Hulpmiddelen die je eigenlijk direct al nodig hebt - De gitaarstandaard

Hulpmiddelen die je eigenlijk direct al nodig hebt - De gitaarstandaard

In deze blog behandelen we de belangrijkste en onmisbare hulpmiddelen, accessoires, gratis app’s en andere hebbedingetjes voor bij jouw gitaar. We beginnen met een aantal accessoires dat je eigenlijk al direct nodig hebt.

Gitaarstandaard

Een gitaarstandaard is een onmisbaar accessoire bij jouw gitaar. Lees hieronder alles over het juiste type, de do’s & de dont’s en de kosten.

De gitaar standaard: stabiel en veilig

Een gitaar is een kwetsbaar instrument. Daarom dien je hem gedurende de tijd dat je hem niet gebruikt veilig en stabiel neer te zetten. Zo maar ergens tegens een muur of meubelstuk neerzetten is niet verstandig, omdat de gitaar kan omvallen en beschadigd raken als iemand (of een huisdier) er tegenaan loopt. Zet je hem op een gitaarstandaard, dan staat hij netjes en stabiel.

Voordelen van instelbare standaarden

Standaarden die in de breedte verstelbaar zijn, zijn handig omdat je ze dan passend kunt maken om bijvoorbeeld tussen twee meubelstukken in te zetten. En ook zijn er standaarden die inklapbaar zijn; handig als je de gitaar ergens mee naartoe wilt nemen en ook daar veilig wilt neerzetten.

Welk type gitaarstandaard heb jij nodig?

Let erop dat je de juiste standaard voor jouw type gitaar koopt. Standaarden voor klassieke gitaren zijn niet altijd geschikt voor western en bijna nooit voor elektrische gitaren en omgekeerd.

Kosten van een goede gitaar standaard

Een gitaarstandaard hoeft niet heel duur te zijn. Je hebt al prima standaarden voor tussen de 10 en 20 Euro. Let erop dat de delen van de standaard die contact maken met de gitaar voorzien zijn van een rubberen of andersoortige bescherming om krassen op de lak van de gitaar te voorkomen.

Nadelen van gitaarhaken (muurbeugels)

Er zijn ook haken in de handel waarmee je de gitaar aan de muur kunt ophangen (muurbeugels). Ervaren gitaristen zeggen dat dit geen voorkeur heeft omdat muren vaak kouder zijn dan de rest van de ruimte en er vaak een luchtstroom langs trekt, waardoor de gitaar afkoelt als je hem aan de muur hangt. Hierdoor gaat het hout van de gitaar werken en raken de snaren sneller ontstemd. Dit geldt zeker voor de wat duurdere gitaren en voor gitaren met een massief (niet gelamineerd) bovenblad. Zet je gitaar daarom ook nooit vlakbij een verwarmingsradiator neer.

Deel jouw ervaring met gitaar standaarden

Heb jij ervaringen met gitaarstandaarden of heb je vragen of opmerkingen? Deel deze dan met ons door te reageren op deze post.

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 06 Nov 2018

Dank je voor je informatie Jean Jacques! De foto's die je laat zien tonen een lichte en wat hogere standaard en een zwaardere en wat lagere standaard. De hogere standaard is wat minder stabiel is mijn ervaring. Maar heeft wel weer als voordeel dat je de gitaar kunt 'borgen' met een elastiek.Wellicht zijn haken wel handig als je kleine kinderen hebt rond lopen. Maar optimaal voor je gitaar zal het niet blijven.

Reactie plaatsen