Gitaar akkoorden aanslaan met een plectrum; de belangrijkste tips

Gitaar akkoorden aanslaan met een plectrum; de belangrijkste tips

Gitaar spelen met een plectrum of niet; de belangrijkste tips

Je hebt diverse manieren om een akkoord aan te slaan, bijvoorbeeld met een plectrum. Maar wanneer gebruik je een plectrum, bij welke muziek soort, hoe hou je hem vast en welke techniek moet je toepassen met je handen en vingers?

Hieronder volgt een simpele uitleg voor beginners, met twee duidelijke uitleg video’s en één oefen video.

Wanneer gebruik je een plectrum?

Een plectrum gebruik je over het algemeen veel in het strummen van akkoorden. Strummen dat is van boven naar beneden en vice versa aanslaan van akkoorden. Je kunt met een plectrum ook tokkelen maar dat zullen we in een andere les behandelen. Het tokkelen is het spelen van de losse snaren met de vingers. Het zijn allebei mooie manier om gitaar te spelen en het is goed om te weten welke technieken er zijn en welke keuze je dus hebt bij het spelen.

Liedjes die je met een plectrum speelt

Veel van de Westerse muziek en popmuziek die je op de radio hoort wordt aangeslagen met een plectrum of met een tokkel gespeeld. Het zijn de twee meest voorname technieken om je gitaar mee aan te slaan.

Tip bij het gebruiken van een plectrum?

Probeer die plectrum op je duim te leggen en om hem dan met je wijsvinger vast te pakken en sla er dan een akkoord mee aan van boven naar beneden. Laat de plectrum het werk doen. Dus sla niet te hard aan, hou de plectrum niet te hard vast maar laat je plectrum zijn werk doen op weg naar beneden of natuurlijk met het aanslaan omhoog. Maar je hoeft geen kracht te zetten. Als je kracht gaat zetten wordt het echt ‘hakken’ en dat is niet de bedoeling, je wilt een mooi soepel en vol geluid als je snaren aanslaat.

Hoe sla je aan met een plectrum?

Je moet je plectrum dus echt langs de snaren laten bewegen en dat gaan we oefenen met een slagje naar beneden. Doe mee met de video. En als naar beneden goed lukt, ga je het omhoog proberen. Dan kantel je de plectrum een beetje omhoog zodat deze onder dezelfde hoek staat als dat je naar beneden je akkoord aanslaat. Kijk goed hoe je je hand moet kantelen dan.

Nu ga je van boven naar beneden aanslaan en van beneden naar boven, terwijl je je hand en beetje kantelt zodat de plectrum steeds op dezelfde manier en onder dezelfde hoek de snaren raakt en daarmee de akkoorden speelt. En dan wissel je af tussen naar beneden en omhoog, ofwel down en up. We oefenen nu alleen het E akkoord even.

Oefenen met de aanslag van een plectrum

We oefenen in onderstaande video met het aanslaan van een plectrum door middel van het E akkoord op gitaar. Van boven naar beneden en vice versa.

Kijkersvraag: Hoe hou je je plectrum vast

E mineur akkoord op gitaar met plectrum spelen

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 03 Feb 2021

Heb jij tips over het al dan niet gitaar spelen met een plectrum? Laat ze hieronder achter!

Reactie plaatsen