Gitaarles Nieuws
Gitaarles.nl
Gitaarles Nieuws
06/11/2016
6 min
97

De 'Favoriete Vaderdag top 15' op gitaar!

06/11/2016
6 min
97

Zeg nou zelf. Eigenlijk zou het iedere dag vaderdag moeten zijn. Vaders zijn grappig, stoer, sterk en muzikaal, net zoals ik ;-). Vraag maar aan mijn (ja, echt waar, 4!) kids hierboven!

Mijn opa maakte al diep in de vorige eeuw foto’s, video’s en geluidsopnames en is altijd een inspiratiebron voor mij geweest. En mijn eigen vader staat nog steeds dagelijks voor me klaar. Om al die vaders te eren, stellen we ieder jaar een ‘Vaderdag top 15’ op en dit is jullie Top 15!

gitaarles start nu

Op nummer 1: Peter Gabriel – Father, Son

Dit is waar het tussen een vader en zijn zoon over gaat. Prachtige teksten en ook vooral prachtige beelden in de clip. Peter Gabriel was eerst onderdeel van Genesis (waar Phil Collins drumde) maar heeft later veel bekendheid verworven met Sledge Hammer en andere, vernieuwende muziek.

Bekijk de video en luister goed naar de tekst!

Nummer 2: Bruce Springsteen – The River (live!)

Dit nummer start met een waanzinnig intro waarin Bruce Springsteen vertelt over de moeizame band die hij met zijn vader heeft. In een adembenemend verhaal neemt hij je mee in zijn jeugd. Het publiek reageert massaal als hij vertelt dat zijn vader zijn lange haar tegen Bruce’s zin afknipt maar krijgt een hele bijzondere wending als hij zijn vader mededeelt dat hij is afgekeurd voor militaire dienst in Vietnam.

En dat Bruce wordt afgekeurd is maar goed ook, want anders hadden we één van ’s werelds beste rockers misschien wel moeten missen! Zet je speakers op 10, pak een doos tissues en bereid je voor op een geweldig kippenvel moment! (overigens leer je dit nummer ook meespelen in mijn tokkel cursus maar dat terzijde)

Als je het mooie verhaal niet wilt horen, kun je naar 5 minuten en 30 seconden doorspoelen, daar begint de muziek.


(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 3: John Mayer – Daughters

Toen ik zelf vader werd van mijn dochters, heeft de hele buurt het geweten! Vooral de nummers van Prince en Charlie Rich ‘Most beautiful girl in the world’ schalden hier door de speakers!

In dit nummer van John Mayer zit een prachtige tekst:
“Fathers be good to your daughters
Daughters will love like you do
Girls become lovers who turn into mothers
So mothers be good to your daughters too”

Dit nummer is voor alle andere vaders die ook een dochter hebben!


(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 4: Luther Vandross – Dance with my Father

Ik krijg zoveel mooie reacties en de vraag om dit nummer springt er echt tussen uit. Luther Vandross brengt een ode aan zijn vader. Reactie van een cursiste: ‘Mijn vader leerde mij op dit nummer dansen op zijn voeten en later danste hij op mijn bruiloft met me’. Snif..

Voor alle dochters en zonen deze clip!

(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 5: Eric Clapton – My Father’s Eyes

Op verzoek van velen een tweede nummer van Clapton. En dan de live versie, wel te verstaan. Het mooie aan dit optreden vind ik dat Clapton er ook als een echte vader bij staat. Gewoon, overhemdje, Dockers broek, bootschoentjes, en dan keihard optreden met een band voor duizenden mensen. Wat een held!

Clapton, the floor is yours!

(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

gitaarles start nu

Nummer 6: Father and Son – Cat Stevens

Die Cat Stevens toch. Begon als Stephen Demetre Georgiou, werd popidool Cat Stevens en ging toen verder als Yusuf Islam. Maar wat wil je als je in Engeland opgroeit met een Grieks-Cyprische vader en een Zweedse Moeder.

Prachtige muziek maakte hij, waarvan ‘Morning has Broken’ wellicht het meest bekend is. Maar bij deze “Father and Son” die je wellicht ook kent van de uitvoering van Rowan Keating:

(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 7: Phil Collins – Father to Son

Natuurlijk mag Phil Collins niet ontbreken. Drummer van Genesis, daarna als solo artiest verder gegaan. Ik ben wel blij dat er een gitaartje te horen is in dit nummer want daar is Phil niet zo van.

Maar wat een prachtig nummer!


(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 8: Eric Clapton – Tears in Heaven

Muziek is een troost voor velen. Muziek schrijven en het uitdragen ook. Dit nummer schreef Clapton nadat zijn 4 jarige zoon overleed door een val uit het raam van de 53e verdieping van zijn appartement. Wrang genoeg was het één van Clapton’s grootste successen.


(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 9: Sting – Fragile

Dit nummer heb ik zelf toegevoegd en draag ik op aan mijn grootvader. Mijn opa. Hij had een donkere kamer, de eerste walkman in Nederland waarmee je kon opnemen, een groot aquarium in zijn tuin waar we na het vissen onze vangst in deden, maakte 10.000’en dia’s en foto’s van van alles en nog wat, nam ons op cassette bandjes op als kinderen, filmde, fotografeerde veel, speelde toneel; kortom mijn opa heeft een enorme invloed op mij gehad.

In de nacht nadat hij aan mijn zijde gestorven was, reed ik met de auto naar huis met dit prachtige nummer van Sting. Het nummer komt van het prachtige album The Living Sea en behoort bij de gelijknamige film die alleen al vanwege de muziek een aanrader is.

Hier de live versie in Berlijn, voor Michael, mijn grootvader en naamgenoot!

(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 10: The Christians – Father

Okay, dit gaat natuurlijk over een andere vader dan die van jou of van mij. En als je christelijk bent gaat het nummer JUIST over jouw en mijn vader.. Maar ik zet hem erin omdat ik vooral de muziek van The Christians erg mooi vind. Dus vandaar deze 8e plaats!

(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 11:  Papa was a Rolling Stone – The Temptations

Dit nummer is misschien nog wel bekender in de versie van George Michael maar die van The Temptations is ‘the one and only’!

Erwin Dohle schrijft erover: ‘The Stones: Tsja uiteindelijk wie wil niet zo muzikaal oud worden, zonder de drugs, ik wel hoor, enjoy, en voor alle vaders: en fijne vaderdag

Bekijk de video hier, hij is net niet meer zwart/wit 😉


(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 12: Stef Bos – Papa

Eigenlijk draag ik dit nummer op aan een vriend van me die zelf volgens mij een niet al te makkelijke jeugd heeft gehad, maar zelf een hele goede vader is. Als je goed luistert hoor je vast wel ergens een gitaar 😉

Tuur, deze is voor jou!

(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 13: Ali B en Ruben Annink – Terwijl jullie nog bij me zijn

Zie in de reactie de opmerking van Arjan: “We hebben hier een kleine meid van 3 en half jaar rondhuppelen, en inderdaad wat gaat de tijd nu snel. Geniet van elk moment, voor je t weet zijn ze groot (en wij misschien wel GROOT-OUDER). Ik weet niet of het de bedoeling is dat je de top 15 gaat uitwerken voor gitaarlessen, maar de begeleiding van Ruben Annink, lijkt me toch wel heel vet om te kunnen (mee)spelen.(en wie weet ooit op onze bruiloft…)”

Arjan Nieman: ik denk dat we hem maar moeten gaan uitzoeken, niet? Wanneer ga je trouwen? En ik ben het zo met je eens: de tijd gaat te snel voor een papa die van zijn kinderen houdt..

(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 14: Father and Friend – Alain Clark

Via Roy Johannink

Even een tranentrekker uit de tekst:

O son, it’s so strange, to hear and see
That a someone so different is, a Soul like me.
You may have gone right, where I would have gone left.
But son, that’s alright. I will always have your back
See even though. I don’t always show.
I’m proud that you’re my son

Ging mijn vader rechts, dan ging ik links. Maar we hebben, net zoals Alain en zijn pa, wel samen muziek gemaakt, hoewel; verder dan Faria (ik op gitaar, mijn vader op zijn accordeon) zijn we nooit gekomen 😉


(geef je me een seintje als de video niet te zien is?)

Nummer 15: Bob Carlisle – Butterfly Kisses

Dank zij Hans, onze zeer dierbare oppasvader 😉
Hij is te zoet voor woorden, te Amerikaans, van alles te; maar laat ik eerlijk zijn, voor en na de geboorte van mijn eerste dochter was dit één van de favoriete nummers van mijn vrouw en mij:

Dit is de het restant van de longlist (nu dus een shortlist) die het niet haalde:

Ziggy Marley (zoon van Reggae legende Bob Marley) met één van de lekkerste nummers die ik ken: Cosmic

Julian Lennon (zoon van de ongeëvenaarde John Lennon van The Beatles) met een prachtig nummer: Saltwater
(het intro heeft dezelfde sound als ‘Strawberry Fields, vind je niet?)

Daddy Cool van Boney M (met die heerlijke malloot Bobby Farrell)

En natuurlijk Papa van Doe Maar (ondertussen zijn de heren zelf al opa 😉

Verspreid dit bericht als ode aan alle vaders op je sociale netwerken zoals Twitter en Facebook? Thx!

Reacties
Categorieën