Speel vanavond al je eerste nummer met de Gratis Proefles (en ontvang een handig akkoordenboek en tips via de mail!)
Meld je vrijblijvend aan

Page content

Beginners Gitaar: welke moet je kiezen?

Beginners Gitaar: welke moet je kiezen?

Een veel gestelde vraag die ik vaak te horen krijg: op wat voor gitaar moet je beginnen als je een beginner bent met gitaar spelen.

Beginnersgitaar: waar ga je mee starten als beginner op de gitaar?

Je hebt natuurlijk de keuze uit een elektrische gitaar, een Western gitaar, een semi akoestische gitaar en een akoestische gitaar.

De voordelen van beginnen op een houten, Spaanse, akoestische gitaar

Ik heb daar een heel simpel en goedkoop antwoord op: het beste kun je beginnen op een akoestische, houten gitaar. Die zijn al te koop vanaf €39 nieuw, maar dan moet je je wel realiseren dat je niet de beste kwaliteit hebt en dat bijvoorbeeld de klank en het stemmechanisme van inferieure kwaliteit zijn.

Waarom dan toch op een akoestische gitaar beginnen?

De redenen zijn simpel:
– dit soort gitaren is overal te verkrijgen
– akoestische gitaren zijn goedkoop, vaak heeft je oudere broer of de buurvrouw er nog wel eentje liggen. Of je koopt er eentje tweedehands op Marktplaats. En mocht je de smaak te pakken krijgen, dan verkoop je je gitaar weer eenvoudig!

– Maar wat deze gitaren tot een ideale beginners gitaar maakt, is dat je hem overal makkelijk mee naar toe kunt nemen:
– je hebt geen versterker nodig
– je hebt geen snoeren nodig
– je hebt geen elektra nodig
– kortom je kunt deze op gitaar altijd en overal spelen.

Een ander belangrijk punt is de flexibiliteit van de nylon snaren. Daarmee leer je met de minste pijn en moeite gitaar spelen. En overstappen op een andere gitaar kan altijd alsnog.

Bekijk de video en zie alle voordelen!

Comment Section

10 reacties op “Beginners Gitaar: welke moet je kiezen?


Door Claude du Ranchero op 12 mei 2018

was een paar jaar gelden weer eens begonnen met een grote westerngitaar met stalen snaren,steeds maar weer opnieuw proberen(door zere vingers) met als gevolg nooit meer gespeeld ,heb nu al een tijdje een spaanse gitaar met een hoek eruit(cutaway)spelen ging beter maar ben nu afgeknapt omdat ik geen barrees kan spelen,jengel nu wat op een keyboard,maar vind de gitaar eigenlijk gewoon een super instument,wie of wat geeft het speelplezier voor de gitaar weer terug?


Door Michel Penterman op 14 mei 2018

Hoi Claude, misschien moet je nog even een maatje kleinere gitaar proberen, bijvoorbeeld in een gitaarwinkel. 3/4 in plaats van 1/1 . En dan gewoon mijn cursus volgen, dan leer ik je spelenderwijs hoe je barré akkoorden kunt pakken zonder zere vingers!
Groeten
Michel


Door André Bergsma op 23 mei 2017

Hallo Michel
Wat zijn goede kunststof snaren ( welk merk) en waar moet ik op letten als ik nieuwe ga kopen?
Heb nu een semi akoestiche gitaar met staal snaren en dat is idd lastig om mee te beginnen.
O ja en baré akkoorden krijg ik maar niet onder de knie komt dat door de staal snaren?


Door Michel Penterman op 12 juli 2017

Hoi André, kijk even bij stringweb.nl de Acacio uit mijn hoofd. Niet duur en wel mooi. Ook heb ik in de leeromgeving een topic erover aangemaakt!


Door Erika op 13 juni 2016

Dag Michel ik heb een electriciteitsnet gitaar maar zet momenteel de versterker niet op want na mijn ongeval heb nog veel hoofdpijn en kan ook niet veel leren heb ook een app voor ze te stemmen dank zij u merci verder leer ik op mijn gemakske Hoelang blijft onze lessen op het internet staan want ik moet nog aan les 3 helaas beginnen bedankt voor mij dit terug door te sturen mvg erika


Door Michel Penterman op 31 augustus 2016

Doe rustig aan Erika, je hebt alle tijd! Tegen de tijd dat je codes verlopen, is je hoofdpijn al weer jaren weg!


Door Richard op 20 september 2014

Beste Michel,

Ik heb nogal korte vingers,daarom denk ik eraan om een smallere gitaar te gaan kopen.
Mijn oog is gevallen op de fender cd60ce,is dit als beginnende gitarist een goede keus?

Mij huidige gitaar is een spaanse van de Lidl,en is de hals dus te breed om bv het F akoord enzo te pakken.

Mvg Richard.


Door Michel Penterman op 11 april 2015

Hoi Richard, ik heb je al lang geleden geantwoord per mail, maar zet het nu nog maar even online.

Op zich is dit een prima gitaar, maar het omdat het een semi akoestische is, zitten er stalen snaren op, die spelen voor beginners niet echt fijn. Je kunt het best een houten, spaanse, klassieke gitaar met nylon snaren aanschaffen, vanaf €99 koop je die al voor een hele aardige kwaliteit nieuw, maar 2ehands zijn ze ook prima te koop. Dan betaal je er vaak nog geen €25 voor.

Daarna kun je altijd alsnog een betere en duurdere gitaar kopen. En als je twijfelt, kun je het best even langs een goede winkel in de buurt gaan en je daar laten adviseren. Je moet er dan even lak aan hebben dat je nog geen noot kunt spelen, maar je kunt wel vragen of ze even goed naar je handen en houding kunnen kijken, wellicht heb je grote vingers of misschien juist kleine. Voor kleinere vingers heb je dan weer 3/4 gitaren en natuurlijk ook 1/2 maten.

Op die manier weet je in ieder geval zeker dat je de goede maat hebt gekocht. Verder moet je ook even goed naar het geluid luisteren van de gitaar. De ene gitaar heeft een hoge klank, de andere gitaar heeft veel resonantie en zo klinkt iedere gitaar op zijn eigen manier. Je moet er vooral eentje kopen die het geluid heeft waar jij meteen verliefd op bent. En dat is voor iedereen verschillende.

Succes met de keuze van de juiste gitaar, en vergeet niet dat de meeste gitaristen er een stuk of 4 hebben minimaal. Hier in huis hebben we geloof ik wel 10 gitaren, mijn kinderen hebben hun eigen gitaar, mijn vrouw ook en ik heb er zelf ook een stuk of 4. Dus wees niet bang dat je de rest van je leven maar aan één gitaar vast zit 😉

Groeten,
Michel


Door Michiel Peters op 25 januari 2014

Zo, vandaag ook maar even een beginners gitaartje gekocht. Wel eentje van maar 100 euro, maar daar kan ik wel even mee vooruit om te oefenen.

Stemmen duurde wel de eerste keer wat langer en misschien zijn betere snaren dan ook wel een goede aanrader.

Als ik eenmaal verder ben komt er vanzelf wel een betere. Hoewel ik dan waarschijnlijk wel zal overstappen op een western. Misschien ook een goede tractatie als je de cursussen van gitaarles.nl hebt afgerond!


Plaats een reactie


*