Stemapp: onmisbaar hulpmiddel

In deze en volgende blogs behandelen we de belangrijkste hulpmiddelen, accessoires, gratis apps en andere hebbedingetjes voor bij jouw gitaar. We beginnen met aantal accessoires dat onmisbaar is. Vandaag zijn de stem apps voor je gitaar aan de beurt. Wil je op een andere manier of online je gitaar stemmen klik dan hier.

Voor- en nadelen van stem apps

Heb je eigenlijk wel een clip-on stemapparaatje nodig? Er zijn namelijk tal van apps beschikbaar die je op je telefoon of ander mobiel apparaat kunt installeren en waarmee je jouw gitaar kunt stemmen.

Zoals met alles, hebben stem apps voor- en nadelen. Een voordeel is dat, als je een smartphone hebt, je deze waarschijnlijk altijd bij  je hebt en dus je gitaar ook kunt stemmen als je ergens buitenshuis bent en je stemapparaatje niet bij je hebt. Een klein nadeel is dat stem apps iets minder precies zijn dan clip-on stemapparaatjes omdat ze gebruik maken van de microfoon van de telefoon. Dat veroorzaakt een beetje verzwakking en vervorming van het geluid.

Een groter nadeel is dat een stem app ook eventuele achtergrondgeluiden oppikt. Je kunt een stem app eigenlijk alleen maar goed gebruiken als je in een stille ruimte, zonder achtergrondgeluiden bent.

Handmatig en automatisch

Net zoals bij veel van de clip-on apparaatjes, moet je bij de instelling van de app aangeven welk instrument je gebruikt (gitaar, ukelele, basgitaar, viool, enz.) en of het instrument linkshandig of rechtshandig is. Als je de app op ‘automatisch’ hebt ingesteld, geef je aan welke snaar je gaat stemmen, slaat die snaar aan en de app laat je zien of deze onder-, over- of voldoende juist is gestemd.

Je kunt hem ook op ‘handmatig’ of ‘chromatisch’ instellen. De app herkent dan de toon die je aanslaat en laat deze zien. Op deze manier kun je de snaren op alle gewenste tonen afstemmen (ook tonen zoals Fis en Cis).

Meer dan alleen maar stemmen

Met de meeste stem apps kun je meer doen dan alleen maar een gitaar stemmen. Vaak zijn ze ook uitgerust met een akkoordenboek, waarin je alle veel voorkomende akkoorden met hun mogelijke vingerzettingen kunt opzoeken. Meestal bevatten ze ook een instelbare metronoom, waarmee je het juiste ritme van jouw muziek kunt oefenen. Je kunt de maatsoort (4/4, 3/4, 12/8, enz.) en het gewenste aantal tellen per minuut instellen.

GuitarTuna en Fender Tune

Fender Tune

GuitarTuna

Twee bekende, en veel gebruikte, stemapps zijn GuitarTuna en Fender Tune. Beide zijn beschikbaar voor IOS en Android (Fender Tune is bovendien ook online beschikbaar). Bij Fender Tune kun je de metronoom ook instellen op een flink aantal veel voorkomende percussie- en begeleidingsritmes (zoals onder andere Rock, Blues, Metal, Jazz) en op specifieke ritmes binnen deze groepen.  Verder kun je in Fender Tune alle voorkomende toonladders (bijvoorbeeld G, C-mineur, enz.) met de mogelijke vingerzettingen bekijken.

Beide apps zijn gratis. Wil je gebruik maken van aanvullende functies, dan moet je hiervoor betalen. Voor normaal doorsnee gebruik heb je deze extra functies meestal niet nodig.

Maar wil je een echt nauwkeurige stem app, dan kun je voor een paar Euro binnen Fender Tune de Pro Tuner aanschaffen. Deze werkt, binnen de mogelijkheden van een app, vrij precies. Je kunt de snaren hiermee op een ‘cent’ (een honderdste van een halve toonafstand) nauwkeurig afstemmen.

Karang

Een heel aparte stem app is Karang van Chordify (voorlopig alleen nog beschikbaar onder IOS. Dit is een meerstemmige stem app. Dat wil zeggen dat je alle snaren achter elkaar kunt aanslaan (bijvoorbeeld met je duim van de lage naar de hoge E). De app laat dan in een keer zien welke snaren wel en welke niet goed zijn gestemd.

Vervolgens kun je de niet goed gestemde snaren afzonderlijk stemmen. Deze app is heel handig als je even snel wilt kijken of je snaren nog goed zijn gestemd en welke snaren eventueel beter moeten worden gestemd.

De koninklijke weg

Nog een opmerking tot slot. De koninklijke weg is stemmen op gehoor. Eigenlijk zou je dit af en toe eens moeten doen en het resultaat moeten bekijken met een stemapparaatje of een stem app. Op deze manier train je je gehoor en leer je jouw gitaar, zonder in paniek te raken, zelfs stemmen als je onverhoopt je stemapparaatje vergeten bent en ook nog de batterij van je mobiele telefoon leeg is.

Heb jij ervaringen met stem apps en met stemmen in het algemeen, of heb je vragen of opmerkingen? Deel deze dan met ons door te reageren op deze post.

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Reactie plaatsen