Spelen met een metronoom

In deze video leer je op je gitaar meespelen met een metronoom. Je kunt er alle metronoom snelheden bekijken en meteen meespelen.

Wat is een metronoom

Een metronoom is een techniek waarmee je 'ritmevast' kunt leren gitaar spelen. Veel mensen starten in een keurig tempo, maar naar verloop van tijd gaan ze sneller en sneller spelen. Een metronoom is een apparaatje, of tegenwoordig ook vaak een app of een video, die heel gelijkmatig in een vast tempo een signaal afgeeft op de eerste tel van de maat of op iedere tel van de maat. Dan weet je ook wanneer je je akkoord moet aanslaan.

Wat is BPM (Beat Per Minute)

Goed, de vraag stellen is de vraag in dit geval beantwoorden. Beats per minute geeft aan hoe snel een nummer is. Stel je hebt een nummer met 60 beats per minute, dan klopt in de meeste gevallen zelfs je hart nog sneller dan de metronoom ;-) . In dat geval is alles okay met je hart, maar het nummer is wel érg traag.

Heb je daarentegen een nummer met 140 BPM, dan moet je gitaartechnisch gezien flink aan de bak. Stel dat je op zo'n nummer moet dansen, dan zou ik je hartslag wel degelijk even in de gaten houden!

Welke metronoom bij welke gitaar?

Het maakt niet zoveel uit wat voor gitaar je speelt. Als je een akoestische gitaar speelt, is een ouderwetse metronoom wellicht voldoende. Als je een elektrische gitaar bespeelt, heb je misschien meer aan een app die je mee kunt luisteren. In een heel enkel geval beschikt een versterker over een metronoom, maar dat is dan wel een bezienswaardigheid!

metronoom gitaar leren spelen

Waar komt de naam metronoom vandaan?

Helaas, de naam metronoom heeft niéts te maken met de metro. Het is afgeleid van het Griekse woord 'Metron' dat staat voor maat. Nomos betekent wet. Een soort wetmatige maat dus. Anyways, tik de maat lekker met je voeten mee en oefen nieuwe nummers in rustigere tempo's als je begint en in snellere tempo's als je wat verder bent.

Uitleg over een metronoom bij het gitaar leren spelen

Gitaar spelen met online metronoom 50 bpm

Gitaar spelen met online metronoom 60 bpm

Gitaar spelen met online metronoom 70 bpm

Gitaar spelen met online metronoom 80 bpm

Gitaar spelen met online metronoom 90 bpm

Gitaar spelen met online metronoom 100 bpm

Gitaar spelen met online metronoom 120 bpm

Gitaar spelen met online metronoom 130 bpm

Gitaar spelen met online metronoom 140 bpm

Gitaar spelen met online metronoom 150 bpm

Waarom gebruik je een online metronoom?

De mens vindt het van nature heel moeilijk om iets heel langzaam of heel snel te doen, dus het is heel belangrijk dat je leert spelen met een vast tempo. Bij een langzaam tempo heb je de neiging om te versnellen en bij een snel tempo heb je de neiging om langzaam te spelen.

Metronoom ultieme oefen tool

De metronoom is de ultieme oefen tool om op een constant tempo te spelen. Door met een metronoom te oefenen kun je jezelf dus leren om constanter te worden. Als je begint met muziek maken gaat het tempo alle kanten op en met een metronoom kun je dus constant worden.

metronoom gitaar leren spelen app telefoon

Gitaar leren spelen met een metronoom

Hoe kun je er goed mee gitaar leren spelen? Je snelheid terug brengen, heel rustig gaan oefenen en daarna het tempo opschroeven. En daar is een metronoom heel erg handig bij. Want je kunt per tempo de metronoom instellen.

Dus de ene week oefen je het op een standaard langzaam tempo en als je dat goed beheerst, dan is de volgende stap ietsje sneller en daarna zet je de metronoom op weer een iets hoger tempo en dan ben je klaar voor de volgende uitdaging.

Waar vind je een goede online metronoom?

Tegenwoordig heb je gratis apps op je telefoon. Ook kun je online een metronoom vinden. Zoals hierboven!

De metronoom is de drummer op je telefoon!

Temporiseer je zelf en zorg dat je met een metronoom in een goed tempo mee leert spelen. De metronoom is de drummer op je telefoon!

uitleg over de metronoom in een video


Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Reactie plaatsen