Gitaarles tips voor beginners
Gitaarles.nl
Gitaarles tips voor beginners
03/26/2013
1 min
7

De belangrijkste onderdelen van een gitaar

03/26/2013
1 min
7

Zo zit je gitaar in elkaar

We beginnen met de body van de gitaar. Je ziet dat de snaren hier vast zitten aan de brug. Als je ooit een snaar vervangt, maak je hem hier vast en span je hem vervolgens naar het stemmechanisme.

Klankkast

Bij een klassieke en een Western gitaar zie je een groot gat in het midden van de body. Als je de snaren aanraakt, gaan ze trillen en ontstaat er resonantie in de klankkast.

Elektrische gitaar

Elektrische gitaren hebben geen klankkast maar een aantal elementen die de trillingen van de snaren omzetten in geluid.
Dan heb je de hals. Bij een klassieke gitaar is deze geheel van hout. Bij een elektrische gitaar en een Western gitaar is de kern vaak van ijzer omdat deze gitaren ijzeren snaren hebben.

Gitaar snaren

De snaren lopen vanaf de brug, over de hals, via de kam naar het stemmechanisme. Iedere snaar heeft zijn eigen plug waarmee je de snaar hoger of lager kunt stemmen. Over het stemmen en het vervangen van snaren vertel ik in de volgende lessen.

Aantal snaren

Bijna alle gitaren hebben 6 snaren, ook klassieke,
Western en elektrische gitaren. Basgitaren hebben 4 snaren en er bestaan zelfs gitaren met 12 snaren.

Type snaren

Vanaf boven naar beneden gezien begin je met het de E-snaar, gevolgd door de A-snaar en vervolgens de D-snaar. Bij een klassieke gitaar hebben deze bovenste snaren een nylon binnenkant met een ijzeren omhulsel. De de overige snaren zijn geheel van nylon. Bij een elektrische gitaar en bij een Western gitaar zijn alle snaren van ijzer. De bovenste drie snaren van een gitaar heten de ‘bassnaren’, hierover lees je later meer. De onderste snaren bestaan uit de G-snaar, de B-snaar en de E-snaar. Bij een klassieke gitaar zijn deze snaren van nylon.

Reacties
Categorieën