Gitaar spelen met een plectrum

Ga je wel of niet gitaar leren spelen met een plectrum? En is de plectrum de oplossing voor ieder probleem?
Vaak zie je gitaristen met een plectrum de mooiste en snelste gitaar solo’s spelen. Zo’n plectrum lijkt de oplossing voor de meeste gitaar problemen.

Persoonlijke gitaar plectrum voorkeuren

Maar niets is minder waar. Er zijn veel professionele gitaristen die nooit met een plectrum spelen. De reden? Het ligt ze niet. Of ze vinden het onhandig. Er verdwijnt nog wel eens een plectrum tijdens het gitaar spelen in het publiek.

Plectrum: video met uitleg

Hoe dan ook, het is aan jou om te kijken of je het wel of niet prettig vindt om met een plectrum gitaar te spelen.

In deze video geef ik je daar uitleg over! En als je liever over het spelen met een plectrum leest: lees dan na de video verder!

Hoe houd je een plectrum vast?

Als je dan toch besluit om met een plectrum gitaar te gaan spelen, dan is het van groot belang dat je de plectrum goed vasthoudt.

Maak eerst van je hand een vuist zonder dat je je duim erbij houdt, zie de foto:

gitaar plectrum vasthouden-1

Daarna sluit je je vuist en pak je de plectrum tussen je duim en wijsvinger vast, zie de volgende foto

Gitaar plectrum vasthouden-2

Je kunt nu de akkoorden aanslaan met je plectrum.

Tokkelen met een plectrum

Als je op je gitaar wilt gaan tokkelen met een plectrum, sla je de neerwaartse tokkel aan met een vallende slag en de opgaande tokkel met een opgaande slag.

Als je op één snaar wilt tokkelen, bijvoorbeeld bij het spelen van een gitaarsolo, dan maak je afwisselend een vallende en opgaande aanslag met je plectrum.

Wat voor plectrums heb je?

Plectrums worden van verschillende materialen gemaakt. Meestal zijn ze van plastic, maar er zijn bijvoorbeeld ook houten plectrums. Je kunt je voorstellen dat een houten plectrum niet erg flexibel is, maar daarentegen geeft hij weer een paar minuten warmte als’ie in het kampvuur belandt.  Wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Wat kost een plectrum?

Dit is een beetje de vraag: wat kost een auto? De meest simpele plectrums kosten een euro, maar de duurste plectrum ooit gemaakt en verkocht is een platinum plectrum van ongeveer $7.800 . En nu maar hopen dat de beste man of vrouw er een beetje mee kan spelen..

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Amber
Door

Amber

op 16 Apr 2019

Hoi Michel. Ik volg sinds een aantal weken gitaarlessen. Heb een prima leraar, dus daar ligt het niet aan . Nu krijg ik elke week een klein stukje mee om te oefenen. Ik oefen elke dag, maar ik blijf vaak problemen houden met het aanslaan van de goede snaren. Dan kijk ik of mijn vingers goed staan t.o.v. de frets en dan sla ik de verkeerde snaar aan. Is dit in het begin altijd zo? Ik speel met een plectrum. Het is niet echt motiverend als je regelmatig eens een verkeerde snaar pakt. 😖

Michel Penterman
Amber
Door

Amber

op 16 Apr 2019

Hallo Michel. Bedankt voor de supersnelle reactie. 👍 Ik had al je goede tips al gelezen!!! Ik zal het met mijn leraar overleggen. Hopelijk gaat het dan beter. Ik weet dat je veel moet oefenen. Dus er is nog hoop voor mij. 😁 Groetjes Amber

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 Apr 2019

Lief zijn voor je leraar he?!! ;-)

Ton van Hamersveld
Door

Ton van Hamersveld

op 30 Jul 2018

In de video laat je het gebruik, houding en toepassing zien van een plectrum. Maar zoals je weet zijn er meerdere vormen. Zoals die je om je duim klemt en ook om je vingers. Deze kan je toepassen als je geen sterke nagels hebt of dat ze niet lang genoeg zijn. Misschien ook leuk om die plectrums in een video te laten zien.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 04 Aug 2018

Hoi Ton, dank je wel voor je opmerking. Ik zal eens kijken of we daar wat van kunnen maken!Michel

Kirsten
Door

Kirsten

op 20 Jun 2016

Dag Michel, Ik heb geprobeerd met een plectrum te spelen, maar ik vind het fijner om met mijn vingers/nagels te kunnen aanslaan. Alleen weet ik niet precies hoe dat moet, zo dat je wel alle snaren evengoed te pakken krijgt en hoe je houding van de vingers moeten zijn. Is hierover ook een filmpje te vinden?Groetjes Kirsten

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 27 Jun 2016

Hoi Kirsten,als je mijn lessen volgt, leg ik je dat stap voor stap uit!Groeten Michel

Jozef
Door

Jozef

op 19 Aug 2015

Goede morgen Michel het gitaar spelen lukt me al heel aardig en ja ik speel het meeste deel met een plectrum dat klinkt wel goed ik kan al het is een nacht van Guus Meeus spelen en andere

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 19 Aug 2015

Hoi Jozef, dat is goed nieuws! En knap dat je de plectrum techniek al zo goed beheerst! Succes er mee! Michel

Manisha angnoe
Door

Manisha angnoe

op 08 Apr 2015

Ik vind ht heel goed. Hb veel geleerd hieruit.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 19 Aug 2015

Dank je Manisha!Michel

Verona Bijl
Door

Verona Bijl

op 02 Sep 2013

Beste Michel, Ik volg sinds kort je gitaarlessen. Ben er heel tevreden over en vind het super leuk! Graag zou ik deze video over het gebruik van een plectrum willen bekijken. Maar helaas doet de video het niet. Krijg altijd de melding sorry, there was an issue with playback. Vind het jammer, want zou hem graag willen bekijken. Hoop dat dit probleem misschien opgelost kan worden. Alvast bedankt! Groet, Verona Bijl

michel
Door

michel

op 02 Sep 2013

Hoi Verona, dank je voor je complimenten! Je zou de video eens op een andere Browser zoals Chrome, Firefox of Safari kunnen afspelen. Dan doet hij het waarschijnlijk wel. Bij mij werkt het in ieder geval op Firefox en in Chrome. Ik hoop dat het probleem bij jou snel verholpen is en dat je lekker verder kunt gaan met mijn gitaarlessen!

Reactie plaatsen