De juiste houding bij gitaar leren spelen

Houding: Uitgangspositie en vingerzetting

Ook als je popmuziek gaat spelen, is het raadzaam om met de klassieke houding te leren gitaar spelen. Dan zet je de inkeping van de gitaar op je linkerknie. Eventueel kun je een verstelbare voetenplank onder je linkervoet zetten. Hiermee breng je je linkerhand in een optimale positie om probleemloos tonen en akkoorden te pakken.

Hulpmiddelen: een voetenbankje

Ook kun je de gitaar op je rechterbeen laten rusten. Met een voetenplank kun je dan je rechtervoet verhogen.

Bekijk de video over de juiste houding bij het gitaar spelen

Staand gitaar spelen

Als laatste kun je ook staand gitaar spelen. Je hebt dan een band nodig. Een elektrische en een Western gitaar hebben meestal twee bevestigingspunten, beide op de body. Bij een klassieke gitaar kun je een klein bevestigingspunt in je body laten bevestigen. De andere kant van de band kun je aan je stemmechanisme vastmaken.

Vingerzetting

Als je de snaren van boven naar beneden aanslaat, sla je de tonen E-A-D-G-B-E aan. Als je je vingers op de snaren in een positie zet maak je de snaar kleiner. Hierdoor gaat hij hoger klinken. Zie het als een elastiek dat je strak trekt. Als je dat elastiek korter maakt door er halverwege in te knijpen, wordt de toon hoger.

Reacties of vragen

Laat gerust een vraag of reactie hieronder achter!

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Ton van Hamersveld
Door

Ton van Hamersveld

op 01 Aug 2017

Hoi Michel, Om toonvolgorde visueel te maken kan je ze in een tablatuur zetten. Is het mogelijk om de toonvolgorde van de Power Chords in een tablatuur aan te bieden?... de basloopjes en de tonen zoal b.v. in de laatste video van les 10 van Tokkelen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 04 Aug 2017

Hoi Ton, ik overweeg wel om een Tablatuur cursus aan te gaan bieden, maar eerlijk gezegd vind ik daar wel nadelen aan zitten, je wordt erg afhankelijk van het 'schrift' en het is beter om je akkoorden snel uit je hoofd te leren. Dan begrijp je ook snel dat er in feite maar een paar basis akkoorden zijn die je vervolgens 'verbastert' tot powerchords. Maar dat leg ik je uitgebreid uit in mijn cursus. Dank voor je goede vraag overigens! Groeten Michel

Ivo
Door

Ivo

op 31 Jan 2017

Is er een manier om snel van je pijnlijke vingers af te komen? Mijn akkoorden klinken vaak vals, is er een manier om deze snel juist te leren?

René
Door

René

op 24 Mar 2017

Gewoon blijven doorgaan... er ontstaat vanzelf eelt op je vingertoppen (al vrij snel zelfs) en de pijn is verdwenen. Zorg dat je je vinger niet "plat" hebt, maar je topjes gebogen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 05 Apr 2017

Dank je René, zo zien we het graag!

Marcel
Door

Marcel

op 22 Oct 2016

Dag Michel, ik krijg het maar niet voor elkaar om de akkoordrn goed en zuiver te laten klinken. Blijkbaar raakt één van de vingers altijd wel de snaar eronder waardoor die niet goed klinkt. Heb je nog een goede aanwijzing om dit soort irritante problemen te verhelpen. Misschien zijn mijn vingers niet soepel genoeg...

Martin van den Hoogen
Door

Martin van den Hoogen

op 14 Jun 2016

Kan iedereen gitaar leren spelen? Als ik van zoveel accoorden hoor gaat het me duizelen zoooveel.

karin groot
Door

karin groot

op 16 Nov 2016

Hoi even een vraag, heb veel moeite met mijn vingers van mijn linkerhand, die staan er zo verkrampt op krijg het niet soepel, wat is daar aan te doen. harte groet van karin

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 05 Mar 2017

Vaak en kort oefenen, vingers een beetje strekken en rekken (echt waar) en niet te verkrampt spelen. Goede gitaar en goede snaren werken ook mee!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 31 Aug 2016

Nee joh geen enkel probleem!! Ook jij kunt het. Zeker weten.

Frieda
Door

Frieda

op 28 Apr 2016

Michel Sorry dat ik het nog eens vraag , Kan ik a.u.b.een ander wachtwoord ontvangen,zodat ik de lessen beter kan volgen Martin&

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 03 May 2016

HOi Frieda werkt het nu weer?

Ivo
Door

Ivo

op 27 Feb 2016

Beste Michel,ik ben nu aan het einde van de 2 les en vind de lessen fijn en leerrijk.Ik heb een goed liedje gevonden voor beginners ( you tube): Roy Orbison california blue. het gaat al redelijk goed om mij daar bij te begeleiden met de gitaar. Grtjs.

Ilonka
Door

Ilonka

op 09 Dec 2018

hoi ivo ,ik heb dat liedje ook als eerste leren spelen ,mooi hè :)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 03 May 2016

Dank je Ivo, fijn om te horen. Mooi nummer van Orbison!

Daniel
Door

Daniel

op 19 Oct 2015

Heb een balalaika. Kunnen deze lessen dan ook? Gr.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 Oct 2015

Natuurlijk ;-)

Piet
Door

Piet

op 11 Aug 2015

Michel, Ik heb je lespakket ontvangen . Heb gevraagd wat men password is om de video's te openen . Waar blijft je antwoord. Piet

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Aug 2015

Hoi Piet, sorry, ik had door de vakantie je mailtje gemist. Ik heb het vandaag meteen in orde gemaakt, veel plezier met het lessen!

Jantien
Door

Jantien

op 28 Jul 2015

Ik vind jouw tips wel erg belangrijk. Zeker in het begin is het heel belangrijk, dat je een goede houding aanleert. Bedankt!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 29 Jul 2015

Hoi Jantien, dank je wel, die tips zijn inderdaad ook heel erg belangrijk! Groeten, Michel

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 05 Jul 2014

Laat hier gerust een reactie of vraag achter. Dit waren de reacties vanaf 2010 Joke Oude Elferink, 21/01/14 om 19:20: Ik heb je vroegere leraar niet nodig. Je bent zelf die leraar. Je wilt het geloven of niet maar ik ben vanmiddag met de DVD aan het lessen geweest en wat kom ik tegen. Een leraar die mij verteld hoe ik duim moet zetten, hoe ik mijn arm michel, 15/10/10 om 23:38: Ik zal kijken of ik daar nog een video over heb..!! Maar ik raad een klassieke (akoestische) gitaar aan om mee te beginnen: speelt licht, is goedkoop, kun je overal mee naar toe nemen..! Marvin, 15/10/10 om 18:31: Ik wil heel graag gitaar leren spelen maar heb nog geen gitaar. Is daar, of kan je daar misschien een video over maken? Maakt het uit of ik een elektrische, bas of andere gitaar koop? En wat heb ik naast de gitaar nog meer nodig? Groet, Marvin Gabri, 30/09/10 om 11:36: Duidelijk en met humor :) !

Reactie plaatsen