Gitaar leren spelen: de 12 meest gemaakte beginnersfouten

Gitaar leren spelen: de 12 meest gemaakte beginnersfouten

Wil je gitaar leren spelen? Tof! Dan wil je natuurlijk goed van start gaan. Elke beginnende gitarist maakt fouten, logisch, dat hoort erbij. Maar sommige fouten kun je makkelijk voorkomen. Dat scheelt frustratie en houdt het leuk. In deze blog zetten we de 12 meest gemaakte beginnersfouten voor je op een rij. Check ze voordat je begint met spelen!

Bekijk onze cursus en begin meteen met je eerste akkoorden!

Niet opwarmen voordat je gaat spelen

Je bent enthousiast en wilt meteen aan de slag. Begrijpelijk! Maar een korte warming-up helpt om je vingers soepel te maken, om blessures te voorkomen en voor meer zelfvertrouwen waardoor je minder fouten maakt. Die warming-up helpt je om de nieuwe leerstof veel sneller op te pikken. Speel een bekend liedje of doe een vingeroefening. Het kost je maar 2 minuten en maakt een wereld van verschil.

Speel niet met een valse gitaar

Je gitaar stemmen is iets wat regelmatig terugkomt als je gitaar speelt. Als je gitaar niet goed gestemd is, klinkt zelfs een goed gespeeld akkoord niet lekker en speel je op een valse gitaar. Dat demotiveert en je gehoor wordt verkeerd getraind. Gebruik dus altijd een stemapparaat of -app voordat je begint. Op die manier hoor je hoe gitaarakkoorden en tonen echt klinken. Neem het stemmen van je gitaar dus serieus!

Jezelf gitaar leren spelen

YouTube en TikTok staan vol lessen, maar zonder structuur mis je snel de rode draad. Een goede gitaarleraar of gitaarcursus waarbij je een stabiele basis creëert is belangrijk. Gitaarles.nl geeft je een duidelijk stappenplan en voorkomt dat je verkeerde gewoontes aanleert. Dat bespaart een hoop frustratie en tijd.

Linkshandig of rechtshandig

Ben je linkshandig? Dan is een linkshandige gitaar waarschijnlijk de beste keuze. Rechtshandig leren kan, maar voelt vaak onnatuurlijk en kost extra energie. Kies dus een gitaar die past bij jouw voorkeurshand, dat speelt fijner en je leert sneller.

Niet beginnen met een elektrische gitaar

Een elektrische gitaar ziet er cool uit, maar is niet altijd de beste keuze voor beginners. Je hebt extra accessoires nodig (zoals een versterker), en je mist het directe, akoestische gevoel. Begin liever met een akoestische western gitaar. Die geeft je meer gevoel voor timing, aanslag en toon. Pas later overstappen? Top idee! Let wel op, met stalen snaren zul je aan het begin wat pijn krijgen aan je vingers, maar dit gaat vanzelf ook weer over door gewenning.

Ga niet te snel

Gitaar leren spelen kost tijd. Focus liever op kleine stappen dan op snelle resultaten. Veel beginners willen snel gitaar spelen, maar juist door rustig en aandachtig te oefenen leg je een sterke basis. Als je de belangrijkste onderdelen zoals akkoorden, slagtechniek en ritme goed aanpakt, profiteer je daar de rest van je gitaarleven van.

Speel met een plectrum

Spelen met je vingers is prima, maar als beginner is een plectrum je beste vriend. Het helpt je gerichter spelen, verbetert je ritme en voorkomt slordige aanslagen. Even wennen misschien, maar het loont echt. Kort gezegd: begin meteen met spelen met een plectrum!

Niet consistent oefenen

Gitaar leer je niet door één keer per week lang te spelen. Wil je leren gitaar spelen? Start dan door dit elke dag consequent 15 minuten te doen. Consistent oefenen helpt je vingers en je hersenen wennen aan patronen. Zo maak je sneller vooruitgang en blijft het leuk.

Geen ijzeren snaren

Als je als beginner start met gitaar spelen op een gitaar met ijzeren snaren, heb je de poppen meteen aan het dansen. Die scherpe ijzeren snaren snijden snel in je vingers, terwijl je huid nog niet gewend is en zich nog geen hard laagje heeft kunnen vormen. Daarom is het slim om te beginnen met een klassieke houten gitaar met nylon snaren.

Nylon snaren zijn veel vriendelijker voor je vingers en spelen een stuk lichter, wat het oefenen een stuk fijner maakt. Daarnaast is zo’n gitaar vaak goedkoper en kun je ‘m makkelijk overal mee naartoe nemen. Handig als je bijvoorbeeld voor het eerst bij een kampvuur een gitaar wilt spelen. Stalen snaren klinken wel helderder, maar zorgen er vooral in het begin voor dat spelen pijnlijk kan zijn. Vermijd daarom ijzeren snaren op een gitaar die er niet voor bedoeld is, want dat maakt het oefenen alleen maar zwaarder dan nodig.

Tip: ben je op zoek naar een goede beginnersgitaar? Ontdek alles over de beste gitaar voor beginners!

Niet beginnen met noten leren lezen

Denk je dat je moet beginnen met noten leren lezen? Het notenschrift is best ingewikkeld: het bestaat uit vijf lijntjes, terwijl je gitaar zes snaren heeft, en er zitten allerlei symbolen in waar je als beginner waarschijnlijk niet meteen mee uit de voeten kunt.

Begin daarom liever met makkelijke nummers en simpele gitaarakkoorden. Het is een publiek geheim dat meer dan 80% van de popmuziek kan worden gespeeld met ongeveer 20% simpele akkoorden. Zodra je die akkoorden onder de knie hebt, kun je altijd nog aan noten lezen beginnen. Dan gaat het je ook veel makkelijker af, omdat je al spelenderwijs weet waar de noten op je gitaar zitten. Zo blijf je langer gemotiveerd en speel je al gauw je eerste liedjes mee.

Lang oefenen

Oefening baart kunst, dat staat vast. Maar te veel oefenen kan juist blessures en overbelasting veroorzaken, iets wat je als beginnende gitarist beter voorkomt. In het begin moeten je hersenen veel tegelijk doen: ze sturen je twee handen helemaal anders aan, terwijl je ook nog moet luisteren naar de muziek en meespelen in hetzelfde ritme.

Daarom is het slim om juist vaak en kort te oefenen. Leg je gitaar op tijd weg en pak hem later op de dag weer even vast. Zo voorkom je pijnlijke handen en vermoeidheid, en geef je je hersenen de kans om onbewust steeds meer taken te automatiseren. Daardoor klinkt je gitaarspel na een paar keer oefenen al een stuk beter dan aan het begin van de dag.

Verkeerde houding

Je ziet het vaak, gitaristen die nonchalant op een krukje zitten en er moeiteloos op los spelen. Dat wil je als beginner ook, maar juist dan is je houding extra belangrijk. Een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat je sommige akkoorden niet goed kunt pakken, of dat je jezelf vastzet en vermoeid raakt.

Let daarom goed op hoe je zit. De klassieke houding is misschien wat ouderwets, maar juist heel handig: als je rechtshandig bent, leg je de gitaar op je rechterbeen. Zo creëer je genoeg ruimte voor je linkerhand en -arm om de akkoorden soepel te pakken. Dit maakt het spelen makkelijker en zorgt dat je gitaarspel beter klinkt. Zorg ook dat je rechtop zit, je gitaar stabiel ligt en je schouders ontspannen blijven. Zo speel je niet alleen fijner, maar voorkom je ook pijn in rug, schouders of polsen.

Nu je deze beginnersfouten kent, kun je ze makkelijker vermijden. Wil je serieus aan de slag met gitaar spelen?

Bekijk onze cursus of neem contact op met ons en zet vandaag nog de eerste stap naar je muzikale avontuur!

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Reactie plaatsen