7 meest gemaakte beginnersfouten gitaar

7 meest gemaakte beginnersfouten op gitaar

Je wilt gitaar leren spelen: helemaal leuk! Als je daar goed aan begint, zul je zien dat het je leven voorgoed zal veranderen. Het is wel van belang dat je meteen een goede start maakt, met leuke nummers en eenvoudige akkoorden leert spelen, en daarom heb ik in kaart gebracht welke meest voorkomende beginnersfouten je als gitarist niet moet maken.

Laat onderaan een reactie achter met jouw grootste blunder en maak kans op één van de drie gratis jaar abonnementen!

1. Start nooit op een gitaar met ijzeren snaren

Als je als beginner start met het spelen op een gitaar met ijzeren snaren, heb je de poppen meteen aan het dansen. Of beter gezegd: je hebt ze niet aan het dansen en je krijgt ze ook niet aan het dansen. Niet met jouw gitaar spel.

Ijzeren snaren zijn scherp en snijden in je vingers, waar zich nog geen hard laagje heeft kunnen ontwikkelen. Start daarom altijd op een klassieke houten gitaar met nylon snaren. Dit speelt als beginners niet alleen veel lichter, maar is ook nog eens vele malen goedkoper. Bovendien kun je je gitaar makkelijk overal mee naar toe nemen want je hebt geen versterking nodig. Wel zo leuk als je als beginner voor het eerst bij het kampvuur een mooi gitaar optreden wil geven.

meest gemaakt fouten gitaar leren spelen beginners ijzeren snaren

2. Start vooral niet met noten leren lezen

Denk je dat je moet beginnen met noten leren lezen? Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom. Het notenschrift is ingewikkeld, bestaat uit 5 lijntjes terwijl je gitaar 6 snaren heeft, en bevat een hoop symbolen waar je waarschijnlijk niet mee uit de voeten kunt.

Start daarom als beginner eerst met makkelijke nummers met simpele gitaar akkoorden. Het is een publiek geheim dat meer dan 80% van de popmuziek liedjes met 20% van de simpele akkoorden meegespeeld kan worden. Als je de akkoorden eenmaal onder de knie hebt, kun je je altijd alsnog gaan verdiepen in het notenschrift. Dat begrijp je dan ook sneller omdat je al spelend hebt geleerd waar de noten op je gitaar zitten.

Download dus snel het gratis akkoordenboek en leer meteen gitaar spelen!

meest gemaakt fouten gitaar leren spelen beginners noten lezen

3. Oefen in het begin niet te lang maar juist kort en vaak

Oefening baart kunst, dat is en ding dat zeker is. Maar te veel oefening baart blessures en overbelasting. En dat is wat je wilt voorkomen als beginnende gitarist. In het begin moeten bovendien je hersenen multi-tasken: ze sturen niet alleen je twee handen totaal verschillend aan, maar je moet ook nog luisteren naar de muziek die je meespeelt en in hetzelfde ritme anticiperen.

Daarom is het vooral goed om in het begin vaak en kort te oefenen. Leg je gitaar op tijd weg, en pak hem nog een paar keer op gedurende de dag. Je zult merken dat je dan onbewust al een aantal taken geautomatiseerd hebt en dat je gitaarspel al een stuk beter klinkt dan in het begin van de dag.

meest gemaakt fouten gitaar leren spelen beginners lang oefenen

4. Let op de juiste houding (vooral als je begint met gitaar spelen)

Je ziet ze vaak nonchalant op een zeepkistje hun gitaar hanteren: onze helden die ons al jaren lang verblijden met hun virtuoze gitaarspel. En dat wil je graag nadoen natuurlijk! Maar als beginnende gitarist is het extra belangrijk dat je op je houding let. Een verkeerde houding kan ertoe leiden dat je bepaalde akkoorden niet kunt spelen of dat je je zelf vastzet en uitput.

Let daarom als beginner extra goed op je houding. De klassieke houding is een beetje truttig maar wel erg nuttig: met de gitaar op je linkerbeen (als je rechtshandig bent creëer je voor je linkerhand en -arm genoeg ruimte om de akkoorden goed te pakken. Hiermee speel je dus niet alleen soepeler maar pak je als beginner ook de akkoorden makkelijker en klinkt je gitaarspel mooier!

meest gemaakt fouten gitaar leren spelen beginners verkeerde houding

5) Leer nooit met een plectrum spelen in het begin

Het is een wijdverbreid misverstand dat je als beginner met een plectrum gitaar moet leren spelen. Een plectrum is moeilijk te hanteren, maakt het gitaar spelen lastig en beperkt je direct in je mogelijkheden. De natuur heeft ons aan je hand al 5 plectrums gegeven die je altijd bij je hebt. Het is veel makkelijker om daar in eerste instantie mee te leren spelen. Bovendien heb je je vingers altijd bij je en vallen ze niet per ongeluk ‘van je handen’ . Zelf heb ik met optredens ik weet niet hoeveel plectrums in het publiek zien verdwijnen, dus ja, ik heb er ervaring mee, maar dat is meer als je gaat soleren.

Start als beginner dus niet met een plectrum maar leer gewoon met je hand de snaren aanslaan of als je het beginners stadium gepasseerd bent: tokkel dan gewoon met je hand. Het heet op zijn Engels niet voor niets Finger Picking.

meest gemaakt fouten gitaar leren spelen beginners met plectrum

6) Leer niet jezelf gitaar spelen

Er zijn veel dingen die je kunt leren door ze veel te doen. Fietsen, eten, drinken, praten. Noem maar op. Relatief simpele handelingen waar je geen lessen in nodig hebt. Met gitaar leren spelen is dat anders. Ik weet het; het internet staat vol met diverse instructie video’s voor beginners. Op zich zijn die prima, maar het probleem is dat je een aantal zaken nodig hebt als je begint met gitaar spelen.

Dat zijn onder andere een doordacht en succesvol doorontwikkeld leerplan, waarbij je als beginnende gitarist stapje voor stapje de juiste technieken in de juiste volgorde gaat ontwikkelen. Zodat je leercurve (zoals we dat noemen) omhoog blijft gaan en niet plotseling stopt omdat je geen zin meer hebt, je vingers overbelast zijn of omdat je je gitaar aan de welbekende wilgen hangt omdat je er geen zin meer in hebt.

meest gemaakt fouten gitaar leren spelen beginners jezelf aanleren

7) Wees ervan overtuigd dat ook jij gitaar kan leren spelen

En dat iedere beginnende gitarist tegen hetzelfde probleem aanloopt. En daarom is het lekker als je je kommer en kwel maar ook je hoogte punten met andere beginnende gitaristen kan delen. Of kunt leren van andere gitaristen die hetzelfde hebben meegemaakt en een paar stappen verder zijn dan jij.

Wist je overigens dat maar 3% van de wereldbevolking echt niet muzikaal is? Die mensen hebben een echte aandoening genaamd ‘muzikale anhedonie’. Daarmee hebben ze totaal geen gevoel voor muziek. De kans dat jij dat hebt is minimaal anders was je niet op deze site beland. Dus dan is de kans groot dat je bij de 97% wél muzikale mensen hoort en kun ook jij zeker gitaar leren spelen.

meest gemaakt fouten gitaar leren spelen beginners overtuiging

Plan van aanpak voor beginnende gitaristen:

Goed, kort samengevat heb ik het volgende plan van aanpak voor je:

– zorg ervoor dat je eerst een akoestische snaar met nylon snaren bemachtigt (leen hem of koop er één vanaf €40 nieuw)
– doe een proefles voor beginners (online) of ga eens langs bij een privé gitaar leraar in de buurt
– bekijk wat de kosten zijn als je online gaat lessen versus privé les
– stem je gitaar goed (of laat je daar bij helpen)
– leer de juiste houding
– en begin met het spelen van je eerste akkoorden
– zorg dat je niet te lang oefent en wel vaak

En heel belangrijk: zorg dat je er LOL in hebt en lekker kunt meespelen met jouw favoriete muziek. Wees trots op ieder stapje dat je zet en deel het direct met je vrienden, gezin of familie.

Ik ben benieuwd waar jij tegen aan loopt als beginnende gitarist. Laat ons weten wat jouw grootste blunder was, omschrijf hem hilarisch en maak kans op één van de drie te winnen jaar abonnementen!

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Seb
Door

Seb

op 03 Apr 2021

Op deze melding van Danny is niet gereageerd. Tot april 2021 geen reacties meer?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 05 Apr 2021

Hoi Seb, ja wel hoor, maar niet op deze post. Doe je al mee aan onze live lessen iedere week?

danny
Door

danny

op 15 Oct 2019

beste Michel Ik heb al verschillende e mails en telefoons gedaan maar krijg geen antwoord. Op 5/10/2019 is de betalling gedaan en het probleem is dat ik niet kan inloggen? Groeten Danny

Annette
Door

Annette

op 08 Jul 2019

Nou, ik doe geloof ik alles fout,😅 ik heb een fender western gitaar gekocht met IJZEREN snaren, die ik op mijn rechterbeen zet, te lang doorga omdat ik een eigenwijze steenbok ♑ ben. En mijn vingers er vreselijk uitzien maar ik geef niet op! Wel zijn mijn mooie lange nagels er links af, en lang op mijn rechter hand ✋ wat helemaal geen porum is.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 08 Jul 2019

Kijk Annette, daar hou ik nou van. Eigenwijze, koppige steenbokken die weten dat ze alles fout doen en toch doorgaan. Ook jij komt er vast. Stuur gerust eens een video op, en een foto van je vingers. Belangrijkste is in ieder geval dat JIJ het naar je zin hebt! Dus ga zo door!

Amber
Door

Amber

op 16 Apr 2019

Hoi Michel. Ik volg sinds een aantal weken gitaarlessen. Heb een prima leraar, dus daar ligt het niet aan . Nu krijg ik elke week een klein stukje mee om te oefenen. Ik oefen elke dag, maar ik blijf vaak problemen houden met het aanslaan van de goede snaren. Dan kijk ik of mijn vingers goed staan t.o.v. de frets en dan sla ik de verkeerde snaar aan. Is dit in het begin altijd zo? Ik speel met een plectrum. Het is niet echt motiverend als je regelmatig eens een verkeerde snaar pak.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 Apr 2019

Dat vind ik inderdaad het nadeel als je start met een plectrum.. vandaar dat ik mijn leerlingen ook leer spelen met hun vingers in het begin. En daarna dus met een plectrum. Het hangt er ook vanaf wat je er mee wilt bereiken. Wat wil jij later kunnen? Stel je wilt alleen super hard soleren, dan is het wel handig om met een plectrum te spelen in het begin. Maar als je lekker wat nummers op je gitaar wilt spelen en je zelf of anderen bijvoorbeeld wilt begeleiden, dan zou ik niet met een plectrum beginnen. Succes met je lessen!

Aleid
Door

Aleid

op 14 Apr 2019

Hallo MichelIk heb nog een beginnersfout. Ik heb mijn plectrum in mijn gitaar laten vallen. En hij is er nog niet uit. Heb je nog een tip?Groetjes van Aleid

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 15 Apr 2019

Je hebt wat..??? Je plecturm in je gitaar laten vallen. Juist ja.. Die had ik nog niet gehoord. Thuis had ik zo'n grote bass woofer, daar zijn behoorlijk wat boterhammen en andere zooi door mijn kinderen in gestopt.. Maar er is gelukkig geen plectrum in mijn gitaar gevallen.Wat je daar aan kunt doen? Dit is de juiste strategie: 1) hou je gitaar zo vast dat je door het klankgat de onderkant van je gitaar ziet 2) nu ga je een beetje hupsen met je gitaar zodat je plectrum zichtbaar wordt 3) nu Huub Huub Barbara Truuk: draai je je gitaar met zo'n hoge snelheid om en maak je gebruik van de centrifugale of middelpuntvliedende kracht: je draait je gitaar zo hard een halve slag om dat door de ontstane G-krachten je plectrum op zijn plek blijft liggen. 4) eenmaal onderste boven stop je de gitaar abrupt zodat je plectrum zich door de zwaartekracht én door het klankgat zich tussen de snaren door een weg naar buiten baant.Als je je plectrum dan eenmaal uit deze benarde positie hebt bevrijd, berg je hem grondig op en de volgende keer dat je hem gebruikt, lijm je hem vast aan je vingers.Succes ermee en dank je voor het delen van jouw beginnersfout!

Arie Pieter Visser
Door

Arie Pieter Visser

op 13 Apr 2019

Hallo Michel,Ik ben Arie Visser 78 jaar mijn eerste gitaar lessen kreeg ik toen ± 11 jaar was de gitaar die ik toen kreeg van mijn vader bleek een gestolen gitaar te zijn uit een militare karzerne ,dus die ging weer terug .. daarna heb ik niet meer een gitaar gehad , ben later wel gaan drummen ( jazz) tot zo,n jaar gelenden ,alles weg gedaan, en een gitaar gekocht , ik wil eigenlijk alleen mijn vingers soepel houden ,maar mijn eerste fout is dus een gitaar met metalen snaren ....maar ik ga door bedankt voor de tips .Groete Arie Visser

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 14 Apr 2019

Hoi Arie, wat super dat je op jouw leeftijd weer verder gaat met iets waar je lang geleden aan begonnen bent. Als je al jazz kunt drummen, zul je zeker in het begin hard vorderingen maken met de eerste lessen. Ritme gevoel in combinatie met muzikaliteit doet wonderen. En die stalen snaren, ach, daar moet je in het begin een beetje mee oppassen. Niet te lang oefenen en liever vaak en kort. Maar je zult er zeker komen, geen twijfel aan! Veel succes, Michel

Hans
Door

Hans

op 12 Apr 2019

Hoi, Ja mijn beginnersfout ligt in het verleden en dat was wekelijks een half uur per week gitaarles en verder thuis oefenen, nou je begrijpt wel daar kwam niets van terecht, maar nu is er meer motivatie en dat komt zeker ook dat je de lessen eindeloos kan herhalen. moet wel zeggen dat ik ook tussendoor heel veel aan het improviseren (zeg maar klooien) ben. Heb nu een spaanse 'les'gitaar een westerngitaar (speelt redelijk zwaar) en een stratocaster en die speelt superlicht.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 13 Apr 2019

Hoi Hans, ik weet precies wat je bedoelt. Toen ik vroeger begon met lessen, had ik precies hetzelfde probleem. Kwam ik thuis, had ik geen idee meer wat ik hoe moest doen. En toen mijn dochter een paar jaar geleden met gitaar spelen begon, had ze precies van hetzelfde last. Ik vroeg toen aan de leraar of ik de oefening mocht opnemen, dat vond hij een prima plan, maar om de lessen online te zetten, dat ging te ver.Blij dat je veel zelf improviseert. Zeker in het begin is het belangrijk om meteen je eigen voorkeuren uit te zoeken en experimenteren. Dat wordt later dan alleen maar meer en dan ontwikkel je al snel je eigen sound.Veel plezier met de lessen en je arsenaal gitaren!

Marina
Door

Marina

op 12 Apr 2019

Sommige beginnersfouten zijn helemaal herkenbaar. Bij mij is het nu vooral: niet te lang achter elkaar ...pfff... bezig gaan. Ik kan dan helemaal verkrampt overeind komen, zo geconcentreerd ben ik ermee bezig. Nog niet echt ontspannen, zal ik maar zeggen. Liedjes oefenen, meezingen (haha) klinkt nog niet echt maar akkoorden overpakken gaat steeds beter. Met Gitaarles.nl kom je er wel!!! Mijn valkuil(en): teveel uitproberen. Maar ……. ik vind het leuk en ga er stug mee verder. Mijn gitaar staat idd in het zicht en op een standaard. Ziet er nog leuk uit ook.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Apr 2019

Hoi Marina, nou, dat vind ik geen verkeerde eigenschappen voor een beginner hoor! Je zit zo te zien echt in een flow. En dat zingen, dat komt er wel! Teveel uitproberen moet je nooit afleren. En goed dat je gitaar in het zicht staat. Kortom: jij bent er wel en je komt zeker verder. Het begin is er de rest komt ook wel! Veel plezier en bedankt! Michel

sandra
Door

sandra

op 12 Apr 2019

Hee michel, heel duidelijk verhaal. Waar ik vooral tegenaan loop is dat ik mn vingers niet goed bij de fret houd. Dus krijg ik een soort storende brom.Ook ik merk dat ik echt elke dag even de gitaar ter hand moet nemen. Ik neem dan alle akkoorden door en als ik weer beetje soepel ben probeer ik een liedje van jou mee te spelen. Het gaat echt om de juiste houding en zoals jij ook zegt, oefening baart kunst. En ik wil alles tegelijk doen omdat alles wat je aanbiedt zo leuk is. Ook niet zo handig. In ieder geval bedankt voor de duidelijke lesuitleg.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Apr 2019

Ga je me nou kwalijk nemen dat alles zo leuk is? ;-) Dat beschouw ik dan maar als een compliment! Dank je. Je blijft wel bij de les maar houdt je vingers niet bij de fret. Ach, nu je dat eenmaal weet, kunnen we daar aan werken, niet waar? Ik vind het leuk dat je iedere week de live lessen mee kijkt (op Facebook en Youtube) en dat je daar je vragen stelt, dank je wel daar voor. En die brom, ach die verdwijnt vanzelf. Ja toch? Niet dan! Veel plezier! Michel

Jean-Jacques
Door

Jean-Jacques

op 12 Apr 2019

Nou, Michel, de belangrijkste dingen heb je wel te pakken. Ik heb er nog twee. Hoewel het er bepaald niet cool uitziet, ben ik het met het spelen in de klassieke houding helemaal eens . Wat ik in het begin, ondanks die klassieke houding, deed was de gitaar te vlak houden omdat ik graag wilde kunnen zien waar ik de vingers van mijn linkerhand op de toets neerzette. Naar bleek, helemaal fout. Doordat de gitaar te vlak staat, staan je vingers ook te vlak op de toets. Hierdoor demp je voortdurend onbedoeld andere snaren. Klinkt niet en is een bron van ergernis en onbegrip. De oplossing: zet je gitaar zo haaks mogelijk op je been, zodat je tegen de zijkant van de gitaarhals aankijkt en leer gaandeweg blind te spelen. Hierdoor wordt je verlost van de dwang om voortdurend naar je vingers te kijken. In het begin grijp je vaak mis. Gewoon diep ademhalen, blik op oneindig, verstand op nul en stug doorgaan. Een andere fout die ik bij het tokkelen maakte was dat ik de mijn pols tijdens het tokkelen op het voorblad van de gitaar liet rusten. Ook weer helemaal fout, want op die manier ga je met gekrulde vingers in de snaren haken. Klinkt niet en is een even grote bron van ergernis. De oplossing was simpel; houd de hand losjes boven de gitaar, met de handpalm evenwijdig aan het bovenblad. Houd de vingers een beetje gestrekt en laat ze naar de binnenkant van de hand toe bewegen in plaats van naar boven. Klinkt simpel, maar vergt wel een tijd om het te leren.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Apr 2019

Hoi Jean-Jacques, dank je wel voor je tips! Ik heb een tip als je als beginner tóch je akkoorden hand wilt zien: Haal een simpele scheerspiegel bij de Action of jat die van je vader / opa / grote broer (hopelijk niet van je oma / moeder of zus hoewel die hem als opmaak spiegel kunnen gebruiken) en zet die zo neer dat je kunt zien hoe je je hand neerzet. Zeker in het begin is dat hartstikke 'hand'ig en hoef je niet te spieken. Wat betreft het tokkelen: ik merk dat ik vaak de duim van mijn aanslag hand op de bas snaar laat rusten die ik ga aanslaan. Daarmee weet je waar de rest van je vingers zich begeven en kun je je beter oriënteren op de rest van je snaren. Niet alleen handig als je begint met gitaar spelen, maar ook handig als je gevorderd bent! Thx!

Joost
Door

Joost

op 12 Apr 2019

Mijn grootste “blunder” is wel dat ik 20 jaar te lang heb gewacht met gitaar leren spelen. Hoe makkelijk kan het zijn aan de hand van onze enige echte eigen showmaster Michel Penterman! Heerlijk om te klooien met je eigen muziek als je eenmaal de basics een beetje onder de knie hebt!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Apr 2019

Hoi Joost, hier MC P'man ;-) Tja, ik zie het vaker dat mensen pas beginnen op latere leeftijd. Dat geeft niets, maar het is zeker leuk als je begint op jonge leeftijd, dan kun je nog wat chickies fixen met je spel, zoals mijn kinderen dat noemen. Ik denk dat je vanaf een jaar of 9 prima kunt beginnen met gitaar spelen. Maar eerlijk is eerlijk, je bent niet de enige die op leeftijd is, mijn oudste cursiste is 84 en wat denk je, die ging gewoon nog Singer Songwriter worden. Ik zweer het je, ik maak geen grapjes. Dus ook jij bent op tijd begonnen, leuk dat je ondertussen voor je kinderen speelt (dat schrijf je hier niet maar weet ik wel van je) en fijn dat je binnenkort weer tijd hebt om bij onze live uitzendingen aan te sluiten. We gaan op naar de zomer, dus we gaan los! Groeten Michel

André Bergsma
Door

André Bergsma

op 11 Apr 2019

Ik was in het begin een x hotel California aan het meespelen( althans proberen ) met een plectrum. Gaande het nummer merkte ik dat het niet helemaal ging zoals ik wou. Ik dacht nou ja het zal wel. En ging verder met meespelen. Toen het nummer afgelopen was bleek dat tijdens het meespelen mijn plectrum was gedraaid. En ik ongeveer de helft van het nummer met de andere kant van de plectrum heb gespeelt. Mooi blunder maar vond het ook wel grappig.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

ik dacht dat je het nummer andersom speelde, maar jij hield je plectrum op zijn kop.. Een bijzondere techniek, dat zeker! Nu je je plectrum goed houdt, gaat het weer beter? Mooi verhaal, dank je wel!

henk s
Door

henk s

op 11 Apr 2019

Het starten op een gitaar met stalen snaren zou niet goed zijn ? onzin, natuurlijk is het spelen op een spaanse lichter en makkelijker voor je vingers maar ook daar krijg je pijn in de vingers denk dat spelen op een western net zo lastig is,krijgt iets eerder last van de vingers ,maar de sound is dan ook totaal anders en zit sneller bij wat de meeste mensen willen. een kwestie van veel oefenen en als het pijnlijk wordt even stoppen ,morgen verder dus gewoon doen en stoppen als het even niet gaat en later wqeer oppakken

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hee Henk! Dank je wel. Je zegt het zelf al: natuurlijk is het lichter en makkelijker voor je vingers als beginner.En daarom raad ik het iedereen aan. Maar jij bent het niet met me eens. Vind ik ook prima hoor! Dank je! Hoe gaat het met de renovatie van je gitaar?

Ben van Liempd
Door

Ben van Liempd

op 11 Apr 2019

Mijn eerste fout ?? Volgens mij minimaal 5 van jou regels. Gitaar met stalen snaren gekocht, vingers binnen de kortste keren pijnlijk.Noten leren want dat heb ik vroeger al gehad, en ook denken dat leer ik mezelf makkelijk, nou niet dus. Dus je ziet veel beginners fouten. Nu een andere gitaar gekocht met nylon snaren, en binnenkort beginnen met een goede cursus.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Nou Ben, dan heb je nog steeds twee dingen goed gedaan hoor. Zo kun je het ook bekijken ;-) Met welke goede cursus ga je binnenkort beginnen? Of vertrouw je erop dat je 1 van de 3 prijzen gaat winnen?Ik hoor het graag van je!

Ben
Door

Ben

op 11 Apr 2019

Nou als je het toch vraagt een kans van 1 op 3. En wie niet waagt wie niet wint.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Apr 2019

Ja Ben, en je moet toch ergens beginnen, nietwaar? Niet gewonnen kan altijd nog betekenen dat je op een andere manier aan de slag kunt gaan op gitaar! Ik hou het nog even spannend hoor!

Claudi
Door

Claudi

op 11 Apr 2019

mijn grootste blunder is eigenlijk nog wel de ongeloofelijke stommitiet om mijn eerste gitaar even op een stoel te leggen Mijn opa is er toen op gaan zitten,(hij had zijn bril niet op )mijn tweede nog grotere blunder was toen ik bij mac Donald even naar de wc ging mijn gitaar onbeheerd liet (met de gedachte k,mag niet zo paranoïde zijn mensen pikken echt niet je gitaartje)en ik eenzaam en alleen zonder gitaar de reis kon vervolgen,de derde blunder is eigenlijk nog het grootst na 100.000duizend keer een barree te hebben geprobeert de gitaar voor jaren heb weggelegd,(met het besef jaren later dat deze tijd nooit meer terugkomt

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Jeetje Claudi! Jouw leven is één grote blunder! Maar niet getreurd: ik zelf ben ook een keer op mijn gitaar gaan zitten. Ik reed toen nog motor en vervoerde mijn gitaar achterop. Voor mezelf had ik nog maar een klein stukje op mijn zadel waar ik kon zitten. Toen gaf ik mijn gitaar een 'kontje' naar achteren, alleen mijn gitaar dacht daar anders over. Die verroerde geen vin en bleef waar'ie was. Dus ik nog harder duwen, en ja, toen kon ik zitten. Het zat wel een beetje raar en toen ik drie uur later op een nieuwe bestemming mijn gitaar uitpakte, wist ik waarom: de gitaar was doormidden gebarsten en ik had dus half op mijn gitaar gezeten. Dezelfde avond hebben we hem met kevlar tape geplakt en toen ik thuis kwam heb ik er samen met mijn vader een stuk keuken blad op gelijmd. Het ziet er er niet uit, maar geloof me, het is ondertussen al 100 jaar geleden en die gitaar is sindsdien niet meer kapot te krijgen!Maar voor jou geld: snel aan de barré akkoorden beginnen met mijn tips en dan haal je al die verloren tijd weer in! Veel plezier!

Eric
Door

Eric

op 11 Apr 2019

Mijn beginnersfout: te dikke vingers hebben waardoor mijn vingers altijd óf een snaar erboven óf een snaar eronder teveel aanraken. En denken dat met veel oefening dat probleem verdwijnt...

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hahaha dan moet je heel veel oefenen (op dieet met je vingers en vooral lange vingers eten) ;-)Tja, ook dat is vaak een kwestie van verkeerde gitaar en verkeerde houding. Dus wellicht kun je daar al veel mee oplossen!

Frans Pistorius
Door

Frans Pistorius

op 11 Apr 2019

Mijn probleem is , dat ik te snel af haak, heb dan twijfels en denk dat het mij toch niet lukt! Maar toch blijft het me wel trekken en pak ik hem weer !

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Okay Frans, weet je dat heel veel beginnende gitaristen afhaken? en dat ze dan op een gegeven moment de juiste cursus vinden (DIE VAN MIJ NATUURLIJK!) ;-) en dan willen ze nooit meer stoppen met spelen..Blijf jij vooral je gitaar vaak pakken en oefen kort en heb veel plezier. Of meld je eens in onze community (via de site) en deel je lief en leed met andere beginnende gitaristen.

Stefaan Verbrugge
Door

Stefaan Verbrugge

op 11 Apr 2019

ik heb zelf leren knutselen aan de gitaar maar de eerste beginnersfout die ik maakte was een set snaren gekocht die te dun bleken te zijn. Ik dacht dat ik daardoor beter de barré's zou kunnen spelen maar dat was niet waar. Ik sta nog in de babyschoenen met gitaar spelen maar ik geloof er wel in dat ik het zal kunnen

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hee Stefaan, tja, dat is niet handig maar je had alleen maar te dunne snaren gekocht. Een andere fout die veel beginners maken is dat ze een set met nylon snaren gaan kopen voor op een Western gitaar, of een set met ijzeren snaren voor op een klassieke gitaar (en dat is, kan ik je verzekeren, nog véél erger want dan trekt je gitaar binnen de kortste keren krom en breekt de hals). Ik geloof er ook in dat jij gitaar kan spelen. Maar ik laat je niet mijn snaren vervangen ;-)

Meeuwsen Ludo
Door

Meeuwsen Ludo

op 11 Apr 2019

Mijn eerste ervaring en vergissing:Een zoekertje in de krant, gitaar spelen in 10 lessen .was geen plan,geen uitleg over welke snaren je niet mag aanslaan bij een open accoord, (bassnaren).of andere basis uitleg. 1u betalend na 45a50min was het voor hem al gedaan en dit met 5a6man. geen goed begin dus

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hahaha!! Weet je dat mijn platform vroeger intienlessen.nl heette? Maar ik gaf daar alleen online les aan beginnende gitaristen dus niet in een groepje zoals jij omschrijft. Leuk dat je nu bij ons lest en dat het lekker gaat. Mooi dat je doorgegaan bent!

Ron Cornelissen
Door

Ron Cornelissen

op 11 Apr 2019

Beste Michel, met punt 5 ben ik het niet me je eens. Ik vindt dat juist zo snel mogelijk met een plectrum moet leren spelen. Het is op zich zelf ook een techniek om daar mee te kunnen spelen. En als beginner spel nog niet zo snel en dat is ook ideaal om de plectrumtechniek onder de knie te krijgen. De plectrum heb je zeker nodig om slag en solo's te combineren alsook om op western en elektrische gitaren te spelen. Zelf heb ik ook nooit met de plectrum leren spelen, en daar heb ik nu heel veel spijt van...want hoe vaak ik nu ook oefen, hoe vaak ik nu ook oefen maar het lukt me nog steeds niet.. 😏Met vriendelijke groet Ron Cornelissen

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hoi Ron, dank je voor je toevoeging! In onze cursussen leer je uiteindelijk ook met een plectrum spelen. Zodra je aan de Gitaar Solo Cursus begint. Voor die tijd met tokkelen en basis akkoorden leren, vind ik het echt nog niet zinvol. Dan is het belangrijk dat je autonoom zonder hulpmiddelen kunt spelen, dus geen versterking, geen plectrum.Voor de rest heb ik het zelf ook op latere leeftijd geleerd en vaak combinaties gemaakt: het ene nummer wel en het andere nummer niet met plectrum.Dus ik kan het niet met je oneens zijn want dit vind jij ervan, maar ik ben ervan overtuigd dat je het zeker nog gaat leren (ben je al begonnen aan je gitaar solo cursus?)Groeten en bedankt! Michel

Ron Cornelissen
Door

Ron Cornelissen

op 12 Apr 2019

Mooie reactie met een "bruggetje" Michel, om maar in de gitaartermen te blijven ;). Nee, wil eerst sowieso goed leren spelen met de plectrum voordat ik ga soleren. Thanks Ron

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Apr 2019

Hee Ron, dat kan, dan moet je denk ik beginnen met de eerste twee lessen van de solo cursus, daar leren we je hoe je met een plectrum kan beginnen. Veel plezier!

Aleid
Door

Aleid

op 11 Apr 2019

Ik ben net begonnen , met jouw lessen als eerste. Wat ik niet begreep, was dat ik met de vingers van mijn linkerhand, de snaren tot aan het hout of metaal van de hals moet drukken. Ik legde ze eerst zachtjes op de snaren en bleef verbaas, dat de betreffende snaar geen geluid gaf. Heb gegoogeld en vond daar de oplossing 😊

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hoi Aleid,Dat is wel een ECHTE beginnersfout! Hahaha!! Jij dacht er even makkelijk af te komen met een beetje aaien en strijken ;-) Nee, dat is inderdaad ook in het begin van belang, dat je je snaren goed indrukt. Ik zal het nog explicieter bij mijn beginners cursus melden! ;-)

Marianne
Door

Marianne

op 11 Apr 2019

... Ik had een mooie gitaar bemachtigd via de kringloop, 'alleen' stond het plaatje waaraan de snaren trekken wat scheef. Ik heb wat advies ingewonnen en ben zelf aan het klussen gegaan, met schuurpapier, een tangetje en lijm. Met een prachtig eindresultaat.... ... Maar ik zette mijn gitaar altijd gewoon in een hoekje weg, en na 3 weken vakantie kwam ik terug en was scheve plaatje weer terug... Ook zuinig zijn op je spullen dus, een standaard en wellicht snaren wat losser draaien bij lang niet gebruiken? Want je moet goed zorgen voor een goede vriend!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hoi Marianne, dat klinkt alsof je brug los zit en dat is een vrij essentieel probleem. Een goede standaard vind ik sowieso een goede toevoeging, want, zo adviseerde een andere beginnende gitarist al eens; dan zie je je gitaar staan en denk je er vaker aan dat je nog even kunt oefenen. Wel in het zicht zetten dan, dus. Een gitaar die geschikt is voor een beginnende gitarist kost overigens maar €40 of €50 dus die bestel je zo en dan heb je meestal nog wel even garantie, hoewel er bij mij ook van zo'n beginnersgitaar de brug is afgebroken.

Lucien
Door

Lucien

op 11 Apr 2019

Ha Michel! Mijn grootste beginnersfout is denk ik dat ik op een rechtshandige gitaar ben begonnen, terwijl ik linkshandig ben. Nu een paar jaar verder blijft het knagen: zou ik linkshandig toch niet beter kunnen spelen? Ik heb inmiddels wel een linkshandige gitaar gekocht, maar merk dat het wel heel veel discipline en geduld vergt om die hele leercurve nog eens te doorlopen. Dan is het vaak toch iets leuker om weer die oude vertrouwde gitaar op te pakken. Maar ja, stel nou dat...

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hee Lucien, daar heb ik ooit een artikel aan gewijd en sindsdien heeft de 'extreem links handigen' partij me in de ban gedaan ;-)Ik vind het heel moeilijk om daarover te oordelen. Bij de manier waarop je bij mij begint (met akkoorden) zou het niet zo'n probleem moeten zijn omdat je allebie je handen in het begin even veel nieuw werk en coördinatie bezorgt..Maar hou me op de hoogte. Kun je anders een rechtshandige cursus spiegelen?

Lucien
Door

Lucien

op 11 Apr 2019

Ik ben begonnen met jouw lessen (waarvoor heel veel dank) en in het begin was het inderdaad ook helemaal geen probleem! Ik merk alleen dat ik nu met complexere en snellere slagritmes, in combinatie met zingen met mijn rechterhand tegen grenzen aanloop, waarvan ik mij afvraag of ik dat ook zou hebben met mijn linkerhand. Maar misschien zou dat met mijn linkerhand ook het geval zijn hoor. ;-)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hoi Lucien, ik denk dat eerlijk gezegd wel, althans dat is mijn ervaring. Op een gegeven moment (zeker als je er bij gaat zingen) gaat het niet meer zo hard als in het begin. Wat je zou kunnen overwegen: om het zingen nog even achterwege te laten totdat je de nieuwe slagritmes onder de knie of beter; in de vingers hebt. Dan kun je daarna er bij gaan zingen.Succes!

Bert
Door

Bert

op 11 Apr 2019

Dag spelende en (nog) niet spelende gitaar liefhebbers, Alle tips zijn duidelijk, alleen had ik, toen ik begon met spelen (8 lessen) via muziekschool het idee en met mij nog enkele andere, betere spelers, om wat mee te spelen op een verjaardag feestje. Nou dat is mijn tip aan allen: "NOOIT DOEN", voor je een aantal liedjes goed kunt spelen en je niet laten ompraten door de vrienden.Want toen ben ik echt af gegaan en durf nu pasjaren later mijn gitaar te pakken en bij een gelegenheid wat te spelen. Bij Michel Penterman ben je aan het goede adres. Dat moet je dus "WEL DOEN". VEEL PLEZIER.

Michel Penterman
Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Och arme Bert! Dan heb ik toch nog een tip voor iedereen die NET met gitaar spelen begonnen is en toch op een feestje wil shinen! Ik heb namelijk een backing track (dat is een geluidsbestand in dit geval voorzien van akkoorden) in de vorm van een video gemaakt. Die kun je dan aanzetten en dan meespelen. Een soort van Gitaar Karaoke! En leuk dat het is! Je speelt namelijk altijd goed (gewoon het geluid van de video wat harder zetten) en je zult zien dat je (zeker als beginner) ieders hart steelt! Leuk dat je dan toch weer bent begonnen Bert, en fijn dat ik je over de drempel heb kunnen helpen!

jo-tjuh
Door

jo-tjuh

op 11 Apr 2019

hier een blunder..ik ben al bijna 2 jaar aan het prutsen.. akkoorden geleerd...heb aardig wat "stemmetjes" onder de knie..speel wel is mee met een nummer..soms neem ik mezelf op..dan terug luisteren of het wel een beetje klinkt..dus koptelefoon met muziek...met mobiel opnemen...en dan op gitaar en proberen mee te zingen..nou als je dan bij de huisarts in de wachtkamer zit...en je kind doet even een spelletje.. en die zet het er opeens op...nou geloof me..

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hahaha hilarisch!! Dat komt me bekend voor. Ik maak natuurlijk heel veel video's en soms hoor ik me zelf en schaam ik me KAPOT voor mijn stem. Zeker als ik begin met mee te zingen! Mijn zusje heeft me overigens stiekum een keer opgenomen en toen ik ging trouwen, voor alle gasten afgespeeld. Heel genant!!Maar voor de rest: dikke doei! Laat ze er maar vinden wat ze ervan vinden. Wij zingen gewoon lekker vals mee, als het maar vals genoeg is, is het vanzelf ook weer leuk!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Laat je reactie hieronder achter en maak kans op één van de drie jaar abonnementen die we verdelen over de beste reacties!

John
Door

John

op 11 Apr 2019

mn blunder was dat ik dacht gewoon weer gitaar spelen, maar niet eerst de boel nakijken, dus spannen die snaren, en binnen twee min 2 snaren om de oren, dus van begin weer naar jou les geluisterd, en nu gaat t goed, heb wel veel moeite met de noten.. je lessen zijn goed en boeiend. bedankt.John

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Dus voor jou is gitaar spelen te OPWINDEND! Hahaha, wat ben ik flauw bezig. Maar inderdaad, rustig aan met die snaren. Het zijn ook maar snaren. En ook in hun leven zit geen oneindige rek. Dus je hebt er nieuwe snaren opgezet en nu speelt'ie weer als een zonnetje?Goed zo!

Wies jonkman van der burgh
Door

Wies jonkman van der burgh

op 10 Apr 2019

Nou @michelpenterman, je hebt alles benoemd. Vooral plezier beleven in wat je doet, geduld en niet alles tegelijk willen kunnen. Stapje voor stapje, eerst het ene onder de knie en dan verder. Gitaar spelen leer je niet in een paar weken.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hee Wies, dank je wel! Je hebt helemaal gelijk en dat heb ik misschien niet genoeg benoemd: in het begin moet je als gitarist niet teveel tegelijk willen doen. En zorg ervoor dat je inderdaad zoveel mogelijk geniet van je eigen spel en het meespelen. Dat werkt als je begint zeker motiverend. Dank je wel!

Frank
Door

Frank

op 10 Apr 2019

Ik heb daar, als beginner met gitaarlessen, niets aan toe te voegen eigenlijk. Vooral de tip om meerdere keren een paar minuten te oefenen ipv een uur achter elkaar is goed om te onthouden. Zeker in het begin heb je al snel last van kramp in je vingers, of zere vingertoppen. En zoals Barry Stevens al zei: “vooral doorgaan”. 😁

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 11 Apr 2019

Hee Barry! Ik bedoel hee Franky! Dank je wel voor deze toevoeging. Of onderstreping dat je vooral in het begin inderdaad gewoon lekker vaak eventjes je gitaar moet pakken en kort moet oefenen. Zere vingertoppen horen erbij maar als je dat doseert, krijg je langzaam maar zeker meer eelt en speel je makkelijker. Maar dat probleem kun je als beginner voorkomen door rustig aan te doen!Veel plezier met de lessen!

Reactie plaatsen