Page content

Gitaarles voor linkshandigen

Hoe moet je gitaar leren spelen als je linkshandig bent? Die vraag krijg ik best vaak. Zelf heb ik een zoon die linkshandig is en ik merk dat rechtshandigen er niet vaak over nadenken waar linkshandigen tegen aan lopen.

– Update 13 maart 2017 –
Gezien de vele reacties hieronder van linkshandigen, heb ik besloten om mijn advies aan te passen. Mijn uitgangspunt was dat je met gitaar spelen zowel je linker- als rechterhand veel moet gebruiken. Dus beide handen moeten ontzettend hard aan de slag.

De reacties hieronder zijn heel verschillend, dus ben ik ook benieuwd naar hoe het voor jou, als linkshandige gitaarspeler, is. Mijn nieuwe advies is: kijk eerst of je ‘rechtshandig’ kunt leren spelen. Lukt dat niet, stap dan over naar linkshandig spelen. Daarvoor kun je het best proberen alle lessen te spiegelen.

Als dat niet lukt, is deze cursus niet geschikt voor je en kun je het best proberen een ‘linkshandige’ gitaar leraar te vinden. Als je er eentje weet, mag je dat ook als reactie achterlaten.

Als het wel lukt, wens ik je veel plezier met de gitaarlessen. Nogmaals; ik heb niet de wijsheid in pacht, ben geen ervaringsdeskundige en ben benieuwd naar je reactie.

Waar loop je met gitaar leren spelen tegen op?

Er zijn praktische zaken waar je rekening mee moet houden en fysieke zaken. En uiteraard didactische, of wel onderwijskundige zaken. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje.

Zowel de linkerhand als rechterhand aan de slag

Het is een feit, als je gitaar gaat spelen, krijgen zowel de rechter- als linkerhand het druk. Concreet komt het er op neer dat de ene hand het ritme verzorgt en de andere hand de akkoorden. In het begin zijn dat vrij basale en statische bewegingen.

Variaties

Als je wat verder bent, gaan beide handen variaties toepassen. Zo gaat de ritme hand extra ritme toevoegen aan de slag door bijvoorbeeld snaren af te dempen tijdens de aanslag, of door te gaan tokkelen (ook wel fingerpicking genoemd): de snaren los aanslaan per vinger.

De andere (akkoorden-)hand gaat variaties op de akkoorden aanbrengen. Door af en toe een losse vinger uit een akkoord op te lichten of een vinger bij een akkoord te plaatsen.

Het gaat om de samenwerking van beide handen

Tot zover de toelichting op wat beide handen gaan doen. Het leuke is dat de combinatie van het werk van beide handen al snel tot leuke resultaten kan leiden.

Met rechts gitaar spelen bestaat dus niet

Nee, je begrijpt ondertussen vast dat je niet alleen maar linkshandig of rechtshandig gitaar kunt leren spelen. Het gaat erom wat die twee handen samen voor elkaar krijgen. Misschien is dat al het belangrijkste antwoord op je vraag.

Maar nu de hamvraag: hoe moet je als linkshandige gitaar leren spelen?

Want daar gaat het je natuurlijk om. Bekende linkshandige gitaristen als Paul McCartney zweren erbij om ‘gespiegeld’ te spelen, maar evenveel linkshandigen kiezen ervoor om ‘gewoon’ rechtshandig te leren spelen.

Optie 1: je gaat linkshandig gitaar leren spelen

In mijn eerste optiek was dit niet zo zinvol. Zoals eerder gezegd moet je alle lessen die je krijgt gaan omzetten en moet je continu alles spiegelen. Extra ballast voor je hersenen en dat heeft zeker effect op het resultaat (dat minder snel komt). Maar hier ben ik dus op teruggekomen 😉

Optie 2: op de ‘normale manier’ leren spelen, dus rechtshandig

Op deze manier leren spelen, heeft grote voordelen:
– ten eerste kun je 99% van alle gitaarlessen en vervolglessen en gitaar video’s op internet en vanuit boeken meespelen
– ten tweede hoef je niet alles denkbeeldig te spiegelen
– ten derde hoef je niets aan je gitaar aan te passen en kun je dus op elke willekeurige gitaar die je waar dan ook ter wereld tegenkomt, je liedje spelen.

Wat verder van belang is

Waar ik zelf rekening mee heb gehouden, is dat ik in al onze lessen steeds focus op één hand beweging, die we daarna gaan automatiseren. Zo leer je in de basis cursus eerst de simpele akkoorden met bijvoorbeeld maar twee vingers die dicht bij elkaar staan. De aanslag die ik in die lessen hanteer, is ook eenvoudig. Na iedere les kun je op die manier eenvoudig het geleerde toepassen.

Focussen, automatiseren en op het volgende focussen

Naarmate je vordert in je lesprogramma, worden zowel de aanslagen als de akkoorden steeds iets ingewikkelder. Omdat je dan echter al het voorgaande al geautomatiseerd hebt, kun je je in die fase weer makkelijk op de volgende beweging focussen.

Op naar de ultieme vrijheid!

Uiteindelijk ga je met beide handen het ritme spelen en gaat bijvoorbeeld je akkoordenhand ook extra melodie spelen. Wat mij betreft is de manier van les krijgen dus van belang op de keuze die je als linkshandige moet maken.

Ik zeg: leer spelen als een rechtshandige en geniet van alle vrijheid die je dat van meet af aan gaat opleveren!
Of: probeer de lessen te spiegelen en leer spelen als een linkshandige. En als dat niet lukt, gaan we op zoek naar een linkshandige gitaarleraar. Als je er een goede kent, laat dan svp zijn naam in een reactie achter.

Dank van een rechtspoot die het niet beter denkt te weten dan linkspoten 😉

  Comment Section

  46 reacties op “Gitaarles voor linkshandigen


  Door per op 30 april 2019

  ik zie het probleem van leren, leraren, videos en echte spelers. echter wat ik in Michel’s reacties mis zijn de hersen verschillen. De hand is een uitvoerend ‘tool’. rightbrainers are left handed. right brainers are different from left brainers. left brainers use right hands. mindmapping of dit verschil geeft heel goed aan wat de verschillen zijn in talent.


  Door Michel Penterman op 19 mei 2019

  Dank je voor je toevoeging Per!


  Door Lenno van der Houwen op 19 april 2019

  Hallo allemaal. Wil toch graag nog even een update met jullie delen. Was aanvankelijk begonnen op een rechtshandige gitaar. Op een gegeven moment merkte ik dat het aanslaan van de snaren met 1-2-3uh-4uh niet vanzelfsprekend ging en ik hier bij na moest denken. Ik heb toen de gitaar gewoon een keer omgedraaid en ben eens gaan aanslaan. Dat was voor mij veel meer vanzelfsprekend. Heb gek gedaan en direct een linkshandige western en spaanse gitaar besteld. Ben opnieuw begonnen met de eerste les. Het spiegelen van de beelden gaat vanzelf en het spelen gaat super. Overpakken blijft lastig, maar oefening baart kunst denk ik. Ik oefen me suf op het nummer van Jason Mraz (G-D-Em-C), waarbij ik de C een lastige blijf vinden om deze in 1 keer te pakken.
  Samengevat. Ik denk als je “echt” linkshandig bent zoals ik: Ga lekker op een linkse gitaar spelen. Dit voelt allemaal veel natuurlijker aan. Al moet ik zeggen dat de les met het F-akkoord mij even deed verrassen. Wat een lastig ding is dat.


  Door Michel Penterman op 19 april 2019

  Hoi Lenno, wat fijn dat je de cursus gewoon kunt spiegelen zodat jij hem linkshandig ook kunt volgen. Stoer dat je dan meteen 2 linkshandige gitaren aanschaft 😉 Het overpakken van akkoorden is zowel voor rechthandigen als linkshandigen een probleem, en vooral het C akkoord is altijd lastig omdat je je vingers over 3 posities moet verspreiden. Veel plezier met je linkshandige spel!
  Michel


  Door Jot op 2 januari 2019

  Het probleem is dat je advies krijgt van een rechthandige om te proberen rechts te spelen. Probeer zelf eens linkshandig te spelen en ervaar hoe lastig dat is. Dus mijn advies als linkshandige draai je snaren om en speel linkshandig.


  Door Michel Penterman op 7 januari 2019

  Hee Jot, ik snap je punt.


  Door Sjaan op 18 augustus 2019

  Precies Jot,
  Mijn muziekleraar ging het ook links proberen en voelde ook gelijk wat het probleem is…


  Door Michel Penterman op 5 september 2019

  Ik beloof jullie, ik ga binnenkort ook live voor de camera linkshandig spelen 😉 #LOL


  Door Kate op 13 april 2020

  Ja, dat dacht ik zelfs ook. Dan kan je gewoon alles zoals de rechtshandigen doen allen je doet het met je linke hand omdat de snaren omgedraaid zijn, of zie ik het verkeerd?


  Door Dave op 2 mei 2018

  Wat is het probleem nu? Dat linkshandigen op een rechtshandige gitaar spelen zonder de snaren om te keren? Beetje bizar. Net een echte nieuwe Gibson SG gekocht voor iets meer dan € 600, dus daar hoet het niet aan te liggen lijkt mij!


  Door Michel Penterman op 14 mei 2018

  Het probleem is dat er veel meningsverschillen zijn van linkshandigen en rechtshandigen. Dus is er eigenlijk geen probleem, zolang iedereen maar elkaars mening respecteert. Dus: koop gerust een linkshandige gitaar als je linkshandig bent, maar probeer het eerst rechtshandig, dat scheelt je een hoop gezoek en spiegelen bij lessen. En voor de rest vind ik alles prima. Veel plezier met je gitaar, klinkt goed!

  ← Oudere reacties  |  

  Plaats een reactie


  *