Tips

Deze tips helpen je om makkelijk gitaar te leren spelen.

Tip over de houding tijdens het gitaarspelen

Veel beginners haken af met gitaarles omdat ze de verkeerde houding hebben tijdens het gitaar spelen. Daardoor kun je vaak akkoorden niet makkelijk pakken, gaat je arm pijn doen en kun je diverse ritmes niet spelen op je gitaar. Een juist houding is dus van essentieel belang. In deze video laat ik je de basis houding zien die je voor dat je deze gitaar cursus gaat volgen, moet gaan aannemen.

Tip: 4 manieren om je gitaar te stemmen

Een andere afhaker bij het gitaar leren spelen, is een valse gitaar. Geloof het of niet, maar het is super belangrijk dat je snaren goed gestemd zijn. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. In deze video leer ik je welke technieken er zijn om je gitaar te stemmen. Dus stemmen op gehoor, met een stem apparaat, met flageoletten (moeilijk!) en met behulp van andere hulpmiddelen zoals een piano.

Tip: zo stem je je gitaar met een stem apparaat

De makkelijkste manier om je gitaar te stemmen, is met een digitaal stem apparaat. In deze video laat ik je zien hoe je met een eenvoudig stem apparaat van zo’n € 15 makkelijk als beginner zelf je gitaar kan leren stemmen. Essentieel om snel en leuk gitaar te leren spelen!

Tip: zo onthoud je de namen van de gitaar snaren

Hoe heten je gitaar snaren? We beginnen altijd van bovenaf, en dan heb je de dikke snaar, die heet de E snaar, daarna de A snaar, daarna de D snaar, daarna de G snaar, daarna de B snaar en daarna de dunne E-snaar. In deze video vertel ik je een ezelsbruggetje zodat je de gitaar snaar namen makkelijk kunt onthouden!

Tip: zo vervang je makkelijk je gitaar snaren

Het vervangen van een gitaar snaar is eenvoudig, als je maar eenmaal weet hoe je het moet doen. De meest gemaakte fout is dat je al je snaren in één keer vervangt. Of dat je het begin van de gitaar snaar als einde vast maakt. Of de snaar helemaal niet goed vast maakt. Of dat je niet weet hoe je deze snaar juist moet stemmen. In deze video leer ik je een trucje waarmee je snaren niet 4 weken lang vals klinken, maar binnen 2 dagen dusdanig uitgerekt zijn dat ze goed getuned zijn. Met of zonder stemapparaat!

Tip: zo weet je welke vingers je waar neer moet zetten

Waar zet je die vingers neer op je gitaar? Voor de meeste gitaristen is het in het begin van gitaarles een spaghetti van vingers. Maar eigenlijk is het heel eenvoudig te leren, welke vingers je op welke positie op je gitaar moet neer zetten. Met de tips in deze video en de uitleg daarbij, krijg je snel door waar je je vingers op je gitaar hals moet zetten.

Tip: Zeer belangrijke tip voor beginners: de juiste plaats voor je duim

De meeste problemen bij het gitaar leren spelen doen zich voor bij de houding en dan met name bij de plaats van de duim. Ervaren gitaristen hebben er geen omkijken meer naar, maar beginners die nog maar net op gitaarles zitten, krijgen er aanzienlijke problemen door: de duim! De meeste gitaristen houden hun duim veel te hoog op gitaar hals, waardoor ze niet meer goed akkoorden kunnen pakken. De stand van de duim zorgt er dan voor dat de vingers bij het pakken van een akkoord de gitaar snaren afdempen, zodat er niet meer dan een blikkerig geluid uit je gitaar komt. Tijd voor actie dus, en met deze video kun je zien waar je je duim WEL neer moet zetten!

Tip: gitaar spelen met een Capo d’Astro

Stel je wilt mee zingen met een nummer dat je op gitaar kunt spelen. Het nummer heeft diverse open akkoorden en de zanger (of zangeres) heeft een nogal hoge stem. Dan kun je vergeten dat je het nummer op een lekker manier kunt spelen én meezingen. In dat geval komt een Capo d’Astro goed van pas. Dit apparaat zet je in een hogere positie. Wellicht denk je nu dat je het nummer nu nóg hoger moet meezingen, maar niets in minder waar. Je kunt het nummer nu bijvoorbeeld een octaaf lager mee zingen, en die hoogte ligt dan wél binnen het bereik van je stem. Het lijkt ingewikkeld, maar het gitaar spelen met een Capo d’Astro geeft je ongekende simpele mogelijkheden om heel snel je gitaar meezing repetoir uit te breiden.

Tip: zo pak je makkelijk gitaar akkoorden over

Een ander grote uitdaging voor beginners die net gitaar leren spelen, is het pakken van gitaarakkoorden. En het overpakken van akkoorden. Dit zijn dingen die je heel veel en heel rustig moet oefenen. In deze video help ik je een belangrijk eindje op weg!

Tip: het juiste gebruik van een voetenbankje

Wil je makkelijker gitaar leren spelen en heb je alles al geprobeerd? Probeer dan de klassieke houding met een speciaal voetenbankje eens! Het klinkt misschien suf, maar zo’n bankje en die gitaar speel houding zorgen er waarschijnlijk wel voor dat je VEEL MAKKELIJKER gitaar leert spelen! En later, als je groot bent, en een ervaren toerist, verstop je dat voetenbankje weer onder de bank. Maar dan heb jij WEL makkelijk gitaar leren spelen! Bekijk daarom deze tip en doe er je voordeel mee!

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Reactie plaatsen