De belangrijkste onderdelen van een gitaar

De belangrijkste onderdelen van een gitaar

Zo zit je gitaar in elkaar

We beginnen met de body van de gitaar. Je ziet dat de snaren hier vast zitten aan de brug. Als je ooit een snaar vervangt, maak je hem hier vast en span je hem vervolgens naar het stemmechanisme.

Klankkast

Bij een klassieke en een Western gitaar zie je een groot gat in het midden van de body. Als je de snaren aanraakt, gaan ze trillen en ontstaat er resonantie in de klankkast.

Elektrische gitaar

Elektrische gitaren hebben geen klankkast maar een aantal elementen die de trillingen van de snaren omzetten in geluid.
Dan heb je de hals. Bij een klassieke gitaar is deze geheel van hout. Bij een elektrische gitaar en een Western gitaar is de kern vaak van ijzer omdat deze gitaren ijzeren snaren hebben.

Gitaar snaren

De snaren lopen vanaf de brug, over de hals, via de kam naar het stemmechanisme. Iedere snaar heeft zijn eigen plug waarmee je de snaar hoger of lager kunt stemmen. Over het stemmen en het vervangen van snaren vertel ik in de volgende lessen.

Aantal snaren

Bijna alle gitaren hebben 6 snaren, ook klassieke,
Western en elektrische gitaren. Basgitaren hebben 4 snaren en er bestaan zelfs gitaren met 12 snaren.

Type snaren

Vanaf boven naar beneden gezien begin je met het de E-snaar, gevolgd door de A-snaar en vervolgens de D-snaar. Bij een klassieke gitaar hebben deze bovenste snaren een nylon binnenkant met een ijzeren omhulsel. De de overige snaren zijn geheel van nylon. Bij een elektrische gitaar en bij een Western gitaar zijn alle snaren van ijzer. De bovenste drie snaren van een gitaar heten de ‘bassnaren’, hierover lees je later meer. De onderste snaren bestaan uit de G-snaar, de B-snaar en de E-snaar. Bij een klassieke gitaar zijn deze snaren van nylon.

Over de schrijver
Ik ben de eigenaar van Gitaarles.nl en wil ook jou graag gitaar leren spelen. Want iedereen kan het. Doe de gratis proefles op https://gitaarles.nl/proefles/!
Nico Moll
Door

Nico Moll

op 03 Jan 2017

Hoi Michel Ik ben net met de cursus begonnen en heb nu de vraag kan ik op mijn western gitaar nylon snaren zetten. Want je hebt gelijk, pijnlijke vingers. bedankt vast

Peter
Door

Peter

op 25 Nov 2015

ik zou heel graag gitaar leren spelen maar heb nogal dikke en relatief korte vingers is dat een probleem ?

Baecke Lidy
Door

Baecke Lidy

op 14 Jul 2015

Waar kan ik uw boek bestellen????

Jurgen
Door

Jurgen

op 27 Jun 2016

je kan het het bestellen op de website

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 27 Jun 2016

Wat kun je niet bestellen, Jurgen? De pakketten of spullen voor een gitaar? Groeten, Michel

Ingrid
Door

Ingrid

op 12 Jul 2015

Ik heb er echt zin in, het is altijd een wens geweest gitaar te spelen. Ik ben linkshanding maar ga proberen rechts te spelen. Als dat niet lukt ga ik of een Jummy Hendrix doen of een linkshandige gitaar kopen. Groetjes Ingrid

Michel Penterman
Door

Michel Penterman

op 12 Jul 2015

Leuk Ingrid!

Reactie plaatsen