Live online gitaarles 30 maart

Bekijk de gehele online live les of de losse delen:

Iedere dinsdag geven we om 21 uur live les via onze siteYoutube /of Facebook. Abonneer je en mis geen video meer.

Hieronder vind je eerst de gehele les in hoofdstukken opgedeeld, daarna tref je de losse video’s per hoofdstuk. Je kunt heel simpel met je muis naar het hoofdstuk in de video navigeren. Of kijk daaronder in de beschrijving welk hoofdstuk op welke tijd begint.

Bekijk de gehele online video les hieronder:

Tijdsindeling online live gitaarles

00:00 start online live streaming gitaarles
Even wachten tot Eren in beeld is 😉
01:52 wat behandelen we deze week
Welkom bij de live stream van deze week, deze week behandelen we weer veel nieuwe dingen. Heb je vorige week niet gekeken, dat is geen probleem, je kunt de lessen altijd terug kijken. Abonneer je op ons kanaal, dan mis je geen enkele video en ook de live lessen.
06:30 Gitaar akkoorden: G akkoord, Asus2 akkoord en het B mineur akkoord dat je vaak in bekende nummers tegenkomt
Akkoorden leren spelen: We behandelen vandaag akkoorden: de G, Asus2 en de B mineur. En we herhalen de akkoorden van vorige week, de E mineur, het D akkoord en het C akkoord. Met deze akkoorden kun je het nummer Nothing Else Matters van Metallica meespelen. En dat speel je met al deze akkoorden.
14:03 Ritmes waarmee je bekende nummers kunt meespelen
Ritmes: Verder vandaag een Down Down Up Up, Down Up en ook dit aanslagritme heb je nodig om het bovenstaande nummer mee te spelen. Het is een simpel ritme om te spelen en het is eenvoudig om te oefenen.
19:24 Tips & Tricks: Harmonics ofwel Flageoletten
Met de tips en tricks gaan we kijken naar harmonics, oftewel flageoletten, een effect wat je goed kunt gebruiken in diverse nummers. We gaan er naar kijken hoe je ze maakt en hoe je ze kunt gebruiken.
23:07 Liedje spelen: intro van Nothing Else Matters
Tokkelpatroon: we behandelen een simpel tokkelpatroon wat je in diverse nummers, zoals het bovenstaande nummer als aanslag kunt gebruiken.
26:43 Apps, tools & pedals: het Reverb Pedal
Apps, tools en pedals: we behandelen vandaag een pedaal, het reverb pedal. Daar maak je een soort galm effect mee en met al dit moois heb je je handen wel vol denk ik!
30:15 Vragen van leden
Stel je vragen in de chat of zet je vragen in de comments, dan behandelen we die aan het einde van de les, mocht je ergens mee zitten of mocht je problemen hebben met je gitaar, dan komen we daar op terug.

Akoestische gitaar kopen
Elektrische gitaar kopen
Versterker kopen
Pedal (Reverb Pedal) kopen (vanaf €32)

Gitaar akkoorden G, Asus2 en de B mineur die je in bekende nummers vaak tegenkomt (06:30)

Vorige week hebben we het E mineur, D en G akkoord gedaan en deze week doen we het G, Asus2 en de B mineur akkoord. Het makkelijkste is het Asus2 akkoord, je hebt maar twee vingers nodig. Het is bijna hetzelfde akkoord als het E mineur akkoord alleen zet je je vingers op andere snaren neer. Met je duim kun je eventueel je dikke E snaar dempen.

Sus of Suspended chords of akkoorden

Lukt dat niet, dan kun je die snaar vermijden door met je plectrum de snaar te vermijden. In de live stream van vorige week kun je ook bekijken hoe je eventueel de A-snaar kunt dempen. Het Asus2 akkoord heet zo, omdat SUS voor SUSPENDED staat. Het hangt tussen twee soorten akkoorden in. Het is geen vol mineur akkoord maar het is ook geen vol majeur akkoord. Het is een akkoord zonder uitgesproken emotie. En daarom heet het een suspended akkoord.

E mineur akkoord

Het is E mineur akkoord maar dan alle vingers een snaar omlaag. Het G-akkoord pakken we met 4 vingers, of drie vingers. De variant met 4 vingers klinkt wat uitgesprokener en je kunt alle snaren aanslaan.

B mineur akkoord

Het volgende akkoord is het B mineur akkoord en dat is een lastig akkoord. Het is een lastig akkoord omdat het een barré akkoord is en daarom gaan we ook een versimpelde versie ervan leren spelen. Als het in begin niet meteen lukt, gaan nood. Dit akkoord is er eentje waar je misschien even wat op moet oefenen. Het is voor iedereen lastig om een barré te leggen.

Powerchords

Dus beginnen we met een powerchord. Een powerchord is een versimpeld akkoord dus een simpel sterk akkoord. Je pakt nu geen barré maar zet je vingers op de nodige snaren zodat je geen barré hoeft te pakken. Nu kun je met je wijsvinger proberen de hoge E snaar ook nog in te drukken. Mocht het lastig in de tweede positie gaan, pak hem dan een paar posities hoger bijvoorbeeld in de 7e positie dan heb je bijvoorbeeld het E mineur powerchord. We focussen nu vooral op de linkerhand dus hoe je je vingers neerzet om de akkoorden goed te maken. Met de rechterhand strummen we nu even simpel en zorg je dat je de goede snaren raakt.

Ritmes waarmee je bekende nummers kunt meespelen op gitaar (14:03)

We doen iedere week een ritme of een tokkel voor de rechterhand zodat je samen met de akkoorden die je leert veel nummers mee kunt leren spelen. Wat kun je met je rechterhand doen? Bijvoorbeeld een strumming pattern dat we uitleggen met Down (een aanslag omlaag) en Up (raad eens: een aanslag omhoog) en oefen dat met een metronoom. Op de site kun je die terugvinden bij de metronomen waar je in allerlei tempo’s met een metronoom kunt meespelen. Oefen hem bijvoorbeeld met 60BPM dat is een lekker rustig oefentempo.

We oefenen in deze les Down Down Up Up Down Up. Probeer het eerst even met je hand plat op de snaren, dus zonder dat je een akkoord pakt en zeg het hardop erbij als je dat fijn vindt. Het doel is om dit met mooie akkoorden te spelen. De zojuist geoefende akkoorden zijn best moeilijk om mee te oefenen, dus speel ze met drie akkoorden die jij makkelijk kunt overpakken. Bijvoorbeeld de akkoorden van vorige week: E mineur – D – C akkoord en sla ze dan twee keer aan.

Oefen hem dus met de metronoom die je hier kunt vinden met 60 BPM dan krijg je een hele rustige tik waarmee je je strumming pattern kunt oefenen met metronomen.

Tips & Tricks: Harmonics ofwel Flageoletten (19:24)

Harmonics ofwel flageolettes zijn een interessante techniek waarmee je de boventonen uit de snaren weet te halen. We laten er een paar horen. Het kan heel mooi zijn en zit in best veel grote gitaar hits en geeft een mooie toevoeging aan een tokkel. Het is heel simpel om dit geluid te maken: je drukt met je vinger de snaar niet in, maar je legt je vinger bovenop de fret zonder de snaar in te drukken.

Een harmonic ofwel flageolet kun je alleen in de de 12e positie, 7e positie of 5e positie pakken. Op de andere posities klinkt het geluid niet echt helder maar op de genoemde posities klinkt het heel mooi. Je legt je vinger op de snaren en je drukt ze niet in. Probeer maar rustig en dan hoor je vanzelf het verschil tussen een harmonic en een fret aanslag. Probeer maar eens op de 12 positie op de G, B en E snaar. Dan krijg je vanzelf een Engel achtig geluidje alsof je op een harp speelt. Je legt je vinger echt bovenop het stukje metaal, de fret, dus niet er tussen. Probeer het ook maar eens over alle snaren in de 5e en 7e en 12e positie. En laat het weten als het niet lukt.

Liedje spelen: intro van Nothing Else Matters (23:07)

Dit speel je zonder linkerhand dus je hoeft er geen akkoord voor in te drukken. Je gebruikt wat pulls, hammers en slides. Maar het intro tokkeltje is vrij simpel an sich. Je gebruikt je duim voor het aanslaan van de laagste snaar, de E snaar. Met je wijsvinger sla je de G snaar aan, je middelvinger de B snaar en met je ringvinger de E snaar. Leg je linkerhand op een makkelijke plek neer. Laat je arm rusten op de body van je gitaar en probeer je pols klem te zetten zodat je heel beheerst kunt meespelen. En oefen gelijk even de harmonics! Het is een patroontje van 6 noten.

Laat het weten als je meer van dit liedje wilt leren spelen, we hebben nu alle akkoorden behandeld en het aanslag ritme.

Apps, tools & pedals: het Reverb Pedal (26:43)

Vandaag kijken we naar een pedaal, het is het reverb pedaal dat samenwerkt met een elektrische gitaar. Het is een Neunaber pedaal dat je al vanaf €30 kunt kopen. Het ziet er heel ingewikkeld maar we gaan de simpelste stand gebruiken. De kabel van je elektrische gitaar laat je naar je pedaal gaan en vanaf je pedaal gaat het weer naar je versterker. Zonder effect klinkt je elektrische gitaar droog. Maar zodra je het pedaal aanzet, klinkt het allemaal heel anders.

De sfeer is wat droeviger. Door de echo van het reverb pedaal krijg je een mooi effect, zeker als je de harmonics gaat toevoegen (flageoletten). Dus het is eigenlijk een soort galm, alsof je in een lege ruimte staat waar het geluid aan het galmen is.

Vragen (30:15)

– op verzoek spelen we nog even Nothing Else Matters helemaal op een elektrische gitaar met het Reverb pedaal.
– op een versterker voor elektrische gitaren zitten toch ook effecten? Dat klopt, veel versterkers hebben wel al een reverb en de hier gebruikte versterker heeft ook nog andere effecten zoals distortion, facer, chorus, delay. Het is een beetje een beginnersversterker voor als je niet al die effecten hebt. Deze thuisversterker is ook wel prettig voor mijn buren en huisgenoten.
– is de gitaarsnaren spanning bij een elektrische minder dan bij een akoestische? Ja dat klopt, de snaarspanning is minder op een elektrische gitaar. Op een akoestische snaar zitten dikkere snaren die meer geluid maken. Op een elektrische gitaar is het makkelijker spelen, maar het is ook gelijk een ander instrument. Dus een elektrische gitaar bij een kampvuur gaat niet zo goed werken. Maar koop er gerust eentje, je hebt er al eentje vanaf €62. Bekijk hier de opties.
– spelen met een slide, daar gaan we binnenkort meer mee doen, volgende week zijn we er weer om 21 uur en laat ons gerust weten wat je wilt leren, zodat we er rekening mee kunnen houden.
– laat het hieronder weten als je suggesties hebt

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 05 Apr 2021

heb je een vraag voor de volgende live les? Stel hem hier!

Reactie plaatsen