Vinger Vlugge Vinger Vitheid

Topsport

Natuurlijk. Gitaarspelen is ook een Olympische Topsport. En dat je daarbij je lichaam goed moet verzorgen, hebben we allemaal weer eens van nabij mee mogen maken met de blessure die Sven Kramer verhinderde om het Olympische Goud te pakken.

Compenseer je beperkingen niet

Vaak hoor je dat beginnende gitaristen moeite hebben met het pakken van akkoorden of het aanslaan van de juiste tonen. En wat doen ze in zo’n geval? Ze gaan enorm veel kracht zetten. Om hun beperkingen te compenseren. In het begin lijkt dat te werken. Want dat ene akkoord dat ze net niet konden pakken, krijgen ze nu opeens, met veel pijn en moeite, wel te pakken.

Ga voor Olympisch Goud!

Maar kijk uit! En zorg ervoor dat jij niet dezelfde fout maakt als Sven. Want die moest zijn extra inspanning in de eerste rondjes aan het einde van zijn race bekopen met… slechts een zilveren plak. Zorg er dus voor dat jouw vingers fit blijven. En zorg ervoor dat je hele gestel fit blijft.

Volg de instructies van onze Drill Instructor

Met deze video van je drill instructor HJ kom je alvast een heel eind!

 


 

HJ is gitaar docent, opgeleid aan het Conservatorium Groningen en verzorgt de cursus Gitaar Solo’s Leren Spelen

 

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Juan
Door

Juan

op 07 Jun 2017

Hi ik gebruik een rekkertje om mijn vingers sterker te maken dus gewoon een licht rekkertje dat om je hand past oppassen dat het past want te groot of te klein zorgt voor minder goed resultaat. Ik speel flamenco gitaar

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Jul 2017

Hoi Juan, dank je wel. Goede naam trouwens om Flamenco te spelen (Juan) Wat voor rekkertje is dat?

arno
Door

arno

op 15 May 2016

hallo ik wou even wat vragen ik speel al wat jaartjes gitaar nou heb ik tussen de 3 en 4 jaar een operatie ondergaan aamijn zenuw in mijn eleboog en ben een tijd gestopt omdat het niet meer goed voelde en dat ik mijn pink en ringvinger niet meer onder controle had maar nou hebik het weer geprobeert het gaat een stuk beter maar nou is de vraag hoe krijg ik de soepelheid en snelheid terug als ik het turug krijg is dat nou gewoon trainen of moet ik er geen aandacht aan besteden dat het niet meer zo word als in het verleden mischien weet u wat ?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 Sep 2016

veel en rustig oefenen Arno! en veel pauze nemen. Niet verkrampt zitten. Dat soort zaken!

Helen Harmes
Door

Helen Harmes

op 20 Feb 2014

Hallo Bedankt voor je snelle reactie en ik zal inderdaad veel gaan oefenen, misschien dat ik opzoek ga naar een klassieke gitaar om mijn vinger vlugheid te verbeteren. Groeten van Helen

Helen Harmes
Door

Helen Harmes

op 20 Feb 2014

Hallo Mijn naam is Helen en ik speel nu 4 maanden gitaar, het gaat redelijk goed. Maar ik heb een probleem, mijn handen zijn heel klein en heb daarom moeite met bepaalde akkoorden te pakken. Met name de F akkoord en heb last dat mijn vingers wat te soepel zijn. Hoe kan ik dit probleem oplossen? Een kleine gitaar misschien of oefeningen doen? Ik speel trouwens op een Elektrische gitaar. Met vriendelijke groet van Helen

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 Feb 2014

Hoi Helen, een kleinere gitaar kan inderdaad wel uitkomst bieden. Vooral veel oefeningen doen ook, overigens. En veel meters, kilometers maken. Wat je ook kunt doen, is je handen 'trainen' zonder gitaar, bijvoorbeeld met bijvoorbeeld fitness handgrijpers (ja ze bestaan echt ;-) Succes ermee!

Richard
Door

Richard

op 03 Jun 2015

Volgens mij is het toch beter om acoustisch lesgitaar te beginnen omdat deze verder uit elkaar liggen en dan je vingers verder uit elkaar moeten om snaren en of accoorden te pakken dus snap niet helemaal 4 maanden en dan direct electrisch????? Mvg richard

Reactie plaatsen