeilijker niveau

Tijd in de tutorial: 11:00

Als dit goed gaat, doe je er een stapje boven op: een patroontje dat gaat als down-down-up-down-down. Dat kun je over allebei de akkoorden blijven spelen. De eerste down speel je alleen op de lage, dikke E snaar. De tweede downstroke doe je over alle snaren en dan de up doe je ook over alle snaren.

Doe dit ook op het andere akkoord, en hou er rekening mee dat je even in het juiste ritme moet zien te komen. Probeer eerst met je linkerhand plat op de snaren zonder akkoorden en sla het dan aan.  En laat de lage noot er echt tussen uit, daar gaat het veel dynamischer van klinken. Dus de laagste snaar echt even als eerste aanslaan.


13:36 Strumming pattern 2x per akkoord

Tijd in de tutorial: 13:36

Dus je doet het strumming pattern of aanslag ritme 2x per akkoord: down-down-up-down-down down-down-up-down-down op het E mineur akkoord en down-down-up-down-down down-down-up-down-down op het D akkoord.

Gebruik van een plectrum

Je kunt het nummer spelen met plectrum, ik zou dan een wat slappere plectrum gebruiken. Je kunt het nummer natuurlijk ook zónder plectrum spelen, zorg er dan voor dat je nagels aan je rechterhand wat lengte hebben.


14:00 Hoe het nummer echt wordt gespeeld en aangeslagen

Tijd in de tutorial: 14:00

Dat is een nog wat moeilijkere aanslag: op het E mineur akkoord blijft het  down-down-up-down-down  down-down-up-down-down. Maar op het D akkoord wordt het down-down-up-down-down die blijft hetzelfde maar daarna komt er down-down-up-up down up up up down up up patroon.

18:50 De hook of het melodietje meespelen aan het einde van het refrein

Tijd in de tutorial: 18:50. 

De hook wordt als volgt gespeeld:  Ik speel hem nog even op de akoestische gitaar en dan speel ik hem straks nog wel even op de elektrische gitaar. Het melodietjes zit aan het einde van het refrein en wordt normaal gezongen maar nu gaan we daar één stem van spelen met de backing track.

Je begint met je ringvinger op het vierde vakje van de D snaar en dan ga je omhoog. Daarna ga je met je wijsvinger naar de tweede positie op de G snaar. Dan ga je met je middelvinger naar de B snaar. Ik gebruik hier steeds één vinger steeds op elke fret, doe dat niet met je wijsvinger of met één vinger maar verspreid je vingers simpelweg over de frets.

24:30 Meespelen op elektrische gitaar met slides

Tijd in de tutorial: 24:30

Je hoort hoe je met slides het melodietje nog wat meer kunt laten zingen. Als je slides toevoegt dan klinkt het meteen wat mooier. Met een slide kun je iets nog wat meer als een stem laten klinken. De techniek van slides is simpel: je houdt je vingers ingedrukt en glijdt dan door of terug naar een andere positie.


Vragen over A Horse With No Name

Je kunt gerust je vragen hieronder in de comments stellen voor de volgende keer, dus mocht je ergens niet uitkomen, of het nou uit de les komt of gitaar gerelateerd is, vraag het, dan beantwoorden we het aan het einde van de les.