Live online gitaarles dinsdag 23 maart
22 maart 2021 

Live online gitaarles dinsdag 23 maart

Gitaarles met vragen van leden

Bekijk de live stream hieronder en laat je eventuele vragen hieronder achter!

Vandaag kun je de volgende onderdelen vanaf de genoemde tijdstippen verwachten:

4:54 Wat ga je vandaag op je gitaar leren spelen

– Nieuwe akkoorden zoals het E mineur akkoord, het D akkoord en het C akkoord als voorbereiding op het nummer Nothing Else Matters van Metallica.
– Ook de coupletten en het refreintje van dit nummer.
– Het strumming pattern.
Tips & tricks: het dempen van bepaalde snaren tijdens het aanslaan, dus dempen met je linker- en of rechterhand, een zorgeloze aanslag.
– Het intro van Californication herhalen van vorige week.
– Tools apps en pedals: spelen met een metronoom vanaf de website en spelen met de app Chordify.

d akkoord c akkoord Em akkoord

8:03 Drie simpele akkoorden waar je wereldhits kunt meespelen

In deze splitscreen kun je met Chordify mee spelen met de gitaar akkoorden.  En kun je zien hoe je je vingers moet neerzetten door middel van handige chords sheets ofwel akkoorden sheets. Let er ook op dat er kruisjes staan bij de E of A snaar, dit zijn dan snaren die je bij sommige akkoorden niet aanslaat.


In dit geval gaat het om het D akkoord, het C akkoord en het Em ofwel E mineur akkoord.

D akkoord op gitaar 

13:22 Ritmes waarmee je bovenstaande akkoorden mee kunt spelen

In het gedeelte van de ritmes ga ik je laten zien wat je met je rechterhand kunt doen om ritme aan een nummer te geven. Ofwel een strumming pattern. Probeer het met je linkerhand op de snaren. We spreken over Down Down Down Up Down Up – Down Down Down Up Down Up.

Probeer het ritme rustig te spelen en als dat lukt kun je akkoorden gaan toevoegen, zoals het E mineur akkoord, het D akkoord en het C akkoord. Oefen het patroon rustig met je handen op je snaren dus: Down Down Down Up Down Up – Down Down Down Up Down Up. Hierna kun je extra kleine dingen aan je aanslag toevoegen aan de basis van het strumming pattern.

C akkoord op gitaar

17:57 Tips & Tricks met aanslagen: verschillende manieren om te dempen

Als je met bovenstaande strumming pattern lekker de akkoorden aanslaat, zijn er snaren die je echt niet moet aanslaan, bijvoorbeeld de E snaar bij een D akkoord. Dus die snaren moet je dempen.

Je kunt dempen door:
– een snaar te dempen met een overtollig stukje vlees van een niet gebruikte vinger (niet geschikt voor vegetariërs).
– een andere truck om een snaar te dempen is als je grotere handen hebt is om je duim aan de bovenkant van je gitaar te laten overvallen, en dan kun je met je duim een snaar dempen. Dat werkt goed als je sterk genoeg bent en de duim niet meer nodig hebt als ankerpunt of als krachtpatser om je akkoorden goed te kunnen pakken. Bij het D akkoord is het lastiger omdat je de E snaar en A snaar open hebt liggen. Je kunt dus óf heel goed mikken of je duim te gebruiken om de snaren te dempen.


23:17 Liedjes meespelen op gitaar van bekende rock bands

Vandaag gaan we het nummer Californication nogmaals meespelen. Dit is een herhaling van vorige week. De basis van het liedje is het A mineur akkoord en het F akkoord, die we op een handige manier pakken. Mocht je het moeilijk vinden, kun je het liedje op een paar posities hoger oefenen. Dan hoef je je vingers niet zo ver te stretchen.

Em of E mineur akkoord op gitaar

27:45 Tools, Apps en Pedals

– Wil je je leven makkelijker maken, blijf dan kijken. We gebruiken zelf vaak Chordify die je op je webbrowser maar ook als app op je telefoon kunt gebruiken. Het nummer wat we nu meespelen kun je makkelijk opzoeken in Chordify. De tool maakt daar een mooi overzicht van met akkoord diagrammen. Je ziet de gitaar akkoorden maar ook piano akkoorden en Yukelele akkoorden. Je ziet de akkoorden voor je visueel bewegen en je kunt het nummer ook langzamer afspelen. Je kunt ook op elk punt je capo neerzetten en dan past de tool de akkoorden automatisch aan. Superhandig!

Oefenen met een metronoom: dit is van belang om je in de timing te houden en om je strumming pattern ofwel je aanslag mee te oefenen. Op GitaarlesNL kun je diverse metronomen met diverse tempo’s vinden.

31:43 vragen van gitaarles leden

Wat is je favoriete gitaar?
Mijn favoriets gitaar is een Fender Thinline Telecaster Deluxe, een elektrische gitaar die zonder versterker ook al heel erg mooi klinkt, de gitaar heeft een hele resonante klank.

34:05 Wat gaan we volgende week doen

Volgende week gaan we kijken naar het liedje Nothing Else Matters, volgende week gaan we daar een mooie les over tokkelen aan besteden. Veel plezier!

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 27 Mar 2021

Eren kan ze dan volgende week meenemen in zijn nieuwe live les!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 27 Mar 2021

Heb je vragen, laat ze dan hier achter

Paul
Door

Paul

op 31 Mar 2021

Hoi Michel , ik vind deze lessen super leerzaam Ik heb me erop geabonneerd , alleen weet ik niet hoe ik ze terug kan zien behalve een een mailtje van jou en een link. Als ik gewoon you tube open , hoe krijg ik dan datgene wat ik geabonneerd heb in het zicht zodat ik op een kortere manier naar deze lezzen kan ? M vr gr Paul

Michel Penterman
Reactie plaatsen