Gitaar Soorten (beluister en bekijk de video!)

Gitaar Soorten (beluister en bekijk de video!)

Als je gitaar wilt gaan spelen is het goed om na te denken op wat voor soort gitaar je dat precies wilt gaan doen. De keuze van je gitaar hangt af van je smaak, van wat voor muziek je wilt gaan spelen en natuurlijk van je budget. Hieronder zet ik de verschillen voor je op een rijtje.

Spaanse gitaar

Klassieke gitaar

Een Spaanse gitaar wordt ook wel een klassieke gitaar genoemd. Op veel muziekscholen is dit dé gitaar voor starters. Een Spaanse gitaar heeft drie nylonsnaren en drie met metaal omwonden snaren. Dit heeft als gevolg dat het geluid wat warmer en zachter klinkt. De hals is breed, de snaren zitten wat verder uit elkaar en daarom is een Spaanse gitaar ideaal voor klassiek spel en 'fingerpicking', oftewel tokkelen. Natuurlijk kun je ook gewoon akkoorden spelen op zo’n gitaar en is het heel goed mogelijk om diverse soorten solo’s op de Spaanse gitaar mee te spelen.

Western Gitaar

Western GitaarVan een afstandje lijkt een westerngitaar erg op een Spaanse, maar er zijn wel degelijk verschillen. Dit type gitaar heeft zes stalen snaren en wordt daarom ook wel een ‘staalsnarige gitaar' genoemd. Een nadeel is dat de dunste snaren wat meer in je vingers snijden, maar dat moet je natuurlijk over hebben voor een carrière in de rock 'n' roll. Doorbijten en eelt kweken dus! Deze snaren klinken een stuk feller en dit type gitaar is daarom perfect als je meer richting pop, rock of singer-songwriter wilt gaan. Doordat de hals een stukje smaller is, speelt het iets makkelijker en sneller.

Western gitaar met versterking

Als je plannen hebt om snel op te gaan treden, is het goed om te kijken naar een westerngitaar die elektrisch te versterken is. Er zit dan een 'element' in. Het achteraf inbouwen hiervan is een stuk duurder dan het prijsverschil tussen een met en een zonder element.

Elektrische gitaar

Een Western gitaar is perfect voor thuis, op de bank, op je slaapkamer of bij het kampvuur, maar als je écht wilt gaan rocken, dan is een elektrische gitaar misschien meer iets voor jou. Een gemiddelde elektrische gitaar is ook zonder versterker te bespelen, maar je hoort door het gebrek aan een holle klankkast veel minder. Kortom: Het is erg handig om er een versterker bij te hebben. Qua hals en snaren komt een elektrische gitaar dicht bij een Western: Een smalle hals met metalen snaren dus.

Video met uitleg over de verschillende gitaren

Ik heb ook een filmpje waar ik de gitaren in vergelijk:
 
Gitaarles - houding bij het gitaar leren spelen (met video)
Door

Gitaarles - houding bij het gitaar leren spelen (met video)

op 05 Mar 2014

[…] Het soort gitaar waar je op leert spelen, is ook van belang. Heb je kleine handen, dan kun je beter een wat kleinere gitaar kopen. Voor kinderen zijn er zelfs halve en 3/4 kwart gitaren. Een Western gitaar speelt weer zwaarder dan een Spaanse gitaar, enfin, kijk hier maar even wat je daar over moet weten. […]

jonne
Door

jonne

op 25 Aug 2014

om heel eerlijk te zijn had ik daar helemaal niet over nagedacht . maar wat voor mij belangrijk was ik zoek een hobby waar ik me lekker op uit kan leven en die ik ook s'nachts kaqn uit voeren daarik met meerdere mensen in 1 huis woon. dus zodoende kwam ik op een electrische gitaar uit , ik wist natuurlijk wel dat ik iets met muziek wilde doen , ik speel n.l. klarinet maar hierbij moet je je continu rekening houden met je huisgenoten. dus vandaar en nu bespeel ik 2 instumenten en ikke moet wel ff zegge dat ik gitaar wel erg leuk vind groetjes jonne

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 15 May 2017

Dan is het inderdaad een hele goede keus, Jonne! Michel

Ingrid
Door

Ingrid

op 14 Jul 2015

Ik had graag de spaanse gitaar gehoord?

Reactie plaatsen