Beginners Gitaar: welke moet je kiezen?
28 november 2013 

Beginners Gitaar: welke moet je kiezen?

Een veel gestelde vraag die ik vaak te horen krijg: wat voor gitaar moet je kopen als je een beginner bent met gitaar spelen.

Beginners gitaar: wat voor gitaar moet ik kopen als beginnende gitarist?

Als je begint met gitaar spelen, heb je natuurlijk een goede gitaar nodig. Maar wat voor beginners gitaar moet je nu kopen?

Je hebt de keuze uit een elektrische gitaar, een Western gitaar, een semi akoestische gitaar en een akoestische gitaar. Én je hebt keuze uit nieuwe of gebruikte beginners gitaren.  Laten we eerst even langs de soorten gitaren lopen. Of beter: Bekijk de video en lees daarna verder!

Een beginners gitaar koop je hier al vanaf rond de € 40!

Een beginners gitaar koop je hier al vanaf rond de € 40!

Elektrische gitaar als beginnersgitaar kopen?

Is het handig om een elektrische gitaar te kopen? Het antwoord luidt: JA. En NEE! Een elektrische gitaar is relatief makkelijk te bespelen omdat de snaren dicht op de hals zitten. De afstand tussen de snaren en de hals is dus snel overbrugd.

Maar.. het is ook zo dat de snaren van een elektrische gitaar vaak dicht bij elkaar zitten. En dat je bij een elektrische gitaar altijd een versterker nodig hebt, die je dan ook moet kopen. Waarbij je dan wel weer het voordeel hebt dat je met een koptelefoon op kunt oefenen. Maar ik zou dus niet een elektrische gitaar als beginners gitaar kiezen.

elektrische gitaar kopen

Western gitaar als beginners gitaar kopen?

Dan zou je denken: dan koop ik een Western gitaar. Maar ook dat is niet de juiste keuze als beginnersgitaar.

Een Western gitaar heeft ijzeren snaren en die snijden nogal in je vingers als je eenmaal begint met gitaar spelen. Dat kan zo’n pijn doen dat het je afremt. Een Western Gitaar als beginnersgitaar zou ik dan ook altijd afraden.

western gitaar kopen

De voordelen van beginnen op een houten, Spaanse, akoestische gitaar als beginners gitaar

Wat voor gitaar moet je dan als beginnende gitarist wél kopen? Ik heb daar een heel simpel en goedkoop antwoord op: het beste kun je een akoestische, houten gitaar kopen. Die zijn al te koop vanaf €39 nieuw, maar dan moet je je wel realiseren dat je niet de beste kwaliteit hebt en dat bijvoorbeeld de klank en het stemmechanisme van inferieure kwaliteit zijn. Maar als beginnersgitaar functioneren ze prima. Ben je eenmaal uitgeleerd, dan verkoop je hem weer of houd je hem als reserve gitaar.

Waarom dan toch op een akoestische gitaar kopen?

De redenen zijn simpel:

– dit soort gitaren is overal te koop, online bijvoorbeeld en dan heb je hem de volgende dag in huis
– akoestische gitaren zijn goedkoop, vaak heeft je oudere broer of de buurvrouw er nog wel eentje liggen. Of je koopt er eentje tweedehands op Marktplaats. En mocht je de smaak te pakken krijgen, dan verkoop je je gitaar weer eenvoudig!
Een beginners gitaar koop je hier al vanaf rond de € 40!

akoestische spaanse gitaar kopen

Voordelen als beginnersgitaar

Maar wat deze gitaren tot een ideale beginners gitaar maakt, is dat je hem overal makkelijk mee naar toe kunt nemen:

– je hebt geen versterker nodig
– je hebt geen snoeren nodig
– je hebt geen elektra nodig
– kortom je kunt deze op gitaar altijd en overal spelen.

Een ander belangrijk punt is de flexibiliteit van de nylon snaren. Daarmee leer je met de minste pijn en moeite gitaar spelen. En overstappen op een andere gitaar kan altijd alsnog.

Wat mag een beginners gitaar kosten als ik er eentje koop?

Een beginners gitaar koop je hier al vanaf rond de € 40!

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Claude du Ranchero
Door

Claude du Ranchero

op 12 May 2018

was een paar jaar gelden weer eens begonnen met een grote westerngitaar met stalen snaren,steeds maar weer opnieuw proberen(door zere vingers) met als gevolg nooit meer gespeeld ,heb nu al een tijdje een spaanse gitaar met een hoek eruit(cutaway)spelen ging beter maar ben nu afgeknapt omdat ik geen barrees kan spelen,jengel nu wat op een keyboard,maar vind de gitaar eigenlijk gewoon een super instument,wie of wat geeft het speelplezier voor de gitaar weer terug?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 14 May 2018

Hoi Claude, misschien moet je nog even een maatje kleinere gitaar proberen, bijvoorbeeld in een gitaarwinkel. 3/4 in plaats van 1/1 . En dan gewoon mijn cursus volgen, dan leer ik je spelenderwijs hoe je barré akkoorden kunt pakken zonder zere vingers! Groeten Michel

André Bergsma
Door

André Bergsma

op 23 May 2017

Hallo Michel Wat zijn goede kunststof snaren ( welk merk) en waar moet ik op letten als ik nieuwe ga kopen? Heb nu een semi akoestiche gitaar met staal snaren en dat is idd lastig om mee te beginnen. O ja en baré akkoorden krijg ik maar niet onder de knie komt dat door de staal snaren?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Jul 2017

Hoi André, kijk even bij stringweb.nl de Acacio uit mijn hoofd. Niet duur en wel mooi. Ook heb ik in de leeromgeving een topic erover aangemaakt!

Erika
Door

Erika

op 13 Jun 2016

Dag Michel ik heb een electriciteitsnet gitaar maar zet momenteel de versterker niet op want na mijn ongeval heb nog veel hoofdpijn en kan ook niet veel leren heb ook een app voor ze te stemmen dank zij u merci verder leer ik op mijn gemakske Hoelang blijft onze lessen op het internet staan want ik moet nog aan les 3 helaas beginnen bedankt voor mij dit terug door te sturen mvg erika

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 31 Aug 2016

Doe rustig aan Erika, je hebt alle tijd! Tegen de tijd dat je codes verlopen, is je hoofdpijn al weer jaren weg!

Richard
Door

Richard

op 20 Sep 2014

Beste Michel,Ik heb nogal korte vingers,daarom denk ik eraan om een smallere gitaar te gaan kopen. Mijn oog is gevallen op de fender cd60ce,is dit als beginnende gitarist een goede keus?Mij huidige gitaar is een spaanse van de Lidl,en is de hals dus te breed om bv het F akoord enzo te pakken.Mvg Richard.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2015

Hoi Richard, ik heb je al lang geleden geantwoord per mail, maar zet het nu nog maar even online.Op zich is dit een prima gitaar, maar het omdat het een semi akoestische is, zitten er stalen snaren op, die spelen voor beginners niet echt fijn. Je kunt het best een houten, spaanse, klassieke gitaar met nylon snaren aanschaffen, vanaf €99 koop je die al voor een hele aardige kwaliteit nieuw, maar 2ehands zijn ze ook prima te koop. Dan betaal je er vaak nog geen €25 voor.Daarna kun je altijd alsnog een betere en duurdere gitaar kopen. En als je twijfelt, kun je het best even langs een goede winkel in de buurt gaan en je daar laten adviseren. Je moet er dan even lak aan hebben dat je nog geen noot kunt spelen, maar je kunt wel vragen of ze even goed naar je handen en houding kunnen kijken, wellicht heb je grote vingers of misschien juist kleine. Voor kleinere vingers heb je dan weer 3/4 gitaren en natuurlijk ook 1/2 maten.Op die manier weet je in ieder geval zeker dat je de goede maat hebt gekocht. Verder moet je ook even goed naar het geluid luisteren van de gitaar. De ene gitaar heeft een hoge klank, de andere gitaar heeft veel resonantie en zo klinkt iedere gitaar op zijn eigen manier. Je moet er vooral eentje kopen die het geluid heeft waar jij meteen verliefd op bent. En dat is voor iedereen verschillende.Succes met de keuze van de juiste gitaar, en vergeet niet dat de meeste gitaristen er een stuk of 4 hebben minimaal. Hier in huis hebben we geloof ik wel 10 gitaren, mijn kinderen hebben hun eigen gitaar, mijn vrouw ook en ik heb er zelf ook een stuk of 4. Dus wees niet bang dat je de rest van je leven maar aan één gitaar vast zit ;-)Groeten, Michel

Michiel Peters
Door

Michiel Peters

op 25 Jan 2014

Zo, vandaag ook maar even een beginners gitaartje gekocht. Wel eentje van maar 100 euro, maar daar kan ik wel even mee vooruit om te oefenen.Stemmen duurde wel de eerste keer wat langer en misschien zijn betere snaren dan ook wel een goede aanrader.Als ik eenmaal verder ben komt er vanzelf wel een betere. Hoewel ik dan waarschijnlijk wel zal overstappen op een western. Misschien ook een goede tractatie als je de cursussen van gitaarles.nl hebt afgerond!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 25 Jan 2014

Verwen jezelf maar lekker ;-)

Reactie plaatsen