Gitaar leren spelen met noten, akkoorden of gitaartabs?

Gitaar leren spelen met noten, akkoorden of gitaartabs?

Met notenschrift, akkoorden of gitaar tabs gitaar leren spelen?

Als online gitaarleraar krijg ik vaak de vraag: moet ik als beginnende gitarist noten leren spelen, akkoorden leren spelen of met tablatuur leren meespelen? Het antwoord is dan altijd simpel: wil je met minimale inspanning snel resultaat? Leer dan eerst met akkoorden meespelen. Noten leren lezen duurt lang en is ingewikkeld en met tabs meespelen maakt je erg afhankelijk. Wist je dat je bovendien met een paar simpele open akkoorden en een simpele aanslag meer dan 80% van de populaire muziek kunt meespelen?

Beginnen met simpele open akkoorden

Open akkoorden zijn simpele akkoorden waarbij je minimaal één en maximaal drie vingers gebruikt. Daarbinnen heb je dan ook weer makkelijke akkoorden. Denk aan het Em akkoord waarbij je twee vingers in één positie op twee snaren onder elkaar zet. Een moeilijk akkoord is het G7 akkoord, waarbij je drie vingers over drie posities verdeeld over je zes snaren zet.

Begin dus met de simpele akkoorden en train daarmee eerst je akkoorden hand. Zodra je kracht en behendigheid bij het overpakken is toegenomen, kun je overgaan naar de barré akkoorden. Die pak je met een barré greep, waarbij je je wijsvinger over alle snaren legt. Veel voorkomende barré akkoorden zijn het F en het B (-mineur) akkoord.

Beginnen met simpele aanslag

Een andere vraag die ik vaak krijg: hoe sla ik de akkoorden in de juiste maat aan? In feite bestaat de populaire meespeel muziek ook weer voor 80% uit een simpele vierkwarts maat: één maat met vier tellen. Het resterende deel bestaat uit 6/8 maat, waar je veel nummers mee kunt tokkelen.

Maar we beginnen eerst met een simpele vierkwartsmaat ritme. Hiermee ga je je aanslag hand trainen. Het meest simpel is om op iedere eerste tel van een maat  het akkoord van boven naar beneden aan te slaan. Op zijn Engels noemen we dat een down stroke. Daarna speel je op iedere tel van een maat een down stroke. Als dit lukt kun je op de halve tel een upstroke gaan spelen. Dan klinkt je gitaarspel opeens een stuk interessanter!

Combineren van akkoorden en aanslagen

Nu je je akkoordenhand hebt getraind en daarmee de akkoorden makkelijk kunt overpakken, kun je je aanslaghand verder gaan trainen. Bijvoorbeeld met een 6/8 maat die veel in romantische ballads voor komt. Of door te gaan tokkelen (op zijn Engels: Finger Picking) waarbij je steeds met één of twee vingers van je aanslag hand een noot aanslaat die je met je akkoordenhand hebt gepakt.

Dat kan ook weer heel simpel bij bijvoorbeeld een vierkwartsmaat: op de eerste tel sla je met je duim de bastoon van het akkoord aan en op tel twee, drie en vier sla je met je wijsvinger, middelvinger en ringvinger de onderste drie snaren van je gitaar aan.

Als je daar weer verder in bent kun je je gaan storten op het spelen van ingewikkeldere ritmes waarbij je met je aanslagvingers delen van de melodie meespeelt en met je duim basloopjes maakt van bijvoorbeeld het A akkoord via B naar het C akkoord.

Barré akkoorden

In feite zijn barré akkoorden vaak opgeschoven A of E akkoorden met een barré ervoor. De theorie erachter is simpel; als je het alfabet foutloos kunt opzeggen, kun je de barré akkoorden overal op je gitaar vinden. Alleen het spelen vergt oefening, techniek en kracht.

Maar áls je dan die barré akkoorden beheerst, dan kun je ieder akkoord op verschillende manieren spelen. Bovendien kun je ieder slagritme spelen doordat je nu ook met je akkoordenhand de aanslag kunt dempen. Maar dat is voor gevorderden.

Gebruik van tools

Als je dan laten we zeggen je eerste 6 akkoorden onder de knie hebt en je beheerst de vierkwartsmaat aanslag: ga online en eat your heart out! Op Youtube staan natuurlijk heel veel tutorials maar het grootste probleem dat je als beginnende gitarist hebt, wordt opgelost met een hele handige tool, genaamd Chordify.

Zoek daarin je favoriete nummer op. Als je vervolgens ziet dat je de akkoorden beheerst, speel je het nummer af en de tool laat je zien wanneer je welk akkoord moet pakken. Je speelt dan bovendien met het origineel mee. Hoe leuk is dat?

Hoe lang duurt het voordat je gitaar kunt spelen?

Als je begint met het leren van de simpele basis akkoorden en een simpele aanslag, kun je werkelijk waar binnen een dag je eerste nummer al meespelen. Natuurlijk ben je dan nog geen gitaarlegende, maar het begin is er. Er zijn legio nummers die maar twee of drie simpele akkoorden gebruiken. Ed Sheeran, één van de bekendste componisten van het afgelopen decennium onthulde het grote geheim van de popmuziek al bij Humberto Tan: 90% van de popmuziek bestaat uit niet meer dan 4 simpele akkoorden.

Op welke gitaar moet ik beginnen?

Ik adviseer altijd om op een Spaanse klassieke gitaar te beginnen met nylon snaren. Die zijn zachter dan de stalen snaren van een Western of elektrische gitaar en daarmee voorkom je blaren en pijnlijke vingers.

Conclusie

Als je snel vorderingen wilt maken en klinkend resultaat wilt behalen, start dan met het spelen van akkoorden. Daarna kun je je altijd nog verdiepen in het notenschrift of tablatuur. Met een simpele gitaar

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Jac Verkooijen
Door

Jac Verkooijen

op 07 Dec 2020

De basis akkoorden en ook barre akkoorden ken ik wel. Dus liedjes kan ik al wel spelen. Maar verdere ontwikkeling zoals na de basis van vinger picking of verschillend toonladders zoals majeur/mineur en pentatonische (ook de betekenis of hoe je het naar het ander overzet) verder ontwikkelen wil ik leren. Ook als je handen en vingers bewegen wat moeite kost agv het ouder worden ( en eventuele handige tips) verder ontwikkelen. Voorziet de cursus daar ook in?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Feb 2021

Hoi Jac, jazeker, we breiden ons aanbod steeds verder uit! Met de live lessen kun je ook al je vragen stellen.

marian
Door

marian

op 24 Nov 2020

hoi ik ben marian, en hoe komt het dat de ene x de f heel moei klinkt en de volgende x als je aanslaat er geen geluid of een raar geluid uit komt? groetjes, Marian

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 01 Feb 2021

Dat heeft zeer waarschijnlijk met je houding te maken. Mooi om die vraag eens in onze live les te stellen: www.gitaarles.nl/live In onze cursussen besteden we er sowieso veel aandacht aan!

Pollet
Door

Pollet

op 11 Apr 2019

Ik heb nogal dikke vingers waardoor ik meestal een andere snaar raakt en er een verkeerde noten worden gespeeld en dat houd me tegen om nog verder te leren hoed een gitaar gekocht en zou het willen leren mar dat is mijn probleem

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hoi dat is een bekend probleem bij beginnende gitaristen! Dan zou je toch eens naar je houding moeten kijken en of je wel een goede beginnersgitaar hebt gekocht. Want sommige nekken zijn te dun en dan zitten vaak de snaren ook nog dicht op elkaar. En dan kun je met je beginnende vingers doen wat je wilt, maar komen ze altijd in de knoei te zitten. Begin dus eerst met de juiste houding en dan kun je altijd nog kijken of je eens een andere gitaar kunt proberen. Veel succes ermee!

Reactie plaatsen