Gigbag of koffer: onmisbaar als je op stap gaat

Gigbag of koffer: onmisbaar als je op stap gaat

In deze en volgende blogs behandelen we een aantal hulpmiddelen, accessoires, gratis apps en andere hebbedingetjes voor bij jouw gitaar.
We zijn begonnen met aantal accessoires die je eigenlijk al direct nodig hebt. In de nu volgende blogs behandelen we een aantal zaken die je niet direct, maar wel na verloop van tijd wellicht nodig zult hebben. Vandaag zijn de gitaarhoes, gitaarkoffer en accessoires voor het onderhoud van jouw gitaar aan de beurt.

Gigbag

Vroeg of laat komt het ervan: je wilt je gitaar meenemen naar vrienden om samen te spelen, naar een kampvuuravond, een jam sessie of misschien naar gitaarles. Je hebt dan iets nodig om de gitaar veilig in te vervoeren. Dat kan een gitaarhoes (ook wel gigbag genaamd) of een gitaarkoffer zijn. Voor een niet al te dure gitaar met een gelamineerd (dus vrij stevig) bovenblad is een gitaarhoes meestal voldoende.

Deze zijn in allerlei soorten en uitvoeringen voor enkele tientjes verkrijgbaar. Kies, als het kan, voor een hoes van stevige en een beetje opgevulde stof, anders biedt de hoes nauwelijks bescherming. Verder moet je er zeker van zijn dat jouw gitaar er goed in past. De hoes moet nauw om de gitaar heen sluiten, zodat de gitaar geen kant op kan als de hoes is dicht geritst. Daarom past een western gitaar bijvoorbeeld niet in een hoes die voor een klassieke gitaar is bedoeld en omgekeerd.

Let er dus op dat er aparte gigbags zijn voor klassieke, western en elektrische gitaren.

Gitaarhoes of gigbag

Opbergvak en schouderriemen

Waar je verder op moet letten is dat de hoes aan de voorkant voorzien is van een opbergvak waar je wat spullen in kwijt kunt (zoals een stemapparaatje, een voetenbankje, een map met muziek, en dergelijke). Let er ook op dat de hoes schouderriemen heeft, zodat je hem op je rug kunt dragen en twee handen vrij hebt om bijvoorbeeld iets anders te dragen of om te  fietsen. Kijk ook of de hoes spatwaterbestendig is. Een beetje regen kan dan geen kwaad, maar wees je ervan bewust dat een gitaarhoes geen bescherming biedt bij een flinke hoosbui.

Gitaarkoffer

Gitaarkoffer

Voor een wat duurdere gitaar met een massief bovenblad, biedt een gitaarhoes te weinig bescherming. Een massief bovenblad is minder sterk en kwetsbaarder dan een gelamineerd bovenblad. Je bent dan aangewezen op een gitaarkoffer.

Het nadeel is dat deze duurder zijn. Een gitaarkoffer kost al snel tussen de honderd en enkele honderden Euro´s. Een verder nadeel is dat de meeste koffers slechts een klein opbergvak onder de hals van de gitaar hebben, waar je enkel  wat kleine spullen in kwijt kunt. Bovendien hebben de meeste koffers geen schouder-riemen, zodat je de koffer altijd aan het handvat moet dragen.

Sommige koffers hebben wel bevestigingspunten voor schouderriemen en er zijn sets van schouderriemen te koop die je op een koffer kunt binden. Deze laatste passen overigens niet zonder meer op alle koffers. Let er op dat er verschillende soorten koffers zijn voor verschillende soorten gitaren en dat jouw gitaar precies in de beoogde koffer past.

Losse schouderriemen voor gitaarkoffer

“Hoeskoffer”

Hoeskoffer”

Er is echter een prima tussenoplossing: gitaarhoezen gemaakt van sterk kunststof met een stoffen bekleding, die er aan de binnenkant uitzien als een gitaarkoffer en aan de buitenkant als een gitaarhoes. Ze houden eigenlijk het midden tussen een koffer en een hoes en bieden voldoende  bescherming. Die bescherming heeft natuurlijk wel zijn grenzen.

Je kunt er bijvoorbeeld niet op gaan staan (mocht je dat al van plan zijn). Wel kun je in een dergelijke ‘hoes’ je gitaar veilig meenemen in de auto, de bus of de trein. Ze zijn bijna altijd voorzien van schouderriemen en hebben aan de voorkant meestal een ruim opbergvak. Dit type ‘hoeskoffers’ kost ongeveer tussen de 50 en de 100 Euro.

Halssteun

Halssteun

Iets anders waar je vroeg of laat mee te maken krijgt is het vervangen van de snaren. Naast, uiteraard, een setje nieuwe snaren, is het handig om hiervoor een halssteun en een snarenwinder bij de hand te hebben. Als je de snaren wilt vervangen of de gitaar wilt schoonmaken, leg je hem plat op een tafel op een beschermende onderlaag (een deken of iets dergelijks).

De bovenkant van de hals, vlak bij de topkam, zet je in de halssteun, zodat de gitaar schuin komt te staan en er ruimte is om de stemmechanieken te bedienen. Er zijn al halssteunen voor circa 10 Euro. Kies je voor een inklapbaar type, dan kun je hem makkelijk opbergen of meenemen in jouw gitaarhoes of koffer.

Snarenwinder

Snarenwinder

Als je nieuwe snaren op de gitaar hebt gezet, moet je ze met de stemknoppen voldoende strak draaien, zodat je de gitaar kunt gaan stemmen. Bij de meeste stemmechanieken moet je echter de stemknop tien keer ronddraaien om de plug waar de snaar aan vast zit een enkele omwenteling te laten maken. Je moet dus voor iedere snaar behoorlijk veel draaien voordat hij voldoende strak zit.

Daarvoor is een snarenwinder handig. Je zet hem op de stemknop en vervolgens kun je met de winder de knop snel ronddraaien en zit de snaar in no time strak. Snarenwinders zijn al voor enkele Euro’s te koop. Sommige winders zijn voorzien van een inkeping waarmee de brugpinnen van een western gitaar makkelijk kunnen worden verwijderd.

Microvezeldoekje

Wat verder handig is om te hebben is een microvezeldoekje waarmee je jouw gitaar kunt schoonmaken en weer laten glanzen. Je hebt dan maar heel af en toe schoonmaakmiddelen nodig, waarvan je vaak niet weet hoe de lak van de gitaar erop reageert. Gebruik het microvezeldoekje ook om de snaren regelmatig schoon te maken. Dit komt de levensduur van de snaren ten goede.

Haal het doekje een aantal malen langs de snaren. Vergeet ook de onderkant van de snaren niet door het doekje tussen de snaren en de toets te plaatsen en een aantal malen langs de onderkant van de snaren te halen.

Vochtigheidsmeter

Heb je een gitaar met een massief bovenblad, dan is het goed om een vochtigheidsmeter te hebben die je in de buurt van de gitaar neerzet of ophangt, zodat je af en toe de luchtvochtigheid in de buurt van de gitaar in de gaten kunt houden. Die moet tussen de 40% en de 65% bedragen.

Is de lucht te droog, dan kan het hout van de gitaar opdrogen en kunnen er barstjes in het hout ontstaan.  Is de vochtigheid te hoog dan kan de lijm waarmee de onderdelen van de gitaar met elkaar zijn verbonden zacht worden en kan de gitaar zijn geluidskwaliteit verliezen. Bewaar de gitaar tijdelijk in de hoes of in de koffer bij een te hoge of te lage luchtvochtigheid.

Heb jij ervaringen met gitaarhoezen, gitaarkoffers en accessoires voor onderhoud of heb je vragen of opmerkingen? Deel deze dan met ons door te reageren op deze post.

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Reactie plaatsen