Rockmuziek simpel meespelen met powerchords en distortion
17 mei 2020 

Rockmuziek simpel meespelen met powerchords en distortion

Video met een simpel rocknummer meespelen met powerchords en een distortion pedal

Het nummer wat ik je wil leren spelen is een heel bekend nummer dat je met powerchods gaat spelen We gaan hem iets anders spelen dan het originele rocknummer, ik ga hem versimpelen door maar 1 snaar te gebruiken en 1 vinger. Het is een goede oefening om in het gevoel van een elektrische gitaar te komen. Dus we spelen hem in een andere toonsoort omdat dit makkelijker is en we gebruiken de lage E snaar als basis.

Video van een simpel rocknummer meespelen met powerchords en een distortion pedal

Distortion

Met een elektrische gitaar kun je distortion gebruiken en het is het verschil tussen een clean geluid zonder effecten en een distorted geluid. Het is een bekend geluid en als je rock muziek luistert, ontkom je er niet aan.

Dus met de basis van die distortion (je kunt het ook zonder doen hoor, en ook op een andere gitaar, zoals een klassieke of een Western, maar op een elektrische gitaar met distortion), je wijsvinger en de E snaar gaan we dat liedje spelen en dat doen we als volgt: ik ga de cijfers opnoemen van de frets of posities die je zult spelen. Het zijn namelijk drie verschillende patroontjes. Het eerste patroontje is 0 – 3 – 5 Dus 0 is open, 3 houdt in op de derde en 5 houdt in op de 5e positie of bij de 5e fret.

Powerchords patroontje spelen

Na 0 -3 – 5 doe je het volgende rondje
0 – 3 – 6 – 5 dat is bijna het zelfde maar dan ga je even snel naar de 6e positie en terug
Daarna doe je weer 0 – 3 – 5
En daarna 3 – 0

Samenvatting powerchords

Samengevat speel je de volgende noten:
0 – 3 – 5
0 – 3 – 6 – 5
0 – 3 – 5
3 – 0

Distortion pedal met elektrische gitaar

Je gebruikt hiervoor dus een distortion pedal of distortion pedaal. Daar staat Gain, Volume en Toon in. Met gain ‘overlaadt’ je het signaal. Want met distortion is het signaal overladen waardoor het gaat ‘distorten’ waardoor het geluid eigenlijk kapot klinkt. Vroeger, voordat er distortion pedalen waren, prikten artiesten gaten in hun speakers om dat kapotte geluid te krijgen. Dus dat hebben ze nu in pedaal vorm verwerkt en doordat er tegenwoordig een printplaatje wordt gebruikt, wordt je geluid dan overladen ofwel krijg je distortion.

Powerchords

Een belangrijke manier om dat rock geluid te krijgen is om powerchords te gebruiken. Een power chord is een ‘sterk akkoord’ in het Nederlands en het houdt in dat je met een distortion pedal, met zo’n gebroken en kapot geluid dus, klinken open akkoorden niet meer zo mooi. Dus als je distortion gebruikt en een elektrische gitaar, gebruik je powerchords en dat is een versimpelde versie van je gewone akkoord. Het lijkt op de boven kant van een barré akkoord, het zijn de bovenste drie noten, en het is gelijk ook het couplet van dit nummer.Waar je het power chord dus gebroken en apart één voor één speelt.

Dus als je een power chord wilt proberen: je wijsvinger op de 3e van de dikke E snaar, je ringvinger op de 5e van de A snaar en je pink op de 5e van de D snaar. En als je dit hoort, herken je al het geluid van een een rocknumber, de combinatie van een powerchord en een distortion.

Dus ook de manier om het echt te spelen, moet je 0 – 3 – 5 spelen, maar dan met die powerchords, dus niet alleen op de E-snaar maar met de vingerzetting op de drie snaren die ik net noemde. En dan alles mee bewegen.

Veel rocknummers met powerchords en distortion pedal

Als je met powderhcords speelt en distortion kun je dus rocknummers met veel meer kracht spelen en dan zijn er veel nummers die je mee kunt spelen zoals Smoke on The water maar ook zoveel andere rocknummers, te veel om op te noemen.

Powerchords oefenen

Het snel verplaatsen van powerchords vereist wel enige behendigheid. Met kampvuur nummers of open akkoorden geldt dat ook maar met powerchords is het makkelijker omdat je deze akkoorden continue in dezelfde vorm speelt.

Op één uitzondering, het E akkoord is natuurlijk ook een open akkoord en dat moet je dan met dempen met de zijkant van je hand waarmee je aanslaat. Het verplaatsen van die akkoorden daar moet je zeker wat tijd insteken.

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Reactie plaatsen