Ik krijg veel vragen van ouderen die gitaar willen leren spelen. Zij vragen zich af of ze vanaf een bepaalde leeftijd nog wel gitaar zullen kunnen leren spelen.
Oudste cursiste: 82!
Om maar met de deur in huis te vallen, de oudste cursist(e) van wie ik de leeftijd weet, is 82. Zij heeft met succes de Basis Cursus, Tokkel Cursus en de Barré Akkoorden Cursus gevolgd. En ze gaat nu zelfs aan de slag de cursus Gitaar Solo’s Leren Spelen!
Waar moeten volwassenen en ouderen op letten?
Natuurlijk, als je wat ouder bent, gaat het allemaal wat minder soepel en snel. De volgende punten moet je dan ook extra op letten:
Hieronder zal ik ingaan op een aantal fysieke, lichamelijke zaken die een rol spelen als je gitaar wilt leren spelen als volwassene of oudere.
Flexibiliteit
Naarmate je leeftijd vordert, merk je dat zowel de vingers als de polsen wat minder flexibel worden. Op zich hoeft dat bij het gitaar leren spelen geen probleem te zijn.
Het is van belang dat je eerst met simpele, makkelijk te pakken akkoorden leert spelen. De vingers winnen daarbij vanzelf aan flexibiliteit. Hierna kun je meestal probleemloos de wat moeilijkere akkoorden spelen.
Dikke vingers bij ouderen en volwassenen
Een ander, veelgehoorde opmerking: “Help, ik heb dikke vingers!” of “Ik heb enorm veel eelt op mijn vingers”. Ook hoeft dit op zich geen probleem te zijn. Door te leren spelen in de juiste houding los je het probleem voor het grootste deel op. Een andere oplossing kan een gitaar zijn met een bredere hals, zoals een akoestische Spaanse gitaar.
Vaak merk je dat zowel de spierkracht in de polsen en vingers wat afneemt. Maak je geen zorgen, door geregeld te spelen, neemt die kracht vanzelf toe. Hier hebben jongere beginnende gitaristen ook mee te maken.
Speciale vinger fitness voor volwassenen en ouderen
Wat enorm kan helpen is dat je geregeld speciale gitaar oefeningen doet om je vingers soepel te krijgen en soepel te houden. Simpele rek- en strekoefeningen voldoen vaak. En niet teveel oefenen.
Ook het leren spelen met de juiste spullen, is van belang. Hieronder ga ik in op de belangrijkste dingen waar je op moet letten.
De juiste gitaar
Het is belangrijk dat je de juiste gitaar kiest om op te spelen. Bij een elektrische gitaar bijvoorbeeld zitten de snaren vaak dicht op elkaar. Dikke, eeltige vingers raken dan al snel een andere snaar aan en dat speelt niet handig.
Een Western gitaar heeft vaak behoorlijk scherpe metalen snaren die wat minder makkelijk in te drukken zijn.
Een Spaanse gitaar daarentegen heeft vaak nylon snaren en een brede hals. Dit soort gitaren zijn uitstekend om je gitaar carrière mee starten en goedkoop in de aanschaf. Zo'n gitaar koop je al voor een kleine €40 nieuw.
Ook kun je, om het jezelf makkelijker te maken, eens kijken wat voor snaren je gebruikt. Je hebt dikke en dunnere snaren. De dunnere snaren spelen weer wat makkelijker dan dikkere snaren. Wel zijn ze vaak wat minder sterk en kunnen ze eerder breken.
Muzikale zaken
"Maar ik ben helemaal niet muzikaal" of: "Help, ik ben echt mijn hele leven als a-muzikaal". Ik geloof er niets van. Iedereen wordt muzikaal geboren.
Alleen, bij de een wordt de muzikaliteit meer ontwikkeld dan bij de ander. En dat heeft niets met opvoeding of erfelijkheid te maken. Het heeft er mee te maken of je openstaat voor muziek en de behoefte hebt om er wat mee te doen. En als je nu overweegt om gitaarles te nemen, dan ben je blijkbaar op dat punt gekomen. Om lekker voor jezelf te spelen, voor je kinderen op te treden of om voor je kleinkinderen voor te spelen. Je bent er nooit te oud voor. Sterker nog: hoe ouder je bent; des te sneller moet je starten, nu het nog kan!
Muzieksmaak voor volwassenen en ouderen
Ook maakt het helemaal niet zoveel uit wat voor muzieksmaak je hebt. Wij muzikanten weten dat alle muziek en dan met name de popmuziek uit één muzikale stroming is ontstaan.
'Muzieksoorten' als Pop, Rock, Jazz, zelfs House, Soul, Reggae en Disco: ze kennen allemaal dezelfde ritmes en akkoorden. Als je eenmaal die basis kent, kun je altijd met je favoriete muziek meespelen. Maar ook moderne hits kun je makkelijk meespelen.
En last but not least, uiteindelijk blijft het natuurlijk vooral een mentale kwestie. Maar daar ligt ook een taak van de docent. Die moet ervoor zorgen dat het lesprogramma in korte, overzichtelijke en hapklare brokjes wordt aangeboden, met iedere les direct merkbaar resultaat. Op die manier blijf je, ongeacht je leeftijd, plezier houden in het muziek maken en zul je merken dat je wekelijks met behoorlijke stappen vooruit gaat. En die docent, dat ben ik ;-) en ik heb er voor gezorgd dat je makkelijke, overzichtelijke en stimulerende gitaarlessen kunt volgen met leuke muziek en een gezellige community!
Het is vooral een kwestie van genoeg ambitie hebben, reële doelen stellen en plezier houden in het gitaar spel. Want juist daar liggen je kansen: als oudere heb je vaak wel wat meer tijd om frequent te oefenen. In het begon oefen je vaak en kort, naarmate je vordert kun je iets minder vaak en langer oefenen per keer.
Samengevat
Je bent nooit te oud om gitaar te leren spelen. We hebben zelfs cursisten met een beperking die toch gitaar spelen nu. Die missen bijvoorbeeld een vinger maar vangen dat op met een andere vinger.
Je hebt juist voordeel als je als volwassenen en zeker als oudere volwassenen gitaar leert spelen; je hebt vaak wat meer tijd doordat je met pensioen bent en je kunt eindelijk die kinderdroom in vervulling laten gaan. Wacht geen dag langer en start nu!
mj lelieveld
op 13 Aug 2016Michel Penterman
op 16 Aug 2016Michel Penterman
op 31 Aug 2016Almanza
op 31 Aug 2016Michel Penterman
op 31 Aug 2016