Gitaarsolo's leren spelen met de 25 vetste gitaarsolo's aller tijden!
16 augustus 2015 

Gitaarsolo's leren spelen met de 25 vetste gitaarsolo's aller tijden!

Samen met Top Solo Gitarist HJ heb ik een hele vette gitaarsolo cursus ontwikkeld waarmee je super lekkere solo’s op je gitaar leert spelen. Natuurlijk in het stramien dat je van mij gewend bent én geschikt voor akoestische en elektrische gitaren!

Zelf perfecte gitaarsolo's leren spelen

Voor we met de lijst der lijsten aan de slag gaan: zet je volume op 10 en bekijk deze video! Wil je zelf de meest fantastische gitaarsolo's spelen? Klik dan hier!


Favoriete gitaarsolo top 10 van HJ

Ik heb HJ gevraagd om zijn favoriete solo’s in een Top 10 te gieten, ik heb daar zelf mijn favoriete solo’s aan toegevoegd én die van jullie!

Bovenaan jullie lijst stond de gitaarsolo van “Hotel California” van ‘The Eagles’. Wil je een stukje van de solo leren meespelen? Klik dan hier!

Hieronder vind je de top 25 gitaarsolo’s!

1.Thin Lizzy – The Sun Goes Down

De sfeer van het nummer vind ik echt prachtig en de gitaarsolo is echt een hoogte punt. De solo (min 3.16) bevat voor mij de perfecte mix van gevoel, techniek, timing en creativiteit.

Alle basis technieken komen voorbij : Bending (meteen de eerste noot), Vibrato, Hammer On/ Pull Off, Slide..

gitaarsolo_cursus_hj_klik

2.Jimi Hendrix – Voodoo Child

Het is moeilijk om van icoon (en deels grondlegger) Jimi Hendrix de vetste solo uit te zoeken omdat er ook heel erg veel live opnames zijn waar hij helemaal te gek speelt.

Deze solo geeft wel goed weer hoe Jimi Hendrix zijn gitaar liet scheuren en janken, voor die tijd echt ongekend. Vooral zijn bending notes vind ik hier geweldig.

3.Bryan Adams – Everything I Do

(deze moet je waarschijnlijk even op Youtube bekijken 😉
Ik ben van mening dat een gitaarsolo in een rock/ pop song iets moet toevoegen aan het liedje. Iets wat je , net als het refrein, vaker dan 1x wilt horen. Vaak is dit in muziek niet het geval en laat het (op mij) geen of weinig indruk achter.

De solo in Everything I Do (min 2.46) vind ik een goed voorbeeld van een gitaarsolo die perfect past en heel veel gevoel meegeeft. Ook al is het nummer dan misschien wel of niet zo bijzonder, de solo is (voor mij) echt een hoogtepunt. Mooi gespeeld, dynamisch, fantastische opbouw voor zover dat kan in het aantal seconden wat er voor staat. Het is niet Bryan Adams zelf die de solo speelt maar de zeer getalenteerde (studio) gitarist Michael Thompson.

4.Yngwie Malmsteen – I’ll see the light Tonight

Soms heb je van die gitaristen die je na het spelen van 1 noot meteen herkent. Nu speelt Yngwie Malmsteen vaak heel veel noten maar toch behoort hij tot die categorie unieke spelers/ gitaristen die een eigen stijl hebben neergezet. Onnavolgbaar past goed bij Yngwie want de sinds de jaren tachtig actieve monster gitarist heeft vele vele gitaristen beïnvloed en toch is er uiteindelijk maar een echte Yngwie Malmsteen.

De manier waarop hij door viool/ klassieke passages combineert met rock en blues gitaar is uniek. Daarbij heeft Yngwie als een van de weinige gitaristen een unieke flow en soepelheid of bijna gevoel in het spelen va snelle licks/ solo’s. Bij het horen van solo (min. 2.30) van Yngwie kun je niet om de dosis energie heen. Zijn alternate en sweep picking techniek is waar hij bekend om staat maar ook Yngwie’ s bending techniek is van ongekend hoog niveau en altijd zuiver. Door de clip moeten we maar een beetje heen kijken ha ha…dat waren de ’80 😛

5.Queen/ Brian May – Invisible Man

Queen en Brain May zijn van invloed op zoveel muzikanten/ bands en gitaristen en terecht. Wat een geweldige band en gitarist, wederom iemand die je na het spelen van een noot meteen herkent.

Ik kan heel veel nummers van Queen uitzoeken waar te gekke gitaarsolo’s inzitten maar deze is heel erg bijzonder omdat ik de solo (min 2.28) nog nooit live heb gehoord. Dit moet bijna betekenen dat het een ‘geproduceerde’ gitaarsolo was en misschien wel live niet op deze manier te spelen onspeelbaar bleek.. Maakt ook niet uit vind ik want op het album spat het er van af. Brain May zijn herkenbare geluid, bending en vibrato techniek komen hier goed naar voren maar er is nog iets extra’s erg bijzonder en dat is het gebruik van de chromatische toonladder zijnde alle twaalf tonen op rij.

gitaarsolo_cursus_hj_klik

6. Joe Satriani – The Extremist

Joe Satriani is denk ik mijn favoriete gitarist als het aankomt op het luisteren van instrumentale rock muziek.Satriani is een alleskunner en heeft het gitaarspelen naar een nieuw level weten te brengen.

Ondanks het hebben van heel erg veel techniek verliest hij nooit het melodisch spelen en gevoel uit het oog. Hij is een pure gitarist op een mooie, deels toegankelijke manier gitaar speelt, dat hij zowel gitaristen als niet gitaristen in zijn publiek heeft staan. Zijn nummers zijn meezingbaar dus ik durf te wedden dat hij, net als de cursus, is begonnen met het spelen van melodieën van bekende nummers.

Wat een bijzonder weetje is …. Joe Satriani heeft oa Metallica’s Kirk Hammett en Steve Vai het gitaarspelen geleerd.

7. ZZTOP – Gimme All Your Lovin

ZZTOP is ooit begonnen als blues band maar maakte in de jaren 80 een draai richting de rock/ pop. Naar mijn mening fantastische songs, ijzersterke riffs en een uniek gitaar geluid.

Wat ik aan deze gitaarsolo (min 2.07) zo vet vind is de bluesy manier van gitaarspelen maar dan met veel meer overdrive (scheur).

8. Steve Ray Vaughn – Texas Flood

1 van mijn favoriete blues gitaristen is Steve Ray Vaughn. Die laat de gitaar janken en scheuren op die manier zoals ik dat graag in Blues hoor. Het is natuurlijk wel zo dat er Blues grootheden Steve Ray Vaugh zijn voor gegaan en het een soort van ‘ voor hebben gedaan ‘ maar toch.

Ook Steve Ray Vaughn had een hele eigen manier van spelen. Blues betekent Bending / Hammer on, Pull off, Slide / Bar techniek etc… alle basis technieken kom je tegen. Daarom is Blues ook zo’n geschikte stijl om op te pakken als eenmaal de basis voor gitaarspelen is gelegd.

9. Michael Jackson/ Eddie van Halen – Beat It


Zowel Michael Jackson als Eddie van Halen zijn helden voor mij. Hoe mooier dan een perfecte combinatie van elkaars talenten en kunde te combineren in deze fantastische song. Dit is ook weer zo’n voorbeeld van gitaarsolo (min 3.10) die een echte functie heeft in het nummer en op precies de juiste manier voor een extra hoogtepunt zorgt.

De van oorsprong Nederlandse gitarist Eddie van Halen doet wel heel bijzondere dingen op de gitaar. Hij staat voornamelijk bekend op zijn manier van ‘tapping’, een techniek waarbij je met je (plectrum) hand een speciale Hammer on techniek toepast.

10. Rage Against The Machine/ Tom Morello – Killing in the Name

Tom Morello van Rage Against The Machine wist zich in de jaren 90 op een wel hele unieke en eigen manier op de kaart te zetten. Dit in een tijdperk van grotendeels gitaarsolo ‘arme’ muziek.

Door een combinatie van speciale effecten (zoals Whammy pedaal wat je in dit nummer hoor, 3.50) en de gitaar snel aan en uit te kunnen schakelen (KillSwitch) ontwikkelde hij een geheel eigen stijl in het spelen van gitaarsolo’s.

Mijn favoriete Nederlandse gitaristen zijn overig: Eef Albers/ Jesse van Ruller/ Stochelo Rosenberg/ Jan Akkerman

Longlist plek 11 tot en met 25

Heerlijk om als auteur van deze blogpost met die muziek bezig te zijn. Hieronder vind je een aantal gitaarsolo’s die ik zelf helemaal te gek vind of die jullie hebben aangedragen. Zet je speakers snoeihard, waarschuw de buren en geniet!

Gary Moore (RIP) / Still got the Blues

Zelf heb ik nogal wat, hoe zal ik dat zeggen, emoties bij deze enorme gitaarsolo van Gary Moore. Het liefdesleven gaat nou eenmaal niet altijd over rozen en tja, dan is muziek en vooral zo’n heftige solo een heerlijke uitlaatklep.

In deze live versie, die wat langzamer is dan de radio edit, werkt Gary Moore je in een verslavend tempo toe naar de climax die rond 4 minuut 40 begint en zijn hoogte punt bereikt rond de 5 minuut 40.

Waarna hij weer gewoon tot de orde van de dag overgaat 😉

gitaarsolo_cursus_hj_klik

Davdy Gilmour (Pink Floyd) / Comfortably Numb

Met wat ik je nu ga vertellen, voel ik me echt een oude vent, maar vroeger had je op donderdagavond de LP en CD Show (ja echt waar 😉 en daarin werd dit nummer zo vaak gedraaid dat je er wel van moest gaan houden!

Wat overigens geen enkele moeite kost, want luister naar bovenstaande solo (met geweldig orkest) en voeg dit nummer meteen toe aan je Spotify playlist!

Anouk – Time is a Jailer

Zelf vind ik dit één van de mooiste, nee, het allermooiste nummer van Anouk. Rond de 1 minuut 50 seconden start een korte gitaarsolo, die zich al eerder in het nummer voorzichtig aandiende. En vlak voor het eind janken er nog de nodige doordringende tonen, voordat het nummer rustig sluit. In één woord geweldig.

Vandenberg – Burning Heart


Uit de vermaarde serie ‘Rockballads’ met Kees Baars van Countdown ken ik dit nummer maar al te goed. Snoeihard stond het vroeger op mijn koptelefoon of schalde het uit mijn speakers.

Het intro is al prachtig, maar rond de 2 minuut 50 begint het voorzichtig te regenen waarna er een heuse wolkbreuk losbarst! Kippenvel, of zoals we dat voorheen schreven, kippevel!

Prince – Let’s Go Crazy


Prince is een gitarist die niet zo vaak in de rock lijstjes voorkomt maar wat hij laat zien en horen is onovertroffen!

Guns ‘n’ Roses / Slash – November Rain

Slash staat natuurlijk op eenzame hoogte qua geluid (en looks!). Zeer herkenbaar geluid en samen met de zang van Axl Rose twee bijzondere geluiden in één band!

Metallica – Unforgiven

Aanvankelijk start dit nummer heel droog en clean. Vanaf 3 minuut 20 gaat het los. Heerlijk!

gitaarsolo_cursus_hj_klik

Vandenberg – Different Worlds

Adje Vandenberg blijft een klasse apart. Vanaf 3 minuut 03 hoor je waarom!

Gary Moore – Out in the Field


Gary Moore moet simpelweg nog een keer terugkomen in deze lijst, als is het maar om deze legende te eren. Luister vanaf 3 minuut 00 naar deze heerlijk snelle solo!

Eagles – Hotel California


Ik denk dat dit wel de bekendste gitaarsolo is ever. Maar is’ie ook de beste? Ik laat het graag aan jou over! Luister vanaf 4 minuut 30 (of eerder natuurlijk!)

Santana ft Mana – Corazon Espinado

Alle muziek van Santana is te lekker, maar dit nummer van Supernatural is wel heel bijzonder. Een fantastische combinatie van artiesten die allemaal dolgraag met de supermuzikale en sympathieke Santana meespelen. Luister vanaf 2 minuut 02!

Lenny Kravitz / Slash – Always on the Run

Slash maakt zijn opwachting in dit nummer dat door Lenny Kravitz gezongen wordt. Twee grootheden in een fantastisch nummer!
Solo vanaf 1 minuut 55

Golden Earring – Twilight Zone


Ook de Nederlandse Earring staat nog dagelijks op het podium en de heren zijn wel wat ouder, maar niet minder snel. Luister vanaf 3 minuut 20 en neem de tijd even, want… het duurt nogal even!

Dire Straits / Mark Knopfler – Sultans of Swing

Okay, samen met de Eagles behoort dit nummer tot de populairste gitaar solo nummers ooit. Vermoed ik. Laat het weten of je het met me eens bent!
Vanaf 6 minuten kun je gerust even gaan zitten met je voetjes op tafel. Enjoy!

gitaarsolo_cursus_hj_klik

De prijswinnaars

Zij vonden dit super lekker!

Bekijk en beluister de favoriete gitaarsolo van @KarinBroeders: Guns ‘n’ Roses / Slash – Sweet Child’o Mine door Karin Broeders

Karin: “Of het echt een solo is kun je over redetwisten maar het intro van Guns ‘N Roses Sweet Child O’ Mine is weergaloos. Ik jaren fan van hen en dit doorgegeven aan oudste zoon. Op 2 juli 2006 waren wij samen front row in de Goffert en de lach van mijn zoon, bij dit nummer, die doorbrak op zijn gezicht staat in mijn geheugen geëtst. Na een paar heeeeel erg moeilijke jaren met veel pijn en verdriet ging hij helemaal los en daarom hoort die gitaar solo er in. Muziek is emotie dat zie je maar weer! Groet Karin”

Bekijk en beluister de favoriete gitaarsolo van @tombeek: Steely Dan – Don’t Take me Alive


Tom: “Hoi Michel, leuk! Eén van mijn favorieten (ik heb er wel vijftig!) is “Don’t Take Me Alive” van Steely Dan (album The Royal Scam) van Larry Carlton. Kun je daar wat mee? ?”

Zeker Tom, hij staat erbij!

Bekijk en beluister de favoriete gitaarsolo van Jeffrey: Foo Fighters – Outside

Jeffrey: “Zonder twijfel Outside van de Foo Fighters. Gegarandeerd dat de volumeknop op 10 gaat :-). De eenvoud van een aantal snaren aanslaan tot totale rock&roll! Heerlijk!!!”
Het is even wachten op de solo maar rond de 4 minuut 00 gaat’ie heerlijk tekeer!

Bekijk en beluister de favoriete gitaarsolo van @repelsteeltje76: John Frusciante – Wayne

“de meest liefderijke solo die ik ken. Frusciante nam ‘m op voor een stervende vriend”

Michel Penterman: Qua sound is John Frusciante één van mijn allergrootste favoriete gitaristen. Bij de Red Hot Chili Peppers heeft hij een onmisbare rol gespeeld in het grote succes van deze band. Dank voor deze toevoeging!

Bekijk en beluister de favoriete gitaarsolo van @FMBosch: Steve Lukather – While My Guitar Gently Weeps

“Wat vind je van de live-solo van Steve Luthaker in “My Guitar Gently Weeps”?
Nou, ik vind hem overheerlijk! Kan ik hem bij je boeken? 😉

gitaarsolo_cursus_hj_klik


Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Lilian Dolata
Door

Lilian Dolata

op 04 Nov 2015

Deze was niet moeilijk voor mij alhoewel ik een muziekmens ben en heel veel solo's te gek vind! Ben dol op electrische gitaar pas zelf begonnen met gitaarles.. En deze zomer zo uit mijn dak ben gegaan op n klein festival in limburg op de Psycho van Muse!!! Vind ze zowiezo super ze wat jaartjes geleden alweer live op pinkpop heb mogen beleven. Maar de solo in Psycho vind ik helemaal te gek! Zelfs de twee kids van mijn vriendin (waarmee ik destijds ook op pinkpop was!) Hebben met mij me staan springen op de stoelen in hun woonkamer en met haar zoontje heb ik mij super vermaakt toen we samen de solo op de luchtgitaar deden! Toen ik deze plaat hoorde wist ik dat ik echt voor gitaarles wilde gaan. Ben nou dus akoustisch begonnen en hoop de solo van psycho in de toekomst op een electrische te kunnen spelen!!! Daarbij vind de boodschappen in de teksten van muse passen bij mijn visies...

Peter Mecklenfeld
Door

Peter Mecklenfeld

op 03 Oct 2015

Waanzinnige line up! Kiezen is moeilijk maar door mijn voorliefde voor de Dire Straits (en Mark Knopfler) ga ik voor Sultans of Swings.

Erwin Dohle
Door

Erwin Dohle

op 09 Sep 2015

Mijn favorite gitaarsolo heeft mij menige boete opgeleverd en is van de dire straights en wel telegraph road live deze solo is zo opzwepend dat je er automatisch harder van gaat rijden maar is echt waanzinnig en zeer ondergewaardeerd helaas maar ik zeg, bekijk hem op You Tube en geniet en die boete neem ik dan echt voor lief,

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 09 Sep 2015

Hoi Erwin, ik weet PRECIES wat je bedoelt. Dire Straits traden ooit, lang geleden op in de Jaap Edenhal. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik niet van dat soort massale gelegenheden hou. Maar die solo, op dat moment, bracht mij echt in vervoering. Ik weet niet wat het was, maar het wat in ieder geval het hoogtepunt van de avond!

Erwin Dohle
Door

Erwin Dohle

op 10 Sep 2015

vooral de opbouw naar het instrumentale is voor mij heel mooi ,kortom voor mij het nummer met de optimale muziek beleving en helaas zeker 5 boetes voor te snel rijden maar ja de muziek blijft mooi

Erwin Dohle
Door

Erwin Dohle

op 12 Sep 2015

dit bedoel ik nou Michel

Ann Van de Velde
Door

Ann Van de Velde

op 06 Sep 2015

Hallo Michel,Tachtig was prachtig, misschien U2, With Or Without You daar speelt The Edge toch wel een heel mooie eenvoudige solo, ik kies deze omdat ik door je cursus heen ben en je wekelijks mailtje toch wel mis! Maar aan elk einde is een nieuw begin, tot binnenkort op je cursus gitaarsolo met HJ. Doe zo verder...mvg Ann

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 06 Sep 2015

Dag Ann, dan ga je binnenkort weer leuke mailtjes van mij én nu ook HJ ontvangen!Groeten, Michel en 80 was inderdaad prachtig!

louis
Door

louis

op 27 Aug 2015

Het zijn er zoveel die tot mijn favorieten horen. In eerste instantie dacht ik natuurlijk aan Jimi (Red House), maar ook Peter Green (Albatros) en Alvin Lee (Spoonful). Echter viel het me toen op dat ik zowel in de lijst als de reacties vooral de zwarte (blues) muzikanten mis waar vele blanke gitaristen hun inspiratie uit haalden. Ik denk dan met name aan Muddy Waters (You Shook Me), John Lee Hooker (Crawlin'Kingsnake), BB King (The Thrill Is Gone) en natuurlijk Robert Johnson (Cross Road Blues). Ik vind dat ze niet in het rijtje mogen ontbreken. Groet, Louis.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 27 Aug 2015

Hoi Louis,Dank je wel voor deze toevoegingen. Ik ga ze toevoegen!Michel

Hijlco
Door

Hijlco

op 26 Aug 2015

ik heb gekozen voor Steve vai, het hart verscheurende for the love of God, Live. en Angel vivaldi , het geweldige An angels poem on a' grave. luister en huiver!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 26 Aug 2015

Hoi Hijlco,Dank je voor je toevoegingen! We gaan er naar luisteren! Michel

Jerry
Door

Jerry

op 22 Aug 2015

Beyond the realms of death (live uitvoering) van Judas Priest heb ik vroeger zo vaak op mijn luchtgitaar meegespeeld. Heerlijke solo.Vol emotie.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 25 Aug 2015

En.. speel je hem nu als gewoon gitaar solo mee?

Frans Erinkveld
Door

Frans Erinkveld

op 22 Aug 2015

Ik heb vele favoriete gitaarsolo's en ik sta te kijken van de top 10, het had zomaar de mijne kunnen zijn. Save Me van Queen zou er dan ook bij staan. Hartverscheurende solo van Brian May waarmee hij het liefdesverdriet van Freddie Mercury verbeeldt..! Oh ja. The Invisible Man is nooit live gespeeld omdat Freddie toen al ziek was. Ze wisten toen al dat ze nooit meer zouden toeren, wat inderdaad terug te horen is op het album.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 22 Aug 2015

Kijk dan is dat mysterie ook weer opgelost! Meer van Queen en Brian May dus volgens jou.. Daar heb je zeker gelijk in! Dank en groeten, Michel

huub
Door

huub

op 21 Aug 2015

He wat een tegekke nummers met zeer goede solo,s Ik mis alleen fleedwoodmac met go your own way Elke keer weer kippevel met ook een mooie solo Groeten huub

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 22 Aug 2015

Hoi Huub, dan gaan we die toevoegen binnenkort! Dank je wel! Michel

Marielle
Door

Marielle

op 21 Aug 2015

Mijn favoriet: Prince met Purple Rain. Maar dan wel het liefst een live-versie. Geweldig! Kippevel! Uit het begin van mijn tienertijd :-) Ik begin net met leren spelen en dus nog mijlen ver verwijderd van solo's spelen laat staan zoals Prince dat kan. Jett Rebel heeft trouwens ook een mooie (korte) versie van Purple Rain gedaan in DWDD vorig jaar. Hij is (nog) geen Prince, maar zeer zeker een geweldige muzikale duizendpoot.

Martine
Door

Martine

op 21 Aug 2015

mijn favoriet is sexy als ik dans van Nielson waarom om dat ik die als eerst op leren spelen op mij gitaar en dat het een leuk nummer is om naar te luisteren en lekker snel.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 Aug 2015

Hoi dat is inderdaad een leuk nummer, hoewel ik de solo nog niet ontdekt heb.. Toch bedankt! Michel

Martine
Door

Martine

op 21 Aug 2015

Als ik uit de lijst moet kiezen dan die van Anouk om dat die heel gaaf is en een lekker nummer om op je gitaar te spelen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 Aug 2015

Hoi Martine, je hoeft niet uit de lijst te kiezen hoor, je mag ook zelf met suggesties komen, liever nog! Wat zou je willen aandragen.Groeten Michel

Isabelle van Grol
Door

Isabelle van Grol

op 21 Aug 2015

Voor mij natuurlijk Still got the blues van Gary Moore, de muziek raakt me tot in mijn botten, in mijn ziel en in mijn hart, krijg er na al die jaren nog steeds kippenvel van, en dat hoort muziek voor mij te doen, het moet je wat geven.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 Aug 2015

Hoi Isabelle, bij springen dan ook nog eens de tranen in mijn ogen en wordt mijn keel dichtgeknepen.. ;-) dus ik denk dat we hetzelfde gevoel hebben bij dit nummer! Groeten, Michel

Jaap Kramer
Door

Jaap Kramer

op 21 Aug 2015

Ik ga zonder twijfel voor Hotel California. Ben inmiddels gestart na de basis met de tokkelcursus. Af en toe een poging om solo's waaronder die van de Eagles te benaderen, dus een solo-cursus past in het plaatje.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 Aug 2015

Hoi Jaap, dank je wel! Wat vind je zo mooi aan die solo? Goede herinneringen? Laat het ons weten, en succes met de cursus! Michel

Ron Holman
Door

Ron Holman

op 21 Aug 2015

Fijne tips en voorkeuren van iedereen hier, maar moet het alleen van bekend werk zijn? Er is naast deze groep (hele goede) gitaristen een arsenaal aan supertalenten dat nog even een stapje verder gaat dus zoek je geweldige solo's luister of kijk op YouTube ook eens naar: Shawn Lane, Scott Henderson, TJ Helmerich, Brad Garsed of Oz Noy en van de meer bekenden uit de jazzhoek Pat Metheny, Mike Stern of Dean Brown. Veel plezier met deze ontdekkingsreis!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 Aug 2015

Hoi Ron, wat mij betreft, hoeft het niet bekend te zijn, het gaat me juist om jouw voorkeur! Dank voor je toevoeging. Ik denk dat je iedereen daar een groot plezier mee hebt gedaan! Michel

Jeffrey
Door

Jeffrey

op 21 Aug 2015

Zonder twijfel Outside van de Foo Fighters. Gegarandeerd dat de volumeknop op 10 gaat :-). De eenvoud van een aantal snaren aanslaan tot totale rock&roll! Heerlijk!!!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 Aug 2015

Hoi Jeffrey, dank je, de Foo Fighters is natuurlijk één van de beste rock bands van de laatste jaren. Ik heb hem erbij gezet!

Rene
Door

Rene

op 21 Aug 2015

Ik mis eigenlijk - The Shadows - Apache. Dit liedje is van begin tot eind één grote gitaar solo!Dit is voor mij de reden waarom ik gitaar (probeer) te spelen.

Rene
Door

Rene

op 21 Aug 2015

Als ik uit het lijstje moet kiezen dan is het Hotel California ongetwijfeld.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 21 Aug 2015

Hoi René, dank je. We noteren het!

Theo Verwijst
Door

Theo Verwijst

op 21 Aug 2015

Voor mij Red Hot Chili Peppers en wel het einde van Dani California zeg maar de laatste halve minuut culminerend in de laatste 10 seconden.... Daarom heb ik een strat gekocht maar ik kom nog ff niet in die buurt....

Dennis
Door

Dennis

op 20 Aug 2015

Telegraph Road Live van Dire Straits. Van voor mijn tijd, maar gelukkig wel mee opgegroeid. Bringing back memories dus. Ik ben druk bezig met jouw lessen, maar deze solo gaat nog wel even duren....

Manon Spruit
Door

Manon Spruit

op 20 Aug 2015

Je leest en hoort hem niet vaak. Maar het nummer waar ik een geweldige solo in vind zitten is I'm not so tough van Ilse DeLange. De mooiste is de live versie van Ahoy en het Gelredome beide ook uitgebracht. Mede door dit nummer ben ik gitaar gaan leren spelen en ooit wil ik hem ook kunnen :)

willy gournon
Door

willy gournon

op 20 Aug 2015

Eerste LP van Dire Straits was en blijft een pareltje. Ben direct naar de platenhandelaar gegaan na 3 nrs. gehoord te hebben op de radio. Mark Knopfler is een knappe gitarist met zijn bekende fingerpicking zonder gebruik van plectrum. 2de geweldige gitarist is David Gilmour. Heb de kans gehad om ze Live te zien in de jaren 90 op Werchter. Concert blijft voor mij één van de hoogtepunten met geweldig gitaarwerk " shine on you crazy diamond " - " comfortably numb " enz. De solo die ik hier mis, is deze van Tom Morello samen met Bruce Springsteen tijdens Live-concert 25 Years of Rock & Roll. Moet je echt eens bekijken. Maar de gitaristen die hier in het rijtje staan zijn stuk voor stuk geweldige gitaristen. Willy - Schoten

Joop
Door

Joop

op 20 Aug 2015

Natuurlijk zou ik als Pink Floyd fan een van de vele gitaarsolo's of bass riedels (vlak Roger Waters maar ook John Deacon van Queen niet uit) kunnen kiezen, maar ik mis nog een gigant met een altijd herkenbaar geluid in deze reeks: Mike Oldfield. Hij weet zich constant te vernieuwen, heeft zijn eigen unieke geluid, maar kan ook elke andere stijl spelen. Als ik 1 solo eruit moet pikken, dan Platinum part 2 na 1.05 van Platinum (de disco lp van Mike).

Joke Schild
Door

Joke Schild

op 20 Aug 2015

Mijn favoriet: Bryan Adems Evert thing I do

Jantien de Kogel
Door

Jantien de Kogel

op 17 Nov 2015

Ik kies er meerdere. De Gipsykings leerde ik in mijn studententijd kennen. Ik studeerde, hoe kan het ook anders, Spaans en daar werd ook advies gegeven over goede Spaanstalige muziek. Nummers als: Luna de fuego, Galexia, Gipsyrock en Olvidado zijn totaal instrumentaal en heel mooi vurig gespeeld. Verder ben ik Meatloaffan. Dus niet te vergeten Paradise by the dashboardlight en Bat out of hell. En ook was Kiss heel geweldig met I was made for lovin' you en Charisma. Ik heb ook tijdens mijn puberjaren erg gezwijmeld bij Cat Stevens met Daytime, Bad brakes, Nascimento, Father en Never. Fantastisch! Ook ontdekte ik zelf in diezelfde studententijd Joan Armatrading met nummers als Love and affection, Show some emotion en Willow. Dit was weer een grote ontdekkingstocht, want ze heeft veel bijzondere nummers geschreven en geproduceerd. Verder vond ik zo net op Spotify een muzikant genaamd Adran Legg met heel fijne gitaarmuziek en nummertjes als: Waiting for a dancer, Ragged nail, Hymn for Jaco en luchtime at Rosie's. Lekkere nummers om met je koptelefoontje op te luisteren in de bus, deze laatste. Ik vind dit een heel interressante verzameling worden, zo met al deze mensen samen! Heel veel succes verder.Groet, Jantien.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 Nov 2015

Hoi Jantien! De Gipsy Kings!!! Dat was rond mijn 14e een grote liefde van me! En één van mijn beste vrienden had er zo'n grondige hekel aan, dat was altijd lachen. Meatloaf, tja, daar heb ik hele goede herinneringen aan (eerste feestje in de 6e klas van de lagere school). En Kiss was natuurlijk een zomer lang dé sensatie in de hitparades. Gene Simons, volgens mij? Ik heb nog een mooie zwart witte LP voor mijn verjaardag gekregen. Cat Stevens is natuurlijk een held, al was het alleen maar om zijn ommezwaai in zijn leven. Joan Armatrading is een fantastische Singer Songwriter en die andere nummer ga ik zeker even beluisteren.Dank je voor je toevoegingen en heel veel plezier met de gitaar solo's! Michel

Jantien de Kogel
Door

Jantien de Kogel

op 17 Nov 2015

Wat grappig, dat die vriend niet van jouw soort muziek hield, want het heeft jullie vriendschap geen schade toegebracht. Ik vind het heel leuk om van je te horen, dat ook jij deze muziek erg bewondert. Ik geloof, dat dat ook goed zal werken voor het betere wederzijdse begrip, hoewel dit nu via de weg van de computer gaat tegenwoordig. Ik vind het heel erg leuk om deze cursus te doen. Bedankt!

Hans
Door

Hans

op 20 Aug 2015

Nou vooruit dan, een oudje en een minder oudje. Wat dacht je van Todd Rundgren, Utopia (Theme). Een solo van zo'n 14 minuten. En wat jonger Dream Theater, The Spirit Carries On. Maar eigenlijk is Richie Blackmore met Child in Time de vader van alle gitaarsolo's... Veel succes & plezier met je site.

Phillip
Door

Phillip

op 20 Aug 2015

Staat er helaas niet bij: Stranglehold van Ted Nugent, is eigenlijk één grote gitaarsolo.

Karlijn
Door

Karlijn

op 20 Aug 2015

Mijn favoriet is Those who wait van Tommy Emmanuel. Omdat mijn vriend, werkend voor de Verenigde Naties de hele wereld afreist en wij steeds moeten wachten totdat we weer samen zijn. Bij dit nummer kan ik wegdromen... :)

Ger
Door

Ger

op 20 Aug 2015

Wat mij betreft Adje van den berg different worlds .Toch staan er vele goede solo's bij maar deze is voor mij de beste .

Jan van Baarle
Door

Jan van Baarle

op 20 Aug 2015

Mijn favoriete solo komt van het nummer you're better of free van de golden earring staat op het album seven tears.

Jozef
Door

Jozef

op 20 Aug 2015

Goede avond Michel ik vind hotel California de beste en waarom het is een meeslepende muziek uit mijn jeugd jaren want ik wordt volgende week 26 augustus 66 jaar groetjes van Jozef De Weerdt

Cock Severin
Door

Cock Severin

op 20 Aug 2015

dire Straits Sultans of Swing vind ik goud

Dennis van den Hoven
Door

Dennis van den Hoven

op 20 Aug 2015

Mark Knopfler is een held van mij .Vooral toen ik de live dubbel lp Alchemy uitkwam met de live versie van sultan of swings. 13 minuten wereldklasse. Gary Moore komt daar net onder met Still got the blues. Ook Over the hills and far away vindt ik geweldig.

Tom
Door

Tom

op 20 Aug 2015

Hoi Michel, leuk! Eén van mijn favorieten (ik heb er wel vijftig!) is "Don't Take Me Alive" van Steely Dan (album The Royal Scam) van Larry Carlton. Kun je daar wat mee? ;-)

Iwan Groen
Door

Iwan Groen

op 20 Aug 2015

Sultans of swing en Michael Jackson/ Eddie van Halen beat zijn de solonummers van de eeuw! Beter bestaat bijna niet. Elke noot, ritme en beat klopt letterlijk en figuurlijk. Je kan er op los gaan en lekker naar luisteren.

Harry
Door

Harry

op 20 Aug 2015

Ealles Hotel Caledonia nummer uno !!

Jackie T.
Door

Jackie T.

op 20 Aug 2015

mijn favorite gitaar solo is van The forgotten (part2) van Joe Satriani. Deze instumental gaat bij mij in alle emotie staten door merg en bot en doet mij trillen door mijn hele wezen. Is mijn alltime favorite!!

Derk Raatjes
Door

Derk Raatjes

op 20 Aug 2015

Ik ga voor Voodoo Child van Jimi Hendrix

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 Aug 2015

Hoi Derk, lekker nummer en fantastische, legendarische gitarist. We nemen hem op. Wat heeft Jimi Hendrix voor jou betekend?Groeten, Michel

Arjan
Door

Arjan

op 20 Aug 2015

Op eenzame hoogte Slash/November Rain iets heel anders Gary Moore Still Got The Blues

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 Aug 2015

Hoi Arjan, ik kan met geloof ik wel vinden in je keuze. Wat voor herinneringen heb je eraan / wat vind je er mooi aan?Thx, groeten, Michel

Thye
Door

Thye

op 20 Aug 2015

Een geweldige solo vind ik die van het nummer I could have lied van de Red Hot Chili Peppers/John Frusciante op gitaar.Niet veel noten nodig om je er compleet in mee te trekken!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 Aug 2015

Hoi Thye, de Peppers! Echt heerlijke muziek en heel vette licks en solo's. Ik ga hem er bij zetten. Nog speciale herinneringen aan? Ik namelijk wel aan die Peppers, wat heb ik dat grijsgedraaid in mijn studententijd (en nog steeds!)Groeten Michel

Thye
Door

Thye

op 20 Aug 2015

Dat niet zozeer, ik ben nog vrij jong(18 jaar), dus heb nog een hoop mee te maken.Wel is hun muziek over het algemeen gewoon een enorme toevoeging aan mijn leven geweest tot nu toe, for the good and the bad times!groeten, Thye

Arjan
Door

Arjan

op 20 Aug 2015

Voor mij op eenzame hoogte, Slash/November Rain...iets heel anders Gary Moore Still Got The Blues

Karin Broeders
Door

Karin Broeders

op 20 Aug 2015

Hoi Michel,Of het echt een solo is kun je over redetwisten maar het intro van Guns 'N Roses Sweet Child O' Mine is weergaloos. Ik jaren fan van hen en dit doorgegeven aan oudste zoon. Op 2 juli 2006 waren wij samen front row in de Goffert en de lach van mijn zoon, bij dit nummer, die doorbrak op zijn gezicht staat in mijn geheugen geëtst. Na een paar heeeeel erg moeilijke jaren met veel pijn en verdriet ging hij helemaal los en daarom hoort die gitaar solo er in. Muziek is emotie dat zie je maar weer! Groet Karin

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 Aug 2015

Hoi Karin, dat is zeker een weergaloos begin! En een fantastisch nummer. Ik ga hem erbij zetten, dank je wel!Michel

John Pieterse
Door

John Pieterse

op 19 Aug 2015

Ja ik ben ook fan van Pink Floyd maar om nu een solo van Gilmour uit te kiezen is wel moeilijk er zijn er zo veel. Persoonlijk vind ik de solo 'Marooned' van het album ' The Division Bell' daar heb ik dierbare herinneringen aan en wel de geboorte van mijn 2 dochters die te vroeg op de wereld werden gehaald en toen zij in de couveuse lagen en wij er een beetje machteloos bij stonden, klonk verweg in de hal dit nummer.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 19 Aug 2015

Hoi John, ik zal hem erbij zetten. Is alles goed gekomen met je dochters?Groeten Michel

John Pieterse
Door

John Pieterse

op 19 Aug 2015

Hallo Michel,Ja zeker ze worden volgende maand 17 en als ik nu naar ze kijk kan ik me niet meer voorstellen dat ik ze beide in mijn armen kon nemen. Ik heb al een keer een cursus bij je gevolgd en ik denk dat deze solo cursus wel een hele goede aanvulling is voor mij. Ga er zeker mee beginnen. Groeten, John.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 Aug 2015

Hoi John, daar ben ik heel blij mee! Tja, die van mij wordt 13 binnenkort maar ik moet zeggen, wat is het vreselijk leuk als ze ouder worden! Ik heb er gelukkig nog 3 ;-) een meisje van 7 en twee jongens van 9 en 11, dus vervelen doe ik me niet. Ik ben wel half scheefgegroeid van het tillen van al die kinderen, dus dat doen we niet meer!Succes met de cursus alvast! Michel

John Pieterse
Door

John Pieterse

op 18 Aug 2015

Ja ik ben ook fan van Pink Floyd maar om nu een solo van Gilmor uit te kiezen is wel moeilijk

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 19 Aug 2015

Dat snap ik John, maar deze vind ik echt wel heerlijk! Michel

Peter van Dalen
Door

Peter van Dalen

op 17 Aug 2015

David gilmour - Comfortly numb . Een heerlijke warme en gevoelige solo. Kan er elke keer geweldig van genieten als ik hem hoor. 1x live gezien alleen niet door David uitgevoerd, tijdens the wall live van Roger Waters in de gelredome.

Peter van Dalen
Door

Peter van Dalen

op 17 Aug 2015

Sorry typefout "Comfortably "numb bedoelde ik

Erwin Dohle
Door

Erwin Dohle

op 16 Aug 2015

Ik ga voor Mark Knopfler telegraaf roadie live fantastisch

Ruben Hofman
Door

Ruben Hofman

op 16 Aug 2015

Een solo kiezen is zo ontzettend moeilijk maar dan ga ik voor:dire straits - Sultants of swing, zoveel noten op een moordend tempo achter elkaar er foutloos uit weten te dreunen.. chapeau voor Mark Knopfler!

Reactie plaatsen