Namen van de snaren op een gitaar

Gitaarsnaar namen

Let erop dat je altijd van boven naar beneden de snaren benoemt. Je kunt dit onthouden doordat de snaren van dik naar dun gaan. Een dikke snaar trilt langzaam en geeft een laag geluid. Een dunne snaar trilt snel en geeft een hoog geluid.

Namen van de snaren op een gitaar

De namen van de gitaar snaren zijn erg belangrijk.
De 6 snaren zijn van boven naar beneden:

E-snaar (dik)
A-snaar
D-snaar
G-snaar
B-snaar
E-snaar (dun)

Video over de namen van de snaren op een gitaar

In deze video leg ik je uit hoe je de namen van je gitaar snaren kunt onthouden.

Ezelsbruggetje om de namen van gitaarsnaren goed te onthouden

Een ezelsbruggetje om je gitaarsnaren te onthouden is:
Een
Aap
Die
Geen
Banaan
Eet

Het is belangrijk om de namen van de gitaar snaren uit je hoofd te kennen.

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Anoniem
Door

Anoniem

op 21 May 2019

eet alle dagen grote borden erwtensoep

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 22 May 2019

Ja dat vind ik een goede benaming voor Nederland.. in de winter dan. Dank je!

Wim
Door

Wim

op 03 Apr 2018

Koop je fendersnaren dat staat er 0 en een getal, geen letter, , het verschil tussen de d en de a is niet zo groot in dikte, weet u ook die getalle met de letters er achter, ik heb nogal wat restanten, dan kan ik de benaming op de zakjes schrijven.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 06 Apr 2018

Hoi Wim, kun je me aangeven wat voor omschrijvingen er op de rest van je snaren staat? Alleen maar een 0?Groeten Michel

Chris Lubbers
Door

Chris Lubbers

op 07 Mar 2016

Hallo Michel, Ik vroeg mij af waarom jij je gitaar snaren anders benoemt dan de meeste mensen, zit daar een achterliggende gedachte achter? Ik heb geleerd dat de snaren van boven naar beneden zijn : E-B-G-D-A-E Jouw versie : E-A-D-G-B-E mvg Chris Lubbers

Gea B
Door

Gea B

op 01 Feb 2017

of speel je als links-handige op een rechtshandig gespannen gitaar?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 03 May 2016

dat is inderdaad precies andersom. Ik ben klassiek geschoold en daar speel je van boven naar beneden

Harry Collignon
Door

Harry Collignon

op 31 Aug 2014

Hallo Michel, Als ik de video's open, krijg ik wel het geluid, maar blijft het videoveld groen. Waarschijnlijk iets met mijn instellingen, maar ik heb geen idee wat ik fout doe. Weet jij een oplossing?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 31 Aug 2014

Ik het het bij mij gecheckt en het werkt op Chrome.. En Firefox..

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 31 Aug 2014

Hoi Harry, probeer eens een andere browser? Misschien heb je net een update van de Flash Player gedaan of iets dergelijks? Zou normaal gesproken moeten werken!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 05 Jul 2014

Laat gerust je reactie of vraag hieronder achter. Dit waren de reacties die ik vanaf 2010 kreeg op de site die ik voorheen gebruikte: michel 12/06/14 om 10:05 Hoi Nico,dank voor je vraag. Ik laat de plaatjes zien alsof je de hals plat legt en er dan van bovenop kijkt. Dat is misschien even wennen, maar zo zitten de plaatjes uiteindelijk ook in je hoofd. Verder moet je even goed de tips over “houding” en plaats van de duim bekijken. Dan is je akkoord probleem waarschijnlijk snel opgelost. Daarnaast is het belangrijk wat voor gitaar je hebt. Heb je bijvoorbeeld dikke vingers, dan is een spaanse gitaar met veel ruimte tussen de snaren en nylon snaren de beste optie.Veel plezier met spelen!Nico 12/06/14 om 09:52 Hoi Michel, ik heb twee vragen. 1. De snaren lopen van boven naar beneden, maar op de plaatjes van de akkoorden staan ze (naar mijn mening) dan ondersteboven. Heeft dat een reden ??? En vraag 2. Ik krijg het akkoord niet zuiver, raak altijd ook andere snaren met mijn vingers, is dan de hals van mijn gitaar smos te smal of doe ik iets verkeerd ???? Fjne dag allemaal. Nicomichel 23/10/13 om 19:52 Hoi Nellie, dat klinkt inderdaad niet goed. Staat je stemapparaatje wel goed?nellie 23/10/13 om 15:38 als ik mijn snaren stem staan er andere letters op het apparaat, dat is toch niet goednellie 23/10/13 om 15:27 als ik mijn snaren stem, krijg ik andere letters als E.A.D.G.B.E klopt niet denk ikmichel 16/10/13 om 22:52 Bedankt!b.luppes 16/10/13 om 22:13 goede uitlegMaria 13/10/13 om 22:15 Ja ik vind de les prima ,Maria 13/10/13 om 22:13 Ik vind de les goed .ik heb een vragen is dat mogelijk dat ik de dvd les met musica de hij .dank u wel.eline 18/10/10 om 19:51 les 2 is erg moeilijk nee hoor je doet het priema man :Peline 18/10/10 om 19:50 les 2 is gaaaf :peline 18/10/10 om 19:49 een aap die geen bananeen eet .. dat kan je niet vergeten !!! ooo, coole web. hier gaat iedereen gitaar leeren oo, dit zet ik op mijn blog .. :PGabri 30/09/10 om 11:39 Fijne uitleg. Mijn man keek me lichtelijk vreemd aan toen ik het ezelsbruggetje vertelde… maar goed, belangrijk is dat IK het nu weet :) !

Reactie plaatsen