De plaats van de duim (tip!)

De optimale plek van de duim

Voordat we het eerste akkoord gaan neerzetten, is het belangrijk om te weten hoe je je hand optimaal kunt neerzetten. Dat begint aan de achterkant van de hals, daar zet je je duim precies in het midden.

De stand van je hand

Je hand laat je vervolgens loodrecht naar beneden op de hals staan. Hierdoor kun je je vingers optimaal de ruimte geven en ze in de juiste positie neerzetten, zonder dat ze de andere snaren aanraken.

Bekijk de video waarin ik je laat zien waar je je duim moet plaatsen op je gitaarhals

De houding van je vingers

Probeer je vingers dusdanig te krommen zodat ze geen andere snaren aanraken. Hiermee voorkom je dat je gitaar spel snerpend gaat klinken.

Laat gerust een reactie hieronder achter!

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Douwe
Door

Douwe

op 31 Aug 2023

Door het vele spelen op de western, smalle hals heb ik mij een verkeerde houding aangeleerd. Het is erg moeilijk om nu nog de juiste hand pols positie te vinden. Erg veel pijn in de pols en vingers. Nu een Spaanse gitaar gekocht, hoop dat het nog lukt

Douwe
Door

Douwe

op 31 Aug 2023

Dankjewel Ik ben 63 jaar en ben een jaar geleden begonnen met gitaar. Ik speel al redelijk wat akkoorden. Ik ben begonnen met een western, smalle hals ijzeren snaren. Omdat het een smalle hals is, gaat je duim dus automatisch hoger vervolg volgende

Elsa
Door

Elsa

op 06 Apr 2015

SUPER advies. Dank!

Ronald
Door

Ronald

op 18 Oct 2014

Hoi Michel, hele goeie tip betreft de stand van je duim. In het begin had ik er veel moeite mee om m'n vingers te plaatsen. Mijn duim hield ik dan te hoog op de hals van de gitaar. Langzaam zie je dan toch dat er verbetering in gaat komen en je krijgt er dan meer plezier in :-)groet, Ronald

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 18 Oct 2014

Dank je Ronald! Het is inderdaad de meest gemaakte fout bij gitaar leren spelen!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 05 Jul 2014

Laat gerust een reactie of vraag hier achter. Dit waren de reacties die ik vanaf 2010 ontvingJoke Oude Elferink, 30/12/13 om 16:54: Hello old friend, Ik zit dan wel bij de cursus Barré maar pak geregeld nog de mooie muziekstukken van de eerste 10 Lessen. Daar geniet ik ook nog steeds van. Ik wens iedereen een goede nieuwjaarswisseling zonder ongelukken en voor 2014 een gezond en een fijn muziekjaar. JokeGitaarles Michel Penterman, 26/12/13 om 08:39: Hoi Sandra, dank je, jij ook fijne feestdagen!Sandra Tjon, 26/12/13 om 03:33: Dat deed ik ook verkeerd. Bedankt voor de tip Michel. Vrolijk kerst.michel, 25/07/13 om 13:06: Dank je Hennie, leuk om te horen!Hennie, 25/07/13 om 12:42: Van mij mag die duim omhoog naar jou toe. Ik bn blij met je uitleg en alles is erg duidelijk.Groetjes Hennie.

Reactie plaatsen