Internet toepassingen

In deze en volgende blogs behandelen we een aantal hulpmiddelen, accessoires, gratis apps en andere hebbedingetjes voor bij jouw gitaar.
We beginnen met aantal dingen die je eigenlijk al direct nodig hebt. In deze long read zijn de Internet toepassingen aan de beurt.

Chordify

Je wilt graag een van jouw favoriete songs op gitaar begeleiden, maar je weet niet welke akkoorden je wanneer moet spelen? Geen nood. Ga naar chordify.net, zoek jouw song en je krijgt een overzicht van de te spelen akkoorden. Klik op de startknop en de song  wordt afgespeeld en Chordify vertelt jou wanneer je welk van de akkoorden moet aanslaan.

Gigantische database

Chordify beschikt over een gigantische database van allerhande songs en muziek. Veel, zo niet de meeste, hiervan zijn gekoppeld aan filmpjes op YouTube en audiobestanden van SoundCloud. Centraal in Chordify staat een speciaal programma dat de muziek analyseert, de toonsoort bepaalt en vervolgens de akkoorden uitrekent die bij iedere maat of iedere groep van maten hoort.

Startpagina van Chordify

Akkoorden berekenen en tonen

Tik op de startpagina van Chordify de naam van de song in die wilt gaan begeleiden. Bijvoorbeeld: Hotel California. Je krijgt dan een overzicht van een aantal beschikbare uitvoeringen. Staat er “chordified” naast, dan zijn de akkoorden direct beschikbaar. Staat er “chordify now”, dan worden de akkoorden berekend en getoond zodra op je deze song hebt geklikt. Dit kost enkele seconden tot ongeveer een minuut rekentijd.

Akkoordenschema van Chordify

Klikken en spelen

Nadat je op de gewenste song hebt geklikt verschijnt er een schema waarin de te spelen akkoorden zijn aangegeven. Ieder hokje hierin is een tel en de hokjes die tussen de dikkere zwarte lijnen staan vormen een maat. Zo bestaat Hotel California uit een vierkwartsmaat. Iedere maat bevat dus vier tellen (vier hokjes). Je zet de muziek aan door op het pijltje bovenaan te klikken. Het zwarte hokje geeft dan de achtereenvolgende tellen aan. Staat er in een hokje een akkoordsymbool, dan sla je dat akkoord aan totdat er een ander akkoordsymbool verschijnt, dan pak je over naar dat nieuwe akkoord.

Hieronder beschrijf ik een aantal functies die enkel beschikbaar zijn als je een betaald abonnement op Chordify hebt. Via gitaarles.nl kun je een abonnement met korting op Chordify afsluiten.

Oefenen met Chordify

Bovenaan zie je staan dat het tempo van Hotel California 73 tellen per minuut (BPM: Beats Per Minute) bedraagt. Dat is redelijk langzaam, maar misschien nog net te snel om alle akkoorden op het juiste moment en op de juiste manier over te kunnen pakken. Door met de pijlpuntjes het tempo te verlagen, kun je met een lagere snelheid oefenen. De zang klinkt dan natuurlijk wel vervormd. Heb je daar last van, dan zet je het geluid van de song met het luidsprekertje bij “Song”  uit en zet je het luidsprekertje bij “Chords” aan.

Nu hoor je alleen de akkoorden klinken en kun je de volgorde van de akkoorden in het door jou gewenste tempo oefenen. Zitten er een paar lastige stukken tussen, dan kun je bovenaan met “Loop” een aantal maten telkens laten herhalen, zodat je die intensief kunt oefenen. Voel je je zeker genoeg om voor het “eggie” te gaan, dan zet je alles weer terug in de oorspronkelijke staat of je selecteert de song opnieuw.

Akkoorddiagrammen

Weet je niet meer precies welke vingerzetting bij een bepaald akkoord hoort, dan klik je bovenin op “Diagrams”. Je krijgt dan terwijl de muziek loopt de vingerzettingen van de te spelen akkoorden te zien. Het zijn dezelfde diagrammen als die in de lessen van gitaarles.nl worden gebruikt, maar dan 90 graden naar rechts gedraaid.

 

De akkoorddiagrammen van Chordify

Lastige akkoorden vervangen

Je ziet dat Hotel California een aantal lastige akkoorden bevat, zoals twee Fis-akkoorden en een B-mineur akkoord. Je kunt kijken of er met behulp van een capo eenvoudigere akkoorden kunnen worden gebruikt. Klik in dat geval in de “diagram mode” op “overview”. Je krijgt dan een overzicht van alle in dit nummer voorkomende akkoorden. Klik nu bovenin op “capo”. Zet vervolgens de denkbeeldige capo op een aantal opeenvolgende posities en kijk wat dit met de akkoorden doet.

Ga hierbij niet verder dan de vijfde positie, anders gaat het allemaal erg iel klinken en worden de akkoorden lastig bespeelbaar. Je ziet dat als je de capo op de tweede positie zet, er een aantal makkelijkere akkoorden verschijnen. In plaats van het F-akkoord met barrégreep, kun je ook de makkelijkere variant van dit akkoord met de wijsvinger in de eerste positie op de hoge E- en de B-snaar gebruiken. Deze vind je terug in het gratis akkoordenboek van gitaarles.nl. Zet nu de capo op jouw gitaar in de tweede positie. Kies in Chordify bovenaan opnieuw voor Chords en je kunt het nummer meespelen met de nieuwe akkoorden.

In plaats van de capo te gebruiken of als dit geen vereenvoudiging biedt kun je proberen om helemaal rechts bovenaan de knop “Simplify Chords” aan te zetten. De akkoorden worden dan indien mogelijk vervangen door eenvoudigere akkoorden. Dit lukt overigens niet altijd.

 

Makkelijkere akkoorden met capo op 2

Extra functies

Andere mogelijkheden zijn het omzetten van het stuk naar een andere toonsoort (“Transpose”), het aanpassen van de akkoorden (“Edit”) en het maken van een document waarin de akkoorden in muzieknotatie op de notenbalk zijn weergegeven (“Print”). Dit zijn functies voor gevorderde gitaristen.

Muziek uploaden

Wordt het door jou gewenste muziekstuk niet gevonden, dan kun je dat op de startpagina van Chordify uploaden (“Upload Song”) en laten “chordify’en”. Je krijgt dan de door Chordify bepaalde akkoorden te zien. Het stuk wordt vervolgens toegevoegd aan de data base van Chordify en is voor iedereen beschikbaar. Op deze manier kun je zelfs van een door jou ingezongen stuk de akkoorden laten bepalen.

Tot slot vind je halverwege op de startpagina een helpfunctie waarin alles nog eens uitgebreid wordt toegelicht.
Chordify is, met wat minder functies, ook als app onder IOS en Android beschikbaar.

Ultimate Guitar Tabs

Ultimate (Guitar) Tabs

Je wilt liever zelf zingen en jezelf daarbij begeleiden op gitaar? Ook dat kan. Er zijn legio toepassingen op Internet te vinden die de liedtekst van een gekozen song tonen met daarboven de akkoorden. Zoek maar eens op “guitar tabs”. Een veel gebruikte site is Ultimate Guitar Tabs. Je kunt hier zoeken op de door jou gewenste song. Je krijgt dan de liedtekst met de akkoordsymbolen erboven te zien. Je slaat de akkoorden op het ritme van het muziekstuk aan totdat er een nieuw akkoordsymbool verschijnt.

Dan pak je dat nieuwe akkoord. Ga je met de muis boven een akkoordsysmbool staan, dan verschijnt het diagram met de vingerzetting van het betreffende akkoord. Ook wordt aan het begin een eventuele capo-positie aangegeven. Houd er wel rekening mee dat er een betaalde versie is en dat veel functies en een aantal songs enkel binnen de betaalde versie beschikbaar zijn. Ook verschijnt er veel reclame,  waarin je wordt aangemoedigd om je te abonneren op de betaalde versie.

Een goed alternatief met vergelijkbare functies, maar minder reclame, is Ultimate Tabs.

Ultimate Tabs

Veel van dit soort sites

Maar, zoals gezegd er zijn nog veel meer van dit soort sites, waartussen je een beetje je weg moet vinden. Zoek bijvoorbeeld maar eens op “Eagles Hotel California Chords”.

Heb jij ervaringen met dit soort internet toepassingen of heb je vragen of opmerkingen? Deel deze dan met ons door te reageren op deze post.

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Joost
Door

Joost

op 06 Jan 2019

Mooi uitgelegd hoor J.J.! Ik gebruik vooral Cordify en ben er bijzonder blij mee. Mooie combi met de lessen om stappen te maken met overpakken en het spelen van mijn eigen favoriete muziek! Dikke like!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 07 Jan 2019

Hee Joost, je bedoelt vast Chordify.. Blij dat je er blij mee bent! En nee.. ik heb geen aandelen ;-)

Reactie plaatsen