Gitaarles voor linkshandigen

Gitaarles voor linkshandigen

Hoe moet je gitaar leren spelen als je linkshandig bent? Die vraag krijg ik best vaak. Zelf heb ik een zoon die linkshandig is en ik merk dat rechtshandigen er niet vaak over nadenken waar linkshandigen tegen aan lopen.

- Update 13 maart 2017 -
Gezien de vele reacties hieronder van linkshandigen, heb ik besloten om mijn advies aan te passen. Mijn uitgangspunt was dat je met gitaar spelen zowel je linker- als rechterhand veel moet gebruiken. Dus beide handen moeten ontzettend hard aan de slag.

De reacties hieronder zijn heel verschillend, dus ben ik ook benieuwd naar hoe het voor jou, als linkshandige gitaarspeler, is. Mijn nieuwe advies is: kijk eerst of je 'rechtshandig' kunt leren spelen. Lukt dat niet, stap dan over naar linkshandig spelen. Daarvoor kun je het best proberen alle lessen te spiegelen.

Als dat niet lukt, is deze cursus niet geschikt voor je en kun je het best proberen een 'linkshandige' gitaar leraar te vinden. Als je er eentje weet, mag je dat ook als reactie achterlaten.

Als het wel lukt, wens ik je veel plezier met de gitaarlessen. Nogmaals; ik heb niet de wijsheid in pacht, ben geen ervaringsdeskundige en ben benieuwd naar je reactie.


Waar loop je met gitaar leren spelen tegen op?

Er zijn praktische zaken waar je rekening mee moet houden en fysieke zaken. En uiteraard didactische, of wel onderwijskundige zaken. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje.

Zowel de linkerhand als rechterhand aan de slag

Het is een feit, als je gitaar gaat spelen, krijgen zowel de rechter- als linkerhand het druk. Concreet komt het er op neer dat de ene hand het ritme verzorgt en de andere hand de akkoorden. In het begin zijn dat vrij basale en statische bewegingen.

Variaties

Als je wat verder bent, gaan beide handen variaties toepassen. Zo gaat de ritme hand extra ritme toevoegen aan de slag door bijvoorbeeld snaren af te dempen tijdens de aanslag, of door te gaan tokkelen (ook wel fingerpicking genoemd): de snaren los aanslaan per vinger.

De andere (akkoorden-)hand gaat variaties op de akkoorden aanbrengen. Door af en toe een losse vinger uit een akkoord op te lichten of een vinger bij een akkoord te plaatsen.

Het gaat om de samenwerking van beide handen

Tot zover de toelichting op wat beide handen gaan doen. Het leuke is dat de combinatie van het werk van beide handen al snel tot leuke resultaten kan leiden.

Met rechts gitaar spelen bestaat dus niet

Nee, je begrijpt ondertussen vast dat je niet alleen maar linkshandig of rechtshandig gitaar kunt leren spelen. Het gaat erom wat die twee handen samen voor elkaar krijgen. Misschien is dat al het belangrijkste antwoord op je vraag.

Maar nu de hamvraag: hoe moet je als linkshandige gitaar leren spelen?

Want daar gaat het je natuurlijk om. Bekende linkshandige gitaristen als Paul McCartney zweren erbij om 'gespiegeld' te spelen, maar evenveel linkshandigen kiezen ervoor om 'gewoon' rechtshandig te leren spelen.

Optie 1: je gaat linkshandig gitaar leren spelen

In mijn eerste optiek was dit niet zo zinvol. Zoals eerder gezegd moet je alle lessen die je krijgt gaan omzetten en moet je continu alles spiegelen. Extra ballast voor je hersenen en dat heeft zeker effect op het resultaat (dat minder snel komt). Maar hier ben ik dus op teruggekomen ;-)


Optie 2: op de 'normale manier' leren spelen, dus rechtshandig

Op deze manier leren spelen, heeft grote voordelen:
- ten eerste kun je 99% van alle gitaarlessen en vervolglessen en gitaar video's op internet en vanuit boeken meespelen
- ten tweede hoef je niet alles denkbeeldig te spiegelen
- ten derde hoef je niets aan je gitaar aan te passen en kun je dus op elke willekeurige gitaar die je waar dan ook ter wereld tegenkomt, je liedje spelen.

Wat verder van belang is

Waar ik zelf rekening mee heb gehouden, is dat ik in al onze lessen steeds focus op één hand beweging, die we daarna gaan automatiseren. Zo leer je in de basis cursus eerst de simpele akkoorden met bijvoorbeeld maar twee vingers die dicht bij elkaar staan. De aanslag die ik in die lessen hanteer, is ook eenvoudig. Na iedere les kun je op die manier eenvoudig het geleerde toepassen.

Focussen, automatiseren en op het volgende focussen

Naarmate je vordert in je lesprogramma, worden zowel de aanslagen als de akkoorden steeds iets ingewikkelder. Omdat je dan echter al het voorgaande al geautomatiseerd hebt, kun je je in die fase weer makkelijk op de volgende beweging focussen.

Op naar de ultieme vrijheid!

Uiteindelijk ga je met beide handen het ritme spelen en gaat bijvoorbeeld je akkoordenhand ook extra melodie spelen. Wat mij betreft is de manier van les krijgen dus van belang op de keuze die je als linkshandige moet maken.

Ik zeg: leer spelen als een rechtshandige en geniet van alle vrijheid die je dat van meet af aan gaat opleveren!
Of: probeer de lessen te spiegelen en leer spelen als een linkshandige. En als dat niet lukt, gaan we op zoek naar een linkshandige gitaarleraar. Als je er een goede kent, laat dan svp zijn naam in een reactie achter.

Dank van een rechtspoot die het niet beter denkt te weten dan linkspoten ;-)
Jan jamin
Door

Jan jamin

op 12 Mar 2023

Geachte lezers.als je rechtshandig gedwongen word om linkshandig te spelen ivm met beschadigd pees in twee vingers. Kortom, volledig schakel ik om naar links Mijn inspiratie bron tot linkshandig spelen is gitarist is Jimmie Hendriks. Succes linkshandig.

Phoodie
Door

Phoodie

op 21 Mar 2021

al enige tijd orienteer ik mij op het beginnen met gitaarspelen, bij voorkeur elektrisch.overal krijg je het advies om maar rechtshandig te gaan leren spelen. voor mij een no go, om de doodsimpele reden dat het voor mij heel onlogisch is om rechtshandig te spelen, tip, wil je weten welke zijde je speelt: doe je ogen dicht, zet een muziekje op, en de hand die je zonder nadenken gebruikt om de snaren aan te slaan is je dominante hand, in mijn geval dus links. verder doe ik heel veel met rechts, ook schrijven (dit is er vrij rigoreus ingestampt door mijn lagere school leraar) Achteraf bleek ik dus gewoon links te zijn met schrijven, ik pak een pen ook altijd met links, pak hem over naar rechts en ga dan in mijn doktershandschrift staan kalken. ik kan dus een ieder enkel maar het het advies geven: doe wat je zelf het beste lijkt, is er een leraar die je niet links wil leren spelen? zoek dan een ander.

Tjalling de Boer
Door

Tjalling de Boer

op 02 May 2015

Zo links, rechts is geen optie, dominante linkerhand, speel ook luchtgitaar links, takamini 35 of een taylor 210 of weet een andere goede gitaar, budget 500/1000 euro grrrttt

Nana
Door

Nana

op 24 Jun 2015

Wat is dat nou weer voor eeb tip? Iemand die links is en linkshandig gitaar wil leren spelen en daar tips over wil, het advies geven om rechtshandig te leren spelen? Begin daar dan meteen mee als titel van het stuk, dan had ik me meteen de moeite van het lezen kunnen besparen. Ik loop juist tegen de lastigheid van dat spiegelen aan en daarom google ik naar dit. Als ik het gewoon rechtshandig had gekund dan had ik dat wel gedaan.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 25 Jun 2015

Het is een tip Nana en geen voorschrift. Succes met je gitaarspel!

erik moller
Door

erik moller

op 22 Dec 2015

Deze tip is geweldig voor linkshandige mensen die het in hun hoofd naar rechts kunnen omzetten, nou ik heb het geprobeerd maar ik krijg hier de slag niet te pakken, het omzetten naar links gaat mij veel makkelijker ook natuurlijk omdat je links georiënteerd bent. Dus naar mijn mening gewoon linkshandigen links laten spelen. Misschien kun je wel een tip geven voor de gitaren, want ik heb de snaren omgezet maar toch niet de mooie klank die het hoort te zijn, misschien een linkshandige gitaar, maar waar moet je dan op letten?

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 28 Dec 2015

Hoi Eric, je zou het best eens navraag kunnen doen bij een speciaal zaak want mooi geluid is een hele persoonlijke kwestie (en een kwestie van budget) Succes ermee!

Richard
Door

Richard

op 01 Jan 2016

Ik sluit me aan bij de vorige reacties. Stom genoeg komt dat “advies” voornamelijk van rechtshandigen die de klok wel horen maar geen idee hebben waar de klepel hangt. Ik snap ook niet zo goed waar ze zich mee bemoeien.Ik ben intussen meester geworden in drie linkshandige instrumenten en toch een beetje klaar met het ordinaire discrimineren (want dat is het) van linkshandigen. Muziek spelen heeft alles te maken met gevoel. En als rechtshandig spelen niet lekker voelt moet je onmiddellijk stoppen en vooral niks forceren. Dat deden musici van Justin Bieber tot Jimi Hendrix en Kurt Cobain tot Paskal Jakobsen ook niet, en dat heeft ze geen windeieren gelegd.En ondanks dat zulke grote namen zich keer op keer hebben bewezen, snap ik niet waarom de winkels nog steeds weigeren om een representatief aantal gitaren aan te bieden, of waarom orkesten nog steeds faliekant weigeren om linkshandigen aan te nemen. En dit soort artikelen die maar blijven aansporen om, om vage redenen, rechtshandig te spelen want “tegennatuurlijk spelen is beter” (?!) helpen hier nou niet echt bij. “Niet zo zinvol”... Ik kan wel janken.Hou op met dit advies te volgen. Het is onzin. Linkshandigen staan bekend om een voordeel in creativiteit en muzikaliteit. De Kaiser Chiefs, Slipknot en Flogging Molly zijn een levend voorbeeld. Dus pak op die gitaar die past bij je eigen gevoel, en wees de beste gitarist die je kan zijn.

Robert den Broeder
Door

Robert den Broeder

op 05 Jan 2016

Heeeelllemaaal met Richard eens. Dit is dan nu ook eens en nooit weer op deze site. Heel bijzonder van gitaar.nl

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 06 Jan 2016

Eens en nooit weer.... Oei, ik begin bang te worden ;-) Ik zal het noooooitt meer doen. Denk ik. Misschien..

Anette
Door

Anette

op 25 Jan 2016

Richard, heel veel dank voor je reactie! Ik ben een absolute beginneling, hippe oma van 62 jaar en ( ook nog blond 😄👩) Ook ik ben linkshandig en heb een linkshandige gitaar. Ik begin in alles vanaf de bodem, maar ben enorm gemotifeerd en heb geen voor nemers om op tegeven! Jou reactie geeft mij kracht 🙏🏻dank je wel! Wat mij uiteindelijke bedoeling is tokkelen of vinger punk-invloeden. Zo heet dat toch? Ook zoek ik tablatuur van liedjes die ik dan op schrift wil gaan spiegelen. Dan hoef ik die alleen maar daar naar te kijken en kan ik me concentreren op mijn gitaar spel. Weet je ook misschien of er tablatuur voor linkshandigen bestaat? En hoe denk en kijk jij aan tegen hoe ik het zie? Heb je ook nog wat advies alstublieft voor mij? Nogmaals dank en laat me mij wens kunnen verwezenlijken nu het nog kan! Muziek is het belangrijkste in mijn leven. Zoals je weet; waar woorden stoppen gaat muziek verder🎧🎸 Helaas ik lees geen noten vandaar de tablatuur! En tips, heel erg welkom🙏🏻 THANKS🍀

Eddy Ruiter uit Enschede
Door

Eddy Ruiter uit Enschede

op 19 Nov 2017

Linkshandige uitgewerkte accoordjes en schema's zijn in een boekje via Musik produktiv in Duitsland te koop...Gitarrenakkorde für Linkshänder heet dat boekje dat online ook via internet te koop is Groetjes Eddy Ruiter Oh ja,speel sinds kort ook linkshandig basgitaar... lastig te vinden nieuw maar lang leve marktplaats!!!

Lody
Door

Lody

op 13 Mar 2017

Door lody 61j 13-04-2017 Richard heeft gelijk, 13 jaar van m'n leven weggegooid door rechtshandig te spelen op advies van m'n eerste leraar. Bah wat een advies( je bent links en rechts je vingers aan het bewegen). fout fouuuuuuut. Bij linkshandige is rechts de grijphand en links de doe hand "verfijnde motoriek".TEST: Strijk maar eens een viool met gratie aan een arm beweegt als een houten klaas, juist dat is de grijp hand. Klop maar eens slagroom, de minst beweeglijke arm is niet geschikt om slaggitaar te spelen,laat staan tokkelen op niveau, daar is een nog fijnere motoriek voor nodig. Voor dit de delicate werk, is, zijn je Linker arm, hand, vingers het meest geschikt. Het in spiegel beeld leren is alleen aanleren daarna hoef je er niet meer bij na te denken. Helaas is het vinden van een linkse gitaar voor ons iets moeilijker maar je wordt wel beloont met een veel prettiger speel gevoel (psyche). En ik dacht dat toch dat dat wel een eerste vereiste is om lekker muziek te maken. Maar ik wil niet zeggen dat je verkeerd om, toch nog redelijk ver kan komen om dat ik zelf anders om ook bach enz. speelde. Maar ja hobbel maar verder met je pinokio arm/pols/hand/vingers

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 13 Mar 2017

Hoi Lody, dank je voor je reactie. Ik begrijp dat jij dus zegt: spiegel de lessen, dat is veel makkelijker dan linkshandig leren spelen. Okay. Ik neem bijna mijn advies terug, maar wat ik niet snap is dat andere mensen er wél mee uit de voeten kunnen. Zou het dan per persoon verschillen? Nogmaals, ik twijfel niet aan jouw persoonlijke verhaal. Maar gezien de andere reacties zijn er ook andere bevindingen. Maar jullie zijn de kenners uiteindelijk en niet ik.. Dus het woord is aan jullie! Groeten Michel

Theo Visscher
Door

Theo Visscher

op 21 Apr 2017

Je hebt mensen die volkomen links, met voorkeur links, links en rechts, met voorkeur rechts en volkomen rechts zijn! Een volkomen links georiënteerdë gitaarspelen zal nooit rechts kunnen spelen. En andersom ook niet!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Jul 2017

okay dat maakt veel duidelijk!

Hector
Door

Hector

op 06 Apr 2016

Ja hoor, zullen we alle linkshandigen ook weer rechts laten schrijven? Belachelijk wat een kort-door-de-bocht advies. Van iemand die zelf een linkshandige zoon heeft nota bene.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 07 Apr 2016

Hoi Hector, ik snap je reactie, maar er is met gitaar spelen echt niet zo veel verschil tussen links en rechts. Mijn ervaring is dat beide scenario's lastig zijn, hetzelfde als rechtsthandigen spelen OF alle theorie denkbeeldig spiegelen.Hoe dan ook, jullie zijn de kenners en als ik er naast zit, neem ik mijn woorden terug. Mijn zoon is overigens links omdat hij licht spastisch is rechts.

Johan
Door

Johan

op 20 Jul 2016

Als linkshandige zijnde probeerde ik op een rechtshandige gitaar te spelen. Het zetten van akkoorden (links) was natuurlijk relatief eenvoudig, maar het werd problematisch toen ik 'inside/outside picking' en wisselslag probeerde te leren: mijn rechterhand is daar gewoonweg minder voor geschikt dan mijn linkerhand. Nu ben ik aan het denken om de akkoorden maar met mijn rechterhand te leren aanleggen en met links de snaren aan te slaan.Uw advies om als linkshandige rechtshandig te spelen is vast en zeker goed bedoeld, maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Bovendien, toen ik voor het eerst een gitaar oppakte, sloeg ik de snaren instinctief met links aan. Dat 'voelt' voor mij toch iets beter.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 Jul 2016

Hoi Johan,Dank voor je antwoord. Ik merk dat het heel verschillend is bij iedereen, maar jouw antwoord komt wel vaak terug. Als vader van een linkshandige zoon, kan ik me goed voorstellen wat je zegt. Hoewel mijn zoontje niet gitaar leert spelen, maar saxofoon speelde ;-)Succes met het omzetten!

Jeroen Spapens
Door

Jeroen Spapens

op 03 Dec 2016

Mijn dochter idem dito. ze pakte meteen de gitaar andersom vast. toen zag ik meteen wat ik ging doen...snaren omzetten.

Theo Visscher
Door

Theo Visscher

op 21 Apr 2017

We hebben het over geboren linkshandige mensen waarbij voor de "hand" het hele lichaam bedoeld wordt. Links rechts laten spelen is net zo onnatuurlijk als rechts links laten spelen. Noten lezen en spelen maakt links of rechts niets uit. Accoorden schrijf ik van te voren in spiegelschrift. Ik heb een rechtse leraar gehad die goed inzicht had van links spelen.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Jul 2017

mooi dank je!

Isabelle
Door

Isabelle

op 16 May 2016

Zowel ik als mijn gitaarleraar zijn links, mijn gitaarleraar heeft me ook geadviseerd rechts te gaan spelen. Het gaat veel fijner, hoewel ik beter op moet letten dat mijn rechterhand niet uitschiet en ik de verkeerde snaar aanspeel :)

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 17 May 2016

Okay dank je!

Michel
Door

Michel

op 29 Jun 2016

Okay dus voor jou werkt rechtshandig spelen wél. Dank je. De reacties zijn verschillend en mijn conclusie is dat het van persoon tot persoon verschilt.

Sybolt Engelsma
Door

Sybolt Engelsma

op 22 Nov 2016

Ik ben net begonnen. Als ik met links een F majeur barre wil maken lijkt het alsof er de pezen van mijn pink gaan scheuren en kan ik mijn pink niet op de fret krijgen. Met rechts lukt de greep al vele malen beter. Net dan ook de snaren omgedraaid.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 16 Mar 2017

Hoi Sybolt, dank je. Voor iedere beginnende gitarist is een barré akkoord pakken lastig maar fijn voor je dat het met rechts wel lukt. Michel

guy
Door

guy

op 23 Jan 2017

ik ben zelf een linkshandig ik heb een linkshandige gitaar aan gekocht nu wil ik zelf wat gitaar kunnen spelen maar heb al een paar keer opgegeven omdat heel veel met rechtsehand gespeeld wordt op een duur kun je zelf als linkshandige niet veel mee op en daar heb ik soms wel conflicten met de leerkrachten gehad en nu staat die een tijdje roerloos in de hoek op een staander om nog eens kunnen vast pakken spijtig heb ik nog niemand gevonden die mij als linkshandige kunnen aan leren zoeen spijt dat ik niet meer op kan spelen en in een stofhoekje staat

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 13 Mar 2017

Hoi Guy, dat is inderdaad vervelend. Lukt het je niet om de lessen te spiegelen?

Eddy Ruiter uit Enschede
Door

Eddy Ruiter uit Enschede

op 26 May 2017

Nou,nou wat een negatieve reacties op linkspoten.. Ben zelf linkshandige drummer die sinds 3 weken gitaar is gaan spelen.. Bij musik produktiv in Duitsland en bij Thomann zijn volop links handige Fender en Yamaha gitaren te koop..heb daar een Fender CD 100 accoustische en een Yamaha Pacifica elektrische gitaar gekocht.. accoordjes aanleren is lastiger maar echt wel te doen.. vroeger als drummer liep ook iedereen te zeiken en zeuren dat ik rechts moest leren spelen.Toen ik erbij ging zingen ging het mis!! Kit weer andersom,dus LINKSHANDIG en voila!! Heb 15 jaar als beroeps gewerkt.. alleen geluidsmensen hebben extra werk... Kortom... gewoon linkshandig leren spelen, even zoeken op Google en YouTube naar lessen, leraar ven boeken... nagels kort en spelen maar!! Voordelen: op een feestje komt niemand zeuren of zoon of dochter even mag spelen want" die heeft ook les".. moet je ze jouw Linkshandige instrumenten eens laten spelen,lach je jezelf gewoon dood...echt waar!! Eddy Ruiter uit Enschede

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Jul 2017

Hoi Eddy het is blijkbaar een heel persoonlijk en gevoelig onderwerp.. Maar blijkbaar ook goed om bespreekbaar te maken. Groeten michel

sonja sips
Door

sonja sips

op 07 Jan 2018

beste Guy, speel zelf linkshandig en volg les bij GIZON ( gitaar zonder notenleer ) dus alleen akkoorden, dat lukt héél goed....zit nu in reeks 8 , het is in St.Kat.Waver bij Mechelen..je kan het opzoeken onder GIZON, hopelijk ben je hier iets mee want een gitaar roerloos laten verkommeren is maar triestig hé...véél groeten van Sonja Sips uit Mechelen !:)

Eddy Ruiter uit Enschede
Door

Eddy Ruiter uit Enschede

op 19 Nov 2017

Beste medegitaar virtuozen, Op Marktplaats, Thomann Duitsland en musik produktiv in Duitsland volop Linkshandige Gitaren en Bassen te koop, evenals lesboeken met de accoordjes voor Linkshandige gitaristen en bassisten.. lectuur staat ook op Google als downloadbare betaalversie kost net als het boek €14,95 Gewoon lekker spelen en niet laten tegen houden door betweters...Deed Hendrix ook niet... Snaren andersom kan wel maar vergeet niet bij een elektrische gitaar ook de elementen om te zetten... Klonk bij mijn eerste poging ook ontzettend zielig qua geluid... Gebruik nu een Linkshandige semi accoustische gitaar baton rouge met een kustom versterker en elektrische gitaar is een Yamaha Pacifica met tremolo in combinatie met een vox versterker.. Basgitaar linkshandig elektrische is een Squier precission bass via Gooische Gitaren in Bussum....over een peavey Mark 3... lekker wapperende broekspijpen... Daarnaast kan ik na 30 jaar ervaring als drummer het drummen niet helemaal loslaten,dus een Roland td 20 drumstel op een drumrek vast in een flightcase gebouwd.. Nooit meer gezeik" mag mijn zoontje of broertje ook een keertje spelen..." Laat ze het maar uitzoeken toch? Doe wat je zelf het prettigst vindt

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 20 Nov 2017

Hoi Eddy, daar hebben we wat aan! Dank je wel voor je onderzoek en dat je het hier wilt delen. Met Jimmy Hendrix in het vooruitzicht moet het allemaal goed komen! Groeten Michel

Hellen
Door

Hellen

op 08 Jan 2018

Het is lastig om rechts handig leraar te hebben en als links handig mee te kijken ik ondervond het omdraaien van de snaren in me hoofd lastiger dan meteen rechts handig leren. Het kan echt wel want mijn beide handen werken normaal. En nu wil ik niet anders dus als ik de snaren links handig span kan ik ook spelen als ik wat meer ervaren ben dan..

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 08 Jan 2018

Hoi Hellen,Ik snap wat je bedoelt! Fijn dat het bij jou wel lukt om zogenaamd rechtshandig te leren spelen. Want links doet onverminderd mee natuurlijk!Veel plezier als links handige gitarist!Michel

Dave
Door

Dave

op 02 May 2018

Wat is het probleem nu? Dat linkshandigen op een rechtshandige gitaar spelen zonder de snaren om te keren? Beetje bizar. Net een echte nieuwe Gibson SG gekocht voor iets meer dan € 600, dus daar hoet het niet aan te liggen lijkt mij!

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 14 May 2018

Het probleem is dat er veel meningsverschillen zijn van linkshandigen en rechtshandigen. Dus is er eigenlijk geen probleem, zolang iedereen maar elkaars mening respecteert. Dus: koop gerust een linkshandige gitaar als je linkshandig bent, maar probeer het eerst rechtshandig, dat scheelt je een hoop gezoek en spiegelen bij lessen. En voor de rest vind ik alles prima. Veel plezier met je gitaar, klinkt goed!

Jot
Door

Jot

op 02 Jan 2019

Het probleem is dat je advies krijgt van een rechthandige om te proberen rechts te spelen. Probeer zelf eens linkshandig te spelen en ervaar hoe lastig dat is. Dus mijn advies als linkshandige draai je snaren om en speel linkshandig.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 07 Jan 2019

Hee Jot, ik snap je punt.

Sjaan
Door

Sjaan

op 18 Aug 2019

Precies Jot, Mijn muziekleraar ging het ook links proberen en voelde ook gelijk wat het probleem is...

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 05 Sep 2019

Ik beloof jullie, ik ga binnenkort ook live voor de camera linkshandig spelen ;-) #LOL

Kate
Door

Kate

op 13 Apr 2020

Ja, dat dacht ik zelfs ook. Dan kan je gewoon alles zoals de rechtshandigen doen allen je doet het met je linke hand omdat de snaren omgedraaid zijn, of zie ik het verkeerd?

Lenno van der Houwen
Door

Lenno van der Houwen

op 19 Apr 2019

Hallo allemaal. Wil toch graag nog even een update met jullie delen. Was aanvankelijk begonnen op een rechtshandige gitaar. Op een gegeven moment merkte ik dat het aanslaan van de snaren met 1-2-3uh-4uh niet vanzelfsprekend ging en ik hier bij na moest denken. Ik heb toen de gitaar gewoon een keer omgedraaid en ben eens gaan aanslaan. Dat was voor mij veel meer vanzelfsprekend. Heb gek gedaan en direct een linkshandige western en spaanse gitaar besteld. Ben opnieuw begonnen met de eerste les. Het spiegelen van de beelden gaat vanzelf en het spelen gaat super. Overpakken blijft lastig, maar oefening baart kunst denk ik. Ik oefen me suf op het nummer van Jason Mraz (G-D-Em-C), waarbij ik de C een lastige blijf vinden om deze in 1 keer te pakken. Samengevat. Ik denk als je "echt" linkshandig bent zoals ik: Ga lekker op een linkse gitaar spelen. Dit voelt allemaal veel natuurlijker aan. Al moet ik zeggen dat de les met het F-akkoord mij even deed verrassen. Wat een lastig ding is dat.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 19 Apr 2019

Hoi Lenno, wat fijn dat je de cursus gewoon kunt spiegelen zodat jij hem linkshandig ook kunt volgen. Stoer dat je dan meteen 2 linkshandige gitaren aanschaft ;-) Het overpakken van akkoorden is zowel voor rechthandigen als linkshandigen een probleem, en vooral het C akkoord is altijd lastig omdat je je vingers over 3 posities moet verspreiden. Veel plezier met je linkshandige spel! Michel

per
Door

per

op 30 Apr 2019

ik zie het probleem van leren, leraren, videos en echte spelers. echter wat ik in Michel's reacties mis zijn de hersen verschillen. De hand is een uitvoerend 'tool'. rightbrainers are left handed. right brainers are different from left brainers. left brainers use right hands. mindmapping of dit verschil geeft heel goed aan wat de verschillen zijn in talent.

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 19 May 2019

Dank je voor je toevoeging Per!

Reactie plaatsen